Pelin Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir?

Pelin Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir? Tarifi

Doğanın Eli Açık Şifası Pelin Otunun İyileştirici Etkileri

Pelin otu, dağlarda yetişen ve acı bir tadı olan çiçek türüdür. İlaç ve içki sanayilerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Silindir yapısıyla, yassı şekilde ve gri renge sahip küçük meyveleri bulunur.

Yine bu meyvelerinin içerisinde minik gri tohumlar yer alır. Bu tohumların pelin otu tohumu olarak farklı kullanım alanları vardır. Pelin otu çiçeği üzerinde bulunan yaprakları ise yoğun ve kendine özgü bir kokuya sahiptir. Ayrıca 120 cm boyuna kadar uzayabilen bir bitkidir.

Pelin Otu Nedir? Nerede Yetişir?

Pelin otu bitkisi yetiştiği asıl coğrafya Avrupa’dır. Yurdumuzda da Kuzey bölgelerinde, Güney ve İç Anadolu’da yabani şekilde yetişmektedir.

Pelin otu papatyagiller türünden bir bitkidir. Genellikle yetiştiği alan dağlardır. Toprak yapısı oldukça zengin olmalıdır; bu nedenle çoğunlukla kültür topraklarında da yetiştirilebilmektedir.

Avrupa’nın Akdeniz kıyılarından başlayan pelin otu serüveni, oradan İskandinav ülkelerine ve hatta Hindistan’a ve Sibirya’ya kadar yayılmıştır. Daha sonra ünü, Meksika ve Alaska bölgelerine dek taşınmıştır.

Pelin Otu Faydaları Nelerdir?

Antik çağlardan bu yana ilaç olarak kullanılan ana bitkilerden biri pelin otudur. Bu da pelin otunun ne kadar faydalı bir bitki olduğunu bize gösterir. İşte listelediğimiz pelin otu faydaları:

  • Karaciğer ve safra kesesinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Kan dolaşımını ideal seviyelerde düzenler.
  • En sağlıklı antioksidan depolarından biridir.
  • Cildinizde oluşan yara ve hasarların hızla ve kolayca iyileşmesini sağlar.
  • Midenin sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlar, aynı zamanda sindirim sistemini çalıştırır, düzenler.
  • Bağırsak spazmları için sıklıkla başvurulan ve tedavi özelliği taşıyan bir bitkidir.
  • Cinsel performans ve cinsel istek açısından güçlü etkileri bulunmaktadır.
  • Cildinizdeki tahrişleri tedavi ederken yine ciltteki ağrıları dindirme görevi de üstlenir.
  • Yüksek ateşli hastalıklarda ateş düşürücü işlevi görür.
  • Kadınlarda menstrüasyon (regl) döneminde oluşan baş ağrıları, karın ağrıları, mide bulantısı ve kramp girme durumları, bitkinlik ve iştahın kapalı olması gibi durumlar gözlemlenebilir. Bu evrede pelin otu oldukça etkili faydalar sağlamaktadır. Ayrıca pelin otu adet sökücü olarak da kullanılmaktadır.
  • Sakinleştirici özelliğiyle stres ve gerginliği düşürür, dinginleştirir.
  • Bağırsaklarda yer alan solucan ve parazitleri düşürmede etkili bir bitkidir. Besinlerin vücutta emilimi aşamasında büyük katkı sağlar.
  • Bağışıklık sistemi için bir kalkan gibidir. Hastalıklara karşı güçlü koruyucu özelliği bulunur.
  • Uyku problemlerine iyi gelir.
  • Mide rahatsızlıkları, sindirim rahatsızlıkları ve iştah problemlerinde tedavi edici bir bitkidir.
  • Kuvvet verici, vücudu dinçleştirici ve idrar sökücü özelliği bulunmaktadır.
  • Grip hastalıklarında direnci artırmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca pelin otu parazit düşmanı bir bitki olarak vücuttaki parazitleri öldürücü etkisi bulunur.
  • Pelin otu kanser tedavisinde sıklıkla başvurulan ve gözle görülür etkilere sahip bir bitkidir.
  • Şeker hastalığı diyabet hastalığı gibi önemli hastalıklarda da pelin otu çayı güçlü etkileri sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Yağlanma, ödem ve enfeksiyonlara da iyi geldiği bilinmektedir.
  • Romatizma hastalarının, özellikle kış aylarında artan şikayetleri neticesinde başvurarak rahatladığı bir bitki türüdür.
  • Böbrek üstü bezlerine doğrudan sağladığı etkileri sebebiyle böbrek hastalarında pelin otu çayı sıklıkla kullanılmaktadır.

Pelin Otu Çayı Nasıl Tüketilir? Ne İşe Yarar?

Yarım veya tam tatlı kaşığı kuru pelin otu bir cezveye dökülür. Ardından üzerine bir su bardağı kaynar su ilave edilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta suyu soğuk olarak cezveye döküp içerisinde pelin otuyla birlikte kaynatmamak; aksi takdirde tadı çok acı olur ve içmekte zorlanabilirsiniz.

Üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave ettikten sonra ocağın altı kapalı vaziyette 10 ile 15 dakika arası demlenmeye bırakılır. Bu şekilde hazırlanmış olan pelin otu çayını günde 2 veya 3 kez birer bardak içebilirsiniz. Maksimum üç hafta boyunca kullanımdan sonra çayını kullanmayı bırakarak 2 hafta ara vermelisiniz. Bu uygulamaya dikkat etmezseniz, içerisindeki eterik (uçucu) yağ vücudunuzun zehirlenmesine sebep olabilir.

Eğer acımsı tadından dolayı içmekte zorlanıyorsanız bir bardak pelin otu çayınıza 1-2 tatlı kaşığı bal ilave ederek karıştırınız. Böylece acımsı tadını maskeleyecek ve içimi kolaylaştıracaktır. Yine bardağınızın içerisine kuru nane serpiştirmeniz de kokusuyla birlikte güzel bir içim sağlayacaktır.

Bu şekilde çayı yapılarak içilen pelin otu bitkisi, tüm faydalarını size sağlayacaktır. Kaynar su bitkinin içerisindeki maddeleri çözerek suya karıştıracak ve içtiğiniz bu çay suyu da vücudunuz tarafından emilerek pelin otunun tüm faydalarını vücudunuza katacaktır.

Pelin Otu Nasıl Kullanılır?

Pelin otunun içerdiği uyuşturucu ve zehirli maddeler sebebiyle uzun süreli kullanımlarda vücudunuza zarar verebilir. Bu nedenle doktor gözetiminde kullanmanız kesinlikle tavsiye edilmektedir.

Pelin otu yemeklere ve salatalara da katılarak kullanılabilmektedir; ancak tedavi amacıyla kullanıyorsanız çayını demleyerek kullanmanız faydasını daha etkili görmenizi sağlayacaktır.

Pelin otunun en çok tavsiye edilen ve bilinen kullanım şekli pelin otu çayıdır. Ancak pelin otu çayını 3 haftadan daha uzun süre ile kullanmamanız tavsiye edilir.

Ayrıca hamilelikte pelin otu kullanılması tehlikelidir. İçerdiği zehirli ve uyuşturucu maddeler sebebiyle hamileler kullanmamalıdır. Pelin otu çayının tadı acı olacağından dolayı kolayca içebilmeniz açısından balla tatlandırarak içebilirsiniz. Böylece hem kolayca tüketebilir hem de pelin otunun yanı sıra balın da faydalarına sahip olabilirsiniz.

Pelin otunu ağzı kapalı bir pakette veya poşette saklamanız tavsiye edilir. Poşetinin ağzı açık şekilde sakladığınızda hava alacağından dolayı pelin otu yaprakları olduğundan fazla kuruyacaktır, toz halinde ve kolay dökülür kıvama gelebilir.

Pelin otu yağı ise pelin otunun cilde olan etkilerini barındırır. Bu yağı cildinizdeki tahriş veya yara olmuş bölgelere masaj yaparak uygulayabilir ardından bir süre beklettikten sonra durulayabilirsiniz. Böylelikle cildinize iyileştirici etkileri olacaktır.

Pelin Otu Zararları Nelerdir?

Pelin otu özünde faydalı bir bitkidir. Ancak uzun süreli kullanımlarda zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda ise baş ağrısı ve baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma hatta kramplara sebebiyet verebilir.

Bu açıdan dozunu kaçırmadan kısa süreli kullanımlar şeklinde tercih ediniz. Diğer pelin otu yan etkileri ise uzun süreli kullanımlarda bağımlılık yapabilmesidir.

Yine aşırı kullanımlarda pelin otu halüsinasyon gibi durumlar meydana getirebilir. Merkezi sinir sisteminize, beyninize ve böbreklerinize doğrudan etki eden maddeler barındırdığı için böbreklere ve beyne zarar verebilir.

Pelin otu alerjisi ise tamamen pelin otunun polenleriyle alakalı bir durumdur. Pelin otunun havada uçuşan polenleri solunum yollarında alerji meydana getirmektedir. Pelin otu yağı veya pelin otu çayı herhangi bir alerji yapmayacaktır; ancak yine de kullanımdan önce alerjinizi doktora bildirmenizde fayda var.

Pelin Otu Nerede Bulunur? Fiyatı Nedir?

Pelin otunu eğer direkt doğadan toplamayı arzu ederseniz Ege ve Akdeniz bölgelerinde dağlarda bulabilmeniz mümkündür. Yaz mevsiminin tam ortalarından itibaren büyümeye başlayarak sonbahara kadar çiçek açmaya devam eder. Böylelikle tercih edeceğiniz mevsim, sonbahara yakın dönemler olabilir.

Ancak toplayacağınız pelin otu bitkisinin yabani olabilme ihtimali yüksek olduğundan çok fazla acı tadı olacaktır. Bunun dışında pelin otuna aktarlardan, bitkisel ürün satan marketlerden ve baharatçılardan kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yine internet üzerinden pelin otu satan birçok bitkisel e-ticaret sitesi de bulunmaktadır.

Bu şekilde satın alacağınız pelin otu, kültür topraklarında zengin içeriklerle yetiştiğinden dolayı çayını yaptığınızda daha kolay bir içime sahip olacaktır.

Pelin otu fiyatı yine gramajına göre değişiklik göstermekle beraber, 50-100 gramı 5 TL ile 10 TL arasında piyasa fiyatına sahiptir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri