Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları Tarifi

En Lezzetli Balıklar İçin Tüm Pişirme Teknikleri

Balık yemeyi herkes sever, pişirmeyi sevenler ise sadece gerçek balık tutkunlarının arasından çıkar. Lezzetiyle damaklarda iz bırakacak balıklar pişirmek için, her balığın kendine has özelliklerinden anlamak önemlidir.

Mevsimine göre balık seçilir, zarar vermeden temizlenir ve en önemli ana gelinir: balık pişirme süreci. Balığa tüm maharetinizi katacağınız andır bu. Balığın türüne ve yemek zevkinize göre seçim yapmak önemlidir. Birçok pişirme alternatifi arasından en doğrusunu belirlemek ve yöntemi hakkıyla uygulamak düşer size, gerisini balığın lezzeti halleder.

Ülkemizdeki zengin balık çeşitliliği ve farklı balık pişirme şekilleri sayesinde balık kültürümüzün genişliğini yansıtacak yapıda sofralar hazırlayabilirsiniz. Üç tarafı da bereketli denizlerle çevrili bu verimli topraklarda, balık yeme kültürünün bu kadar gelişmiş olması elbette tesadüf değildir.

Balık pişirmek için ihtiyaç duyacağınız birçok lezzetli çeşit, denizlerimizde ve tatlı sularımızda fazlasıyla bulunmaktadır. Sık kullanılan pişirme tekniklerinin yanı sıra, az bilinen ilginç yöntemlerle de nitelikli bir balık ziyafeti yaşayabilmeniz mümkündür.

9 Farklı Balık Pişirme Yöntemi

1)Kızartma

En sık kullanılan balık pişirme teknikleri arasında yer alır. Temizlenen balıkları küçükse bütün olarak, daha büyükse dilim ya da fileto halinde kızartmak mümkündür. Balığı lezzetli ve hızlı bir şekilde sofraya getirmeyi sağlayan kızartma tekniği, pratik olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilir. Tavada Balık Kızartma

Tarif: Tavada Balık Kızartma

2) Izgara

Çok yağlı balıklarda iyi sonuçlar veren ızgara yöntemi de lezzetli balık pişirme teknikleri arasında bulunmaktadır. Izgara balık yapımı için kor bir ateş hazırlamak, balığın alevlerle yanmadan ideal biçimde pişmesi açısından önemlidir. Izgara Balık

Tarif: Izgara Balık

3) Tütsüleme

Tütsüleme, balığın ateşsiz bir biçimde pişmesini sağlar. Dumanla tütsülenen balıklar, isli aromalarıyla oldukça farklı bir lezzet deneyimi sunar.

4) Marinasyon

Marinasyon, başta levrek olmak üzere birçok balığın, limon suyunda ya da benzer özellikli bir ortamda bekletilmesiyle yapılır. Bu yöntem balık etinin lokum kıvamına gelmesini sağlar. Balık Marinasyonu

Tarif: Balık Marinasyonu

5) Gravlaks

Çıkış noktası İskandinav ülkelerinde toprak altında yapılan marineleme işlemine dayanan gravlaks tekniği, günümüzde ev ortamında da rahatça yapılabilen bir yöntemdir. Somon Gravlax

Tarif: Somon Gravlax

6) Buharda Pişirme – Buğulama

Balıkların suyla direkt temas etmeden buhar ile pişirilmesi, en sağlıklı balık pişirme yöntemleri arasında gösterilmektedir. Buharda pişirme tekniği balıkların besin değerlerini korumaya da yardımcı olur. Balık Buğulama

Tarif: Balık Buğulama

7) Sığ Kızartma

Sığ kızartma tekniği, kızartma işleminin daha az yağ ile yapışmaz bir tavada yapılması ile gerçekleşir. Çok ağır olmaması için daha az yağlı balıkları seçmek, damak tadınız açısından yararlı olur. Balık Kızartma

Tarif: Balık Kızartma

8) Fırınlama

Fırında rosto, büyük balıklar için rahatça uygulanabilecek bir pişirme tekniğidir. Hem görsellik hem de lezzet açısından ideal bir yemek ortaya çıkmasını sağlar. Izgara Tadında Fırında Balık

Tarif: Izgara Tadında Fırında Balık

9) Tuzda Pişirme

Tuzda pişirme de giderek daha popüler olan bir pişirme biçimidir. Yöntem temel olarak, balığın kalın bir tuz tabakası ile sıvanmış halde pişirilmesinden ibarettir. Tuzda Balık

Tarif: Tuzda Balık

Hangi Balık Hangi Mevsimde Hangi Teknikle Pişerse Daha Lezzetli Olur?

Mevsimine göre balık seçmek ve uygun balık pişirme çeşitleri ile pişirmek, usta aşçılara taş çıkartacak sonuçlar elde edebilmenizi sağlayacaktır. Kişisel yemek zevkiniz elbette önemlidir ama bazı türlerin kendine has özelliklerini öne çıkaran teknikleri kullanmak da lezzet açısından yararlı olur.

  • Hamsi: Balık dendiğinde akla Karadeniz, Karadeniz dendiğinde ise elbette hamsi gelir. Ülkemizdeki en popüler balık çeşitleri arasında yer alan hamsinin hemen hemen her türden yemeği mevcuttur. Ekim ve ocak arasındaki yağlandığı lezzetli dönemlerde arkadaşlarla toplanıp bol hamsili bir ızgara şöleni mutlaka düzenlenir. Yaz ayalarında daha az yağı olacağından, kızartması tercih edilebilir.
  • Palamut: Eylülden şubata kadar oldukça lezzetli olan palamutların da fırın ve ızgarası bu dönemlerde yenilebilir. Diğer zamanlarda da kızartması tüketilebilir.
  • Sardalya: Temmuzda başlayıp yaz sonuna kadar geçen süre zarfında en lezzetli haliyle tezgahlarda yerini alır. Buğulaması yapılabilen sardalyalar ızgara olarak da servis edilebilir.
  • İstavrit: Kasım ve şubat arasında lezzeti üst seviyede olan istavrit balığını da tava ya da ızgara olarak yapabilirsiniz.
  • Alabalık: Çiftliklerde yıl boyu bulunabilecek taze alabalıklar de birçok lezzetli tarif eşliğinde tüketilebilmektedir. Özellikle tereyağı ile fırında yapılacak alabalıklar, sofralarınıza lezzet katar. Balık çeşitleri pişirme yöntemleri farklılık gösterse de döneme göre uygulanacak teknikler ideal lezzete ulaşmayı kolaylaştırır.

Balık Pişirmenin 7 Püf Noktası

Dostlarınıza unutamayacakları bir akşam yemeği hazırlarken ana yemek tercihinizi balıktan yana kullanabilirsiniz. Lezzetli balık pişirme tarifleri hazırlayabilmek için bazı püf noktalarını bilmek oldukça işinize yarar:

1) Balık konusunda en önemli noktalardan birisi kuşkusuz tazeliktir. Mevsimine göre tüketilecek balıklar bu sayede daha yağlı ve lezzetli olur.

2) Balık fırında pişirme süresi büyüklüğüne ve yapılan yemeğin türüne göre değişir. Balığın her iki tarafına çizik atmak, fırın içinde daha iyi pişmesine olanak tanır.

3) Izgara yaparken üzerine yağ sürerek de balığın daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz.

4) Tavada büyük balık pişirme işlemi için dilim haline getirerek kızartmak iyi bir seçim olur.

5) Hamsi benzeri küçük boyutlu balıklar ise bütün halde pişirilebilir.

6) Sağlıklı balık pişirme önerileri arasında yer alan buğulama yönteminde ise suya az miktarda eklenecek tereyağı, balıklara tat katacaktır.

7) Balık pişirebilmek için katlanılan yoğun koku için de çeşitli önlemler alınabilir. Tavada kızartılan balığın kokusunu azaltmak için birkaç defne yaprağı tavaya atılabilir.

Balık Pişirme Teknikler

Balık Pişirme Aletleri Nelerdir?

Balık pişirime tekniklerinin çeşitliliği oldukça fazla olduğundan, bu yöntemlere kolaylık katacak birçok alet kullanmaktadır.

  • Tavada balık kızartma işlemi özellikle dizilmiş halde bulunan küçük balıklarda oldukça zor olabilmektedir. Çift taraflı kullanılabilen balık pişirme tavası ile bu işlem oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.
  • Elektrikli balık pişirme ızgarası çeşitleri de, ızgaranın sunduğu hafif lezzeti ideal biçimde yakalayabilmeye olanak tanır.
  • Restoran benzeri yerlerde sıklıkla tercih edilen balık pişirme tezgahı ve balık pişirme ocağı modelleri de hızlı ve etkili pişirme yöntemleriyle öne çıkmaktadır.
  • Birçok değişik tipteki balık pişirme makinesi ile balık çeşitlerini pratik bir biçimde sofralara getirebilmek mümkündür.

balık pişirmek

Meraklısına 5 Farklı Balık Pişirme Tarifi

1) Hamsi Tavanın Vazgeçilemeyen Lezzeti Hamsi Tava

Hamsi tava, lezzetini asla yitirmeyecek balık yemekleri arasında yer almaktadır. Mısır ununun lezzet kattığı hamsi tavayı farklı salata çeşitleriyle servis ederek şık bir sofra hazırlayabilirsiniz.  Hamsi Tava

Tarif: Hamsi Tava

2) Fırında Pişen Balığın Tadı Bir Başka Olur Fırında Palamut

Fırında pişireceğiniz palamut, ağızda dağılacak eti ve sebzelerle çeşitlendirilmiş tadıyla beğeninizi kazanacaktır. Sık sık deneyebileceğiniz bu lezzetli tarifin besin değeri de oldukça yüksektir. Fırında Palamut

Tarif: Fırında Palamut

3) Balığın Pratik Hali Balık Pane

Balık yemek kılçık ayrıma gibi sorunlar yüzünden göz korkutucu bir hal alabilir. Ekmek arası olarak da yenilebilecek balık pane, sunduğu rahatlığı lezzeti ile tamamlayacaktır. Balık Pane

Tarif: Balık Pane

4) Sar Pişir Somon Tarifi (15 Dakikada Yumuşacık)

Yalnızca 15 dakika içerisinde tamamen pişen ve nemini kaybetmeyen sulu sulu enfes bir somon tarifine ne dersiniz? Kolayca hazırlayabilir, videolu anlatımı ile enfes sonuçlar elde edebilirsiniz! Somon sevmeyenler için de bu tarif bir başlangıç olabilir. Sar Pişir Somon Tarifi (15 Dakikada Yumuşacık)

Tarif: Sar Pişir Somon Tarifi (15 Dakikada Yumuşacık)

5) Bir Klasik: Balığın Çıtır Hali Izgara Balık

Izgara balığa en çok yakışan pişirme tekniklerinin başında gelir. Her türlü balık için lezzetli bir alternatif olan ızgara yöntemi, popülerliğini hiçbir dönem kaybetmeyecektir.  Izgara Balık

Tarif: Izgara Balık

Balık ve Deniz Ürünleri kategorisini ziyaret ederek balık tariflerine ulaşabilirsiniz.

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri