Tiroid Bezinin Az Çalışması Belirtileri, Tedavileri, Beslenme Önerileri

Tiroid Bezinin Az Çalışması Belirtileri, Tedavileri, Beslenme Önerileri Tarifi

Tiroid Bezinin Az Çalışması Nelere Yol Açar?

Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık her şeyin başında gelir. Vücudunuz tıpkı pek çok parçadan oluşan bir makine gibi çalışır. Tek bir parçada bile sorun oluşması tüm sistemi etkileyebilir. Tiroid bezi vücudunuzdaki pek çok sistemi etkileyen önemli bir bezdir. Eksik ya da fazla çalışması vücudunuzun kontrolünüz dışında hareket etmesine sebebiyet vermesinin yanı sıra birçok ciddi sağlık problemiyle de karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Doğru beslenme ve düzenli doktor kontrolleriyle bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Tiroid Bezi Nedir? Ne İşe Yarar?

Tiroid bezi boynun alt tarafında, adem elması denilen boyundaki sert çıkıntının hemen altında yer alan 15-20 gram ağırlığında ufak bir bezdir. Nefes borusunun kenarlarında sağ ve sol olarak yerleşmiş olan tiroid bezi aslında bir endokrin bezidir. Bu bez sayesinde T3 ve T4 adı verilen tiroid hormonları kan yoluyla vücudun neredeyse her organ ve dokusuna nüfuz eder.

Tiroid bezinin salgıladığı T3 ve T4 hormonları vücut için çok önemlidir. Metabolizma hızını etkileyen bu hormonlar kalp atım hızından vücut ağırlığına, hafıza fonksiyonlarının doğru çalışmasından kolesterol düzeyine kadar pek çok şey üzerinde etkilidir. Ayrıca tiroid bezi görevleri arasında vücut ısısının korunması, kalp ve damar sisteminin doğru bir şekilde çalışması, kemik gelişimi, hücre yenilenmesi gibi metabolik faaliyetler de vardır. T3 ve T4 hormonlarının az ya da çok salgılanması vücutta tiroid bezi hastalıkları denilen çeşitli problemlere neden olur. Bu nedenle düzenli olarak T3 ve T4 değerlerinin kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

tiroid bezinin

Tiroid Bezinin Az Çalışmasının Belirtileri Nelerdir?

Neredeyse tüm tiroid problemleri tiroit bezinin büyümesi anlamına gelen Guatr olarak isimlendirilir. Vücudun içerisinde kan yoluyla dolaşan tiroid hormonlarının seviyesi beyinde bulunan ve tiroid uyarıcı hormon olarak isimlendirilen ‘TSH’ ile sağlanır. Kanda bulunan tiroid hormonları azaldığı zaman beyin TSH salgısını arttırır. Bu durum tiroid bezi yetmezliği anlamına gelir ve hipotiroidizm denilen hastalık ortaya çıkar. Bu hastalık metabolik fonksiyonların ve vücut organlarının çalışma hızının yavaşlamasına neden olur.

Hipotiroidizmin belirtileri arasında hafıza problemleri, unutkanlık, ısısı normal olan bir ortamda bile aşırı üşüme, halsizlik, aşırı yemeye bağlı olmayan kilo alma sorunu, kalp ritminin yavaşlaması, yüksek kolesterol, kabızlık ve sindirimle bağlantılı mide problemleri, depresyon, adet dönemlerinde düzensizlik ya da adet dönemlerindeki kan miktarında dengesizlik, saçlarda ve saç diplerinde aşırı kuruluk gözlemlenir.

tiroid bezi tedavileri

Tiroid Bezi Tedavileri Nasıl Yapılır?

  • Tiroid bezi tedavileri için mutlaka bir hekimle görüşülmelidir. Tiroid bezi problemleri 3 yöntemle tedavi edilebilir: Doğru ilaç kullanımıyla, radyoaktif yöntemle ya da cerrahi operasyon aracılığıyla.
  • Tiroid bezinin az çalışması durumlarında ilaç ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Aşırı çalışması durumlarında ise ilaç ile tedavi işe yarayabileceği gibi radyoaktif iyot tedavisi ya da cerahi operasyon aracılığıyla da tedavi edilebilir. Diğer bir hastalık olan ve tiroid bezi kanseri gibi ciddi hastalıklara kadar gidebilecek olan tiroid bezi nodülleri durumunda nodülün yapısı incelenerek tehlikeli görülmesi halinde tiroid bezi ameliyatı uygulanır.

tiroid bezinin az çalışması

Tiroid Bezinin Az Çalışması Durumunda Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Günümüzde en çok karşılaşılan tiroid beiz hastalıkları ile ilgili olarak çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır. Tiroid bezinin sağlıklı çalışması doğrudan beslenme ile ilgilidir. Bu sebeple tiroid hastalarına özel diyetler de uygulanmaktadır.

Tiroid bezi az çalışan hastaların tiroid bezi hızlandırmak için:

  • Sebze ve meyve tüketimini arttırmaları,
  • Protein oranı yüksek gıdalar tüketmeleri,
  • Haftada en az 2 defa balık yemeleri,
  • Omega 3 yağ asitleriyle takviye vücutlarına takviye yapmaları,
  • A, C ve E vitamini yüksek besinlerle öğünlerini oluşturmaları,
  • Vücutlarına aldıkları tuz miktarını arttırmaları,
  • Hindistan cevizi tüketimini arttırmaları,
  • Keten tohumu yemeleri gerekmektedir.

Bunların yanı sıra:

  • Karbonhidrat oranı yüksek besin gruplarından uzak durmaları,
  • Yağlı yiyeceklerden sakınmaları,
  • Unlu ve nişastalı gıdaları günlük öğünlerinden çıkarmaları,
  • Kafeinden kaçınmaları,
  • Mümkün olduğu kadar az alkol tüketmeleri,
  • Sigara kullanmamaları,
  • Şekeri ve şeker oranı yüksek gıdaları bırakmaları gerekmektedir.

tiroid bezinin az çalışması

Tiroid Bezinin Bitkisel Tedavisi

Medikal tedavilerin yanı sıra tiroid bezi iyi gelen bitkiler de vardır.

  • Dereotu Kürü: Tiroidin bir numaralı yardımcısı olarak gösterilen dereotu bitkisi tiroid bezinin çalışmasını düzenlemeye destek olur. Sabah, öğle ve akşam her öğünden 15 dakika kadar önce aç karnına 1 yemek kaşığı dereotunu iyice çiğneyip yutarak uygulayacağız dereotu kürü sayesinde 3 ay içerisinde tiroid bezinizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ceviz Kürü: Ceviz tiroid problemi yaşayanlar için çok etkili mucizevi bir kuruyemiş. Kürünün yapılışı biraz zahmetli olsa da söz konusu sağlık olduğunda denemeye değer. pH değeri 7.5 olan 1 litre suyun içerisine 21 adet ceviz kırın ve suyu koyduğunuz kabı alüminyum bir folyo yardımıyla sarıp 7 gün boyunca bekletin. 7 günün sonunda kahvaltıdan önce aç karnına 1 adet cevizi iyice çiğneyerek yiyin. 21 günün sonunda tiroid bezinizdeki değişimi fark edeceksiniz.
  • Ceviz Yağı Kürü: Söz konusu tiroid olunca cevizin faydaları saymakla bitmez. Aktarlardan satın alabileceğiniz ceviz yağını 20 gün boyunca yatmadan önce boyun bölgenize masaj yaparak iyice sürün ve boynunuzu ince bir bez yardımıyla sarın. 20 gün sonunda 1 hafta ara vermek suretiyle bu kürü tekrar uygulayabilirsiniz.
  • Kil Maskesi: Yine aktarlardan satın alabileceğiniz saf kil ile boyun bölgenizde bulunan tiroid bezinizin üzerine bu kili maske olarak sürün. Kil, vücudunuzdaki toksinleri atmaya yardımcı olacağı için tiroid bezinizin düzenli çalışmasına da yardımcı olacaktır.
  • Deniz Yosunu: Tiroid bezinin çalışmasını etkileyen en önemli maddelerden birinin de iyot olduğu bilinmektedir. İçerisinde yüksek oranda iyot barındıran deniz yosununu günlük beslenme programınıza dahil ettiğiniz zaman oradan vücudunuza alacağınız iyot oranı tiroid bezinizin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Hindistan Cevizi Yağı: Antibakteriyel özellikleri ile nam salmış Hindistan cevizi yağının tiroid bezi üzerindeki etkisi de büyüktür. Pek çok mineral ve vitamin içeren bu yağı tiroid bezinizin bulunduğu boyun bölgenize masaj yaparak uygulayın. Tiroid bezi ağrısı vakalarının azaldığını fark edeceksiniz.

tiroid bezi

Tiroid Bezi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tiroit bezi problemleri yaşadığınızı düşünüyorsanız ya da tiroid bezi belirtileri gösteriyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Tiroid için endokrinoloji ya da genel cerrahi bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Fakat öncelikle bir genel cerraha başvurmalı ve testlerinizi yaptırmalısınız. Bu testler kan testi ve gerekli görüldüğü takdirde ultrason testleridir. Test sonuçlarınızdan sonra genel cerrahi ilaç tedavisi, doğru beslenme ve diyet gibi tedavi yöntemleriyle sizi yönlendirecektir. Eğer bunlar sizin durumunuz için yeterli olmazsa radyasyon tedavisi ve ameliyat da istenebilir.

Eğer durumunuz cerrahi değil de hormonal düzeydeyse sizinle endokrinoloji bölümü ilgilenecektir. Doktorunuz da kontrollerinizi sağladıktan sonra sizi bu bölüme yönlendirebilir. Bunların dışında 6 ayda bir düzenli kontrole gitmeniz de gerekmektedir. Doğru tedavi yöntemiyle sağlığınıza bir an önce kavuşabilirsiniz.

Guatr Belirtileri, Tedavisi, Ne İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (4)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Beze Tarifi

Beze

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Beze Tarifi

Beze

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Beze Tarifi

Beze

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri