Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz! Tarifi

Balık Kokusunu Anında Yok Eden Kolay Yöntemler

Yüksek besin değeri ve lezzeti ile sofralarımızı şenlendiren balık, evde pişirildiğinde ardında pek de hoş olmayan kokular bırakır. Bazen pencereleri açmak ya da aspiratörü kullanmak kokuları gidermek için pek yeterli olmayabilir. Özellikle yağda kızartıldığında balık kokusunun evden gitmesi birkaç günü bulur.

Hatta öyle bir zaman gelir ki balık kokusundan kurtulmak için yemekten sonra dolaplar silinir, perdeler yıkanır ve balık yemek son derece eziyetli bir hal alır. Zaman zaman da sırf kokusundan dolayı balık yeme zevkinden mahrum kalınır. Ancak bazı pratik uygulamalar ile balık kokusunun eve sinmesi engellenebilir.

Balık pişirirken pencerelerin açılması ve aspiratörün çalıştırılması herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Peki, balık kokusu nasıl gider evden? Balığı kızarttığınız ya da fırınladığınız kabı pişirme işleminin sonunda hemen yıkamalısınız bu işlemi de soğuk su ile yapmanız gerekir. Sıcak su yağların daha fazla koku açığa çıkarmasını sağlayarak balık kokusunun etrafa yayılmasını hızlandırır.

Mutfağa sinen balık kokusunu ortamdan uzaklaştırmanın bir diğer yolu ise pişirme işleminden sonra tütsü yakmaktır. Sevdiğiniz hoşunuza giden bir tütsüyü kullanarak balık kokusundan kurtulabilirsiniz.

Yine pişirme işleminden sonra geniş bir tencerenin içine su, sirke ya da limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım mutfakta oluşan sinmiş balık kokusunu alarak hoş bir koku yayılmasını sağlar.

Tedbir: Balık Pişirirken Koku Nasıl Önlenir?

Çok sevdiğimiz bir besin olan balığı kızarttıktan sonra balık kızartması kokusu nasıl gider?

  • Balık pişirme esnasında mutfağın bir köşesinde kokulu mum yakabilirsiniz. Bu mumlar balığın kokusunu içeri çekerek yayılmasını önler.
  • Bir yandan balığı kızartırken diğer yandan ocağın en küçük gözünde bir porselen kap içinde şeker eritebilirsiniz. Şekerin karamel yapısı balık kokusunu içine çeker.
  • Aynı şekilde ocak üzerinde limon kabuğu yakabilirsiniz.
  • Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker.
  • Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.

elma sirkesi

Fırındaki Balık Kokusu Nasıl Gider?

Fırında balık yapıldığında fırından balık kokusu nasıl çıkar?

  • Fırındaki balık kokusunu gidermenin en doğal yollarından biri sirkedir. Balık pişirdikten sonra fırınınızı iyice temizleyin ve temizledikten sonra 5-6 dakika kadar ısıtın. 2 bardak su ile 1 fincan sirkeyi bir kap içerisinde karıştırın ve fırının ızgara kısmına yerleştirdikten sonra yarım saat kadar fırını kapatarak bekleyin. Sürenin sonunda fırınınızı açtığınızda balık kokusunun gittiğini görebilirsiniz.
  • Başka bir yöntem ise yine fırınınızı 5 dakika ısıtın ve balık pişirdiğiniz tepsinin içine alüminyum folyoya sardığınız birkaç adet kabuk tarçını koyun. Yaklaşık yarım saat bekletin. Koku emici özelliğe sahip olan tarçın balık kokusunu temizler.
  • Bir diğer yöntem ise bir kap içerisine eklediğiniz su, limon suyu ve limon kabuklarını fırına koyarak 10 dakika 180 derecede bekletmenizdir. Fırına sinen balık kokuları bu işlemden sonra yok olur.

Mutfakta Balık Kokusu Nasıl Gider?

Eğer balıklarınızı fırında yapıyorsanız, balıkların arasına defne yaprağı ve limon döşeyin. Bu işlem hem fırınınızın kokmasını önler hem de balık kokularının mutfağa yayılmasını engeller.

Mutfağa yayılan balık kokusu nasıl yok olur?

  • Balık kızartırken tavanın içine bir miktar maydanoz eklerseniz balık kokusunun diğer odalara yayılmasını önleyebilirsiniz.
  • Mandalina, limon, portakal ve greyfurt kabuklarını bir tavanın içinde kavurduğunuzda mutfakta oluşan balık kokularını yok edebilirsiniz.
  • Teflon bir tavaya 1-2 yemek kaşığı siyah kuru çay ekleyip kavurun. Tavadan dumanlar çıkmaya başladığında ocağın altını kapatın. Kavrulmuş siyah kuru çay balık kokusunu emer.
  • Bir boş tava içerisine bir paket toz vanilya koyun ve kavurun. Bir süre sonra altını kapattığınızda vanilya kokusunun balık kokusunu bastırdığını ve yok ettiğini görürsünüz.

Eve Sinen Balık Kokusu Nasıl Gider?

Balık kokusu sadece mutfakta kalmaz, odalara da yayılır. Peki, evin içindeki balık kokusu nasıl gider?

  • Nazarı önlediği düşünülen üzerlik otunu balık kokusu gidermede kullanabilirsiniz. Baskın ve keskin bir kokuya sahip olan üzerlik otu tohumundan bir miktar alarak boş bir tavada sürekli karıştırarak kavurun. Bir süre sonra kararmaya başlayan üzerlik tohumları havaya keskin bir koku yayar ve tüm eve sinen balık kokusunu ortadan kaldırır. Ayrıca üzerlik otunun sakinlik ve huzur verici etkisi olduğu da söylenmektedir.
  • Bir tencereye biberiye, defne yaprağı, portakal, limon, mandalina kabukları ve su ekleyerek kısık ateşte kaynatın. Bir süre sonra tencereden çıkan buhar ve kokular tüm odalara yayılarak balık kokusunu ortadan kaldırır.

Elden Balık Kokusu Nasıl Gider?

  • Balıkları temizlemeye başlamadan önce bir limonu ortadan ikiye bölün ve kabukları ile birlikte elinizi ovuşturun. Aynı işlemi sirke ile de yapabilirsiniz. Balığı bu şekilde temizlediğinizde balık kokusunun elinize sinmediğini görürsünüz.
  • Eğer balıkları temizlediyseniz ve elinize balık kokusu sindiyse metal bir kaşığı elinizin içinde gezdirin. Sıkıca elinizi metal kaşıkla ovduktan sonra ellerinizi bulaşık deterjanı ile yıkayın. Metal elinizdeki balık kokusunu söker alır.
  • Bir başka yöntem ise ellerinizi diş macunu ile yıkamanızdır. Diş macununun içindeki özel maddeler elinize sinen balık kokusunu uzaklaştırır. Bu işlemleri yaparken soğuk su kullanmanız gerekir, sıcak su balık kokusunun daha çok yayılmasına sebep olur.

Tavadaki Balık Kokusu Nasıl Gider?

  • Tavada balık kokusunu önlemek için balık kızartırken defne yaprağı ya da maydanoz kullanabilirsiniz.
  • Tavadaki balık kokusunu gidermek için pişirme işleminden hemen sonra tavayı soğuk su ile yıkamanız gerekir. Sıcak su ve deterjan kullandığınızda balık kokusu tavaya iyice işler. İlk önce soğuk su kullanmalı ve daha sonrada soğuk su ile deterjan kullanılarak tava yıkanmalıdır. Sonrasında sıcak su ve deterjan kullanılmalıdır.
  • Temizlenen tavanın içerisinde kuru kahve kavurduğunuzda hem mutfağa sinen balık kokusu kaybolur hem de tavadaki balık kokusundan kurtulursunuz.
  • Bir başka yöntem ise balık tavasının deterjan ve su ile yıkanmadan önce kahve telvesiyle ovulmasıdır.

Ağızdan Balık Kokusu Nasıl Gider?

Kişinin kendisi ağzının balık koktuğunu hissetmeyebilir ancak balık kokusu gerçekten rahatsızlık verici bir kokudur. Balık yedikten sonra birkaç pratik bilgi ile ağzınızdaki balık kokusundan kurtulabilirsiniz.

İşte bunlardan birkaçı:

  • Ağızdan balık kokusunu gidermek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra bir tutam maydanoz yiyebilirsiniz.
  • Karanfili ağzınızda bekleterek de balık kokusundan kurtulabilirsiniz.
  • Bunların yanı sıra bir çay kaşığı Türk kahvesi çiğneyebilirsiniz. Ya da bir kahve çekirdeğini ağzınızda bekleterek aromasının yayılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ayrıca dilinizi karbonat ile fırçalarsanız balık kokusundan kurtulabilirsiniz.

Dolaptaki Balık Kokusu Nasıl Giderilir?

Balık kokusu buzdolabında tüm besinlere yayılabilir. O yüzden balığı koyduğunuz kabın kapağını iyice kapatmanız gerekir. Balık buzdolabına genel olarak çiğ yerleştirilir. Peki, çiğ balık kokusu nasıl giderilir?

  • Buzdolabına sinen balık kokusu için bir kabın içerisine karbonatlı su hazırlayarak dolabın kapağına yerleştirebilirsiniz. Karbonatlı su hem dolaptaki fazla nemi alır hem de kötü kokuları içine hapseder.
  • Aynı şekilde 1 bardak sütün içerisine 1-2 damla sirke ekleyerek buzdolabına koyabilirsiniz. Süt de sirke de kötü kokuları hapseder.
  • Yine bir tabak içerisine bir yemek kaşığı Türk kahvesi koyabilirsiniz ya da kabuk vanilyalardan bir iki tanesini buzdolabınızın kapağına yerleştirebilirsiniz. Her iki yöntem de buzdolabınızdaki balık kokusunu giderir.

Arabadaki Balık Kokusu Nasıl Giderilir?

Arabadaki balık kokusu nispeten daha kolay giderilir. Balık kokusunu önlemek için kendiniz bir sprey hazırlayabilirsiniz:

  • Püskürtmeli bir şişe içerisine su, 1-2 yemek kaşığı karbonat, limon suyu, birkaç damla lavanta ya da karanfil yağı koyarak çalkalayın ve arabanıza bu spreyi sıkın, balık kokusu çıkar.
  • Ayrıca arabanızın koltuklarını Arap sabunu kullanarak silerseniz hem balık kokusundan kurtulursunuz hem de arabanızı tertemiz yaparsınız.

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kokusuz Balık Tarifi

Kokusuz Balık Tarifi

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kokusuz,Şahane Lezzetli Fırında Balık Tarifi

Kokusuz,Şahane Lezzetli Fırında Balık

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Balık Tarifi

Fırında Balık

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Balık Sote Tarifi

Balık Sote

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Balık Ekmek Tarifi

Balık Ekmek

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Balık Şiş Tarifi

Balık Şiş

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Fırında Balık Tarifi

Fırında Balık

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kağıtta Balık Tarifi

Kağıtta Balık

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri