Turna Balığı ve Avcılığı

Turna Balığı ve Avcılığı Tarifi

Turna Balığı Hakkında Merak Edilenler

Avlanması beceri ve tecrübe isteyen büyük balıklardan olan Turna balığı, nehir ve göllerde yaşar. Her zaman tezgahlarda görmeye alışık olmadığımız bu tatlı su balığının çeşitlerini, avcılığı ve faydaları ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Turna Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Turna balığı boyu 2 metreye, kilosu 30 kilograma kadar çıkabilen büyük balıklardandır. Bu dev turna balığı çeşidini ülkemizde görmek pek mümkün değildir. “Turna balığı ne yer?” diye merak edenler için balığın vahşi sayılabilecek derecede bir etobur olduğunu söylemeliyiz. Vahşi tanımlaması, gerektiğinde kendi yavrularını da besin olarak kullanmasından gelir. Yavru turna balığı 1 aylıkken etrafa saldırmaya başlar.

Turna balığı dişleri, sivriliği ve keskinliğiyle kedi dişlerine benzer. Dişlerinin sivriliği, yırtıcılığı ve etobur olması nedeniyle tatlı suların köpek balığı olarak tanımlanır. Dünyada bulunan bazı türlerinde 100 yılı bulan yaşam ömrü de Turna balığıyla ilgili ilginç bilgiler arasındadır.

Turna balığı av sezonu nisan ayında başlar. Aralıktan mart sonuna kadar avlanması yasaktır. Turna balığı mevsimi, temmuz ve aralık arasındaki dönemdir.

Turna Balığı Çeşitleri Nelerdir?

Avrupa turna balığı, iri turna balığı ve kırmızı yüzgeçli turna balığı başlıca turna balığı çeşitleri arasında sayılabilir. Turna balığı denizlere açılan nehir ve göllerde yaşar. Avrupa, Asya ve Amerika’nın iç sularında yaşarlar. Ülkemizde ise Karadeniz’e dökülen nehir ağızlarında görülür. Sazlıklarda doğal olarak yaşamasının yanı sıra Turna balığı yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Ülkemizde bulunan Turna balığı çeşitlerinin boyları 1 metreye yakındır. Turna balığı, çiftlik üretimine uygundur. Ülkemizde sadece bir tür Turna balığı bulunur ve uzun yıllardan bu yana turna balığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Turna balığı çiftliği, iyi planladığında verimli bir üretim sağlar. Turna balıklarının yumurta dökmesi için 2-3 yaşlarına ulaşması gerekir. Ayrıca yumurtalarıyla havyar üretimi için de uygun bir balıktır.

Turna Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Turna balığı hızlı yüzmesi nedeniyle balıkçıların elinden kolayca kurtulabilir. Turna balığı ile balıkçılar arasındaki bu çekişme, sportif avcıların ilgisini çeker. Turna balığı yakalama için balığın ağırlığına uygun turna balığı malzemeleri kullanmak gerekir. Turna balığı avları için önceden turna balığı takımı hazırlamanız gerekir. Balığın gücüne uygun bir turna balığı oltası kullanmak hem avlanma açısından hem de kazalara karşı tedbir olarak önemlidir.

Avlanmaya başlamadan önce “Turna balığı ne zaman avlanır?” sorusunu kendinize sormalısınız. Aralık ve nisan ayı arasında bulunan bir ayda değilseniz av yasağı olmadığı için ava çıkabilirsiniz. Turna balığı avcılığı, oltayla sabit bir noktada bekleyerek ya da tekneyle hareket halindeyken iki teknikle yapılır. Turna balığı genellikle avını gezerek değil sazlık ya da kayalıklarda bekleyerek avlar. Çevresinde hareket eden birçok şeye turna balığı saldırısı gerçekleşebilir.

Turna balığı avı kullanılan yem türüne göre suni yemlerle avcılık ve doğal yemlerle avcılık olmak üzere iki sınıfa ayrılabilir. Turna balığı yemleri konusunda avcıların yoğunlukla tercih ettiği turna balığı rapalası ve turna balığı kaşıkları kullanmanız avlanmayı kolaylaştırır. Piyasada değişik boyutlara ve şekillere sahip rapalalar bulabilirsiniz. Turna balığı sahte yemi yutup avlandıktan sonra, dişlerinin keskinliğinden korunmak için kargaburun benzeri bir alet kullanmak gerekir.

Northern pike

Turna Balığı Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için haftada en az iki kere balığın soframızda olmasını tavsiye eder. Turna balığının da sofralarda sık sık yer alması gereken diğer tüm balıklar gibi, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlık açısından birçok faydası bulunur:

  • Omega 3 bakımından zengindir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Beyin ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur.
  • İçerdiği doymamış yağlar ve protein nedeniyle uzun süre tokluk hissi verir.
  • Fosfor ve A vitamini açısından zengindir. Göz sağlığını korur.
  • Beyin ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunur.
  • Alzheimer hastalığını önler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu önler.
  • Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini destekler.
  • Turna balığı, kalsiyum açısından zengin balıklar arasındadır. Kemik sağlığını korur.
  • Saç ve cilt sağlığını artırır.

Turna Balığı Nasıl Temizlenir? Nasıl Pişirilir?

Turna balığı temizleme, biraz beceri ve tecrübe ile rahatlıkla yapılabilir. Sıcak suyla yumuşattığınız pulları bıçakla temizlemekle işe başlayabilirsiniz. Ardından keskin bir bıçak kullanarak balığın yüzgeçlerini içten dışa hareketlerle kesip çıkarabilirsiniz. Kuyruğu kesip karnının içindeki organları temizledikten sonra en önemli kısma geçebilirsiniz. Balığın derisinin soyulması balık etini parçalamadan yapılmalıdır. Bu işlemi bitirdikten sonra balığın kafasını da bıçağınızla alarak istediğiniz boyutlarda filetolar olacak şekilde doğrayabilirsiniz.

Temizleme işleminin ardından hazırladığınız filetoları çeşitli şekillerde pişirmek mümkün. Balığınızı hem lezzetli hem de değişik bir yemeğe dönüştürmek isterseniz, turna balığı ile yapılan birçok turna balığı tarifi bulabilirsiniz. Turna balığı pişirme için hem ızgara hem de tava kullanabilirsiniz. Yağlı bir balık olmadığı için en çok tavada pişirme tercih edilir. Diğer yöntemler için balığınıza sos ya da terbiye ekleyerek pişirmeniz gerekir. Örneğin, tereyağında kavurduğunuz sebzeleri ve beşamel sosunu, fırında pişirdiğiniz balığa ekleyerek de lezzetli bir fırın yemeği yapabilirsiniz.

Turna balığını pişirmeden önce hazırladığınız terbiyede bekleterek de daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Maden suyu, karbonat, zeytinyağı, fesleğen, sarımsak, domates sosu ve biraz biber ile turna balığı terbiyesi hazırlayabilir, balığınızı bu terbiyede dinlendirebilirsiniz.

Çok kılçıklı ve kalın derili olan turna balığının kılçıkları ince olduğu için ancak yerken temizlenebilir. Ama balığınızı servise sunmadan önce derisini önceden almanız gerekir. Avrupa mutfağında da kendine bir yer bulan Turna balığı, özellikle tereyağı kullanarak pişirildiğinde lezzetli bir balık yemeğine dönüşür. Fransızlar, pişirip beşamel sos ve mayonezle harmanladıkları Turna balığını milföy hamuruyla birlikte kullanarak zengin bir yemek hazırlarlar.

Tuna balığını ve hatta diğer tatlı su balıklarını, tereyağlı ve sebzeli bir güveç yemeği içinde de kullanmanız mümkün. Böylece doğal suyunu kullanarak güzel bir sos ile balığı nefis bir yemeğe dönüştürebilirsiniz. Yaratıcılığınıza güvenerek kendi mutfağınızda tereyağlı soslarla ya da sevdiğiniz sebzelerle balığın lezzetini zenginleştirebilir ve kendi tarifinizi yaratabilirsiniz.

Turna Balığı Fiyatları

Turna balığı, her ne kadar kolay avlanmasa da turna balığı satışı için belirlenen fiyatlar baz alındığında ekonomik balıklar arasında olduğu söylenebilir. Turna balığı fiyatı, kilogram başına fiyat olarak diğer balıklar ile karşılaştırıldığında mevsim balıkları ortalamasının içinde yer alır.

Ülkemizde yaklaşık 1 metreye yakın boyda olan bir turna balığının ortalama ağırlığı 12 kilo ile 20 kilo arasında değişir. Balığın toplam satış fiyatı ve kilogram satış fiyatı farklılık gösterir. Çiftlik üretimine uygun olması ve yılın büyük bir bölümünde avlanabilir olması da balığın fiyatının belirlenmesi üzerinde etkilidir.

Amatör balıkçılar tarafından da yoğun ilgi gösterilen balığın, oltayla yakalanan çeşidi ile çiftlik üretimi arasında fiyat farkı bulunur. Yine de diğer tatlı su balıklarında olduğu gibi uzun balık mevsimi sayesinde kilogram başına düşen fiyatlarda büyük dalgalanmalar yaşanmaz.

Turna balığı sadece çiğ olarak değil, işlenmiş ürün halinde de satışa sunulabilir. Füme olarak ya da tuzlanarak da paketlenmiş ürün yapımına uygundur.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tavada Turna Göl Balığı Tarifi

Tavada Turna Göl Balığı Tarifi

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Turna Mezgiti Tarifi

Turna Mezgiti

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Turna Yemişli Pancar Sulu Kek Tarifi

Turna Yemişli Pancar Sulu Kek

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Somon Balık Ve Ispanaklı Makarna Tarifi

Somon Balık Ve Ispanaklı Makarna

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Balık Stok (Balık Suyu) Tarifi

Balık Stok (Balık Suyu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
SuperFresh Patates Ve Somon Balığı Tarifi

SuperFresh Patates Ve Somon Balığı

1-2 kişilik, 45dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Lezzetli Ve Hafif Fırında Somon Balığı Tarifi

Lezzetli Ve Hafif Fırında Somon Balığı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Üzeri Balık Ve Soğanlamalı Patates Dilimleri Tarifi

Üzeri Balık Ve Soğanlamalı Patates Dilimleri

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri