6 Soruda 2 Yaş Sendromu, Kritik Dönemde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

6 Soruda 2 Yaş Sendromu, Kritik Dönemde Nelere Dikkat Etmelisiniz? Tarifi

Çocuk Gelişiminde En Kritik Dönem: 2 Yaş Sendromu

Bu Bilgiler Çok İşinize Yarayacak ;)

Hangi ara büyüdü de stresli döneme girdik dediğiniz çocuğunuz artık 2 yaşında! 2 yaşındaki çocukların ailelerine zorlu günler yaşattığı bilinmektedir. Dişlerin gelişiminin verdiği ağlama krizleri, benlik duygusunu yaşamak istediklerinde oluşan inatçı haller, tuvalet eğitiminde yaşanan kararlı ve hareketli günler 2. yaşın gelmesi ile beraber daha da şiddetlenmektedir. Kontrol altına alınması gereken bu dönemde, çocuğunuz oldukça hareketli olacağı için tehlike her an her yerden gelebilir. Bu dönemde de yine gözünüz minicik evladınızda olmalı.

Hızla geçen zamandan sonra çocuğunuz 2. yaşına yaklaşırken bazı psikolojik dönemlerden geçer. Çocuk psikolojisinde bu döneme “2 yaş sendromu” denilmektedir. Tatlı telaşlı annelerimiz için bu konuyu biraz açmak istedik. 2 yaş sendromu nedir, ne değildir hep beraber öğrenelim!

2 yaş sendromu nedir

1) 2 Yaş Sendromu Nedir?

Erken ergenlik, çocukluk dönemi negativizm ve terrible two isimleri ile anılan hatta pek çok anneyi korkutan bu dönem çocuğunuzun büyümeye başlamasıyla ortaya çıkar. Korkulması gereken hiçbir durum yoktur aslında. Bilinçli bir şekilde bu dönemi geçirdiğinizde çocuğun zihin ve beden gelişimi de iyi yönde ilerleyecektir. Çocukların kendilerini birer birey olarak hissettiği dönemdir 2 yaş dönemi. Anne ve baba çocukla iletişim kurarken bazı anlarda zorluk yaşarlar. Bu dönemde çocuk kendi dünyasında kendi kelimeleri ile hayatı anlamaya ve ifade etmeye çalışır. İletişim güçlüğü olacağı için bu döneme 2 yaş sendromu adı verilmiştir.

Yemekten uykuya kadar direniş içinde olan çocukların, ailelerine söz geçirme isteği baskın olan bir dönemdir 2 yaş dönemi. Eğer aile sabırlı ve kararlı olmazsa, çocuk anne ve babanın duygularını kendi isteği doğrultusunda kullanabilir. Böylece çocuğun zihin ve dil gelişimi etkilenir. Öfkeli ve bol ağlamalı geçen bu günleri en iyi şekilde atlatmak için ailelere düşen görevlerden biri de “sabırlı olmak” olacaktır.

2 yaş sendromu belirtileri

2) 2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

1.5 yaşını bitirmiş çocuklarda listedeki belirtiler görülmeye başlandıysa, hadi hayırlı olsun. 2 yaş sendromuna hoş geldiniz :) Unutmayın sabırlı ve anlayışlı olarak bu dönemi rahatça atlatabilirsiniz.

  • Hırçınlık duygusunun pekiştiği 2 yaş sendromu ağlama krizi ile geçmektedir. Eğer her an her duruma ağlayan bir çocuğunuz varsa, sendromlu günler başlamıştır denilebilir. Bu ağlama krizlerinde çocuk kendini duvara, koltuğa çarpmak ister. Öfkesini bu şekilde gösteren çocuklar sakince kontrol altına alınmalıdır. Ailelerin ise yumuşak bir şekilde yaklaşması önerilir.
  • 2 yaş sendromu uyku sorunu olan bir dönemdir. Bu dönemlerde geceniz gündüzünüze karışabilir. Eğer ki çalışan bir ebeveyn iseniz, iş yerinize uykulu ve şiş gözlerle gidebilirsiniz. Uzun uğraşlar sonucunda uyuttuğunuz çocuğunuz, kendinize bir kahve yapana kadar uyanıp evin içinde sizi arayabilir.
  • Her an her yerde 2 yaş sendromu öfke nöbetleri yaşayabilirsiniz. Markette almak istediği bir şeyi alana kadar bağırma, yerlere yatma veya reyonu dağıtma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. İstediğini yaptırana kadar bu nöbetler devam eder. Çocuğunuzla sakince iletişim kurarak, dikkatini dağıtabilirsiniz.
  • Pek çok ailede 2 yaş sendromu korku oluşturmaktadır. İlk günden itibaren çocuğunuzu nasıl eğitir ve yetiştirirseniz bu günler de öyle geçebilir. Sağlıklı iletişim ve beden dili kullanmak evinizde bu dönemin daha rahat geçmesini sağlar.
  • En korkulu an genellikle 2 yaş sendromu tuvalet eğitimi konusu olmaktadır. Ailelere stresli günler yaşayan tuvalet eğitimi günleri, sürprizli sonları yaşatmaktadır. Tuvalet eğitiminin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri çok büyüktür. Çocuğun bu dönemde alacağı tepkiler ve gözlemler kişiliğini oluşturacaktır. Birlikte dakikalarca tuvalette kalacağınız bu günler de geçecek. Sabır iyi bir şeydir :)
  • Bu dönemde inatlaşma olacağı için sizin hayır dediğiniz bir durum üzerine yoğunlaşabilir. Siz hayır dedikçe çocuğa çekici gelir ve elde etmek ister.
  • Çocuk dokunarak tanımak ve mutlu olmak ister. Bu nedenle gezmeye veya alışverişe gittiğinizde her yerde dokunacak bir nesne bulabilir. Eğer tehlikeli bir ortamdaysanız, gözler çocuğun üzerinde olmalıdır.
  • Çocukların anne ve babasını parmağında oynattığı bu döneme karşı hassas ve sakin kalmak iyi olacaktır. Öfke patlamasına hazır olan çocuğa karşı siz de öfkeli olursanız, bu dönemi sağlıklı şekilde atlatmak kolay olmayacaktır.

2 yaş sendromu nasıl davranmalı

3) 2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?

Her çocuğun gelişimi farklı hızda ilerlemektedir. 2 yaş sendromu da yine her çocukta farklı aylarda görülebilir. Genellikle 18 ayını bitiren çocuklarda yavaş yavaş belirtiler görülür. 18. aydan sonra bu dönemi yaşayan aileler, çocuk 3 yaşına gelene kadar 2 yaş sendromu dönemini devam ettirir. 2 yaş krizlerinin yaşandığı en yoğun dönem 2.5 yaş civarı olmaktadır. Çocuğunuz 18. ayına geldiği andan itibaren daha kontrollü ve bilinçli olmanızda fayda olacaktır.

2 yaş sendromu ne yapılmalı

4) 2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter?

2 yaş sendromunun yaşandığı günler bazı çocuklarda 3. yaşında bitebilir. Eğer aile bu durumu çok telaşlı ve panik şekilde yaşarsa, çocuk ailenin davranışlarını kullanabilir. 3 yaştan sonra da hırçın günler yaşanabilir.

2 yaş sendromu ne zaman biter

5) 2 Sendromu Nasıl Davranmalı, Ne Yapılmalı?

Çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurmak her dönemde en iyi çare olacaktır. İletişim kurarken göz teması ise bu durumu daha etkili hale getirecektir. Uzmanlar çocuklarla göz teması kurarken, onların boy hizasına gelip kurulmasını önermektedir. Çocuk kendini anne ile eşit hisseder ve güvende olduğunu anlar.

  • Sorgulayın: Çocuk sizi odadan kovuyorsa, öncelikle nedenini öğrenmelisiniz. Tuvaletini yaparken sizin kızacağınızı düşünmüş olabilir. Yahut sizi kovarken yanında görmek istiyor olabilir. Bu gibi durumlarda sorgusuz yalnız bırakmamalısınız.
  • Dikkat Dağıtın: Sinirlenme durumlarında dikkatini dağıtacak oyuncak veya yemek sunabilirsiniz. Evde yeni olan bir şey, çocuğun keşfetme duygusunu harekete geçirecektir. Böyle anlarda “Bak burada senin için bir şey var ilgilenmek ister misin?” diyebilirsiniz.
  • Sakin Kalın: Ağlama krizinde olan çocuklarınıza, o an “Sakın yapma, beni sinirlendirme.” gibi tehdit eden ifadeler kullanmamalısınız. Bu cümleler onu daha da şiddetlendirecektir. Ağlayan çocuklarda tansiyon da yükseleceği için karşılıklı olarak tansiyonu yükseltmeye gerek kalmasın.
  • Güven Verin: Bu dönemde çocuğunuzun çabasını desteklemelisiniz. Eğer bir şeye ulaşmak istiyorsa, güvenlik önlemleri doğrultusuna ona güven verebilirsiniz. “Sen tek başına yapabilirsin. Sana güveniyorum.” gibi cümlelerle yaklaşmalısınız.
  • Vakit Geçirin: Çocuklar bu dönemde bolca enerji sahibi olurlar. Enerjilerini harcamak için beraber vakit geçirmelisiniz. Park veya açık hava yürüyüşleri zihin gelişimini destekleyecektir. Bedensel açıdan da hareket edeceği için enerjiyi harcayacaktır. Gezip yeni yerler görmesi düşünme yeteneğini geliştirir.
  • Fikrini Alın: Artık büyüdüğünü hissetmek isteyen çocuğunuza tercih yapması için sorular sorabilirsiniz. Kıyafet konusunda hangi rengi giyeceğini sorarak yola çıkabilirsiniz.
  • Görev Verin: Sorumluluk duygusunun gelişmesi için ev işlerinde size yardım edebilir. Baba ile olan iletişimin gelişmesi için markete eşlik edebilir. Hafif olan eşyaların taşınmasını onu mutlu edecektir. Tek başına iş yapmanın verdiği güvenle, geleceğe sağlam adımlar atacaktır.
  • Oyun Oynayın: Oyun saatlerinde ona eşlik edebilirsiniz. Sizinle oynayacağı oyunlar hayal dünyasına zenginlik katacaktır. Kimi zaman doktor kimi zaman da hasta olarak size rol verebilir. Bu role samimi yaklaşırsanız, çocuğunuz yaptığı eylemin ciddiyetini anlayacaktır.
  • Emirden Kaçının: Bu dönemde emir vermek yerine rica ederek, dil gelişimini destekleyebilirsiniz. “Oyuncağını topla!” demek bir emir olacağı için; “Eğer oynamaya devam etmeyeceksen oyuncaklarını toplamana yardım edebilirim.” diyebilirsiniz. Böylece tek başına oyuncaklarını toplayacağını aşılamış olabilirsiniz.
  • Takdir Edin: Yaptığı davranışların takdir edilmesi, onu mutlu edecek ve daha da hırslı hale getirecektir. Tuvalet eğitiminde bu durum çok etkili olacaktır. Tuvaletini söylediğinde haber verdiği için teşekkür edebilirsiniz. Aynı şekilde el yıkama konusu da takdir edilirse, tekrarlanacaktır.

2 yaş sendromu nasıl atlatılır

6) 2 Yaş Sendromu Ebeveynlere Tavsiyeler, Nelere Dikkat Edilmeli?

  • 2 yaş sendromunda çocuklar ailenin birer yansıması olarak büyümeye devam edecektir. Bu hassas dönemde her hareketiniz ona örnek olacaktır.
  • Kişisel bakım saatlerinde diş fırçalama, el yıkama ve yeni kıyafet giyme anlarında sizi izlediğini düşünerek ona bu konuda eğitim verebilirsiniz.
  • Hareketli olacağı bu dönemde çevrenizde kesici ve zarar verici eşyaları bırakmamalısınız.
  • Mutfakta veya banyoda tek başına kalmasına izin vermemelisiniz. Düşme gibi tehlikeleri düşünmelisiniz.
  • En dikkat edilmesi gereken konu şiddettir. Sakın ola çözümünüz şiddet olmasın. Ona şiddet uyguladığınızda kendisini sevmediğinizi ve şiddetin çözücü bir durum olduğunu düşünür. Geleceğinde şiddet, derin yaralar bırakabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
2 Yaş Pastası Tarifi

2 Yaş Pastası

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Dikkat Sufle Tarifi

Dikkat Sufle

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Regl Öncesi Sendrom İçin Omlet Tarifi

Regl Öncesi Sendrom İçin Omlet

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
2 Yaş Corbası (Kabaklı Havuçlu) Tarifi

2 Yaş Corbası (Kabaklı Havuçlu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
2 Porsiyonluk Hemencecik Yaş Pasta Tarifi

2 Porsiyonluk Hemencecik Yaş Pasta

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Nezle Ve Grip Çorbası-2 (+6 Ay) Tarifi

Nezle Ve Grip Çorbası-2 (+6 Ay)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri