Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Tarifi

Ziyaret Saatlerinden Tarihçesine

Tüm Yönleriyle Dolmabahçe Sarayı

Osmanlı döneminin en önemli eserlerinden biri olan Dolmabahçe Sarayı, bu önemi Cumhuriyet döneminde de yitirmemiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’u her ziyaretinde konaklaması ve 1938 yılında burada vefat etmesi, sarayın manevi değerini de arttırmıştır.

Dolmabahçe Sarayı, hem ulu önder Atatürk’ün ikametgâh olarak tercih etmesi hem de Osmanlı’nın ihtişamlı saray hayatını gözler önüne sermesi sayesinde, İstanbul’da kesinlikle gezilmesi gereken ilk tarihi yerler arasında ilk sıralarda yer alır. Dolmabahçe Sarayı kim yaptı sorusu şüphesiz ki en çok merak edilenler arasında yer alıyor.

dolmabahçe sarayı nerededir

Dolmabahçe Sarayı Nerededir?

İstanbul’da Beşiktaş- Kabataş arasında bulunan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Boğazı’nın kıyısında yer alan 250 bin metrekarelik alana konumlandırılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Dolmabahçe Sarayı’na gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanacak olan ziyaretçiler; metro, metrobüs, otobüs ve vapurlardan yararlanabilir. Hem Beşiktaş hem de Kabataş iskelesine yaklaşık 10 dakikalık mesafede yer alan saraya, keyifli bir yürüyüşün sonunda ulaşabilirsiniz. İstanbul’un merkezi sayılan Taksim Meydanı’na 20 dakikalık yürüyüş mesafesinde olan bu tarihi yer, yakınlığı sayesinde kolay ulaşım imkânı sunuyor. İşte, Dolmabahçe Sarayı detaylı ulaşım bilgileri:

  • Metro: Metroyu kullanacaksanız öncelikle Taksim-Hacıosman Metro hattı ile Taksim’e kadar ulaşabilir ve daha sonra füniküler ile Kabataş’a gelebilirsiniz.
  • Metrobüs: Ulaşım için metroyu tercih edecekseniz metrobüse binerek Zincirlikuyu durağında inmeniz gerekiyor. Daha sonra Taksim yönüne doğru giden otobüsler ile saraya kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Otobüs: Saraya ulaşmanın en kolay yollarından biri de otobüstür. Kabataş’a ya da Beşiktaş’a gelen herhangi bir otobüse binerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Binebileceğiniz otobüs numaraları arasında; 25T Sarıyer -Taksim, DT2 Ortaköy – Taksim, 559C Rumelihisarüstü – Taksim, 112 Bostancı – Taksim ve 110 Kadıköy – Taksim yer alıyor. Bu numaralara bindikten sonra İnönü Stadı durağında inebilir ve saraya rahatça gidebilirsiniz.
  • Vapur: Ulaşımın en kolay yollarından biri olan vapur ile Üsküdar – Beşiktaş hattını kullanarak Beşiktaş iskelesine gelebilir ve 5 dakika yürüdükten sonra saraya ulaşabilirsiniz.
  • Özel Araç: Eminönü, Levent, Etiler ve Taksim tarafından gelecek olan ziyaretçiler sarayın hemen yan kısmında yer alan ücretli otoparka giriş yaparak sarayı rahatça gezebilir.
dolmabahçe giriş ücreti 2019

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2021

Dolmabahçe Sarayı’nda da tüm milli saraylarda olduğu gibi müze kart geçerli sayılmamaktadır. Farklı bölümleri bulanan Dolmabahçe sarayı giriş ücreti 2021 yılında aşağıdaki gibi listelenmiştir. TC vatandaşı olmayan ziyaretçiler, yabancı turistler indirimli biletlerden yararlanamaz. Dolmabahçe Sarayı iletişim araçlarından yararlanarak yetkililer ile görüşebilir ve Dolmabahçe Sarayı bayramda açık mı gibi merak ettiğiniz diğer tüm soruları direkt olarak ilgili kişilere iletişim bilgileri bölümündeki numaradan ulaşarak sorabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti 2021 güncel liste:

  • Selamlık: Tam 60 TL, İndirimli 30 TL, Öğrenci 10 TL,
  • Harem: Tam 40 TL, İndirimli 20 TL, Öğrenci 10 TL,
  • Selamlık + Harem: Tam 90 TL, İndirimli 45 TL, Öğrenci 10 TL’dir.

Ücret alınmayan ziyaretçiler

  • 0-6 yaş arası çocuklar,
  • Engelli vatandaşlar ve yanındaki bir refakatçisi,
  • Malul ve muharip gaziler ve yanındaki bir refakatçisi,
  • 23 Nisan’da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
  • Öğrenci grupları ile beraber gelen öğretmenler,
  • 65 yaş ve üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
  • 10 Kasım, müzeler haftası, öğretmenler haftası ve Atatürk haftası gibi özel günlerde Dolmabahçe Sarayı’nda belirlenen kriterler doğrultusunda ücretsiz giriş sağlayabilir.

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri 2021

Genel olarak diğer saray ve köşklerde olduğu gibi pazartesi günleri kapalı olan Dolmabahçe Sarayı haftanın geri kalan diğer günlerinde 09.00- 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bunun yanı sıra 1 Ocak, Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’nın birinci günleri de ziyarete kapalıdır.

Dolmabahçe Sarayı İletişim: 0212 236 90 00

Dolmabahçe Sarayı Tarihçesi – Mimarisi – Bölümleri

Tarihçesi

Dolmabahçe Sarayı tarihçesi, geçmişten günümüze herkes tarafından merak uyandıran konulardandır. Sultan Abdülmecid Han’ın emri üzerine 1843 senesinde Mimar Ermeni Garabet Balyan tarafından inşasına başlanan Dolmabahçe Sarayı’nın tamamlanması yaklaşık 13 yıl sürmüştür. Saray tamamlanmadan önce vefat eden mimarın yerine oğlu Nikogos Balyan aldı ve yapımına devam etti. Dolmabahçe Sarayı tamamlandıktan sonra Osmanlı’nın esas ikametgâhı olan Topkapı Sarayı arka planda kaldı. 1856 yılında tamamlanan sarayın, konumlandığı yer daha önce deniz şenlikleri için kullanılıyordu. Fakat zamanla bu bölgenin bataklığa dönüşmesi nedeniyle 1800 yılların başında doldurularak spor yarışmalarına ev sahipliği yaptı.

O dönemlerde yapılan görüşmeler ve toplantılar için yetersiz kalan Topkapı Sarayı’nın yerine inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı Devleti’nin en zor zamanlarında yapılmış olmasına rağmen son derece göz kamaştırıcı ve ihtişamlı bir yapıdır. Halifeliğin kaldırılması ile beraber 1924 yılına kadar 6 padişaha ev sahipliği yapmıştır. 1927-1949 yıllarında Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılan saray, en son Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanıldı ve Atatürk gözlerini hayata burada yumdu… Günümüzde ise hem yerli hem de yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir tarihi mekân haline geldi.

Mimarisi

İstanbul Boğazı’na sıfır konumda yaklaşık 250.000 m²’lik alana inşa edilen Dolmabahçe Sarayı’nın:

  • 3 katı
  • 285 odası
  • 43 salonu
  • 6 hamamı bulunmaktadır.

4.454 metrekare halı serili olan sarayda son teknoloji elektrik, kalorifer ve telefon teknolojilerinin kullanılması hayranlık uyandırır. Saraya giriş yapmak için öncelikle iki büyük saltanat kapısından geçmek gerekiyor. Sarayın hem iç hem de dış süslemelerinde Marmara Adaları’ndan çıkarılan değerli taşlar kullanılmıştır. Ayrıca adalardan çıkarılan somaki ve su mermeri gibi taşlar da kullanılarak mükemmel bir mimarinin oluşması sağlanmıştır.

Sarayın Bölümleri

Haremlik ve Selamlık olarak iki farklı bölümden oluşan sarayın Selamlık kısmında Merasim Salonu ve Resmi Odalar bulunur. Haremlik bölümünde ise padişah ve ailelerinin şahsi eşyaları yer alıyor. Sarayın en önemli bölümü olan Mabeyn, padişahın devlet işlerini yürüttüğü odadır.

Giriş kısmında misafirleri karşılayan Medhal Salon, üst kat ile bağlantıyı sağlayan Kristal merdiven ve elçilerin kabul edildiği Süfera Salonu Osmanlı Devleti’nin ihtişamını ve görkemini vurgulamaktadır. Padişah için mükemmel bir konforun sağlandığı Zülvecheyn Salonu, padişahın Mabeyn’e geçiş yapmasını sağlıyor. Zülvecheyn Salonu’nda padişah için taşları Mısır’dan özel olarak getirilen ihtişamlı bir hamam, çalışma odası ve çeşitli alanlar bulunuyor.

Sarayda ayrıca Hat Sanatı ve Yazı takımları Koleksiyonu, Kristal Merdiven, Aydınlatma Araçları, Mavi Salon, Saat Koleksiyonu, Süfera Salonu, Kütüphane, Pembe Salon, Muayede Salonu, Zülvecheyn Salonu, Kırmızı Oda (Has Oda), Elçi Kabul Odası ve Sedefli Oda gibi bölümlerde mükemmel bir dizayn ile tasarlanmıştır.

Günümüzde ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken Dolmabahçe Sarayı bölümleri arasında ise Kristal Merdiven, Bab-ı Hümayun Kapısı, Padişah Hamamı, Kuğulu Havuz ve Merasim Salonu yer alır. Ayrıca Dolmabahçe Sarayı Atatürk’ün Odası da ulu önder Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu bölüm olduğundan sıkça ziyaret edilen yerlerden biridir.

İstanbul’daki 3. büyük saray olan Dolmabahçe Sarayı, estetik mimarisi ile dönemin kültürel, sosyal ve sanatsal yapısını mükemmel bir şekilde gün yüzüne çıkarmaktadır. Dönemin önemli şahsiyetlerine ev sahipliği yapan sarayın mutfağı, günümüzde Dolmabahçe Sarayı müzesi olarak kullanılıyor ve müzede yaklaşık beş bin seçili eser sergileniyor. Müzede sadece Dolmabahçe Sarayı’nın eserleri değil, Ihlamur, Aynalıkavak, Küçüksu ve Maslak Kasırları, Beylerbeyi Sarayı ve Yıldız Sarayları’nda kullanılan ve Osmanlı’nın son yetmiş yıllık saltanatına şahitlik eden binlerce eser de sergilenmektedir.

dolmabahçe giriş ücreti 2019

Gezi Rehberi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Çırağan Sarayı’nda Unutulmaz Bir Kahvaltı Deneyimine Hazır Olun!

Topkapı Sarayı Fotoğraflı Gezi Rehberi – Tarihi, Bölümleri ve Mimarisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası Tarifi

Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pembe Ayva Tatlısı (Her Şey Doğal) Tarifi

Pembe Ayva Tatlısı (Her Şey Doğal)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ağlayan Kek (Her Şeyiyle Ev Yapımı) Tarifi

Ağlayan Kek (Her Şeyiyle Ev Yapımı)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Herse Tarifi

Herse

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Herse Tarifi

Herse

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Simit Sarayı İncirli Kurabiye Tarifi

Simit Sarayı İncirli Kurabiye

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Humus (Enfes Bir Şey) Tarifi

Humus (Enfes Bir Şey)

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Tarifler Geri
Videolar Geri