Bitki Çayları Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bitki Çayları Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi

Doğanın Şifalı Ellerinden Sıcacık Yudumlara

Faydalı Bitki Çayları

Binlerce yıldır sağlık, mutluluk ve bilgeliğin anahtarı olarak kabul edilen bitki çayları, farklı fayda ve etkileri ile doğanın gücünü gösterir. Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtmakla kalmayarak size ihtiyacınız olan vitamini de sağlar.

Çeşitli aromalarıyla karşınıza çıkan bitki çayları fiyatı farklılık gösterir. Üstelik bitki çayları demliği ve bitki çayı demleme aparatı kullanarak çayınızı çok kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.

Bitki Çayları

Bitki Çayları Çeşitleri ve İsimleri Nelerdir?

Genellikle bitki çayları nelerdir sorusuna verilen yanıtlar hemen hemen aynıdır. Ihlamur, adaçayı, rezene, yeşil çay gibi sıklıkla bilinen çayların yanı sıra mısır püskülü, kiraz sapı ve karabaş otu gibi pek bilinmeyen bitki çayları çeşitleri de bulunur. Bitki çayları isimleri bitkiler ile aynı adı taşırlar, niteliklerine göre de bitkilerin kök, yaprak ve çiçek gibi kısımlarından oluşurlar.

  • Yaprak Çaylar: En çok tüketilen çay gruplarına giren siyah çay, yeşil çay, fesleğen, biberiye, ıhlamur ve defne gibi yaprakların demlenmesi ile elde edilen yaprak çaylar oldukça faydalı özellikler gösterir.
  • Kök Çaylar: Zencefil, meyan kökü, ginseng kökü ve zerdeçal gibi genellikle sert bitki köklerinin sıcak suda kaynatılması ile elde edilen çaylar kış mevsiminde tercih edilir.
  • Çiçek Çaylar: Yasemin çayı, ekinezya, papatya ve nar çiçeği çayı gibi farklı aroma ve lezzete sahip olan çiçek özlü çaylar rahatlatıcı etkileri nedeni ile sıklıkla kullanılır.
bitki çayı

Bitki Çayları Faydaları Nelerdir?

Her derde deva olan bitki çayları ve etkileri birçok harika sağlık avantajına sahiptir. Bu nedenle iyi bilinmesi gereken bitki çayları özellikleri kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Çok çeşitli kullanım talimatları ve özellikleri bulunan bitki çayları kaç dakika demlenmeli sorusunun yanıtı önem taşır. Oldukça hassas olan bitkiler fazla kaynadığında özelliğini yitirebilir veya aşırı demde kaldığında yine etkisini göstermeyebilir.

  • Bitki çayları basit içeceklerdir ve genelde doğallığının bozulmaması adına organik bal, tarçın veya esmer şeker gibi doğal tatlandırıcılar kullanılarak içildiği için boğaz yollarına iyi gelen besinleri de ihtiva eder.
  • Kullanım ihtiyacına göre afrodizyak bitki çayları cinsel isteği arttırıcı etki yaparken, lohusalıkta bitki çayları annenin sütünü arttırarak daha verimli bir dönem geçirmesi için takviyede bulunur.
  • Organik beslenme kaynağı olarak kullanılabilen bebek bitki çayları bebeğin herhangi bir alerji durumu yoksa verilerek gaz, şişkinlik gibi sorunlarını çözerken sakinleştirici etkileri ile faydalı olur.
  • Kimi hastalıklar için sağladığı olumlu etkilerin yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor, antioksidan, organik bileşik, mineral ve A,
  • B, C, E, K gibi vitamin yönünden de zengin eşsiz bir kaynak olan bitki çayları kalori açısından günlük ihtiyaçları karşılar.
  • Ödem atıcı ve bağırsak etkinliklerini düzenleyici etkileri bulunan bitki çayları zayıflamaya yardımcı olur.

bitki çayları

Hangi Bitki Çayları Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Hemen hemen tüm bitki çayları ne işe yarar sorusunun yanıtı mutlaka bilinmelidir. Aksi halde hastalık tetiklenebilir veya farklı hastalıklara yol açabilir. Bitkiyi tanıdıktan sonra bitki çayları aç mı tok mu içilir diye düşünülebilir. Bu durumda bitkinin sağlayacağı fayda yemekten önce mi sonra mı alınması gerektiğini belirleyen bir etken olur. Örneğin, zayıflama çayları önce içilirken hazımsızlık çayları yemekten sonra tüketilir.

  • Ihlamur Çayı: Yatıştırıcı, sakinleştirici, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı koruyucu etkiler içerir.
  • Nane Çayı: Karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık ve mide bulantısına iyi gelen nane, en kolay bulunan ot çeşitlerinden biridir.
  • Rezene Çayı: Kalın bağırsak sancılarına iyi gelen rezene çayı rahatlıkla anne ve bebeklerde kullanılabilir.
  • Adaçayı: Zinde ve dinç kalmayı sağlayan bitki çayları adaçayı, kan temizleyici ve böbrek taşı düşürücü olarak da şifalı bitki çayları arasında yerini alır.
  • Zencefil Çayı: Güçlü bir mikrop kırıcı olan zencefil ile soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları
  • Papatya Çayı: Hafif sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri olan papatya çayı ateş yükselmesine ve uykusuzluğa yardımcı olabilir.
  • Kuşburnu Çayı: Bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri ile cilt ve doku sağlığı için iyi bir kaynaktır. Kırmızı meyveli bitki çaylarının cilde faydaları saymakla bitmez. Cilt güzelleştiren ve yaşlanmayı geciktiren kırmızı meyveli çaylar vücuda sağladığı vitaminler ile her yaş grubuna uygundur.

bitki çayları çeşitleri

Bitki Çayları Zayıflatır Mı? Zayıflatan Bitki Çayı İsimleri

Farklı ot ve çiçekler kombinasyonu bileşimine bağlı olarak bitki çayları ile zayıflama en sağlıklı yöntemlerden biridir. Zayıflama için bile kullanılacak olsa lezzetli bitki çayları vardır.

Diyetin durumuna göre genelde on günlük kürler halinde uygulanan bitki çayları kaç gün içilmeli ise o kadar sürede tüketilmelidir. Kilo artışına bağlı olarak hamilelikte bitki çayları içilir mi sorusunun yanıtı ise basittir, hamilelikte diğer bitkilere olduğu kadar zayıflama çaylarına da yer yoktur.

Bağışıklık arttırıcı ve sindirime yardımcı özellikleri ile papatya, elma, zencefil, karahindiba ve ekinezya gibi bitkilerin çayları zayıflamaya yardımcı etkiler gösterirler. Vücudu desteklerken güçlendiren bitki çayları su yerine geçer mi diye hesaplamadan suyun da ayrı olarak bitki çayı ile tüketilmesi gerekir.

bitki çayları isimleri

Bitki Çayları Zararlı Mı?

  • Adet düzensizliği yaşayan kadınların araştırdığı bitki çayları adeti geciktirir mi veya bitki çayları adeti keser mi gibi sorular için net bir yanıt yoktur. Çünkü doğadan gelen şifalı bitki çayları ve faydaları her insanda aynı etkiyi vermeyebilir. Fakat genellikle zayıflama çayları adet düzensizliğine neden olabilir.
  • Hastalıklarda vitamin ve mineral açısından destek sağlayan bitki çayları karışımı etkisi bilindiği takdirde etkin bir şifa gücüne sahiptir.
  • Aşırı kullanımda etkilerinin de aşırı gözlemleneceği bitki çayları düşüğe neden olur mu ve bitki çayları kısırlık yapar mı soruları için araştırmalar sürse de fazla maydanoz tüketmenin rahim ile ilgili konularda bir takım olumsuz etkilere sahip olduğu açıktır.
  • Özellikle antibiyotik gibi ağır etkin madde taşıyan ilaçlarla alınmaması uygun bulunan bitki çayları ve ilaç etkileşimleri vardır. Bu nedenle bitki çayları alerji yapar mı veya ters etki yapar mı diye önceden doktora danışılması uygundur.
  • Kadınlar için en büyük korkularından biri olan bitki çayları doğum kontrol hapının etkisini azaltır mı sorusu da önemlidir.
  • Fakat önemli olan bitkinin taşıdığı değer ve içilme miktarıdır. Dikkatli ve normal bitki çayı kullanımında herhangi bir zarar görülmez; fakat bitki çaylarının hamilelere zararı kesin bilinmediği için temkinli olunması gerekir.

bitki çayı

Bitki Çayları Ne Zaman İçilmeli?

  • Günde en az iki bardak siyah çay tüketen bireyler bitki çayları uyku kaçırır mı diye düşünüyorsa eğer; uyarıcı etkisi ile siyah çay çok demli içilirse uykuları kaçırabilirken açık ve limonlu bir bardak çay ise gevşetme, sakinleştirme özelliğine sahiptir.
  • Tansiyon hastaları için özel bileşimlerin olduğu bitki çayları tansiyon düşürür mü veya bitki çayları tansiyonu yükseltir mi diye düşünmeden evvel kişinin tüm tetkiklerini yaptırması gerekir.
  • Sıcak çay sevmeyenlerin merak ettiği bitki çayları soğuk içilir mi sorusuna yanıt ise içilebildiği yönündedir.
bitki çayları isimleri

Bitki Çayları Bozulur Mu? Raf Ömrü Ne Kadardır?

İçecek olarak aktarlardan alınan bitki çaylarının kendine göre bir raf ömrü vardır. Örneğin; siyah çayın raf ömrü üç yıl iken diğer bazı bitkilerin on sekiz ay, bazen de altı ay olması bitkilerin bozulabileceğini gösterir. Bu nedenle alınan bitkinin son kullanma tarihi veya tazeliği kişinin sağlığı ve alacağı fayda açısından değerlidir.

bitki çayı

Hepsi Birbirinden Şifalı 12 Bitki Çayları Tarifi

Her derde deva, şifa deposu bitki çayları tarifleri ile basit pek çok hastalığı yenebilir veya sağlığınıza olumlu bir katkıda bulunabilirsiniz.

1) Mükemmel Sıkılaştırıcı Etkili Kilo Verdiren Adaçayı

Vücudu yenileyen özellikleri ile adaçayı, zayıflarken sıkı kalmanızı sağlayan etkileri ile tam bir şifa kaynağıdır. Kilo Verdiren Adaçayı

Tarif: Kilo Verdiren Adaçayı

2) Her Derde Deva Ballı Tarçınlı Ihlamur

İltihap giderici ve ağrı kesici özelliklerinin yanında büyük bir C vitamini kaynağı olan ıhlamur ile hazırlanan çayın enfeksiyonlara karşı savaşmak konusunda meziyetleri büyüktür. Ballı Tarçınlı Ihlamur

Tarif: Ballı Tarçınlı Ihlamur

3) Hızlı Zayıflatan Yeşil Elmalı Yeşil Çay ile Yaza Hazırlanın

Evde çay yudumlarken tokluk hissi almak ve sürekli bir şey yeme arzusundan sizi kurtaracak olan yeşil çay ile kendi kendinize zayıflamanın tadını çıkarabilirsiniz. Hızla Zayıflatan Yeşil Elmalı Yeşil Çay

Tarif: Hızla Zayıflatan Yeşil Elmalı Yeşil Çay

4) Kırmızının Gücü Adına Kuşburnu Çayı

Kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça etkili olan kuşburnu, kanser önleyici antioksidanları sayesinde hücre yenileyen güçlü bir bitkidir. Kuşburnu Çayı

Tarif: Kuşburnu Çayı

5) Ödem Söktüren Kiraz Sapı Çayı ile Zayıflayın

Sağlık açısından türlü faydaları ile bilinen kiraz sapı ödem atmaya yardımcı olması ile 40lı yaşların kurtarıcısıdır. Ödem Söktüren Kiraz Sapı Çayı

Tarif: Ödem Söktüren Kiraz Sapı Çayı

6) Kekik Çayı ile Gelen Şifa

En önemli faydalarından biri depresyonu azaltması olan kekik çayı sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir, üst solunum yolu rahatsızlıkları hafifletilebilir. Kekik Çayı

Tarif: Kekik Çayı

7) Yatıştırıcı Etkili Nane Çayı

Sakinleştirici kokusu ve tadı ile etkili olan nane çayı, hazımsızlığa, bulantıya ve iştahsızlığa karşı da iyi bir çay türüdür. Nane Çayı

Tarif: Nane Çayı

8) Çiçekli Yumuşacık Aromasıyla Papatya Fantazisi Çayı

Kişiyi rahatlatan, sakinleştiren ve vücut ısısını arttıran papatya fantezisi çayı günün yorgunluğunu atmanızda size çiçek kokulu etkisiyle yardımcı olacak. Papatya Fantazisi Çayı

Tarif: Papatya Fantazisi Çayı

9) Adet Düzenleyici Bitki Çayı Denince Akla Gelen İlkler

Kadın bünyesine özgü konularda başı çeken bitkilerden olan papatya, maydanoz ve yeşil çay üçlüsünden oluşan çay ile düzensiz olan adet döngüsü düzene girebilir. Adet Düzenleyici Bitki Çayı

Tarif: Adet Düzenleyici Bitki Çayı

10) Kışın Vazgeçilmezi Öksürük İçin Bitki Çayı

Soğukların artması ile birlikte artan salgın hastalıklar öksürüğü de beraberinde getirir. Öksürük için hazırlanan çeşitli çaylar ile boğazın rahatlaması sağlanabilir. Öksürük İçin Bitki Çayı

Tarif: Öksürük İçin Bitki Çayı

11) Gribe Karşı Muhteşem Bitki Çayı ile Halsizliğe Son

Grip, burun akıntısından çok öte halsizlik yarattığı için de çekilmezdir. Muhteşem bir çay ile gribi güçlü ve dirençli bir şekilde atlatabilirsiniz. Gribe Karşı Bitki Çayı

Tarif: Gribe Karşı Bitki Çayı

12) Sindirim Sistemi ve Zayıflamaya Yardımcı Bitki Çayı Sayesinde Yenilenme

Gün içinde kolayca sıcak veya soğuk olarak tüketebileceğiniz sindirim sistemine yardımcı zayıflatan bitki çayı ile kendinizi yenilenmiş hissedebilirsiniz. Sindirim Sistemi ve Zayıflamaya Yardımcı Bitki Çayı

Tarif: Sindirim Sistemi ve Zayıflamaya Yardımcı Bitki Çayı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri