Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne İyi Gelir? Evde Bitkisel İlk Yardım

Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne İyi Gelir? Evde Bitkisel İlk Yardım

Evde Doğal Yöntemlerle Yanık Tedavisi (1. Derece)

Ne kadar dikkatli olursanız olun, her an her yerde başınıza görünmez kazalar gelebilir. Bu kazaların sonucunca cildinizde yanıklar oluşabilir. Kaynar su dökülmesi, alev, elektrik, radyasyon, kimyasal maddelere maruz kalma; yanık oluşmasına sebep olur.

Bu yanıkların ileri derecede olanları ciddi boyutta tahribat yaratırken, bazıları ise evde kendinizin de çözüm uygulayıp sonuç alabileceğiniz küçük yanıklardır. Yanık tedavisiyle ilgili merak edilen her şeyi aşağıda bulabilirsiniz.

yanık tedavisi evde

Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yanık tedavisi ve doğal malzemelerle bitkisel tedavi yöntemlerine geçmeden önce, karşı karşıya olduğunuz yanığın şiddetini tespit etmekle işe başlamalısınız. Yanıklar derinliğine göre hafiften ağıra doğru numarayla derecelendirilir:

  • 1. derece yanıklar en hafif olanlarıdır ve yanık tedavisi evde mümkündür. 4 ila 7 gün içinde iyileşme gösterir.
  • 2. derece yanıklarda hafif kabarcıklar görünebilir, bunlara da bir miktar müdahalede bulunabilirsiniz.
  • 3. ve 4. derece yanıklar en ağır olanlarıdır, derinin tüm katmanları zarar görür, açık yaralar oluşabilir. Bunlar için mutlaka hastanelerin acil bölümünde doktor eşliğinde çözüm aramalısınız.

Bu yazıda bahsedilen çözüm yolları 1. derece ve hafif 2. derece yanıklar için geçerli olacaktır.

Öncelikle herhangi bir yanığa maruz kaldığınızda, çoğu zaman refleksiniz de devreye girerek kendinizi soğuk suyun altında yanığın acısını geçirmeye çalışırken bulursunuz. Yanık tedavisi İbrahim Saraçoğlu hocanın da üzerinde durduğu bir konudur ve yanığı musluktan akan soğuk suyla yıkarken zaman kaybetmeden yanığın üstünü kaplayabilecek miktarda çiğ patates rendelemenizi öğütler.

Bu çiğ patates rendesini yanığın üzerine iyice yaydıktan sonra bir gazlı bez ya da kolayca bulabileceğiniz temiz bir tülbentle fazla sıkmadan sarmanızı ister. Patatesin içeriğinde bulunan maddeler yanıkta iyileşme sağlayacaktır. 12 saat boyunca ara sıra taze rendelediğiniz patateslerle sargıyı yenileyerek yanığı tedavi etmeye çalışmalısınız.

Yanık tedavisi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlardır:

  • Su toplayan yanığa elle ve iğne gibi cisimlerle dokunmayın, patlatmayın.
  • Buzun yakıcı etkisinden dolayı, yanığın üzerine direkt buz koymayın, soğuk su koyun.
  • Yanık iyileşmeye başladıkça kaşınabilir, kaşımamaya özen gösterin.
  • Yanığa herhangi bir müdahalede bulunmadan önce ellerinizi iyice dezenfekte edin. Yanmış bölgelerin güneşle temasını en az bir yıl boyunca tam koruma sağlayan güneş kremleriyle azaltın.

yanık tedavisi ne iyi gelir

Yanığa Ne İyi Gelir? Doğal Malzemelerle Bitkisel Tedavi

Gündelik hayatta başınıza gelen ufak kazalarda; örneğin sıcak bir tencereyi tutma, yanlışlıkla fırına
dokunma, kaynar su dökülmesi; evde uygulayabileceğiniz yanık tedavisi bitkisel çözümlerinden bahsedeceğiz şimdi:

  • Aloe Vera: Bu bitkinin içindeki jel, doğal antibiyotik olarak anılır. Yaraları iyileştirir ve iz oluşmasını önler.
  • Siyah Çay: Siyah çaydaki ağrıyı azaltan tanik asit maddesi nedeniyle, yanık olan yere, bir süre soğuk suda bekletilmiş çay poşetini koymak tedavide işe yarayacaktır.
  • Tuz: Yanık oluştuğu anda soğuk su tutun ve sonrasında üzerine tuz koyarak bekletin. Acısını hemen aldığını hissedeceksiniz.
  • Soğan: Yanık oluştuğu anda bir soğan bulup ikiye bölüp yaranın üzerine suyunu sıkmak iyi bir çözümdür. Ama bazı ciltlerin alerjik reaksiyon gösterebileceği göz önüne alınarak bu yöntem, dermatolog onayından sonra uygulanmalıdır.

yanık tedavisi yumurta akı

Yanık Tedavisi Evde İlk Yardım Yöntemleri

Öncelikle bilinmesi gerekir ki güneş yanık tedavisi ve kaynar çay yanık tedavisi için yanığa yoğurt ve diş macunu sürmek, uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

  • Yumurta Akı: Yanık tedavisi yumurta akı ile yapılabilir. Öncelikle yumurta akını, sarısından ayırın ve iyice çırpın. Yanığın üzerine sürün, kurudukça yeniden sürün. Yumurta akının içinde bulunan etken maddeler, hücre yenileyici özelliği sayesinde yanığı iz bırakmadan tedavi edecektir.
  • Sirke: İsterseniz sirkeyi su ile seyreltin, isterseniz direkt sirkenin kendisini yanığın üzerine sürün. Sirkenin antiseptik özellik taşıması yanığı temizleyecektir, dokunun yenilenmesine yardım edecektir.
  • Bal: Dezenfektan ve antienflamatuar özelliği sayesinde bal, yanığı hem temizler, hem de iyileşmesini hızlandırır.
  • Kantaron Yağı: Aktarlardan kolaylıkla bulabileceğiniz bu yağ, antibakteriyel ve dezenfektan özelliğine sahiptir. Aynı zamanda cilt dokusunun hızlıca yenilenmesine katkısı çoktur. Bir pamuk yardımıyla yaranın üzerine sürebilirsiniz.

yanık tedavisinde banyo yapılır mı

Yanık Tedavisinde Banyo Yapılır mı?

Herhangi bir yanığa maruz kalındığında banyo yapıp yapılamayacağı, merak edilen sorular arasında yer alır. Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.

yanık izi tedavisi bitkisel

Yanık Tedavisinde Kullanılan Kremler, İlaç İsimleri:

  • Silverdin: Yanık tedavisinde en çok bilinen reçetesiz kremlerdendir. Bakterilerin cilt üzerinde çoğalmalarını ve büyümelerini engeller. Eczanelerden kolaylıkla alabileceğiniz krem, yanıklar üzerinde iltihaplanmanın önlenmesinde inanılmaz bir başarı gösterir. Ağrıyı hemen keser, kaşıntı yapmaz, cildi yeniler.
  • Medacassol: Kapanmayan yaraların, yüzeysel 1. ve 2. derece yanıkların, radyasyon tedavisinden sonra oluşabilecek cilt lekelerinin tedavisinde kullanılır. Dokulardaki yaraları onarır ve hasar görmeden önceki haline döndürür.
  • Fusix Derma %2 Pomad: Özellikle enfekte olan yaraların iyileşmesinde kullanılır. Bakterilerin daha fazla yayılmasını engeller.
  • Vitaminler: Vücudunuzun vitamine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu an; yanıkların ve yaraların iyileşme sürecidir. Özellikle A, B, C ve E vitaminlerini içeren günlük bir yardımcı ürün alın. Kolajen lif oluşumu ve doku yenilenmesi, bu vitamin destekleriyle kolaylaşır. Bu da iyileşme sürecini hızlandırır.
  • E Vitamini İçeren Krem: İçinde E vitamini bulunan günlük nemlendirici kremleri kullanın. E vitamini, cildi dolgunlaştırırken, pürüzsüz tutan kolajen desteği sağlar.

yanık izi tedavisi

Yanık İzi Tedavisi: İz Kalmaması İçin Ne Yapmalı?

Cildi, bir insanın en önemli giysisi ve aksesuarıdır. Biriyle tanıştığınızda önce dış görünüşünün etkisi altında kalırsınız ve cildindeki bir yanık izi göze hoş görünmez. Hepiniz ufak tefek yanık izlerinin iyileşme sürecini kendinizde gözlemlemişsinizdir. Ama bu süreci hızlandıran pek çok yöntem olduğunu da duymuşsunuzdur. Yanık izi tedavisinde cilde iyi gelen şeyler:

  • Hindistan Cevizi Yağı: Yara iyileştirme ve cilt onarma özelliği vardır. Yanıkların o ağrılı süreçten sonra iyileşmeye başladığı sıralarda iz kalmaması için uygulayabilirsiniz.
  • Aloe Vera: Bakımı çok kolay olan Aloe Vera, evlerinizde yetiştirmek için çok elverişli bir bitkidir. Yaprağını sıyırarak içinden alacağınız jeli, yaranın iyileşmesinde etkili olduğu kadar iyileştikten sonra kalan izleri de yok eder.
  • Limon: Limonun cilt beyazlatma özelliği vardır ve yanık izinin üzerine düzenli olarak sürüldüğünde, renginin açılıp izlerin yok olmasına katkısı olur.
  • Lavanta yağı: Günde birkaç kez yanık izinin üzerine damlatılırsa ya da temiz bir beze damlatılıp yara izi silinirse, izin geçmesine yardımcı olacak bileşenler içerir.
  • Bol su için: Suyun cildi nemlendirme ve vücudu temizleme özelliği vardır. Günlük su alımınızı artırın. Nemli bir cilt, sağlıklı ve iyileşmeye açık bir cilttir. Sağlıklı bir cilt de yara izlerini en aza indirir.

Sonuç olarak eklemek gerekirse; açık yara oluşturan, su toplayan bir yanık kazasıyla karşılaştığınızda lütfen önce doktorunuza ulaşın. Eğer derinlere işlemeyen yüzeysel bir yanık söz konusuysa, yanık tedavisi ilk yardım ile ilgili yukarıda sıralanan tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz. Eğer alerjiye açık bir yapınız varsa, yine dermatologunuza danışmadan veya yanık tedavisi merkezleri ile iletişime geçmeden önerilenleri kullanmamanız tavsiye edilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Patlıcanlı Yarımca Tarifi

Patlıcanlı Yarımca

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Bitkisel Şurup Tarifi

Bitkisel Şurup

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Creme Brulee (Yanık Crema) Tarifi

Creme Brulee (Yanık Crema)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Malaga Yarı Bitterli Yarı Sütlü Çikolatalı Tarifi

Malaga Yarı Bitterli Yarı Sütlü Çikolatalı

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kolay Yaş Pasta (Yarım Yaş Yarım Pasta) Tarifi

Kolay Yaş Pasta (Yarım Yaş Yarım Pasta)

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yarım Top Kek Tarifi

Yarım Top Kek

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri Tarifi
Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Tarifler Geri
Videolar Geri