Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları Tarifi

En Lezzetli Balıklar İçin Tüm Pişirme Teknikleri

Balık yemeyi herkes sever, pişirmeyi sevenler ise sadece gerçek balık tutkunlarının arasından çıkar. Lezzetiyle damaklarda iz bırakacak balıklar pişirmek için, her balığın kendine has özelliklerinden anlamak önemlidir.

Mevsimine göre balık seçilir, zarar vermeden temizlenir ve en önemli ana gelinir: balık pişirme süreci. Balığa tüm maharetinizi katacağınız andır bu. Balığın türüne ve yemek zevkinize göre seçim yapmak önemlidir. Birçok pişirme alternatifi arasından en doğrusunu belirlemek ve yöntemi hakkıyla uygulamak düşer size, gerisini balığın lezzeti halleder.

Ülkemizdeki zengin balık çeşitliliği ve farklı balık pişirme şekilleri sayesinde balık kültürümüzün genişliğini yansıtacak yapıda sofralar hazırlayabilirsiniz. Üç tarafı da bereketli denizlerle çevrili bu verimli topraklarda, balık yeme kültürünün bu kadar gelişmiş olması elbette tesadüf değildir.

Balık pişirmek için ihtiyaç duyacağınız birçok lezzetli çeşit, denizlerimizde ve tatlı sularımızda fazlasıyla bulunmaktadır. Sık kullanılan pişirme tekniklerinin yanı sıra, az bilinen ilginç yöntemlerle de nitelikli bir balık ziyafeti yaşayabilmeniz mümkündür.

9 Farklı Balık Pişirme Yöntemi

1)Kızartma

En sık kullanılan balık pişirme teknikleri arasında yer alır. Temizlenen balıkları küçükse bütün olarak, daha büyükse dilim ya da fileto halinde kızartmak mümkündür. Balığı lezzetli ve hızlı bir şekilde sofraya getirmeyi sağlayan kızartma tekniği, pratik olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilir. Tavada Balık Kızartma

Tarif: Tavada Balık Kızartma

2) Izgara

Çok yağlı balıklarda iyi sonuçlar veren ızgara yöntemi de lezzetli balık pişirme teknikleri arasında bulunmaktadır. Izgara balık yapımı için kor bir ateş hazırlamak, balığın alevlerle yanmadan ideal biçimde pişmesi açısından önemlidir. Izgara Balık

Tarif: Izgara Balık

3) Tütsüleme

Tütsüleme, balığın ateşsiz bir biçimde pişmesini sağlar. Dumanla tütsülenen balıklar, isli aromalarıyla oldukça farklı bir lezzet deneyimi sunar.

4) Marinasyon

Marinasyon, başta levrek olmak üzere birçok balığın, limon suyunda ya da benzer özellikli bir ortamda bekletilmesiyle yapılır. Bu yöntem balık etinin lokum kıvamına gelmesini sağlar. Balık Marinasyonu

Tarif: Balık Marinasyonu

5) Gravlaks

Çıkış noktası İskandinav ülkelerinde toprak altında yapılan marineleme işlemine dayanan gravlaks tekniği, günümüzde ev ortamında da rahatça yapılabilen bir yöntemdir. Somon Gravlax

Tarif: Somon Gravlax

6) Buharda Pişirme – Buğulama

Balıkların suyla direkt temas etmeden buhar ile pişirilmesi, en sağlıklı balık pişirme yöntemleri arasında gösterilmektedir. Buharda pişirme tekniği balıkların besin değerlerini korumaya da yardımcı olur. Balık Buğulama

Tarif: Balık Buğulama

7) Sığ Kızartma

Sığ kızartma tekniği, kızartma işleminin daha az yağ ile yapışmaz bir tavada yapılması ile gerçekleşir. Çok ağır olmaması için daha az yağlı balıkları seçmek, damak tadınız açısından yararlı olur. Balık Kızartma

Tarif: Balık Kızartma

8) Fırınlama

Fırında rosto, büyük balıklar için rahatça uygulanabilecek bir pişirme tekniğidir. Hem görsellik hem de lezzet açısından ideal bir yemek ortaya çıkmasını sağlar. Izgara Tadında Fırında Balık

Tarif: Izgara Tadında Fırında Balık

9) Tuzda Pişirme

Tuzda pişirme de giderek daha popüler olan bir pişirme biçimidir. Yöntem temel olarak, balığın kalın bir tuz tabakası ile sıvanmış halde pişirilmesinden ibarettir. Tuzda Balık

Tarif: Tuzda Balık

Hangi Balık Hangi Mevsimde Hangi Teknikle Pişerse Daha Lezzetli Olur?

Mevsimine göre balık seçmek ve uygun balık pişirme çeşitleri ile pişirmek, usta aşçılara taş çıkartacak sonuçlar elde edebilmenizi sağlayacaktır. Kişisel yemek zevkiniz elbette önemlidir ama bazı türlerin kendine has özelliklerini öne çıkaran teknikleri kullanmak da lezzet açısından yararlı olur.

  • Hamsi: Balık dendiğinde akla Karadeniz, Karadeniz dendiğinde ise elbette hamsi gelir. Ülkemizdeki en popüler balık çeşitleri arasında yer alan hamsinin hemen hemen her türden yemeği mevcuttur. Ekim ve ocak arasındaki yağlandığı lezzetli dönemlerde arkadaşlarla toplanıp bol hamsili bir ızgara şöleni mutlaka düzenlenir. Yaz ayalarında daha az yağı olacağından, kızartması tercih edilebilir.
  • Palamut: Eylülden şubata kadar oldukça lezzetli olan palamutların da fırın ve ızgarası bu dönemlerde yenilebilir. Diğer zamanlarda da kızartması tüketilebilir.
  • Sardalya: Temmuzda başlayıp yaz sonuna kadar geçen süre zarfında en lezzetli haliyle tezgahlarda yerini alır. Buğulaması yapılabilen sardalyalar ızgara olarak da servis edilebilir.
  • İstavrit: Kasım ve şubat arasında lezzeti üst seviyede olan istavrit balığını da tava ya da ızgara olarak yapabilirsiniz.
  • Alabalık: Çiftliklerde yıl boyu bulunabilecek taze alabalıklar de birçok lezzetli tarif eşliğinde tüketilebilmektedir. Özellikle tereyağı ile fırında yapılacak alabalıklar, sofralarınıza lezzet katar. Balık çeşitleri pişirme yöntemleri farklılık gösterse de döneme göre uygulanacak teknikler ideal lezzete ulaşmayı kolaylaştırır.

Balık Pişirmenin 7 Püf Noktası

Dostlarınıza unutamayacakları bir akşam yemeği hazırlarken ana yemek tercihinizi balıktan yana kullanabilirsiniz. Lezzetli balık pişirme tarifleri hazırlayabilmek için bazı püf noktalarını bilmek oldukça işinize yarar:

1) Balık konusunda en önemli noktalardan birisi kuşkusuz tazeliktir. Mevsimine göre tüketilecek balıklar bu sayede daha yağlı ve lezzetli olur.

2) Balık fırında pişirme süresi büyüklüğüne ve yapılan yemeğin türüne göre değişir. Balığın her iki tarafına çizik atmak, fırın içinde daha iyi pişmesine olanak tanır.

3) Izgara yaparken üzerine yağ sürerek de balığın daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz.

4) Tavada büyük balık pişirme işlemi için dilim haline getirerek kızartmak iyi bir seçim olur.

5) Hamsi benzeri küçük boyutlu balıklar ise bütün halde pişirilebilir.

6) Sağlıklı balık pişirme önerileri arasında yer alan buğulama yönteminde ise suya az miktarda eklenecek tereyağı, balıklara tat katacaktır.

7) Balık pişirebilmek için katlanılan yoğun koku için de çeşitli önlemler alınabilir. Tavada kızartılan balığın kokusunu azaltmak için birkaç defne yaprağı tavaya atılabilir.

Balık Pişirme Teknikler

Balık Pişirme Aletleri Nelerdir?

Balık pişirime tekniklerinin çeşitliliği oldukça fazla olduğundan, bu yöntemlere kolaylık katacak birçok alet kullanmaktadır.

  • Tavada balık kızartma işlemi özellikle dizilmiş halde bulunan küçük balıklarda oldukça zor olabilmektedir. Çift taraflı kullanılabilen balık pişirme tavası ile bu işlem oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.
  • Elektrikli balık pişirme ızgarası çeşitleri de, ızgaranın sunduğu hafif lezzeti ideal biçimde yakalayabilmeye olanak tanır.
  • Restoran benzeri yerlerde sıklıkla tercih edilen balık pişirme tezgahı ve balık pişirme ocağı modelleri de hızlı ve etkili pişirme yöntemleriyle öne çıkmaktadır.
  • Birçok değişik tipteki balık pişirme makinesi ile balık çeşitlerini pratik bir biçimde sofralara getirebilmek mümkündür.

balık pişirmek

Meraklısına 5 Farklı Balık Pişirme Tarifi

1) Hamsi Tavanın Vazgeçilemeyen Lezzeti Hamsi Tava

Hamsi tava, lezzetini asla yitirmeyecek balık yemekleri arasında yer almaktadır. Mısır ununun lezzet kattığı hamsi tavayı farklı salata çeşitleriyle servis ederek şık bir sofra hazırlayabilirsiniz.  Hamsi Tava

Tarif: Hamsi Tava

2) Fırında Pişen Balığın Tadı Bir Başka Olur Fırında Palamut

Fırında pişireceğiniz palamut, ağızda dağılacak eti ve sebzelerle çeşitlendirilmiş tadıyla beğeninizi kazanacaktır. Sık sık deneyebileceğiniz bu lezzetli tarifin besin değeri de oldukça yüksektir. Fırında Palamut

Tarif: Fırında Palamut

3) Balığın Pratik Hali Balık Pane

Balık yemek kılçık ayrıma gibi sorunlar yüzünden göz korkutucu bir hal alabilir. Ekmek arası olarak da yenilebilecek balık pane, sunduğu rahatlığı lezzeti ile tamamlayacaktır. Balık Pane

Tarif: Balık Pane

4) Sar Pişir Somon Tarifi (15 Dakikada Yumuşacık)

Yalnızca 15 dakika içerisinde tamamen pişen ve nemini kaybetmeyen sulu sulu enfes bir somon tarifine ne dersiniz? Kolayca hazırlayabilir, videolu anlatımı ile enfes sonuçlar elde edebilirsiniz! Somon sevmeyenler için de bu tarif bir başlangıç olabilir. Sar Pişir Somon Tarifi (15 Dakikada Yumuşacık)

Tarif: Sar Pişir Somon Tarifi (15 Dakikada Yumuşacık)

5) Bir Klasik: Balığın Çıtır Hali Izgara Balık

Izgara balığa en çok yakışan pişirme tekniklerinin başında gelir. Her türlü balık için lezzetli bir alternatif olan ızgara yöntemi, popülerliğini hiçbir dönem kaybetmeyecektir.  Izgara Balık

Tarif: Izgara Balık

Balık ve Deniz Ürünleri kategorisini ziyaret ederek balık tariflerine ulaşabilirsiniz.

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri