Dereotunun Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Dereotunun Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Tarifi

Faydalarını Okuyunca Sevmeyen Kalmayacak: Dereotu

Akdeniz, Batı Afrika, Asya ve Güney Rusya ülkelerine özgü bir bitki olan dereotu yemeklere verdiği keskin lezzeti ile dikkat çeker. Tohumları da yemeklerde kullanılan dereotu ülkemizde de sık kullanılan lezzet ve aroma verici bitkiler arasındadır.

Zeytinyağlı yemeklerde ve salatalarda daha sık kullanılan dereotu taze ya da kurutulmuş olarak tüketilir. Kendine has bir aromaya sahip olan bitki yemeklere kullanıldığında farklı bir lezzet sağlar.

Börek, çörek, poğaça, tuzlu kurabiye ve keklerde de kullanılan dereotu sofraları süsleyen mezelerin de ana çeşnisidir. Çorbalarda, cacıkta, bakla, kabak yemeği ve dolmaların aranılan lezzeti olan dereotu farklı aromasının yanı sıra sağlığa faydaları ile de önem taşır. Özellikle dereotu tohumu ile hazırlanan çay ilaç niyetine kullanılabilir.

dereotu

Dereotu Nedir?

Latince adı anethum graveolens olan dereotu maydanozgiller familyasına ait çalı görünümlü bir bitkidir. Yörelere göre börek otu, durak otu, tarhana otu ve tere otu gibi isimlere sahip olan dereotu bitkisi ülkemizde yaygın olarak yetişir.

Yeşil ya da mavi-yeşil renkli gövdeye sahip olan dereotu, hoş kokulu, tüysü yapraklı ve narin yapılıdır. Ana gövdeden dallara ayrılan yapısı ile minyatür bir çalıyı andıran bitki tohumundan yetiştirilir ve ilkbahar aylarında yeşermeye başlar. Yaz mevsimi ortalarında sarı renkli hoş kokulu dereotu çiçeği açmaya başlar.

Taze olarak birçok yemekte ve salatalarda kullanılan dereotunun yaprakları kurutularak baharat olarak tüketilir. Sağlığa yararlı ve lezzetli bir bitki olmasının yanı sıra dereotu etrafa yaydığı keskin kokusu sayesinde çevresinde yer alan zararlı böcekleri uzaklaştırır.

dereotu nedir

Dereotu Besin Değeri Nedir?

Kendine has özelliklere sahip olan dereotunun bir demeti yaklaşık olarak 40 gramı 7 kalori içerir. A ve C vitamini açısından oldukça zengin bir bitki olan dereotunun bir tutamı yetişkinlerin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %40’ını karşılar.

Aynı şekilde dereotunun A vitamini içeriği ise yetişkin bir insanın günlük A vitamini ihtiyacının % 43’ünü karşılar. E vitamini, folik asit vitaminleri ve potasyum, demir, kalsiyum, fosfor mineralleri açısından da zengin olan dereotu, ferula asidi, kloren asidi, kahve asidi, amin ve eterik yağ gibi flavonoidler açısından da zengindir.

Özellikle kalsiyum içeriğinin yüksek olması dereotunun sütün alternatifi olarak görülmesini sağlamaktadır. İnek sütünün bir porsiyonunda 117 miligram kalsiyum bulunurken dereotunun bir porsiyonunda yaklaşık olarak 208 miligram kalsiyum bulunmaktadır.

dereotu besin değeri

Dereotunun Faydaları Nelerdir?

  • Ağız kokusu çekenlerin yemeklerle beraber ya da yemeklerden sonra bir tutam dereotu yemeleri önerilir. Dereotunun kendine has keskin aroması ağız kokusu sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Sindirim problemleri yaşayan ve hazımsızlık sorunu olanların dereotu tüketmeleri önerilir. Dereotunun mide ve bağırsak gazlarını giderici etkisi vardır.
  • İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücutta oluşan zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur. İdrar söktürücü olarak dereotu tüketilebilir.
  • Düzenli dereotu tüketimi uykusuzluk ve hıçkırığı önler.
  • Menopoz dönemindeki kadınların bu dönemi atlatmalarına yardımcı olur.
  • Yüksek kalsiyum içeriği kemik erimesine iyi gelir.
  • Emziren annelerin süt kalitesini ve sütün gelmesini arttırır.
  • Kan basıncını düşürür ve yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarını düzenler.

dereotu faydaları

Dereotu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

  • Dereotu tiroit fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkindir. Tiroidin yavaş çalışması sonucu oluşan hipotiroid ve tiroidin hızlı çalışması sonucu oluşan hipertiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Tiroid hormonu yetersizliği sonucu oluşan guatr hastalığının tedavisini destekler. Ayrıca tiroid bezinde oluşan nodüllerin yok edilmesinde etkin bir rolü vardır. Dereotunun tirodleri düzenleyici fonksiyonu aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır.
  • Hemoroid problemi yaşayanların öğün öncesi dereotu suyu tüketmeleri önerilir. Dereotu tekrar hemoroid oluşumunu engeller.
  • Adet sancılarının hafiflemesini sağlayan dereotu aynı zamanda çok iyi bir adet söktürücüdür.
  • Dereotunda yer alan öjenol adlı fenol bileşiğin diyabet hastalarında şeker düşürücü etkiye sahip olduğuna dair araştırmalar vardır.
  • Dereotu tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyon hastalarının düzenli olarak dereotu tüketmeleri önerilir.
  • Emziren annelerin sütlerinin kalitesini arttırır ve sütlerinin erken azalmasını önler. Taze dereotundan elde edilen dereotu yağı emziren annelerin göğüs yaralarına iyi gelir.

dereotu hangi hastalıklara iyi gelir

Dereotu Kürü ve Dereotu Diyeti

Vücuda sağladığı yararları nedeniyle mucizevi bir bitki olarak tanımlanan dereotu, doğru kullanılırsa kilo vermede da faydalı olabilir. Özellikle dereotu kürü uygulandığında hem vücutta oluşan ödem ve toksin maddeler dışarı atılır hem de tiroid hormonlarının düzenli çalışması sağlanarak metabolizmanın daha hızlı çalışması sağlanır.Ayrıca dereotunun idrar söktürücü etkisi kilo vermede etkin bir rol oynar.

Dereotu kürü için kullanılan dereotunun taze olması gerekir. Dereotu kürü için bir kase yoğurt, bir adet limon ve bir bağ dereotu yeterlidir. Dereotu sirkeli suda bekletilerek tamamen yabancı maddeden arındırılır. İnce ince kıyılarak üzerine limon suyu sıkılır ve yoğurt eklenerek karıştırılır.

Dereotu kürü sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte tüketildiğinde yağların yakımını hızlandırır. Yüksek lif içeriğine sahip bir bitki olduğu için yemek öncesi ve yemeklerde dereotu tüketimi tokluk hissini arttırarak zayıflama yardımcı olur.

Dereotu Yetiştiriciliği

Tek yıllık bir bitki olan dereotu tüm dünya ülkelerinde yetişebilir. Ilık iklim sebzesi olan bitki genellikle ilkbahar- sonbahar aylarında yetiştirilir. Besin maddeleri açısından zengin toprakları seven dereotu, çok sıcak ve çok soğuk bölgeler ve iklimler dışında her mevsim yetiştirilebilir.

Dereotu tohumları doğrudan tarlaya ekilebilir. Dereotu tohumları ekilmeden önce tarlanın yabancı otlardan temizlenmesi gerekir. El ile rüzgarsız havalarda tohum ekme işlemi gerçekleştirilir. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde ideal dereotu ekim zamanı mart ayıdır. Tohumlar ekildikten sonra toprak üzerine iyice bastırılmalı ve toprak iyi sulanmalıdır. Tahmini 7-21 gün içerisinde dereotu tohumları çimlenmeye başlar.

Dereotu Nasıl Kurutulur?

Dereotu taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak baharat ya da çay şeklinde de tüketilebilir. Dereotu kurutma işleminden önce bol su ile yıkanır. Yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Dereotu sapı isteğe göre kurutulabilir. Doğranan dereotu temiz bir bez üzerine yayılarak kurutmaya bırakılır. Kurutma işlemi için güneş almayan serin bir ortam gereklidir.

Güneş ışığı altında dereotları rengini kaybederek solar. Dereotunun rengini koruması ve yeşil kalması için ışıksız bir ortam uygundur. 3-4 gün içinde kuruyan dereotları kuru ve temiz cam bir kavanoza alınarak saklanabilir. Dereotu saklama kabının güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmesi ve hava almamasına dikkat edilmesi gerekir. Optimum koşullarda dereotu kuru olarak 6 ay saklanabilir.

Dereotu Fiyatı Ne Kadar?

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen dereotunu kendi bahçeniz varsa bahçenizde yoksa saksıda yetiştirebilirsiniz. Taze dereotu fiyatı oldukça uygundur. Pazarda, manavlarda, büyük ve küçük alışveriş merkezlerinde kolayca ulaşabileceğiniz dereotu bağ olarak satışa sunulur. 1 bağ dereotu fiyatı 0,5 lira ile 1,5 lira arasında değişiklik gösterir.

Dereotunun yaklaşık olarak %80’i sudur. Bu yüzden 5 kiloluk taze dereotundan bir kilogram kuru dereotu elde edilir. Kuru dereotu evlerde baharat ve çay olarak kullanılır. Ticari olarak da dereotu kurusu kuşyemi ve hazır gıda sektöründe kullanılır. Kuru dereotu fiyatları ise markasına, imalat şekline göre 100 gramı 5 lira ile 150 lira arasında değişiklik gösterebilir.

Dereotu ile Renk Katabileceğiniz 3 Leziz Tarif

1) Mis kokulu Dereotlu Poğaça ile çay keyfinizi şölene dönüştürün

Dereotunun kendine has kokusunu ve aromasını damaklarda hissettiren dereotlu poğaça, kahvaltı ve ara öğünlerin en lezzetli seçeneklerinden biridir. Bol miktarda dereotu ve peynir kullanılarak hazırlanan fırından yeni çıkmış dereotlu poğaçanın tadına bakmak isterseniz mutlaka denemelisiniz. Mükemmel bir çay keyfi için pratik ve leziz bir seçenektir. Mısır Unlu ve Dereotlu Poğaça Tarifi

Tarif: Mısır Unlu ve Dereotlu Poğaça Tarifi

2) Toksinlerinizi atmanın en lezzetli yolu dereotlu salata öğünlerinizi zenginleştirir

Sağlığın lezzetle buluştuğu muhteşem dereotlu salata, içerdiği antioksidan bileşenlerin zeytinyağı ve cevizle buluşması sonucu çok daha faydalı bir hale gelir. Öğün aralarında ya da öğünlerle birlikte kendiniz ve aileniz için detoks etkili dereotlu salata hazırlayabilirsiniz. Dereotlu Cevizli Salata

Tarif: Dereotlu Cevizli Salata

3) Dereotlu pilav ile sofralarınızı renklendirin

Pirinç pilavından sıkılanlar için harika bir seçenek olan dereotlu pilav, hem renk olarak hem de lezzet olarak harika bir alternatiftir. Çok fazla baharat katmadan dereotunun keskin lezzetini damaklarda hissettiren Dereotlu pilav misafirleriniz için farklı bir lezzet durağı olabilir. Havuçlu Dereotlu Şehriye Pilavı

Tarif: Havuçlu Dereotlu Şehriye Pilavı

Dereotu ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri