Beylerbeyi Sarayı Tadına Doyamayacağınız Manzara!

Beylerbeyi Sarayı Tadına Doyamayacağınız Manzara! Tarifi

Beylerbeyi Sarayı: Doğu ve Batı Sentezi Mimari

İstanbul’a yeni gelen biri iseniz ve İstanbul’un tarihi dokusunu daha yakından tanımak istiyorsanız, lütfen İstanbul gezilecek yerler programınıza Beylerbeyi Sarayı’nı ekleyiniz. İstanbul’un en gözde tarihi yapılarından biri olan Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı zamanından kalan ve Anadolu Yakası’nı denizden seyreden bir mimari yapıdır. Peki ya ötesi?

Tarih ve kültür bilgisini aşılayan yazılarımıza şimdi de Beylerbeyi Sarayı tarihi ile devam ediyoruz. Pek çok padişahı ağırlayan Beylerbeyi Sarayı, bu sayfada kapılarını sizlere açıyor. Sarayın içinde neler var? Saraya ulaşım nasıl? Beylerbeyi Sarayı’nın önemi nedir? İşte tüm bu soruların yanıtı sizler için bu satırlara işlendi.

Tarihe ve gezmeye ilginiz varsa, sıradaki durak: Beylerbeyi Sarayı!

beylerbeyi sarayı kim yaptırdı

Köşk ve Saraylar, Geçmiş ve Gelecek Burada: Beylerbeyi

Beylerbeyi, saraylar ve padişah izleri ile tarih açısından oldukça dikkat çeken bir yerdir. Anadolu Yakası’nın görkemli semtlerinden biri olan Beylerbeyi, son yıllarda pek çok turistin uğrak noktası olmuştur. Peki sizce Beylerbeyi’nin aktif bir semt olmasındaki neden nedir? Sizler düşünürken hemen yanıtlayalım. Beylerbeyi’nde birçok köşk ve kasr yer alıyor. Osmanlı zamanında merkezi bir nokta olması, bu bölgenin ilgi görmesine bir nedendir.

Beylerbeyi semtine neden bu isim verildi diye hiç düşündünüz mü? Bunun da bir hikayesi var: Maraş’ta doğup büyüyen Mehmed, 2. Selim’in şehzadelik döneminde Amasya’da 2. Selim ile tanışır. 2. Selim padişah olunca haliyle Mehmed de onunla beraber İstanbul’a gelir. Eğitim sürecinden geçen Mehmed, bir zaman sonra yeniçeri ağası oldu ve biraz daha zaman geçince beylerbeyi olur. Sabrının sonucunu alarak vezirliğe yükselir ve şu an Beylerbeyi olarak bilinen bölgeden arazi satın alır. Bu arazide geniş ve büyük bir saray yaptırınca bu bölge artık Beylerbeyi olur.

İstanbul’da Anadolu Yakası’nda, Üsküdar’ın biraz kuzeyinde Kuzguncuk’tan da birkaç dakika uzakta kalan Beylerbeyi, Boğaziçi Köprüsü’ne bir komşudur. İstanbul’da bulunan sarayların en görkemlisi ve önemlisi yani Beylerbeyi Sarayı, bu bölgede bulunuyor. Osmanlı’dan kalan izleri taşıyan Beylerbeyi civarı, şimdilerde pek çok iş merkezi ve sosyal alana sahip olan bir semt olarak bilinir. Yolunuz buraya düştüğünde balık – ekmek yapabileceğiniz mekanlar, tarihi camiler ve köşkler sizi bekliyor olacak.

beylerbeyi sarayı

Beylerbeyi Sarayı Nerededir? Nasıl Gidilir?

İstanbul’da Üsküdar’da bulunan Beylerbeyi Sarayı’na gitmek istediğinizde sizlere şu ulaşım seçenekleri sunulacaktır:

  • Özel araçla gidecek olursanız, öncelikle Üsküdar’a geçmeniz gerekiyor. Üsküdar’a geldiğinizde, sahil yolundan ilerlerseniz Beylerbeyi Sarayı’nı görebilirsiniz.
  • Otobüs ile ulaşım sağlamak isteyenlerin ise Beykoz güzergahı üzerindeki tüm otobüsleri kullanması tavsiye edilir. Beykoz hattında çalışan otobüsler, Beylerbeyi Sarayı’nın önünden geçmektedir.
  • Eğer Avrupa Yakası tarafından geliyorsanız, metrobüse binip Boğaziçi Köprüsü durağında inip Üsküdar otobüslerine binebilirsiniz.
  • Ayrıca Kadıköy yönünden saraya ulaşmak isterseniz, 15, 15B, 15E, 15H, 15KÇ ve 14M numaralı araçlara binip gidebilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Tarihi

Beylerbeyi Sarayı’nı Kim Yaptırdı?

Beylerbeyi Sarayı’nı Sarkis Balyan tasarlamıştır. Sade olduğu kadar gösterişli de sayılan bu saray, öncelikle konukevi olarak kullanıldı. 1800’lü yıllarda pek çok önemli devlet görevlisi ve ailesi bu sarayda konaklamıştır. Sarayın olduğu arazi üzerinde Beylerbeyi Mehmed tarafından yaptırılan bir saray yer almaktaydı. Dönem içinde çıkan yangından dolayı hasar gören eski saray yıkıldı ve yerine bugün ziyaret edilen Beylerbeyi Sarayı inşa edildi. Aklınızda Beylerbeyi Sarayı hangi padişah zamanında yapıldı diye bir soru varsa, bu sorunun yanıtı Sultan Abdülaziz Dönemi olacaktır. Bu saray Abdülaziz için yapılmıştır. 1861 yılında başlayan saray inşaatı, 1865 yılında son buldu ve Üsküdar’a bu şaheser miras bırakıldı.

Beylerbeyi Sarayı’nda Neleri Görebilirsiniz?

Doğu ve Batı mimarisinden esinlenerek meydana getirilen bu sentez yapı, iç ve dış yapısı ile dikkat çeken mimari eserlerden biridir. 24 odalı olan Beylerbeyi Sarayı’nda 2 adet de hamam yer alır. Saray içinde bulunan avizeler, tablolar, Türk bayrağı motifli gemi resimleri, sütunlar ziyaretçilerin dikkatini çeken detaylardandır. Saray içinde Sarı Köşk ve Mermer Köşk diye isimlendirilen iki ayrı köşk yer alır. Ahır Köşk de sarayın içinde bulunan bir diğer yapıdır.

Tarifsiz bir manzaraya sahip olan Beylerbeyi Sarayı, Anadolu Yakası’nın en değerli ve özel mekanlarından biridir. Şimdilerde müze olarak halka açılan saraya geldiğinizde bünyesinde bulunan köşkleri, iç mekanda bulunan değerli nesneleri ve Osmanlı’nın geçmişinden bir parçayı temsil eden kesitleri görebilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Girişi – Ziyaret Saatleri

Beylerbeyi Sarayı’nı ziyaret etmek istediğiniz zaman gezi planınıza müzenin giriş saatlerini not almalısınız. Beylerbeyi Sarayı çalışma saatleri ve ziyaret günleri:

  • Kış sezonunda 09.00 ile 16.30 arasında,
  • Yaz sezonunda 09.00 ile 17.00 arasında olacak şekilde belirlenmiştir.
  • Ayrıca eğer pazartesi ya da perşembe günü gitmek istiyorsanız bu günlerde Beylerbeyi Sarayı’nın ziyarete kapalı olduğunu hatırlamanız gerekiyor.
beylerbeyi sarayı

Beylerbeyi Kahvaltı Menüsü

Beylerbeyi Sarayı’nda tarihle buluştuktan sonra bahçede bir kahvaltıya ne dersiniz? Evet, Beylerbeyi Sarayı kahvaltı imkanı ile çevredekilerin ilgisini çekmekte. Bahçe kısmında bulunan kafede kahve için bu eşsiz manzara eşliğinde unutulmaz bir kahve saati yaşayabilirsiniz. Eğer günün ilk saatlerinde gelirseniz sessiz ve sakin bahçesinde lezzetli bir kahvaltı sizi bekliyor olacak.

Beylerbeyi kahvaltı menüsü için işletme ile iletişime geçiniz.

beylerbeyi sarayı kahvaltı

Beylerbeyi Düğün Organizasyonu ve Fotoğraf Çekimi

İstanbul’da yapacağınız düğün ya da özel gün dış çekimleriniz için tercih edebileceğiniz mekanlardan biri de Beylerbeyi Sarayı olabilir. Bahçe giriş ücretini ödeyerek en özel günlerinizi burada ölümsüzleştirebilirsiniz. Boğaz, köşk ve deniz manzarası eşliğinde fotoğraflarınızda güzel hatıralara yer verebilirsiniz.

İstanbul’da dış çekim yapan fotoğrafçıların mesleklerini en iyi şekilde yaptığı dış mekanlardan biri de Beylerbeyi Sarayı oluyor. Sarayın içinde fotoğraf çekmek yasak olduğu için bahçeyi değerlendirebilirsiniz.

Beylerbeyi düğün organizasyonu ve fotoğraf çekimi için işletme ile iletişime geçiniz.

Beylerbeyi Sarayı İletişim Bilgileri

  • Osmanlı ve Batı mimarisine ilginiz varsa
  • Boğaz manzarasına çok yakın olmak istiyorsanız
  • Dış çekim için muazzam bir mekan arıyorsanız
  • Tarihle iç içe olan bir yerde kahvaltı yapmayı planlıyorsanız

Beylerbeyi Sarayı ile iletişime geçip ziyaret edebilirsiniz. Eğer kalabalık grup ile gidecekseniz mutlaka telefon ile irtibat halinde olmanızı tavsiye ediyoruz. İşte aramanız gereken iletişim numarası:

  • İletişim: 0216 321 93 20

Açık adres bilgisi de ulaşım esnasında size yardım edebilir:

  • Adres: Beylerbeyi Mahallesi Abdullahağa Caddesi Üsküdar, İstanbul

Gezi Rehberi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Fotoğraflı Gezi Rehberi – Tarihi, Bölümleri ve Mimarisi

Çırağan Sarayı’nda Unutulmaz Bir Kahvaltı Deneyimine Hazır Olun!

Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Bu Yazıda!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tadına Doyamayacağınız Kısır Tarifi

Tadına Doyamayacağınız Kısır

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Tadına Doyamayacağınız Kabak Mücveri Tarifi

Tadına Doyamayacağınız Kabak Mücveri

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tadına Doyamayacağınız Profiterol Tarifi

Tadına Doyamayacağınız Profiterol Tarifi

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Tadına Doyamayacağınız Kabak Çorbası Tarifi

Tadına Doyamayacağınız Kabak Çorbası

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Patlıcan Kebabı Tadına Doyamayacaksınız Tarifi

Patlıcan Kebabı Tadına Doyamayacaksınız

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri