Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz! Tarifi

Balık Kokusunu Anında Yok Eden Kolay Yöntemler

Yüksek besin değeri ve lezzeti ile sofralarımızı şenlendiren balık, evde pişirildiğinde ardında pek de hoş olmayan kokular bırakır. Bazen pencereleri açmak ya da aspiratörü kullanmak kokuları gidermek için pek yeterli olmayabilir. Özellikle yağda kızartıldığında balık kokusunun evden gitmesi birkaç günü bulur.

Hatta öyle bir zaman gelir ki balık kokusundan kurtulmak için yemekten sonra dolaplar silinir, perdeler yıkanır ve balık yemek son derece eziyetli bir hal alır. Zaman zaman da sırf kokusundan dolayı balık yeme zevkinden mahrum kalınır. Ancak bazı pratik uygulamalar ile balık kokusunun eve sinmesi engellenebilir.

Balık pişirirken pencerelerin açılması ve aspiratörün çalıştırılması herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Peki, balık kokusu nasıl gider evden? Balığı kızarttığınız ya da fırınladığınız kabı pişirme işleminin sonunda hemen yıkamalısınız bu işlemi de soğuk su ile yapmanız gerekir. Sıcak su yağların daha fazla koku açığa çıkarmasını sağlayarak balık kokusunun etrafa yayılmasını hızlandırır.

Mutfağa sinen balık kokusunu ortamdan uzaklaştırmanın bir diğer yolu ise pişirme işleminden sonra tütsü yakmaktır. Sevdiğiniz hoşunuza giden bir tütsüyü kullanarak balık kokusundan kurtulabilirsiniz.

Yine pişirme işleminden sonra geniş bir tencerenin içine su, sirke ya da limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım mutfakta oluşan sinmiş balık kokusunu alarak hoş bir koku yayılmasını sağlar.

Tedbir: Balık Pişirirken Koku Nasıl Önlenir?

Çok sevdiğimiz bir besin olan balığı kızarttıktan sonra balık kızartması kokusu nasıl gider?

  • Balık pişirme esnasında mutfağın bir köşesinde kokulu mum yakabilirsiniz. Bu mumlar balığın kokusunu içeri çekerek yayılmasını önler.
  • Bir yandan balığı kızartırken diğer yandan ocağın en küçük gözünde bir porselen kap içinde şeker eritebilirsiniz. Şekerin karamel yapısı balık kokusunu içine çeker.
  • Aynı şekilde ocak üzerinde limon kabuğu yakabilirsiniz.
  • Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker.
  • Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.

elma sirkesi

Fırındaki Balık Kokusu Nasıl Gider?

Fırında balık yapıldığında fırından balık kokusu nasıl çıkar?

  • Fırındaki balık kokusunu gidermenin en doğal yollarından biri sirkedir. Balık pişirdikten sonra fırınınızı iyice temizleyin ve temizledikten sonra 5-6 dakika kadar ısıtın. 2 bardak su ile 1 fincan sirkeyi bir kap içerisinde karıştırın ve fırının ızgara kısmına yerleştirdikten sonra yarım saat kadar fırını kapatarak bekleyin. Sürenin sonunda fırınınızı açtığınızda balık kokusunun gittiğini görebilirsiniz.
  • Başka bir yöntem ise yine fırınınızı 5 dakika ısıtın ve balık pişirdiğiniz tepsinin içine alüminyum folyoya sardığınız birkaç adet kabuk tarçını koyun. Yaklaşık yarım saat bekletin. Koku emici özelliğe sahip olan tarçın balık kokusunu temizler.
  • Bir diğer yöntem ise bir kap içerisine eklediğiniz su, limon suyu ve limon kabuklarını fırına koyarak 10 dakika 180 derecede bekletmenizdir. Fırına sinen balık kokuları bu işlemden sonra yok olur.

Mutfakta Balık Kokusu Nasıl Gider?

Eğer balıklarınızı fırında yapıyorsanız, balıkların arasına defne yaprağı ve limon döşeyin. Bu işlem hem fırınınızın kokmasını önler hem de balık kokularının mutfağa yayılmasını engeller.

Mutfağa yayılan balık kokusu nasıl yok olur?

  • Balık kızartırken tavanın içine bir miktar maydanoz eklerseniz balık kokusunun diğer odalara yayılmasını önleyebilirsiniz.
  • Mandalina, limon, portakal ve greyfurt kabuklarını bir tavanın içinde kavurduğunuzda mutfakta oluşan balık kokularını yok edebilirsiniz.
  • Teflon bir tavaya 1-2 yemek kaşığı siyah kuru çay ekleyip kavurun. Tavadan dumanlar çıkmaya başladığında ocağın altını kapatın. Kavrulmuş siyah kuru çay balık kokusunu emer.
  • Bir boş tava içerisine bir paket toz vanilya koyun ve kavurun. Bir süre sonra altını kapattığınızda vanilya kokusunun balık kokusunu bastırdığını ve yok ettiğini görürsünüz.

Eve Sinen Balık Kokusu Nasıl Gider?

Balık kokusu sadece mutfakta kalmaz, odalara da yayılır. Peki, evin içindeki balık kokusu nasıl gider?

  • Nazarı önlediği düşünülen üzerlik otunu balık kokusu gidermede kullanabilirsiniz. Baskın ve keskin bir kokuya sahip olan üzerlik otu tohumundan bir miktar alarak boş bir tavada sürekli karıştırarak kavurun. Bir süre sonra kararmaya başlayan üzerlik tohumları havaya keskin bir koku yayar ve tüm eve sinen balık kokusunu ortadan kaldırır. Ayrıca üzerlik otunun sakinlik ve huzur verici etkisi olduğu da söylenmektedir.
  • Bir tencereye biberiye, defne yaprağı, portakal, limon, mandalina kabukları ve su ekleyerek kısık ateşte kaynatın. Bir süre sonra tencereden çıkan buhar ve kokular tüm odalara yayılarak balık kokusunu ortadan kaldırır.

Elden Balık Kokusu Nasıl Gider?

  • Balıkları temizlemeye başlamadan önce bir limonu ortadan ikiye bölün ve kabukları ile birlikte elinizi ovuşturun. Aynı işlemi sirke ile de yapabilirsiniz. Balığı bu şekilde temizlediğinizde balık kokusunun elinize sinmediğini görürsünüz.
  • Eğer balıkları temizlediyseniz ve elinize balık kokusu sindiyse metal bir kaşığı elinizin içinde gezdirin. Sıkıca elinizi metal kaşıkla ovduktan sonra ellerinizi bulaşık deterjanı ile yıkayın. Metal elinizdeki balık kokusunu söker alır.
  • Bir başka yöntem ise ellerinizi diş macunu ile yıkamanızdır. Diş macununun içindeki özel maddeler elinize sinen balık kokusunu uzaklaştırır. Bu işlemleri yaparken soğuk su kullanmanız gerekir, sıcak su balık kokusunun daha çok yayılmasına sebep olur.

Tavadaki Balık Kokusu Nasıl Gider?

  • Tavada balık kokusunu önlemek için balık kızartırken defne yaprağı ya da maydanoz kullanabilirsiniz.
  • Tavadaki balık kokusunu gidermek için pişirme işleminden hemen sonra tavayı soğuk su ile yıkamanız gerekir. Sıcak su ve deterjan kullandığınızda balık kokusu tavaya iyice işler. İlk önce soğuk su kullanmalı ve daha sonrada soğuk su ile deterjan kullanılarak tava yıkanmalıdır. Sonrasında sıcak su ve deterjan kullanılmalıdır.
  • Temizlenen tavanın içerisinde kuru kahve kavurduğunuzda hem mutfağa sinen balık kokusu kaybolur hem de tavadaki balık kokusundan kurtulursunuz.
  • Bir başka yöntem ise balık tavasının deterjan ve su ile yıkanmadan önce kahve telvesiyle ovulmasıdır.

Ağızdan Balık Kokusu Nasıl Gider?

Kişinin kendisi ağzının balık koktuğunu hissetmeyebilir ancak balık kokusu gerçekten rahatsızlık verici bir kokudur. Balık yedikten sonra birkaç pratik bilgi ile ağzınızdaki balık kokusundan kurtulabilirsiniz.

İşte bunlardan birkaçı:

  • Ağızdan balık kokusunu gidermek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra bir tutam maydanoz yiyebilirsiniz.
  • Karanfili ağzınızda bekleterek de balık kokusundan kurtulabilirsiniz.
  • Bunların yanı sıra bir çay kaşığı Türk kahvesi çiğneyebilirsiniz. Ya da bir kahve çekirdeğini ağzınızda bekleterek aromasının yayılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ayrıca dilinizi karbonat ile fırçalarsanız balık kokusundan kurtulabilirsiniz.

Dolaptaki Balık Kokusu Nasıl Giderilir?

Balık kokusu buzdolabında tüm besinlere yayılabilir. O yüzden balığı koyduğunuz kabın kapağını iyice kapatmanız gerekir. Balık buzdolabına genel olarak çiğ yerleştirilir. Peki, çiğ balık kokusu nasıl giderilir?

  • Buzdolabına sinen balık kokusu için bir kabın içerisine karbonatlı su hazırlayarak dolabın kapağına yerleştirebilirsiniz. Karbonatlı su hem dolaptaki fazla nemi alır hem de kötü kokuları içine hapseder.
  • Aynı şekilde 1 bardak sütün içerisine 1-2 damla sirke ekleyerek buzdolabına koyabilirsiniz. Süt de sirke de kötü kokuları hapseder.
  • Yine bir tabak içerisine bir yemek kaşığı Türk kahvesi koyabilirsiniz ya da kabuk vanilyalardan bir iki tanesini buzdolabınızın kapağına yerleştirebilirsiniz. Her iki yöntem de buzdolabınızdaki balık kokusunu giderir.

Arabadaki Balık Kokusu Nasıl Giderilir?

Arabadaki balık kokusu nispeten daha kolay giderilir. Balık kokusunu önlemek için kendiniz bir sprey hazırlayabilirsiniz:

  • Püskürtmeli bir şişe içerisine su, 1-2 yemek kaşığı karbonat, limon suyu, birkaç damla lavanta ya da karanfil yağı koyarak çalkalayın ve arabanıza bu spreyi sıkın, balık kokusu çıkar.
  • Ayrıca arabanızın koltuklarını Arap sabunu kullanarak silerseniz hem balık kokusundan kurtulursunuz hem de arabanızı tertemiz yaparsınız.

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kokusuz Balık Tarifi

Kokusuz Balık

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kokusuz Balık Tarifi

Kokusuz Balık Tarifi

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fırında Kokusuz Balık Tarifi

Fırında Kokusuz Balık

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Teflon Tavada Soslu Balık (Kokusuz) Tarifi

Teflon Tavada Soslu Balık (Kokusuz)

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Balık Stok (Balık Suyu) Tarifi

Balık Stok (Balık Suyu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Balık Sosu Tarifi

Balık Sosu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Fırında Balık Tarifi

Fırında Balık

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Fırında Balık Tarifi

Fırında Balık

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri