Ceviz Besin Değeri, Faydaları ve Çeşitleri

Ceviz Besin Değeri, Faydaları ve Çeşitleri Tarifi

Lezzetine de Faydalarına da Diyecek Yok: Ceviz

Ceviz, kabuğundan meyvesine ve içerisindeki yaprağa benzer zarına kadar faydalanılan mucizevi bir yemiştir. Hem kuruyemiş olarak tüketilip hem de tatlı yapımında kullanılabilirken, insan sağlığına da oldukça faydası dokunan önemli bir besindir.

Ceviz Nedir?

Sert kabuk içerisinde bulunan ve kabuğu kırıldıktan sonra ortaya çıkan meyvesi yenen, tıpkı bir beyin görünümünü andıran yapıya sahip yemiş türüdür. Ağaçta yetişen bu yemişin çok uzun ömürlü, çok dallı ve kalın gövdeli bir bitki olduğu bilinir.

Ceviz lekesi, oldukça zor çıkan inatçı lekeler arasındadır ve ayıklayıp yerken kumaş yüzeylere temasında dikkatli olunması tavsiye edilir. Ceviz yenilir olmasının yanı sıra ceviz sabunu yapılarak da kullanım alanı olan bir bitkidir.

Ceviz Yetiştiriciliği: Ne Zaman Dikilir? Ne Zaman Toplanır?

Ceviz fidanı, yetiştirildiği alandan dikim yapılacak alana getirilmesi için kış dinlenmesine geçmesi gerekir. Kış dinlenmesine geçtiği tespit edilen ceviz fidanları sökülüp taşınabilir. Yerinden sökülen ceviz fidanları en kısa zamanda dikiminin yapılacağı ceviz bahçesi veya ceviz çiftliği alanına ulaştırılmalıdır. Dikim alanı uzun bir mesafede ise veya kısa sürede dikimi yapılamayacaksa ceviz fidanları köklerinin tamamen dere kumu ile örtülecek şekilde, kontrol altında tutularak depolarda muhafaza edilmelidir. Fidanlar için bu işlem genel olarak kasım ile nisan ayları arasında yapılır.

Fakat kışların sert, yaz mevsiminin ise normal seyrettiği bölgelerde nisan, mayıs ve haziran ayları ceviz fidanlarının sökülüp ekilmesi için en ideal zamanlardır. Türkiye’de ceviz hasat mevsimi, genellikle eylül ayında başlayıp ekim sonuna kadar devam eder.

Ceviz için hasat zamanını anlayabilmenin en basit yolu, yeşil kabuğunun 1/3 kısmının çatladığını görmektir. Aynı zamanda iç ceviz ile dış kabuk arasında bulunan ceviz zarı da, ceviz rengi olan kahverengiye dönmüş olması ve kahverengi kabuğunun da yeterince sertleşmiş olması gerekir. Bu belirtilere rastlandığı zaman ceviz tarlası hasat edilebilir.

Ceviz Çeşitleri Nelerdir?

1 ceviz ağacı kaç kilo ceviz verir sorusuna yanıt verebilmek için, ceviz ağaçlarının türlerini incelemek gerekir. Her türün kendine has bazı özellikleri bulunur. Ceviz türleri yerli ve yabancı olarak ayrılabilir.

Yerli ceviz çeşitleri şu şekildedir:

  • Yalova-1 cevizi ağacı yayvan ve kuvvetli gelişen bir türdür. Genellikle sahil şeridi bulunan ve kışların çok sert geçmediği ılık yerlerde yetiştirilebilir.
  • Yalova-2 ceviz çeşidinin özellikleri Yalova 1 ceviz çeşidiyle çok benzerdir. Tek faklılıkları Yalova 2
    çeşidinde önce dişi çiçeklerin, Yalova 1 çeşidinde ise önce erkek çiçeklerin olgunlaşıyor olmasıdır.
  • Yalova-3 ceviz ağacının dik, yayvan dalları olur. Orta kuvvetli bir gelişim gösterirken, verimlilik oranı yüksektir.
  • Yalova-4 ceviz çeşidinin ağacı yayvan, dik dallı bir yapıda olur. Bu tür, ceviz yetişebilen tüm bölgelerde dikime uygundur. Erken çiçeklenir, erkek ve dişi ceviz çiçeği aynı zamanda olgunlaşır ve verimli bir çeşit olduğu bilinir.
  • Şebin ceviz çeşidinde ağaç dallarının sık ve yayvan bir gelişimi olduğu görülür. Kıyı kesimler dışında, ceviz yetiştirilen tüm bölgelere uygundur.
  • Bilecik ceviz çeşidinin ağacı yayvan bir büyüme gösterir ve kuvvetli bir taç gelişmesi vardır. Kıyı bölgeleri haricinde her bölgede yetiştirilebilen bir türdür.
  • Kaplan-86 ceviz çeşidi, ceviz yetişen tüm bölgelere uygundur verimlilik, lezzet gibi unsurlar açısından ancak özellikle kıyı bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Hasat işlemi 15 Ağustostan sonra yapılabilir.
  • Yavuz-1 ceviz çeşidi ise ağacı yayvan ve dik büyüyen bir bitkidir. Ceviz yetiştirilen tüm bölgelerde büyüyebilir. Kuru ve taze ceviz olarak çeşitlendirilebilir.

Yabancı ceviz çeşitleri ise şunlardır:

  • Chandler adı verilen ceviz, Amerika kökenli bir ceviz çeşididir. Ağaçları orta derecede güçlüdür ve sık dikime uygundur. Belli bir ölçüde dik büyür.
  • Fernor cevizi Fransız kökenli bir ceviz çeşididir. Ağaçları orta derecede kuvvetli bir bitkidir. Bu ceviz türü yarı dik şekilde büyür. En çok çit sistemi yetiştiriciliğe uygundur.
  • Fernette cevizi Fransız kökenli bir çeşittir. Franquette ve Lara cinsi çeşitlerin çaprazlanması sonucu elde edilir. Erken meyveye yatan bir ağaçtır. Nisan sonu mayıs başı çiçeklendiği görülür.
  • Franquette cevizi Fransız kökenli ceviz çeşitlerindendir. Geç yapraklanan ve çiçeklenen bir ağaç oluşu, diğer ceviz çeşitlerinin polen dağılım zamanlarını kaçırmasına ve veriminin düşmesine sebep olur.
  • Pedro ceviz çeşidi ise Amerika kökenlidir. Bu ceviz ağaçları diğerlerine oranla daha kısa boylu olduğundan ve meyve verme oranının yüksek oluşundan dolayı evlerin bahçelerinde de yetiştirilmeye uygundur.

Ceviz Kaç Kalori? Ceviz Besin Değeri Nedir?

Merak edilen 1 ceviz kaç kalori sorusunun cevabı 33 kaloridir. Bir avuç ceviz ise 163 kaloridir. Gram cinsinden belirtmek gerekirse 100 gram ceviz 650 kaloridir denilebilir.

Ceviz vitamin ve yağ açısından zengin bir yemiş olarak, besin değeri oldukça yüksektir ve ceviz kalori deposudur denilebilir. Ceviz yağ oranı yüksek olsa da içerisinde sağlıklı yağlar bulunur ve diyet yapan kişiler sağlıksız, işlenmiş yağlar yerine günlük yağ ihtiyacını cevizden karşılayarak sağlıklı kilo verebilirler.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

  • Kalp ve damar sağlığı için ceviz oldukça faydalıdır. Kalp hastalığının başlıca nedenlerinden olan kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Ceviz Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğundan, kalp krizi riskini azaltır.
  • Ceviz protein ve vitaminler aracılığı ile kanın pıhtılaşmasını engeller ve kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlar.
  • Diyabet hastalarının en iyi yardımcılarından biridir. Kan şekerinin uygun seviyelerde kalmasına yardımcı olur.
  • Ceviz düzenli bir şekilde tüketildiğinde kansere karşı metabolizmanın direncini arttırabilir.
  • Ceviz beyin benzerliği sebebiyle belki de en çok bilinen faydası beyin fonksiyonları üzerine olan faydasıdır. Ceviz içeriğinde bulundurduğu linoleik, alfa linoleik ve E, B6 gibi vitaminler sayesinde sinir sistemlerine olumlu yönde etki yapar, stresle mücadelede yardımcıdır, uyku sorunlarını çözmede rol oynar.
  • Ceviz aynı zamanda cilt güzelliğine faydası dokunan bir besindir. Her gün 2, 3 adet ceviz tüketimi cildin elastikliğini arttırdığı gibi, cilt hücrelerinin canlılığına da katkıda bulunur.

Ceviz Suyunun Faydaları Nelerdir?

  • Kilo vermek isteyenler için ceviz suyu, içindeki bolca protein sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlayarak, yağ yakımını kolaylaştırır.
  • Damarların tıkanmasına engel olup kalp ve damar hastalıklarının önüne geçme konusunda yardımcı olur.
  • Karaciğer için oldukça faydalıdır. Düzenli çalışmasını sağlar ve hormonların da düzgün bir şekilde salgılanmasını destekler.
  • Antioksidan özelliği bilinen ceviz suyu ile vücuttaki ödem ve toksinlerden arınmak mümkün olur.
  • Kabızlık probleminin çözülmesinde etkilidir.
  • Saçlar ceviz suyu ile yıkandığında daha güçlü ve daha parlak bir görünüme kavuşur.
Zayıflatan Ceviz Suyu Kürü

Ceviz Zayıflatır Mı?

Kilo vermek isteyen kişiler için, içerisinde bulunan yüksek oranlı sağlıklı yağ içeriği ile uzun süre tok kalmayı sağlayarak zayıflamayı kolaylaştırdığı bilinir. Zayıflamak için ceviz kürü tarifinden faydalanılarak her gün içilebilir. Ceviz kürü hazırlamak için cevizin sert olan dış kabuğu soyularak, oda sıcaklığındaki su içerisinde bir gece bekletmek yeterlidir.

Aynı şekilde ceviz yaprağı ile hazırlanacak kür de toksinleri atmak için ideal bir tariftir. Ceviz detoksu sabahları aç karnına kürün tüketilmesiyle en sağlıklı şekilde uygulanır.

Damak Çatlatan Cevizli Tarifler

Ceviz helvası, ceviz sütü, ceviz şekeri gibi bilinen kullanım alanları dışında çeşitli tatlılar için de kullanılır.

1) Şerbetli Tatlı Sevenler İçin Şölen Niteliğinde Cevizli Revani

Hazırlanan şerbet soğurken, revaninin tabanını oluşturacak irmikli karışım hazırlanır. Havuç rendesi de karışıma eklendikten sonra hamurun pişmesi ve şerbetin üzerine dökülmesiyle tatlınız zevkle yemeye hazır hale gelir. Cevizli Revani

Tarif: Cevizli Revani

2) Vazgeçilmez Lezzet Cevizli Ev Baklavası

Önceden şerbeti hazırlanan tatlının hamurunu açmak için nişasta ve un karışımı ile kullanılır. Bu tatlının püf noktası hamurun en ince şekilde açılmasıdır. Hazırlanan hamur kat kat aralarına ceviz serperek tepsiye dizilir ve pişirilip üzerine şerbeti döküldükten sonra geriye yalnızca bu muhteşem lezzetin tadına bakmak kalır. Cevizli Ev Baklavası

Tarif: Cevizli Ev Baklavası

3) Damaklarda Bıraktığı Hoş Aromasıyla Tarçınlı Cevizli Kek

Kek hamurunun içerisine yalnızca tarçın ve ceviz eklenerek harika aromaya sahip bir kek ziyafeti yaşamak için bu tarifi denemelisiniz. Tarçınlı Cevizli Kek

Tarif: Tarçınlı Cevizli Kek

4) “Lokumumu Bile Evde Yaparım” Diyen İddalı Aşçılar İçin Cevizli Lokum

Kendi lokumunuzu kendiniz yapabilmeniz için ihtiyacınız olan malzemeler yalnızca mısır nişastası, krem tartar, su /meyve suyu ve tabi ki bir miktar ceviz! Cevizli Lokum

Tarif: Cevizli Lokum

5) Farklı Lezzetler Peşinde Olanlar İçin Elmalı Cevizli Pasta

Hazırladığınız hindistan cevizli kek hamuruna elma ve ceviz parçacıkları ekleyip, üzerini muhallebiyle kaplayarak muhteşem bir pasta yaratabilirsiniz. Elmalı Cevizli Pasta

Tarif: Elmalı Cevizli Pasta

6) Geleneksel Lezzet Cevizli Burma Tatlısı

Bir baklava türü olan bu tatlı yufka ile hazırlanabilir. İçerisine yağ ve çekilmiş ceviz içi sararak hazırlanan bu şerbetli tatlı ile misafirlerinize lezzet şöleni yaşatabilirsiniz.  Cevizli Burma Tatlısı

Tarif: Cevizli Burma Tatlısı

7) Aromatik Keklerden Vazgeçemeyenlere: Havuçlu Cevizli Pasta

Kek karışımınızın içerisine rendelenmiş havuç ve bir miktar tarçın ekleyip, üzerine hazırlayacağınız krema ile harika bir pasta yapabilirsiniz. Havuçlu Cevizli Pasta

Tarif: Havuçlu Cevizli Pasta

8) Kış Mevsimlerinde İyi Gelecek Lezzet Tahinli Cevizli Kurabiye

Bir miktar tahin ve pudra şekeri ekleyeceğiniz hamurunuz ile ağızda eriyen, lezzetine doyulmayan kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Tahinli Cevizli Nefis Kurabiye

Tarif: Tahinli Cevizli Nefis Kurabiye

9) Enerji Deposu Cevizli Sucuk

Cevizlerinizi bir ipe dizip pekmezli karışıma batırdıktan sonra yapmanız gereken tek şey cevizlerinizi asıp kurumasını beklemek. Cevizli Sucuk

Tarif: Cevizli Sucuk

10) İyi Bir Kahvaltılık Tarif Arıyorsanız: Nutellalı Cevizli Çörek

Hamurunuzu yoğurup parçalara ayırdıktan sonra merdane ile üzerlerinden geçip Nutella ve ceviz ile hareketlendirerek tadına doyulmayacak bir çörek yapabilirsiniz. Nutellalı Cevizli Çörek

Tarif: Nutellalı Cevizli Çörek

Ceviz tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kurabiye (Ceviz Ve Kestaneli) Tarifi

Kurabiye (Ceviz Ve Kestaneli)

10-12 kişilik, 45dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ceviz Ve Kekikli Ekmek Tarifi

Ceviz Ve Kekikli Ekmek

2-4 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Ceviz Ve Kadayıf Dolgulu Tatlı Tarifi

Ceviz Ve Kadayıf Dolgulu Tatlı

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Etli Pide Ve Çeşitlerim Tarifi

Etli Pide Ve Çeşitlerim

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ceviz Pare Tarifi

Ceviz Pare

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ceviz Pare Tarifi

Ceviz Pare

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ceviz Kurabiye Tarifi

Ceviz Kurabiye

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Çeşit Çeşit Poğaça

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri