Deprem, Afet Bölgesine Hangi Yiyecekler Gönderilir?

Deprem, Afet Bölgesine Hangi Yiyecekler Gönderilir? Tarifi

Deprem Bölgesine Gıda Kolisi Nasıl Hazırlanır?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde, 6 Şubat 2023 tarihinde sabaha karşı 04:17’de meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremlerin şiddeti ve sonuçları ülkemizi derinden yaraladı. Maddi ve manevi kayıpların çok fazla yaşandığı bu büyük doğal afet; birçok kişiyi evinden, yurdundan, işinden ve bağlı olduğu memleketinden kopardı. Büyük yaraların açıldığı Pazarcık depremi, her yaştan kişinin ne yazık ki zor günler yaşamasına neden oldu.

Süreci hep beraber aşıp birlik içinde yaraları sarmak için afet bölgesine yardım yapabiliriz.

Yardımlar arasında en çok ihtiyaç duyulan gıda ve yiyecek yardımıdır. İmkanı olanlar afet bölgesi için gıda kolisi hazırlayabilir, imkanı olmayanlar ise yapılacak yardımları çevresine duyurup bu yardım zincirine bir halka ekleyebilir.

Deprem bölgesi sadece Pazarcık’ı değil, dile kolay tam 10 ili kapsıyor. Türkiye’yi ve dünya ülkelerini derinden yaralayan doğal afetin sonuçları da tahmin edilemeyecek kadar büyük ve yıkıcı oldu. Şehrin neredeyse tamamı yıkılırken gıda ve yiyecek depoları da hasar gördü.

Var olan eksiklikleri beraber tamamlamak için; sizlere afet bölgesine yapılacak gıda yardımı hakkında önemli bilgi vermek istiyoruz. Bulunduğunuz konumdan yiyecek yardımı yapmak isterseniz; öncelikle tazeliği uzun sürecek, ekşimeyecek, koku yapmayacak, dağılmayacak ve besleyici yiyecekleri tercih etmelisiniz.

Gıda kolisini, yiyecek yardım paketini hazırlarken sizlere sunduğumuz bu bilgileri gözden geçirerek ihtiyaçlara daha hızlı yanıt verebilirsiniz. Yardım etmek isteyen; ancak hazırlık aşamasında ne yapması gerektiğini bilmeyenler; yazımızı okuyarak bilinçli hareket edebilir.

Ayrıca yardımını en hızlı şekilde bölgeye ulaştırmak isteyenler; Ticaret Bakanlığının başlattığı ve öncü olduğu “Deprem Yardımlaşma Seferberliği”ne katılan ve temel ihtiyaç malzemelerini, eşyalarını AFAD merkeziyle herhangi bir ticari amaç, beklenti olmadan afet bölgesine ulaştıran Yardım Marketi’ni inceleyerek gerekli yardımı yapabilirsiniz.

Nefis Yemek Tarifleri ailesi olarak depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; yaralılara acil şifa ve tüm depremzedelere geçmiş olsun dileklerimizi içtenlikle iletiyoruz…

deprem bölgesine hangi yiyecekler gönderilir

Afet, Deprem Bölgesine Hangi Yiyecekler Gönderilir?

Su

Depremden dolayı içme suyu geçen kanalların ve boruların patladığı, içmek için uygun olmadığı medyaya yansıdı. Bu süreçte en çok ihtiyaç duyulan yardımlardan biri de içme suyu oldu. Yardımlarınıza su ekleyerek ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın temiz ve steril şekilde su kullanmasına yardım edebilirsiniz. Su yardımını plastik şişelerde, çeşitli ölçülerde yapabilirsiniz.

su

Ekmek

Her öğünde temel besinlerden biri olan ekmek, deprem sürecinde daha çok ve sık tüketilir oldu. Bebeklerin, çocukların, yetişkinlerin taze ve temiz ekmek tüketmesi için bu yardımınızı düzenli ve belirli aralıklarla yapmanız önerilir.

Depremin ilk günlerinde yüzlerce ekmek aynı anda geldiği için hızla bayatlamasına ve çürümesine neden oldu. Kontrollü şekilde gönderilen ekmek yardımları sayesinde, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yardım edebilirsiniz. Ekmeklerin mümkünse poşetlenmiş ve steril şekilde gönderilmesi istenmektedir.

Afet bölgesine yardım göndermek için kendi evinizde ekmek hazırlamak isterseniz aşağıdaki tarifimizi deneyebilirsiniz:

Tarif için: Evde Ekmek Yapımı

Hazır Paketli Gıda (Kuru Yemiş, Kraker, Bisküvi vs.)

Afet bölgesine yardım yapmak isteyenler, koli içine bolca hazır ve paketli gıda ekleyebilir. Bakliyat, makarna, şeker, tuz, ısıtılmaya hazır besinler, kuru yemiş, kuru meyve gibi paketli ürünlerin ömrü uzun olduğu için daha dayanıklı olacaktır. İhtiyaç halinde paketler açılacak ve tazeliğini koruyarak tüketim imkanı sunacaktır.

Çocuklar için atıştırmalık kraker, bisküvi gibi ürünlerin de çok fazla sayıda gönderilmesi gerekiyor. Binlerce çocuğu sevindirecek tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar, yardım paketinde yer alabilir.

Protein ve vitamin değeri yüksek sağlıklı paketli gıdaları da (protein bar, granola vs.) koliye ekleyebilirsiniz. Bu besinler sayesinde kısa zamanda yüksek enerji alınacağı için sağlıklı ve besleyici bir besin yardımı yapılabilir.

Afet bölgesinde yapılan toplu yemeklere destek olmak için bakliyat grubuna da ağırlık verilmesi gerekiyor. Pirinç, mercimek, bulgur, şehriye, fasulye ve nohut gibi besleyici gıdaları ekleyebilirsiniz.

paketli gıda

Konserve Ürünler

Konserve ürünler, bu zor zamanlarda hem besleyici hem de zamandan kazandıran besinler oluyor. Konserve besinlerin pişirilmesi, saklanması ve ısıtılması daha kolay olduğu için hızlı yemek hazırlığına yardım ediyor. Özellikle de konserve nohut, fasulye, bezelye, salça, kavurma, kıyma gibi konserve halindeki besinleri yardım listesine ekleyebilirsiniz.

Konserveleme tekniği hakkında bilgi almak ve menemen tarifini uygulamak için aşağıdaki tarifimize tıklayabilirsiniz:

Tarif için: Konserve Menemen Nasıl Yapılır? (Videolu)

Konserve Menemen Nasıl Yapılır? (Videolu)

İçecek Grubu (Çay, Kahve, Meyve Suyu, Meşrubat, Ayran vs.)

Deprem sonrasında sıvı tüketimi sağlık açısından oldukça mühim. İçecek grubuna da önem verildiğinde vatandaşlarımızın sıvı ihtiyaçlarına bir el uzatabilirsiniz. Yardım etmek istediğinizde kutu süt, meyve suyu, çay, kahve, bitki çayı ve çocuklar için aromalı sütleri listeye alabilirsiniz.

meyve suyu

Bebek Beslenmesi (Bisküvi, Kraker, Kavanoz & Toz Mama, Süt)

Deprem bölgesinde birçok bebek var. Bu bebeklerin beslenmesi, yaşamlarına sağlıkla devam edebilmesi için çok önemli. Bebek beslenmesi için yardım yapmak isteyenler öncelikle bebek mamasını yaş gruplarına göre alabilir. Bebekler için protein oranı yüksek olan süt de yardım listesinde yer alır.

Ek gıda sonrasındaki bebekleri unutmayıp bebek bisküvisi ve krakerleri yardım bölgesine ulaşmalıdır. Kavanoz halinde temin edilecek bebek mamaları da bu süreçte hızla ulaşması için listeye eklenmelidir.

Ayrıca süt ya da yumurta alerjisi bulunan bebekler için de özel gıdaların desteklenmesi gerekmektedir.

bebek maması

Kahvaltı Ürünleri (Zeytin, Peynir, Reçel, Bal, Helva vs.)

Afet bölgesinde yapılacak yardım listesinde kahvaltı malzemeleri çok fazla olmalıdır. Zeytin, helva, dayanıklı peynir çeşitleri, kavanoz ürünlerinden reçel, bal, sürülebilir çikolata gibi besinler yardım listesinde yer alır.

kahvaltılık

Besin Alerjisi Olanlar İçin Ürünler (Gluten, Diyabet, Tansiyon)

Deprem bölgesinde bulunan besin alerjisi olan vatandaşlarımızı hatırlayarak yardımlarınızı zenginleştirebilirsiniz. Gluten alerjisi olanlar, süt ve yumurta alerjisi olanlar, tansiyon ve şeker hastaları gibi özel beslenmesi gereken kişileri düşünerek yardım paketlerinizi hazırlayabilirsiniz.

glutensiz

Kuru Mama & Konserve Yaş Mama

Depremden yalnızca biz insanlar etkilenmedik… Patili dostlarımız, sayısız sokak hayvanı da enkaz altında kaldı, sahipleri vefat etti ya da kargaşadan dolayı onlar da aç kaldı, yemek, su bulamadı… Bu zor süreçte biz insanlar kadar patili dostlarımıza da destek olmak isterseniz deprem bölgesine kuru mama, konserve yaş mama gönderebilir; hazırladığınız kolilerde bu gibi mamalara da yer verebilirsiniz.

kedi köpek maması

Deprem ve afet bölgesindeki yerel üreticilere destek vermek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz: Deprem Bölgesindeki Yerel Üreticiler

Afet bölgesine nasıl yardım gönderebilirim? Depremzede ve yakınlarına nasıl destek olabilirim? Merak ediyor ve güvenilir kuruluşlar hakkında bilgi arıyorsanız içeriğimizi inceleyebilirsiniz: Deprem Bölgesine Nasıl Yardım Yapabilirim?

Bakliyat Yemekleri

Evde Uzun Süre İdare Edecek 30 Kolay Tarif

Acil Market Alışveriş Listesi: Uzun Süre Dayanıklı

Deprem Çantanızda Bulunması Gereken 8 Yiyecek

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Listesi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri