Çemen Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çemen Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Doğal Silikon Etkili, Boy Uzatan, İştah Açıcı Sihirli Bitki: Çemen Otu

Son yıllarda organik ve doğal beslenmeye olan eğilimin artması ile birlikte bitkilere olan ilgide de artış gözlenmektedir. Milattan önce 2000’li yıllara dayanan geçmişe sahip olan çemen otu, Arapçada helbak, Almancada keçiboynuzu yoncası anlamına gelen Bockshornklee diye bilinir.

Yüksek besin değerine sahip olan 1 çay kaşığı çemen otu tohumu yaklaşık 35 kalori içerir. 6, gram karbonhidrat, 2,5 gram protein ve 2,7 gram lif içeren çemen otu ayrıca demir, manganez, bakır, magnezyum, fosfor ve B6 vitamini açısından zengindir.

Çemen Otu Nedir? Nerede Yetişir?

Baklagiller familyasının bir alt grubu olan trigonella ailesine mensup olan çemen otu filizi 35-40 santimetreye kadar uzanan ve sarı çiçeklere sahip olan şifalı bir bitkidir. Küçük yapraklara sahip olan bitki, çok yıllık ve odunsu bir bitkidir.

Ana vatanı Orta Doğu ülkeleri olan çemen otu yetiştiriciliği zamanla Fas’tan Çin’e yayılarak Amerika’ya kadar uzanmıştır. Ülkemizde özellikle Yozgat, Tokat ve Kayseri’de yaygın olarak tüketilen çemen otu bitkisi, Hint ve Orta doğu mutfağında sıklıkla kullanılır.

Tıpkı akçaağaç şurubu, kereviz ya da yanmış şekeri andıran acımsı bir tada sahip olan çemen otu, pişirildiği zaman hoş bir tada sahiptir. Genel olarak tohumları kurutulup öğütülerek çemen otu tozu formunda kullanılırken yaprakları pişirilerek tüketilir.

Çemen Otu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

  • Kabızlık, mide iltihaplanması, ülser gibi mide hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. İçeriğinde yer alan lif nedeniyle kabızlığı önleyici etki gösterir.
  • Kolesterolün düzenlenmesi de çemen otu faydaları arasındadır.
  • Yüksek antioksidan içeriğine sahip olan bitki, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı direnci arttırır.
  • Ağız yaraları, mide yanması, bronşit, tüberküloz, cilt enfeksiyonları, kanser ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine önemli rolü vardır.
  • Erkeklerde testosteron seviyesini arttırıcı özelliği sayesinde libidoyu arttırır. Doğal bir şekilde iktidarsızlığın önlenmesinde kullanılır.
  • Çemen otu süt yapar mı sorusu bitki ile ilgili en sık sorulan sorulardan biridir. Anne sütünü arttırıcı özelliği çemen otu tozunun faydaları arasındadır.
  • Yiyeceklere farklı bir aroma katar.
  • Yüksek besin değeri ile ön plana çıkan çemen otu, iştahı arttırır ve iyileştirici etkiye sahiptir.
  • Egzersiz performansını arttıran çemen otu, balgam söktürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği ile kronik öksürük ve boğaz ağrılarını önlenmesinde çemen otu kullanımı yaygındır.
  • Pankreastan insülin salınımını düzenleyen çemen otu şeker hastalığı çekenlerin kan şekerini düzenleyici etki gösterir.
  • Kadınlarda östrojen hormonu salgılanmasını arttıran çemen otu bu özelliği ile menopoz döneminin daha sakin geçmesini sağlar.

Çemen Otu Göğüslerde Nasıl Kullanılır?

Çemen otu tohumlarında diosgenin olarak adlandırılan kadın cinsiyet hormonu olan östrojenin yarı sentetik formunu içerir. Östrojenin kadın vücudundaki en önemli rolü göğüs büyütmesidir. Östrojen göğüs hücrelerinin büyümesini sağlar ve su tutucudur. Birçok kadının kullandığı doğum kontrol haplarında da östrojen bulunur. Bu hapların yan etkileri ise göğüsleri büyütmesi ve vücutta ödem yaratmasıdır.

Çemen otu tohumlarının çayı yapılarak düzenli olarak tüketildiğinde göğüslerde gözle görülür büyüme gözlenir. Ayrıca çemen otu tohumlarının öğütülmesi sonucu elde edilen toz ile göğüslere masaj yapıldığında göğüs dokuları tozu emerek göğüslerin büyümesini sağlayabilir.

Bu etkiyi sağlayabilmek için çemen otu tohumları ya da filizleri blenderda öğütülür ve az miktarda bitkisel yağ ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Elde edilen macun göğüslere masaj yapılarak sürülür. Düzenli olarak yapıldığında göğüslerde büyüme gözlenir. Ayrıca çemen otu anne sütü arttırıcı özelliğinden dolayı emziren annelerin göğüslerine de uygulanabilir.

Çemen Otu Boy Uzatma İçin Nasıl Kullanılır?

Kişilerin boyları genetiktir. Ancak bazı egzersizler ve doğal bitkisel yöntemlerle boy uzaması sağlanabilir. Boy uzatmak için kullanılan bitkisel kürlerden biri de çemen otu kürüdür.

Bu kür için 1 tatlı kaşığı toz çemen otu, 1 çay kaşığı toz karabiber ve 1 çay bardağı zeytinyağı kullanılır. Bu malzemelerin tamamı bir kap içerisine alınır ve karıştırılır. Karışım 1 hafta kadar buzdolabında saklanır. Bu süre zarfında bütün malzemeler birbirleriyle iyice karışır.

Bekletilen çemen otu karışımı büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklara uygulanır. Vücutta yer alan dirsek, diz kapağı, topuk, kalça, baldır, omuz ve aşil tendonu bölgelerine masaj ile karışım iyice emdirilir.

Bu bitkisel kür, boyun uzamasını sağlayan uzun kemiklerin beslenmesini sağlar. Ayrıca kemik hücrelerinin bulunduğu eklem uçları aktif hale gelir ve boy uzaması gerçekleşir. Haftada 1 kez uygulanan çemen otu tozu kürü ile 5 ile 7 santimetre arasında boy uzaması sağlanabilir.

Çemen Otu Kilo Aldırır Mı?

Östrojen hormonu ile benzer özellik gösteren çemen otu, su tutucu özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olabilir. İştah arttırıcı özeliği ile dikkat çeken çemen otu düzenli olarak kullanıldığında yemek yeme isteğini arttırır.

Çemen otu tohumu çayı demleyebilir, öğütüp toz haline getirerek bal ile birlikte tüketebilirsiniz. Öğütülen çemen otu tohumunu yemeklerde çeşni olarak kullanabilirsiniz. Bitki kullanılarak hazırlanan kapsül, hap ve yağlar da kilo almak için satın alınabilir.

Genellikle yemeklerden önce alınması önerilen bu kapsüller sayesinde iştah artışı sağlanır. Bunun dışında 4 tatlı kaşığı öğütülmüş çemen otu tohumu, 2 tatlı kaşığı tereyağı, 2 tatlı kaşığı bal karıştırılarak macun hazırlanır. Üçe ayrılarak her bir porsiyonu yemeklerden önce tüketilirse iştah artışına bağlı olarak kilo alımı sağlanabilir. Ayrıca bitkinin tohumları kullanılarak hazırlanan çemen otu çayı da iştah problemi yaşayanlar için tedavi edici özellik gösterir.

Bir bardak kaynatılmış sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı çemen otu tohumu atılır ve birkaç dakika demlenir. Demlenen çayı sabah aç karnına içilir. Bitkinin sahip olduğu saponin, sindirim enzimlerini hızlandırarak alınan kalorinin vücutta en faydalı biçimde dağılımını sağlar. İştah açmasının yanı sıra bu madde dengeli kalori dağılımı sağlayan özelliği ile kilo almayı kolaylaştırır. Kilo almak isteyenlerin düzenli olarak çemen otu hapı kullanması önerilir.

Çemen Otu Zararları Nelerdir?

Vücuda yararlı etkileri ile uzun yıllardan beri halk arasında yaygın olarak kullanılan çemen otu tıpkı diğer şifalı bitkilerde olduğu gibi belirli oranlarda tüketilmelidir. Aşırı tüketimi mide bulantısı ve ishale neden olabilir.

Bazı bünyelerde ürtiker, nefes darlığı ve ciltte kızarıklık alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Yüksek oranda vitamin, mineral, fenol bileşenler içeren çemen otu, kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu yüzden ilaç kullananların çemen otu tüketimine dikkat etmeleri gerekir.

İdrarda ve terde kötü kokuya sebep olabilir. Kan şekerini aniden düşürerek hipoglisemiye neden olabilir. Rahim kasılmalarına neden olarak hamilelerin bebeğini düşürmesine neden olabilir. Özellikle kronik hastalığa sahip olanların çemen otu tableti tüketmemeleri önerilir.

Çemen Otu Nerede Satılır? Fiyatı Nedir?

Geniş bir kullanım alanına sahip olan çemen otu mutfakta sos olarak et ve balık yemeklerine kullanılmasının yanı sıra baharat olarak tüketilir. Turşulara ve geleneksel çemen yapımında kullanılan bitki, merhem olarak ve bal ile tereyağı ile birlikte macun olarak kullanılır.

Çemen otu ekstresi ile cilt için maske yapılır. Ayrıca çemen otu yağı saç bakım yağı ve masaj yağı olarak kullanılır. Temmuz ve eylül ayları arasında taze olarak semt pazarlarında satışa sunulan çemen otu, ayrıca manavlarda da bulunur.

Her yörede yetiştiriciliği yapılmayan bitki, taze olarak sadece belirli bölgelerde yer alır. Kurutulmuş çemen otu tohumu aktarlarda, şifalı ürün satan marketlerde, şarküterilerde ve büyük alışveriş merkezlerinde satılır.

Bunların yanı sıra çemen otu kullanılarak hazırlanan çemen otu kapsülü, hapı, tozu ve ilaçları eczane ve marketlerde satışa sunulur. 100 gram çemen otu tozu fiyatı 5 lira ile 12 lira arasında değişiklik gösterir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri