Çindeki Yemekler ve Çin Yemek Tarifleri – Merak Edilen Tüm Yönleriyle

Çindeki Yemekler ve Çin Yemek Tarifleri – Merak Edilen Tüm Yönleriyle Tarifi

Acısıyla Ekşisiyle Yöresel Çin Yemekleri

Çin yöresel yemekleri, dünya mutfaklarından en büyükleri arasındadır. Çoğu ülkede olduğu gibi Çin’de de iklim, coğrafi özellikler, doğal kaynaklar gıdanın oluşumunu ve dolayısıyla farklı yemeklerin ortaya çıkışını etkilemiştir. Çin’in kuzey tarafı, yani Pekin, buğday, pirinç ve deniz ürünleri ile beslenir.

Saşimi

Pekin, Çin için oldukça önemli bir şehirdir, sadece yemekleri ile değil kültürü, dini, sanatıyla da. Yemek kısmına bakıldığında, Pekin ördeği Çin Meşhur yemekleri arasındadır ve sadece Çin’de değil diğer ülkelerde de pek çok damak tadına hitap etmektedir. Çin sokak yemekleri ise genelde seyyar satıcılar tarafından servis edilmektedir. Öyle ki bu seyyar satıcıların yemeklerini tatmak adına diğer ülkelerden Pekin’e gelinmiş ve bu satıcılar çok fazla rağbet görmüşlerdir. Hatta, Pekin’in meşhur caddesi olan “Hayalet Caddesi” adını bir zamanlar burada satıcılık yapan seyyar satıcılardan almıştır.

Suşi

Çin yemekleri tarifi, içerisinde genelde çeşitli baharatları barındırır. Bu baharatlar Çinin en lezzetli yemeklerinden olan deniz ürünlerinde kullanılır, ayrıca acılı yemeklere de tariflerde sıkça rastlanır.

Müthiş lezzetlere sahip olmasına rağmen Çinin genelinde gıda denetimi oldukça yaygın bunun nedeni ise geçmişte yaşanan bazı skandal gıda oluşumları. Eski çağladan beri çiftçiler suni gübre gibi çeşitli kimyasallara başvuruyorlar bunun nedeni ise Çin topraklarının fazla verimli olmaması dolayısıyla fazla meyve, sebze yetişmemesi. Lakin Çindeki insanların çoğu diğer ülkelere nazaran daha sağlıklı ve uzun ömürlü, bunun nedeni ise yağlı ve şekerli ürünlerden uzak durmaları.

Skandal olarak görülen bir diğer konu ise Çin yemekleri köpek etine olanak sağlaması. Eskiden köpek eti yemek Çin’de popülerken hatta bunun adında festivaller düzenlenirken, çıkan bir yasayla bu olay yasaklandı.

Çin Mantısı Dim Sum

Çin Yemeklerinin İsimleri

Çin yemek kültürü açısından oldukça zengin bir ülkedir. İçerisinde oldukça fazla yemek barındırır. Bu yemekler aynı zamanda Çin yemekleri nelerdir?

  • Siyah Pirinç Topları
  • Beyaz Pirinç Topları
  • Çin Mantısı
  • Pilav Pastaları
  • Ginseng’in kökü
  • Xiajiao
  • Shou Zhuafan
  • Chongqing Huoguo
  • Beijing Kaoya
  • Ganchaoniuhe
  • Chunbing
  • Mapo Doufu
  • Nangbaorou

Bu tarz Çin yemeklerinin adları çoğu insana farklı gelse de Çin’de ve tüm dünyada yeri olan kimisine göre leziz yemeklerdir.

Ramen Çorbası

Çin Yemek Menüsü

Aslında bildiğimiz menülerden pek farkı yok. Menüde:

Wonton Çorbası, Acılı Ekşili Çorba, Miso Çorbası, Ramen Çorbası gibi farklı türde çorbalar; Sushico Yosun Salatası, Sashimi Yosun Salatası gibi salatalar; Mançuryan Usulü Tavuk veya Kuşkonmazlı Dana Eti gibi proteinler bulunuyor.

Bunlar Çin yemekleri listesi olarak birden fazla restoran ve otelde sevişe sunulmaktadırlar. Bu yemeklerinin yanı sıra daha fazla yöresel yemekte bulunuyor. Çin yemeği suşi, açısından bilinse de aslında bir Japon spesiyalidir ama buna rağmen Çin’de de oldukça fazla tüketilir. Sashimi yani pirinçsiz çiğ balık eti aslında suşiye nazaran ülkede daha fazla tüketilir.

Soya Filizli Salata

Çin Sebze Yemekleri

Çinliler balık gibi proteinleri sıkça tüketseler de sebzeyi de oldukça fazla severler ve çeşitli şekillerde servis ederler. Örnek olarak:

  • Soya Filizli Ispanak
  • Kanton Tarzında Turşu
  • Jambonlu Soya Filizi
  • Sütlü Çin Lahanası
  • Çin Lahanalı Mantar
Miso Çorbası

Çin Yemeği Nasıl Yenir?

Belki de doğu kültürü ile batı kültürü arasındaki en büyük fark yemektedir. Batı ülkelerinde bilindiği üzere çatal, bıçak, kaşık gibi araç gereçlerle yemek yenirken doğu tarafında farklı şekilde yemek yenir. Örneğin Araplar ve Hintliler yemeği elleri ile yerken; Çinliler “chopstick” kullanırlar.

Çin Yemek Çubuğu Waribashi (Chopstick)

Çin Yemek Çubuğu Nasıl Kullanılır?

Aslında bilindiği kadar zor değildir. Hatta bazı yemek yeme sırasında avantaj bile sağlayabilir. Örneğin küçük yiyecekleri yerken. Çin yemek çubukları nasıl tutulur? Merak ediyorsanız anlatalım.

Çin’de üretilmiş oldukça farklı çubuk çeşitleri mevcuttur bazısı büyük ve parlak bazısı küçük ve pürüzlüdür. Daha kolay tutulur olan ise pürüzlü ve küçük olanlardır. Büyük olanların tutulması zor olabilir. Alt tarafta bulunan çubuk baş parmağınız ile işaret parmağınız arasında üstteki çubuk ise baş parmağınızın ucunda bulunmalı. Böylece iyi bir denge yakalayabilir ve besini tutabilirsiniz.

Püf Noktalarıyla 10 Değişik Çin Yemeği Tarifi

1) Hafif Lezzet: Çin Salatası

Rengarenk, lezzetli ve doyurucu bir salata tarifi için pirincin ana malzeme olduğu bu tarifi bir deneyin deriz. İçerisinde: fıstık, maydanoz, turşu, garnitür, mısır gibi kendine has tatları da barındırıyor. Çin Salatası

Tarif: Çin Salatası

2) Damak Tadı Yaratır: Çin Böreği

Ağzınızı lezzetlendirecek bir börek olmasının dışında içerisindekilerle de oldukça sağlıklı. Kereviz, pırasa, havuç bir de ekstra proteini unutmamışlar ve içine kıyma koymuşlar. Bir deneyin, eminiz beğeneceksiniz. Çin Böreği

Tarif: Çin Böreği

3) Sağlık için: Sebzeli Çin Böreği

İçerisindekilerle tam bir karbonhidrat ve vitamin deposu olan bu börek aynı zamanda sevdiklerinize sabah veya akşam yemeklerinizde atıştırmalık olarak sunabileceğiniz bir lezzet. İçerisinde yok yok. Kerevizinden havucuna, patatesinden bezelyesine kadar. Sebzeli Çin Böreği

Tarif: Sebzeli Çin Böreği

4) Biraz Daha Geleneksel: Spring Roll

Çin kültürünün geleneksel böreklerinden biri. Farklı bir tarif, çoğu Çin böreğine nazaran daha leziz ve aromatik. Bu aromatik olma özelliğini çeşitli baharatlar böreğe sağlıyor. Ayrıca bulgur ve lahana gibi kendine has lezzetler de var. Üstelik sağlıklı ve az yağlı. Çin Böreği (Spring Roll)

Tarif: Çin Böreği (Spring Roll)

5) Tatlı Olmazsa Olmaz: Çinlilerin Tatlısı, Kızarmış Muz

Daha önce hiç kızarmış muz denediniz mi? Oldukça leziz bir tarif. Eğer farklı bir tatlı tarifi arıyorsanız, Çinlilerin bu leziz tatlısını bir deneyin. Kızarmış Muz (Çinlilerin Tatlısı)

Tarif: Kızarmış Muz (Çinlilerin Tatlısı)

6) Pirincin Vatanı: Çin Pilavı

İçerisinde çok az yağ var, bu yüzden sağlıklı ayrıca standart lapa pilav değil. Çeşitli baharatlar ve sebzeler var. Bunlar da bir aroma ve kalite katıyor, pilava. Çinlilerin en çok tükettiği şey, pirinç olduğu için farklı tarifleri mevcut, bu da o tariflerden biri. Çin Pilavı

Tarif: Çin Pilavı

7) Protein Kaynağı: Çin Usulü Tavuk

Çin tavuğundan yapılmasının yanı sıra oldukça fazla sebze de mevcut. Kabak, havuç, biber ne arasanız var. Aynı zamanda tabi ki Çinlilerin her şeye kullandıkları soya sosu da var. Sarımsak ve susam da yanında muazzam bir aroma veriyor. Çin Usulü Tavuk

Tarif: Çin Usulü Tavuk

8) Olmazsa Olmaz: Sebzeli Tavuklu Noodle

Çin yemeklerinden bahsedip de Noodle saymazsak olmaz. Çinin en çok tükettikleri yiyeceklerden biri noodle. Tarihi de bir o kadar fazla ve eski. Noodle yaparken dikkat edilmesi gereken şey makarna haşlar gibi haşlamamak. İçerisinde tavukta var, sebze de. Sebzeli Tavuklu Noodle

Tarif: Sebzeli Tavuklu Noodle

9) Farklı Bir Lezzet: Tofu Peynirli Makarna

Tofu peyniri, soya peyniri olarak da bilinir ve soyadan yapılır. Çokça proteine sahiptir. Kimilerinin damak tadına uymayabilir ama makarnada enfes durmuş. Sosu ise farklı içerisinde pekmez, sarımsak gibi zıt tatlar var ama buna rağmen leziz bir aromaya sahip. Tofu Peynirli Makarna

Tarif: Tofu Peynirli Makarna

10) Bahsetmezsek Olmaz: Sushi

Sushi aslında Japon kültürüne aittir; lakin Çinlilerde sıkça tüketir. Evde nasıl yapıldığını merak edenler bu tarife göz atabilirler. Evde Sushi Yapımı

Tarif: Evde Sushi Yapımı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Cunda Ezmesi Tarifi

Cunda Ezmesi

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Cunda Ezmesi Tarifi

Cunda Ezmesi

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Cunda Mezesi Tarifi

Cunda Mezesi

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Musakka Yemeği (Bulgaristan Yemeği) Tarifi

Musakka Yemeği (Bulgaristan Yemeği)

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Hebibi Yemeği (Baklagil Yemeği) Tarifi

Hebibi Yemeği (Baklagil Yemeği)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Çin Böreği Tarifi

Çin Böreği

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Dumplings (Çin) Tarifi

Dumplings (Çin)

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 5dk Pişirme
Çin Mantısı Tarifi

Çin Mantısı

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 15dk Pişirme
Çin Salatası Tarifi

Çin Salatası

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Tarifler Geri
Videolar Geri