Ağaç Kavunu: Hazımsızlıktan Astıma Hiç Duymadığınız Faydaları

Ağaç Kavunu: Hazımsızlıktan Astıma Hiç Duymadığınız Faydaları Tarifi

Ferahlatan Lezzeti ve Şifalı Özellikleriyle

Pomelo, Şadok veya Ağaç Kavunu

Turunçgillerden tanıdığınız ağaç kavunu, sağlık üzerinde gösterdiği etkiler sayesinde son zamanlarda popüler olan ve çok konuşulan besinler arasında. Kokusuyla tüketicileri büyüleyen ağaç kavunu, ismiyle yanılgıya uğratsa da aslında bir kavun cinsi değil. Kabuklu bir turunçgil türü olan ağaç kavunu, görünüş olarak limonla benzerlik gösterir fakat limondan birkaç kat büyüktür. En sağlıklı narenciye türlerinden olan ağaç kavunu tohumu, limon cinsleri üretiminde de kullanılır.

İşte ağaç kavunu hakkında az bilinen her şey!

ağaç kavunu faydaları

Ağaç Kavunu Nedir?

Sedefotugiller arasında yer alan ağaç kavunu, tropikal bir meyve türü olarak bilinir. Ağacının meyve vermesi uzun zaman dilimleri alan ağaç kavununun verim özelliği düşüktür. Turunçgil türleri arasında anılan ağaç kavunu, soğuk havalara karşı en fazla direnç gösteren meyvelerdendir.

Adı üzerinde ağaçta yetişen bir meyve olan ağaç kavununun ağacı, büyüme esnasında 4-5 metre uzunluğa kadar ulaşabilir. Ağaç kavunu kabukları; çok sert, kalın, dolgun ve kendine has güzel bir kokuya sahiptir. Ağaç kavununun yalnızca bir tanesi 1 kilogramdır, fakat yetiştiği bölgeye göre ağırlığı 4-5 kiloya kadar artabilen ağaç kavunları da bulunur.

Ağaç kavunu meyvesi, faydalı olduğu kadar, çiçeği ve yaprağı da faydalıdır. Her biri ayrı ayrı tarihlerde toplanan ağaç kavunu, zahmetli bir yetiştirme sürecinden geçer. Ağaç kavunu mineral ve vitaminler içerdiğinden, sağlık için önemli faydalar gösteren bir besin kaynağıdır.

ağaç kavunu nedir

Ağaç Kavunu Faydaları Nelerdir?

Ağaç kavunu hem kabuğu hem de meyvesiyle pek çok yarar sağlar. Ağaç kavunu faydası sayesinde birçok sağlık problemi önlenebilir. Güçlü etkileri bulunan bir meyve olan ağaç kavunu, doktor tavsiyesi alınmadan tüketilmemelidir. Ağaç kavunu kokusunun baş ağrısına iyi geldiği, KTÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz tarafından açıklanmıştır.

İşte ağaç kavununun faydaları!

  • Ağaç kavunu kabuğunun yenilmemesi gerektiği kaynaklarda belirtilir. Ağaç kavunu kabuğu, yalnızca çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir. Ağaç kavunu kabuğu diş etleri için de faydalıdır.
  • Mide direncini arttıran ağaç kavunu, asit fazlalığından kaynaklanan mide sorunlarını giderir ve hazımsızlığa karşı etkisi kanıtlanmış bir ilaç niteliği taşır.
  • İstifra etmeyi ve mide bulantılarını büyük ölçüde önlediği bilinir.
  • Ağaç kavunu kabuğuyla birlikte kaynatıldığında ortama yaydığı hoş koku buharıyla bulunduğu alanda güzel kokular yayar ve ortamı ferahlatır. Kabuğu ile yaraların hızlı iyileşmesinde de etkili olduğu bilinir.
  • Akciğer, karaciğer ve midede oluşan harareti engelleyen ağaç kavunu, vücudu rahatlatan bir özelliğe sahiptir.
  • Düzenli olarak tüketilen ağaç kavunu, kalp çarpıntısını giderir ve kalbe güç verir.
  • Bağırsakları çalıştırmada etkili olan ağaç kavunu, içerdiği lif kaynağı sayesinde kabızlık sorunlarını giderir.
  • Vücutta oluşabilen krampların önlenmesine yardımcı olur ve kan basıncını düzenler.
  • Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarını ferah kokusuyla hafifletir ve nefesin açılmasına yardımcı olur.
  • Safrayı yok eden ağaç kavunu, safradan kaynaklanan mide bulantılarını da engeller.
  • Kozmetik kremlerde kullanılan ağaç kavunu, varis ve cüzzam gibi hastalıkların hafiflemesine yardımcı olur. Fakat krem olarak çok fazla kullanıldığı durumlarda cilt döküntülerine yol açabilir.
  • Diş köklerini güçlendirmede etkilidir.
  • Ağaç kavunu P vitamini içerir. P vitamini bilindiği üzere C vitamini gibi anti-oksidan bir özelliğe sahiptir.
  • Kurutulmuş ağaç kavunu, bulunduğu ortamda güvelerin uzaklaşmasını sağlar. Kıyafetlerin arasına yerleştirildiğinde güvelerin kıyafetlere yaklaşmasını önler.

ağaç kavunu

Ağaç Kavunu Nasıl Yenir? Nasıl Soyulur?

  • Öncelikle ağaç kavununun tepesi bıçak yardımıyla kesilmelidir.
  • Portakalla benzerlik gösteren ağaç kavunu, portakalda olduğu gibi yüzeyine derin çizikler atılarak soyulabilir.
  • Sert ve kalın bir kabuğu olduğu için kabuğun derin kesilmesi kolay soymak için önemlidir.
  • Kabuklar soyulduktan sonra ortaya çıkan ağaç kavunu meyvesi beyaz liflerden arındırılmalıdır. Beyaz lifler ağaç kavunu meyvesine acı bir tat verir, bu nedenle iyice temizlenmesi gerekir.
  • Temizlenen ağaç kavunu meyvesi dilimlenerek tüketilebilir.
  • Ağaç meyvesi bazı bölgelerde kurutularak da tüketilir. Kurutulmuş ağaç kavunu meyvesi, hoş bir kokuya sahip olduğundan pasta ve kek yapımında da sıklıkla kullanılır.
  • Birçok meyveden reçel elde edilebildiği gibi ağaç kavunu reçeli de sevilerek tüketilir.
  • Bazı bölgelerde ağaç kavunu meyvesinin suyu, diğer meyvelerle karıştırılarak içecek olarak da kullanılır.
  • Ağaç kavunu bazı meyvelerle karıştırılarak meyve çayı olarak da tüketilebilir.

ağaç kavunu nerede yetişir

Ağaç Kavunu Nerede Yetişir?

Ilıman iklimlerde verimliliği artan ağaç kavunu, Türkiye’de en çok Ege bölgesi ve Akdeniz’de görülür. Güney Amerika ve Hindistan’da da yetiştiği bilinen ağaç kavunu, ancak 3 yaşına geldiğinde meyve verebilir. Ağaç kavunu Trakya’da da bazı bölgelerde yetişir. Trakya’da özellikle Yalova ilinde, Akdeniz’de ise Mersin ilinde ağaç kavunu üretimi fazladır.

Ağaç kavunu diğer adı pomelo, şadok, Çin greyfurtu gibi isimlerle anılır. Ağaç kavunu pomelo, ağaçta yetiştiği sırada ağırlığı nedeniyle yere dökülebilen bir meyvedir. Bu nedenle ağaç kavunu üretiminde toplanması gereken zaman dilimi aşılmamalıdır. Büyük ağaç kavunu bahçelerinde yetişen meyvenin üretimine, en az 50 ağaçla başlayan üreticiler de bulunur.

ağaç kavunu fiyatı

Ağaç Kavunu Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Ağaç kavunu fiyatı 5, 15 ve 30 TL arasında miktarına göre değişiklik gösterir. Marketlerde, manavlarda ve büyük şehir pazarlarında bulunabilen ağaç kavunu, online alışveriş mağazalarında da sıklıkla görülür.

Son zamanlarda hemen her tezgahta görülebilen ağaç kavunu, popüler besinler listesine rahatlıkla eklenebilir. Bazı yerlerde kilo ile satılan ağaç kavunu, bazı marketlerde de tane hesabı ile satılır. Genellikle kasım ve aralık ayları ağaç kavununun hasat zamanıdır. Bu aylarda en taze ağaç kavununu kolaylıkla satın alabilirsiniz.

Ağaç kavunu yetişmesi esnasında yere düşebileceğinden, satın alırken meyvenin hasarlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Olgun bir ağaç kavunu almak istiyorsanız sarı renkte olmasına dikkat etmelisiniz. Çok iyi olgunlaşmamış olan ağaç kavunları yeşil bir renge sahiptir.

ağaç kavunu

Ağaç Kavunu Zararları ve Yan Etkileri

Ağaç kavunu faydalarıyla öne çıkan bir besindir; fakat fazla tüketildiğinde sağlığa olumsuz etkileri olabilir.

  • Uzmanlara göre hamileler ve emziren anneler kesinlikle ağaç kavunu tüketmemelidir. Uzmanlarca ağaç kavununun hamilelikte düşük, erken doğum gibi tehlikeli sonuçlara yol açabileceği birçok kaynakta sıklıkla bildirilir.
  • Böbrek rahatsızlığı olan veya ciddi hastalıkları olan bireylerin de ağaç kavunu tüketmesi sakıncalıdır. Ağaç kavunu fazla tüketildiğinde; mide ağrısı, mide krampları, şişkinlik gibi önemli problemler yaratabilir. Ayrıca belirli aralıklarla sürekli olarak tüketildiğinde de mide iç duvarlarını tahriş edebilir.
  • Böbrek ve kalp yetmezliği olan kişiler ise mutlaka doktora danıştıktan sonra ağaç kavunu tüketmelidir.
  • Nabzı düşürücü bir özelliğe sahip olan ağaç kavunu, kanda sulanmaya neden olabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaçlar kullanan bireylerin de mutlaka doktor tavsiyesi alarak ağaç kavunu tüketmesi gerekir.
  • Ağaç kavunu çocuklar ve bebekler için güvenli bir meyve değildir.
  • Bitkilere ve meyvelere karşı alerjisi olan kişiler de doktora danışmadan veya alerji testi yaptırmadan ağaç kavunu tüketmemelidir. Alerji durumunda ağızda ve yüzde şişme, ciltte kaşıntı ve döküntü gibi problemler yaşanabilir.
  • İshal sorunu olan bireyler de ağaç kavunu tüketmemelidir. Ağaç kavunu ishal sorununu kötü bir şekilde etkileyebilir.
  • Günlük tüketilen ağaç kavunu yaprağı uzmanlara göre 40 gramı geçmemelidir.

Kavunun Faydaları, Kalorisi ve Çeşitleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kavun Sepeti Tarifi

Kavun Sepeti

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Dondurma Tarifi

Kavun Dondurma

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Salatası Tarifi

Kavun Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Şerbeti Tarifi

Kavun Şerbeti

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Reçeli Tarifi

Kavun Reçeli

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kavun Sorbe Tarifi

Kavun Sorbe

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Kaseli Tatlı Tarifi

Kavun Kaseli Tatlı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Frozen Tarifi

Kavun Frozen

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri