Turna Balığı ve Avcılığı

Turna Balığı ve Avcılığı Tarifi

Turna Balığı Hakkında Merak Edilenler

Avlanması beceri ve tecrübe isteyen büyük balıklardan olan Turna balığı, nehir ve göllerde yaşar. Her zaman tezgahlarda görmeye alışık olmadığımız bu tatlı su balığının çeşitlerini, avcılığı ve faydaları ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Turna Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Turna balığı boyu 2 metreye, kilosu 30 kilograma kadar çıkabilen büyük balıklardandır. Bu dev turna balığı çeşidini ülkemizde görmek pek mümkün değildir. “Turna balığı ne yer?” diye merak edenler için balığın vahşi sayılabilecek derecede bir etobur olduğunu söylemeliyiz. Vahşi tanımlaması, gerektiğinde kendi yavrularını da besin olarak kullanmasından gelir. Yavru turna balığı 1 aylıkken etrafa saldırmaya başlar.

Turna balığı dişleri, sivriliği ve keskinliğiyle kedi dişlerine benzer. Dişlerinin sivriliği, yırtıcılığı ve etobur olması nedeniyle tatlı suların köpek balığı olarak tanımlanır. Dünyada bulunan bazı türlerinde 100 yılı bulan yaşam ömrü de Turna balığıyla ilgili ilginç bilgiler arasındadır.

Turna balığı av sezonu nisan ayında başlar. Aralıktan mart sonuna kadar avlanması yasaktır. Turna balığı mevsimi, temmuz ve aralık arasındaki dönemdir.

Turna Balığı Çeşitleri Nelerdir?

Avrupa turna balığı, iri turna balığı ve kırmızı yüzgeçli turna balığı başlıca turna balığı çeşitleri arasında sayılabilir. Turna balığı denizlere açılan nehir ve göllerde yaşar. Avrupa, Asya ve Amerika’nın iç sularında yaşarlar. Ülkemizde ise Karadeniz’e dökülen nehir ağızlarında görülür. Sazlıklarda doğal olarak yaşamasının yanı sıra Turna balığı yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Ülkemizde bulunan Turna balığı çeşitlerinin boyları 1 metreye yakındır. Turna balığı, çiftlik üretimine uygundur. Ülkemizde sadece bir tür Turna balığı bulunur ve uzun yıllardan bu yana turna balığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Turna balığı çiftliği, iyi planladığında verimli bir üretim sağlar. Turna balıklarının yumurta dökmesi için 2-3 yaşlarına ulaşması gerekir. Ayrıca yumurtalarıyla havyar üretimi için de uygun bir balıktır.

Turna Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Turna balığı hızlı yüzmesi nedeniyle balıkçıların elinden kolayca kurtulabilir. Turna balığı ile balıkçılar arasındaki bu çekişme, sportif avcıların ilgisini çeker. Turna balığı yakalama için balığın ağırlığına uygun turna balığı malzemeleri kullanmak gerekir. Turna balığı avları için önceden turna balığı takımı hazırlamanız gerekir. Balığın gücüne uygun bir turna balığı oltası kullanmak hem avlanma açısından hem de kazalara karşı tedbir olarak önemlidir.

Avlanmaya başlamadan önce “Turna balığı ne zaman avlanır?” sorusunu kendinize sormalısınız. Aralık ve nisan ayı arasında bulunan bir ayda değilseniz av yasağı olmadığı için ava çıkabilirsiniz. Turna balığı avcılığı, oltayla sabit bir noktada bekleyerek ya da tekneyle hareket halindeyken iki teknikle yapılır. Turna balığı genellikle avını gezerek değil sazlık ya da kayalıklarda bekleyerek avlar. Çevresinde hareket eden birçok şeye turna balığı saldırısı gerçekleşebilir.

Turna balığı avı kullanılan yem türüne göre suni yemlerle avcılık ve doğal yemlerle avcılık olmak üzere iki sınıfa ayrılabilir. Turna balığı yemleri konusunda avcıların yoğunlukla tercih ettiği turna balığı rapalası ve turna balığı kaşıkları kullanmanız avlanmayı kolaylaştırır. Piyasada değişik boyutlara ve şekillere sahip rapalalar bulabilirsiniz. Turna balığı sahte yemi yutup avlandıktan sonra, dişlerinin keskinliğinden korunmak için kargaburun benzeri bir alet kullanmak gerekir.

Northern pike

Turna Balığı Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için haftada en az iki kere balığın soframızda olmasını tavsiye eder. Turna balığının da sofralarda sık sık yer alması gereken diğer tüm balıklar gibi, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlık açısından birçok faydası bulunur:

  • Omega 3 bakımından zengindir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Beyin ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur.
  • İçerdiği doymamış yağlar ve protein nedeniyle uzun süre tokluk hissi verir.
  • Fosfor ve A vitamini açısından zengindir. Göz sağlığını korur.
  • Beyin ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunur.
  • Alzheimer hastalığını önler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu önler.
  • Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini destekler.
  • Turna balığı, kalsiyum açısından zengin balıklar arasındadır. Kemik sağlığını korur.
  • Saç ve cilt sağlığını artırır.

Turna Balığı Nasıl Temizlenir? Nasıl Pişirilir?

Turna balığı temizleme, biraz beceri ve tecrübe ile rahatlıkla yapılabilir. Sıcak suyla yumuşattığınız pulları bıçakla temizlemekle işe başlayabilirsiniz. Ardından keskin bir bıçak kullanarak balığın yüzgeçlerini içten dışa hareketlerle kesip çıkarabilirsiniz. Kuyruğu kesip karnının içindeki organları temizledikten sonra en önemli kısma geçebilirsiniz. Balığın derisinin soyulması balık etini parçalamadan yapılmalıdır. Bu işlemi bitirdikten sonra balığın kafasını da bıçağınızla alarak istediğiniz boyutlarda filetolar olacak şekilde doğrayabilirsiniz.

Temizleme işleminin ardından hazırladığınız filetoları çeşitli şekillerde pişirmek mümkün. Balığınızı hem lezzetli hem de değişik bir yemeğe dönüştürmek isterseniz, turna balığı ile yapılan birçok turna balığı tarifi bulabilirsiniz. Turna balığı pişirme için hem ızgara hem de tava kullanabilirsiniz. Yağlı bir balık olmadığı için en çok tavada pişirme tercih edilir. Diğer yöntemler için balığınıza sos ya da terbiye ekleyerek pişirmeniz gerekir. Örneğin, tereyağında kavurduğunuz sebzeleri ve beşamel sosunu, fırında pişirdiğiniz balığa ekleyerek de lezzetli bir fırın yemeği yapabilirsiniz.

Turna balığını pişirmeden önce hazırladığınız terbiyede bekleterek de daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Maden suyu, karbonat, zeytinyağı, fesleğen, sarımsak, domates sosu ve biraz biber ile turna balığı terbiyesi hazırlayabilir, balığınızı bu terbiyede dinlendirebilirsiniz.

Çok kılçıklı ve kalın derili olan turna balığının kılçıkları ince olduğu için ancak yerken temizlenebilir. Ama balığınızı servise sunmadan önce derisini önceden almanız gerekir. Avrupa mutfağında da kendine bir yer bulan Turna balığı, özellikle tereyağı kullanarak pişirildiğinde lezzetli bir balık yemeğine dönüşür. Fransızlar, pişirip beşamel sos ve mayonezle harmanladıkları Turna balığını milföy hamuruyla birlikte kullanarak zengin bir yemek hazırlarlar.

Tuna balığını ve hatta diğer tatlı su balıklarını, tereyağlı ve sebzeli bir güveç yemeği içinde de kullanmanız mümkün. Böylece doğal suyunu kullanarak güzel bir sos ile balığı nefis bir yemeğe dönüştürebilirsiniz. Yaratıcılığınıza güvenerek kendi mutfağınızda tereyağlı soslarla ya da sevdiğiniz sebzelerle balığın lezzetini zenginleştirebilir ve kendi tarifinizi yaratabilirsiniz.

Turna Balığı Fiyatları

Turna balığı, her ne kadar kolay avlanmasa da turna balığı satışı için belirlenen fiyatlar baz alındığında ekonomik balıklar arasında olduğu söylenebilir. Turna balığı fiyatı, kilogram başına fiyat olarak diğer balıklar ile karşılaştırıldığında mevsim balıkları ortalamasının içinde yer alır.

Ülkemizde yaklaşık 1 metreye yakın boyda olan bir turna balığının ortalama ağırlığı 12 kilo ile 20 kilo arasında değişir. Balığın toplam satış fiyatı ve kilogram satış fiyatı farklılık gösterir. Çiftlik üretimine uygun olması ve yılın büyük bir bölümünde avlanabilir olması da balığın fiyatının belirlenmesi üzerinde etkilidir.

Amatör balıkçılar tarafından da yoğun ilgi gösterilen balığın, oltayla yakalanan çeşidi ile çiftlik üretimi arasında fiyat farkı bulunur. Yine de diğer tatlı su balıklarında olduğu gibi uzun balık mevsimi sayesinde kilogram başına düşen fiyatlarda büyük dalgalanmalar yaşanmaz.

Turna balığı sadece çiğ olarak değil, işlenmiş ürün halinde de satışa sunulabilir. Füme olarak ya da tuzlanarak da paketlenmiş ürün yapımına uygundur.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tavada Turna Göl Balığı Tarifi

Tavada Turna Göl Balığı Tarifi

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Turna Mezgiti Tarifi

Turna Mezgiti

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Turna Yemişli Pancar Sulu Kek Tarifi

Turna Yemişli Pancar Sulu Kek

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Somon Balık Ve Ispanaklı Makarna Tarifi

Somon Balık Ve Ispanaklı Makarna

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Balık Stok (Balık Suyu) Tarifi

Balık Stok (Balık Suyu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
SuperFresh Patates Ve Somon Balığı Tarifi

SuperFresh Patates Ve Somon Balığı

1-2 kişilik, 45dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Lezzetli Ve Hafif Fırında Somon Balığı Tarifi

Lezzetli Ve Hafif Fırında Somon Balığı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri