Deprem Çantanızda Bulunması Gereken 8 Yiyecek

Deprem Çantanızda Bulunması Gereken 8 Yiyecek Tarifi

Deprem Çantasına Hangi Yiyecekler Konulmalı?

Doğal afetler yaşamı derinden etkilemektedir. Olası bir doğal afette deprem yahut selde, can kaybını ve maddi kaybı önlemek için tedbirler alınmalıdır. Şayet bulunduğunuz il fay hatları üzerinde yer alıyorsa; deprem için önlemleri zaman kaybetmeden almalısınız. Uzmanlar, deprem çantasının her evde bulunmasını vurgular. Deprem çantası, deprem sonrasındaki 72 saatlik süreci kurtaran bir etkiye sahiptir.

Deprem Çantasında Bulunması Gereken Yiyecekler

  • Kuru Yemiş
  • Bisküvi
  • Su
  • Meyve Suyu
  • Konserve Yemekler
  • Protein Barlar
  • Tahin – Pekmez Karışımı
  • Tuzlu Kraker
deprem çantasında ne olmalı

Peki, deprem çantasına neler konulmalıdır?

Ülkemiz son zamanlardaki Van, Elazığ, Erzincan, İzmir ve Kahramanmaraş depremlerinden büyük oranda etkilenmiştir. Bu depremler, can kaybına neden olduğu gibi pek çok ihmalleri de göz önüne sermiştir. Bir gün yaşanacak deprem için olası kayıpları önlemek adına, şimdi deprem çantasında olması gerekenler listesine göz atalım.

Aç ve susuz kalmamak, çevredeki insanlarla iletişimi koparmamak için siz de evinizde bir deprem çantası hazırlamayı sakın unutmayın. Doğal afet geliyorum demeyen, geldiğinde ise tüm yaşamı derinden etkileyen bir güce sahiptir. İşte, deprem çantasında bulunabilecek dayanıklı yiyecekler listesi!

deprem çantası nasıl hazırlanır

Deprem Çantasında Bulunması Gereken 8 Yiyecek

1) Kuru Yemiş

Deprem çantası içindekiler listesine mutlaka kuru yemişi eklemelisiniz. Kuru yemişler, hem uzun ömürlü hem de tok tutan yiyeceklerdendir. Çok ağır olmayacak şekilde, çantanın içine paketli ya da kavanoz içinde kuru yemişi muhafaza edebilirsiniz.

Dönem dönem çantanızı kontrol edip kuru yemişte bayatlama olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Olası bir deprem anında, çantanızla beraber güvenli bölgeye gittiğinizde, yetkililer gelene kadar kuru yemişle tokluk sağlayabilirsiniz.

kuru yemiş

2) Bisküvi

Deprem çantasında neler olmalı diyenler, birkaç paket bisküviyi çantaya eklemeyi unutmasın. Aile bireylerinin sayısına göre, paketli ve ezilmeyen bisküvileri çantaya koyabilirsiniz.

Son kullanma tarihine dikkat ederek çantanıza ekleyeceğiniz bisküviler lifli olmalıdır. Lifli bisküviler tok tutma ve enerji verme özelliğine sahiptir. Çantanın üst kısımlarına bisküvileri yerleştirirseniz; paketli bisküvinin ezilmesini önleyebilirsiniz.

bisküvi

3) Su

Su, hayati önem taşır. Kan dolaşımını dengelemek, vücut fonksiyonlarını kontrol etmek adına, deprem çantasında da kesinlikle yerini almalıdır.

Deprem çantası kaç kişilik hazırlanacaksa; su kaybını önlemek için pet şişe sular deprem çantasına eklenmelidir. Susuzluktan kaynaklı acı kayıpların yaşanmaması için; deprem çantasına su eklemeyi ihmal etmeyiniz.

pet şişe su

4) Meyve Suyu

Meyve suyu da su kaybını önlemek için deprem çantasına eklenmelidir. Kan şekerini dengeleyecek ve enerji verecek türden seçilen meyve suyu, pek çok kişinin deprem sonrasında kurtarıcısı olmuştur.

Güvenlik alanları oluşturulduğunda yahut deprem çadırları kurulduğunda yemek imkanı sağlanana kadar çocuk ve yetişkinler meyve suyuyla birkaç saat tokluk sağlayabilir.

meyve suyu

5) Konserve Yemekler

Kırsal alanda ya da ulaşımın zor olduğu mahallelerde depremin etkisini hafifletmek için mutlaka her evde deprem çantası hazırlanmalıdır. Deprem sonrasında çocukların ve yetişkinlerin açlığını gidermek için konserve yemekler tercih edilmelidir.

Konserve yemeklerin son kullanma tarihine göre çantaya eklenmesi önerilir. Konserve barbunya, ton balığı, salata gibi yiyecekler tansiyonu dengeleyerek sağlıksal sorunları önlemiş olacak.

konserve yemek

6) Protein Barlar

Deprem sonrasında yaşanan korkuyla insanlar enerji kaybı ve tansiyon düşüklüğü yaşar. Tansiyon ve şeker düşüşünü önlemek için deprem çantasına protein içeren gıdaların da eklenmesi önerilir.

Protein içeren gıdalardan paketli ve bar şeklinde olanlar, deprem çantası için uygundur. Aile birey sayısına göre enerji barı yahut meyveli gofret alarak çantanızı tamamlayabilirsiniz.

protein bar

7) Tahin – Pekmez Karışımı

Deprem sonrasında ilk 72 saat önem taşır. Bu süreçte depremin şiddeti ve etkisi ruhen üzerimizden atılır. Şiddetli depremlerden etkilendiğimizde ise korku ve yorgunluk bedenimizi sarar. Bu gibi anlarda vücuda enerji veren ve sağlıklı düşünmeyi sağlayan besinler tüketilmelidir.

Deprem çantasında muhakkak olması gereken tahin pekmez karışımı, kişilere enerji verecek bir besindir. Tahin pekmez karışımı soğuk günlerde vücut sıcaklığını koruyarak, çeşitli hastalıkların oluşmasını da önler.

tahin pekmez

8) Tuzlu Krakerler

Tuzlu çubuk kraker gibi paketli ürünleri, deprem çantanıza eklediğinizde tansiyon düşüklüğüne engel olabilirsiniz. Ani acıkma ve korku anlarında çubuk kraker tüketerek tansiyonu dengeleyebilirsiniz.

Çocukların açlığını bastırmak ve yetişkinlerin tansiyon dengesini sağlamak adına deprem çantanızda, bolca tuzlu çubuk kraker bulundurabilirsiniz. Bu gıdalar hem uzun ömürlü hem de tok tutucu olması nedeniyle deprem çantasının olmazsa olmazları arasındadır.

tuzlu kraker

Deprem ve afet bölgesine gıda yardımı göndermek için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri ve dikkat etmeniz gereken detayları bu içeriğimizde derledik: Afet Bölgesine Hangi Yiyecekler Gönderilir?

Afet bölgesine nasıl yardım gönderebilirim? Depremzede ve yakınlarına nasıl destek olabilirim? Merak ediyor ve güvenilir kuruluşlar hakkında bilgi arıyorsanız içeriğimizi inceleyebilirsiniz: Deprem Bölgesine Nasıl Yardım Yapabilirim?

Deprem ve afet bölgesindeki yerel üreticilere destek vermek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz: Deprem Bölgesindeki Yerel Üreticiler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

8. Gün İftar Menüsü

Birbirinden değişik iftar menüleri tariflerinde 8. gün! Açılışı midenizi yumuşatacak lezzet garantili kolay şehriyeli un çorbası ile yapıyoruz. İftar yemekleri için değişik tarifler arayanlara tavuklu sultan kebabı, iftarın favorisi olacak soğan mezesi ve iftar tatlısı olarak kadayıflı sütl ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Pide Yedikçe Yiyecekseniz Tarifi

Pide Yedikçe Yiyecekseniz

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Beslenme Çantaları İçin Köfteli Sandviç Tarifi

Beslenme Çantaları İçin Köfteli Sandviç

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ev Baklavası Denenmesi Gereken Tarif Tarifi

Ev Baklavası Denenmesi Gereken Tarif

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat Pişirme
Bayılarak Yiyeceğiniz Mantar Burger Tarifi

Bayılarak Yiyeceğiniz Mantar Burger

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kesinlikle Denemeniz Gereken Muzlu Profiterol Tarifi

Kesinlikle Denemeniz Gereken Muzlu Profiterol

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Enfes Tadıyla Denenmesi Gereken Kanat Tarifi

Enfes Tadıyla Denenmesi Gereken Kanat

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Yedikçe Yiyeceğiniz Şehriye Salatası Tarifi

Yedikçe Yiyeceğiniz Şehriye Salatası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri