Argan Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Argan Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Altın Değerinde Cilt Dostu Argan Yağı

Argan yağı, saçlarına ve cildine özen gösterenler için ideal bir şifa kaynağıdır. Oldukça özel ve zorlu bir süreç sonucunda ortaya çıkan argan yağı, içindeki yoğun E vitamini ile adından söz ettirmektedir.

Özgün yapısı ve faydaları ile oldukça değerli bir hale gelen argan yağının sayesinde, cildinizin ve saçlarınızın güçlenmesine yardım edebilirsiniz.

Argan Yağı Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Argan yağı üretimi için ana vatanı Fas’ın güneybatısı olan “argania spinosa” ağacının meyvelerinin çekirdekleri kullanılır. Argan yağı bitkisi genel olarak da kozmetik amaçlı kullanılan değerli yağı nedeniyle yetiştirilir. Mayıs ayı civarında olgunlaşan meyveler haziran ve temmuz aylarında dökülmeye başlar.

Bu ağaç kuru ve sert iklimlerde uzun süre yaşayabilmektedir. Argan yağı için meyvenin çekirdeklerinin iç kısmından yararlanılmaktadır. İç kısımlardan yağ elde etme sürecinin Fas yöresine ait kendine has bir yöntemi bulunmaktadır.

Günümüzde argan yağı üretiminde çoğunlukla bu geleneksel yollar uygulanmaktadır. Bu süreç için önce argan ağacından toplanan meyveler kurutulur. Meyvelerin çekirdekleri iki taş arasında alınarak soyulur ve iç kısımları topraktan imal edilmiş kaplarda kavrulur. Daha sonra taş değirmenlerde öğütülmeye başlanan argan çekirdeğinin, kavrulmuş iç kısımlarından hamurumsu bir macun ortaya çıkar. Macun yavaşça su katılarak dikkatli bir biçimde yoğurulur ve bu sırada yağ yüzeye çıkmaya başlar. Macunun üstünde birken bu altın renkli yağ argan yağıdır.

Yağ asitleri ve E vitamini açısından zengin argan yağı içeriği, bu bitkinin önemli bir şifa kaynağı olarak görülmesini sağlamaktadır. Argan yağı özellikleri arasında cilt sağlığına destek olması ilk sıralarda yer alır. Argan yağı saça faydası ile de öne çıkan bir ürünüdür.

Kendine has karakteristik bir yapısı olan argan yağı kokusu, pek belirgin ve keskin değildir. Argan yağı sofralarda tüketilirken genellikle salatalara katılır; kızartma gibi yüksek ısı gerektiren yemeklerde kullanılmaz. Kızartılmış keçi peyniri üzerine dökülerek de tüketilebilen bu yağ, yetiştirildiği bölgedeki yöresel kahvaltılarda da kendisine yer bulabilmektedir.

Argan Yağı Kullanımı: Argan Yağı Ne İşe Yarar?

Argan yağının yaygın kullanım alanı cilt ve saçlardır. Peki, saç ve cilt sağlığı için argan yağı nasıl kullanılıyor?

Avucunuza alacağınız iki damla argan yağını, duştan hemen sonra ovarak ya da masaj yapar gibi cildinize uygulayabilirsiniz. Kolay emilen bir yağ olduğundan yapışkanlık hissi diğer yağlar gibi belirgin olmayacaktır. Aynı şekilde yıkanmış saçlara ve saç derinize de sürebilirsiniz. Bir süre havluyla sarıp bu şekilde bırakacağınız saçları sonrasında yıkayabilirsiniz.

Argan yağı bu şekilde uygulanabilmesinin yanı sıra farklı kozmetik ürünlerin içinde de bulunabilmektedir. Argan yağı kremi ve argan yağı losyonu bu ürünlerin başında gelmektedir. Argan yağı sabunu da bu şifalı bitkisel yağdan elde edilen bir diğer ürün olarak öne çıkar.

Argan yağı maskesi hem cilt hem de saç için farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Cilde uygulanabilen argan yağı maskeleri, kolay emilir ve içindeki besleyici ögelerle cildin daha iyi görünmesine yardımcı olur.

Argan yağı saç spreyi ya da argan yağı serumu olarak adlandırılan ürünler de saç bakımına özen gösterenler tarafından sık sık kullanılmaktadır.

Argan yağı kil maskesi de yüz için yapılan maskeler arasında oldukça popülerdir. Argan yağı içeren bu tip kil maskeleri; ağız, burun ve göze temas etmeyecek şekilde yüze uygulanıp bir süre bekledikten sonra durulanır. İnternette argan yağı kullananlar ve onların yaptığı birçok yorum bulunmaktadır.

Argan yağı ve hindistan cevizi yağı karışımı da yıpranmış saçlar için destekleyici yöntemler arayanlar tarafından tercih edilebilmektedir. Argan yağını da diğer bitkisel yağlar gibi uzman doktorlara danışarak kullanmanız gerekmektedir.

Argan Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Argan yağı faydaları arasında cilt sağlığı açısından sağladığı yararlar ilk sıralarda yer almaktadır. Gözeneklerin arınmasında da etkili olan yağ, cildin daha parlak görünmesine olanak tanır.
  • Argan yağı egzama gibi problemlerin azaltılmasında da yardımcı olabilmektedir. Kuru ciltler için oldukça iyi bir nemlendiricidir.
  • Argan yağı kreminin faydaları oldukça fazladır. Işıltılı bir cilt görünümüne kavuşmak isteyenlerin kullandığı krem, yağlı ya da kuru birçok farklı cilt tipine uygulanabilir.
  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cildi derinlemesine besler. Ciltteki iltihaplanmaların azalmasına yardım eder.
  • Kimi kullanıcılar tarafından, argan yağı cilt lekelerine iyi gelir mi şeklinde sorular sorulabilmektedir. Argan yağı cilt lekeleri için önerilebilmektedir. Cilt lekelerinin kaybolmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Argan yağı tırnak bakımında da kullanılır. Tırnakların sağlıklı kalmasını ve güçlenmesini destekler.
  • Argan yağı ve sivilce tedavisine destek amacıyla kullanımı, son dönemlerde oldukça yaygınlaşmıştır. Özellikle E vitamini ile cildi derinlemesine besleyen argan yağı sivilce iyileşme sürecini kısaltır.

Argan yağı kullanmadan önce doktorunuza başvurunuz.

Argan Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

  • Argan yağı neye iyi gelir şeklindeki sorulara verilen cevaplar arasında, saça faydaları ilk sıralarda yer alır. Argan yağı saç dökülmesi gibi şikayetleri olanlara sıklıkla önerilir.
  • Argan yağı saç uzatma gibi süreçlerde de etkili olabilmektedir. Onarıcı etkisi olan argan yağı saç ve saç diplerinin daha güçlü olmasına yardım eder.
  • Saç tellerinin yumuşak kalmasına destek olan argan yağı, saç kırılmalarına karşı da tavsiye edilmektedir. Özellikle koparak dökülmelere karşı yararı olan yağ, saçların taranmasını da kolaylaştıracaktır.
  • Saç derisi için de oldukça yararlı etkileri olduğu düşünülmektedir. Kepek benzeri sorunlarda da argan yağı kullanılır.
  • Argan yağı şampuan içeriklerinde de yer alabilmektedir. Argan yağı özü içeren şampuan ya da argan yağı saç serumu kullanımı, saçların parlaklığının artmasına destek olacaktır.
  • Saçınıza ya da saç derinize argan yağı uygulamadan önce doktorunuza danışınız.

Argan Yağı Zararları Nelerdir?

Argan yağı yan etkileri bulunabilen bir bitkisel yağ türüdür. Özellikle ideal ölçüden fazla kullanıldığı durumlarda, bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Argan yağı alerji yapar mı ya da argan yağı gebelikte kullanılır mı gibi sorular da sık sık sorulabilmektedir.

Argan yağı gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca argan yağı bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. İnternette argan yağı bronzlaştırır mı şeklinde sorularla da karşılaşılabilmektedir. Argan yağının bronzlaşmaya etkisi yoktur ve cilde zararlı olabileceğinden güneşlenme öncesi sürülmemelidir.

Argan yağı tüylenme yapar mı ya da argan yağı sakal çıkarır mı gibi sorular ciddiye alınmamalıdır. Argan yağı sakal ya da bıyık çıkarmaz. Argan yağı kaş çıkarır mı sorusunun cevabı da aynıdır ve argan yağının kaş çıkarma gibi bir etkisi bulunmamaktadır. Argan yağı kirpik için de etkili değildir ve göz çevresine kesinlikle sürülmemelidir. Argan yağının zararlı etkilerinden korunmak için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Argan Yağı Fiyat Bilgisi: Argan Yağı Nereden Alınır?

Fiyatlar farklılaşabilse de 100 ml argan yağı fiyat olarak yaklaşık 70-80 TL’ye satılabilmektedir. Argan yağı aktar ya da çeşitli bitkisel ürünler satan marketlerden alınabilir. Farklı argan yağı çeşitleri mevcuttur ve bu nedenle uzman doktorların önerdiği güvenilir yerlerden alışveriş etmek önemlidir.

Kullanıcıların aklına argan yağı bozulur mu gibi sorular da takılabilmektedir. Saklama koşularına uyulmadığı takdirde, her bitkisel yağ gibi argan yağı da bozulabilmektedir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır Tarifi

Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kar Yağdı Tatlısı Nasıl Yapılır? (videolu)

Kar Yağdı Tatlısı Nasıl Yapılır? (videolu)

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İç Yağı Nasıl Yapılır Oldukça Kolay

İç Yağı Nasıl Yapılır Oldukça Kolay

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
İç Yağ (Kuyruk Yağı-Don Yağı) Tarifi

İç Yağ (Kuyruk Yağı-Don Yağı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Hayırlı İşler Tatlısı Tarifi

Hayırlı İşler Tatlısı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Öğrenci İşi Makarna Tarifi

Öğrenci İşi Makarna

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri Tarifi
Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Tarifler Geri
Videolar Geri