Edirne’de Ne Yenir? Geleneksel Lezzetler Sunan 10 Ünlü Mekan

Edirne’de Ne Yenir? Geleneksel Lezzetler Sunan 10 Ünlü Mekan Tarifi

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi: Edirne

Nefis Yemek Tarifleri gezgin gurme ekibi ile yepyeni bir seyahate çıkmaya ne dersiniz? Bugünkü durağımız Edirne! Sizleri Edirne’nin kısa tarihi, turistik yerleri ve en meşhur lezzet durakları arasında bir gezintiye davet ediyoruz… Ülkemizin batısında bir sınır kenti olmasıyla Edirne, tarih boyunca farklı medeniyetlerle harmanlanmış bir kültüre sahip.

Öyle ki Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kent statüsünü alan bu yerleşim zaman içinde Hadrianopolis /  Adrianapolis / Adrianapel olarak anılmış, Osmanlı kaynaklarında ise Edrinus / Edrinabolu / Endriye olarak geçmiştir. I. Murat tarafından topraklarımıza katılan Edirne, İstanbul’un fethine kadar Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır. İmparatorluğun parlak dönemlerinde Der-i Saadet, Şenlikler Şehri gibi unvanlarla da anılmıştır. İmparatorluğun filizlendiği dönemde başkent olmanın bir getirisi olarak mimari, kültürel ve tıbbi açıdan birçok gelişmenin de ev sahibi olmuştur.

Selimiye Camisi

Edirne Gezi Rehberi

Edirne’de ne yenir nereye gidilir? İşte, Edirne’de görülmesi gereken belli başlı yerlerin listesi:

  • Selimiye Camii (Mimar Sinan – ustalık eseri)
  • Üç Şerefeli Camii
  • Muradiye Camii ve Mevlevihane
  • Saraçlar Caddesi
  • II. Bayezid Külliyesi – Sağlık Müzesi
  • Meriç Nehri
  • Tunca Nehri
  • Yemiş Kapanı Hanı
  • Eski Camii
  • Büyük Sinagog
  • Sveti Georgi Bulgar Kilisesi
  • Rüstem Paşa Kervansarayı
  • Eski Tren Garı – Kara Tren
  • Kırkpınar Er Meydanı

Edirne Yemek Rehberi

Gezdik gördük, peki Edirne’de ne yenir ne içilir, nesi meşhur? İşte, Edirne’nin yöresel yemekleri:

  • Tava Ciğeri – Yaprak Ciğer
  • Ciğer Sarma
  • Acı Badem Kurabiyesi
  • Kavala Kurabiyesi
  • Bulgur Çorbası
  • Büryan
  • Kadınbudu Köfte
  • Soğanlı Tavuk Yahni
  • Zirva
  • Elbasan Tava
  • Mamzana
  • Piyaziye
  • Mutancana
  • Kandilli Mantı
Tarif: Edirne Tava Ciğer Yapımı

Edirne Mekan Rehberi

Şimdi geldik en tatlı bölüme, Edirne’de nerede yemek yenir?

1) Aydın Tava Ciğer

Edirne’de nerede ciğer yenir? Cevabımız, ilk durağımız Aydın Tava Ciğer. Edirne halkı ve şehri ziyarete gelenler için ciğerde bir marka haline gelen bu işletme 1998 yılından beri aynı kalite anlayışıyla hizmet veriyor. Buraya geldiğinizde meşhur Edirne tava ciğerini ve köftesini afiyetle yiyebilirsiniz. Tatlı olarak yine meşhur peynir helvası ve Hayrabolu tatlısı yöresel bir seçim olacaktır. Edirne’de tava ciğeri deyimi ciğerin piştiği sini şeklindeki tavadan alıyor. Yaprak gibi incecik olduğu için yaprak ciğer diyenlere de rastlayabilirsiniz. Bu restorandaki ürünlerin tamamen yerel markalardan temin edildiğini de ekleyelim.

Adres: Tahmis Çarşısı Sokak  No:8 Edirne

İletişim: 0284 213 99 99

aydın tava ciğer

2) Ciğerci Niyazi Usta

1973 yılında dedesinin köfteci dükkanında sektöre atılan Niyazi Usta o tarihten bugüne Edirne yöresel mutfağının en lezzetli temsilcisi tava ciğerini tanıtma ve tattırmada önemli bir rol üstlenmiş. Niyazi Usta ciğercisinin mimarisi de geleneksel bir Edirne evi. Peki Niyazi Usta’ya gelince ne yemeli? Edirne ciğeri ve köftesi üzerine çalışan bu işletmede nar gibi kızarmış tava ciğeri tam ağzınıza layık! Hayrabolu, acı bademli sultan tatlısı ve peynir helvası da tercih edebileceğiniz yöresel tatlılar arasında.

Adres: Mithatpaşa Mahallesi Alipaşa Ortakapı Caddesi No:5/2 Edirne

İletişim: 0284 213 33 72 – 0284 212 52 44

ciğerci niyazi usta

3) Edirne Ciğercisi Kazım & İlhan Usta

Babadan oğula lezzet mirası! Kazım Usta, 1964 yılından beri bu mesleği aynı titizlikle yapıyor; öyle ki oğlu İlhan Usta da babasının tüm ustalık sırlarını ve lezzetin püf noktalarını öğrenerek Edirne ciğerinin lezzetini korumaya kararlı. Kazım ve İlhan Usta lokantasının menüsü mercimek çorbası, tava ciğeri, yöresel yoğurt, salatalar ve meşhur Hayrabolu tatlısından oluşuyor. Alanında uzmanlaşmak isteyen işin ehli Kazım Usta menüsünde çeşitliliğe değil pişirdiği ciğerin kalitesine önem veriyor, denemeye değer ;)

Adres: Dilaverbey Mahallesi Osmaniye Caddesi No:69 Balıkpazarı, Edirne

İletişim: 0284 212 12 80

edirne ciğercisi kazım ve ilhan usta

4) Köfteci Osman

Edirne Selimiye Camii karşısında hem tarih hem de lezzet yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz? İlk kurulduğu yıllarda 20 kişilik küçük bir dükkan iken Köfteci Osman bugün Edirne’de yerel halk ve ziyaretçiler için kaliteli bir köfte markası. Bu restorana geldiğinizde ana yemekte meşhur köfteyi veya Edirne yaprak ciğerini sipariş edebilirsiniz. Kaşarlı köfte, kuzu şiş, karışık ızgara da sıkça tercih edilenler arasında. Köfte piyazsız olur mu? Köfteci Osman piyazda da oldukça iddialı. Trileçe, kabak tatlısı, peynir helvası ve Hayrabolu tatlısı buradaki deneyiminizi taçlandıracak ;)

Adres: Meydan Mahallesi Yediyolağzı Sokak No:16 Edirne

İletişim: 0 284 214 23 23

köfteci osman

5) Gazi Baba Meyhanesi

Edirne’de konaklayacaksanız ve keyifli bir akşam geçirmek istiyorsanız ilk adresiniz Gazi Baba Meyhanesi. Fasıl müzikleri, kaliteli mezeler ve meşhur Edirne lezzetleri eşliğinde enfes bir ziyafet bu adreste sizleri bekliyor olacak. Oldukça kaliteli bir aile işletmesi olan Gazi Baba’da fiyatlar da çok uçuk değil. Günün her saatinde özenle pişirilmiş yemekleri Türk Sanat Müziği parçaları eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz. Taze malzemelerle hazırlanan sıcak ve soğuk mezeler, alkollü ve alkolsüz içecekler, meşhur tava ciğeri ve daha fazlası için Gazi Baba Meyhanesi uygun bir seçim ;)

Adres: Zindanaltı Caddesi No:139 Edirne

İletişim: 0284 214 50 50

gazi baba meyhanesi

6) Kırkpınar Kasap & Restaurant

Edirne’nin meşhur tava ciğerini gönül rahatlığıyla tadabileceğiniz bir diğer mekan ise Kırkpınar. Ciğer, köfte ve ızgara çeşitlerinde oldukça iddialı olan bu işletmenin etleri ziyaretçileri tarafından çok beğeniliyor. Aynı zamanda temiz ve kaliteli bir mekan olan Kırkpınar, kasap sucukta da oldukça başarılı. Üstelik servis de çok hızlı. Ana yemekle birlikte servis edilen doğal yoğurdu da yemenizi öneriyoruz. Ciğer, kaşarlı köfte ya da parça et deneyiminizi trileçe ve Hayrabolu tatlısıyla noktalayabilirsiniz, buna değecek.

Adres: Fatih Mahallesi Binevler 1. Kısım No: 24 D: 25 Edirne, Merkez

İletişim: 0284 236 05 36

kırkpınar kasap

7) Kemal Usta

Temiz işletme anlayışı, lezzet kalitesindeki istikrar ve tecrübeli ellerden çıkan yöresel ciğer ile Kemal Usta, Edirne’de ciğer yemek için mekan arayanların gözdesi. Ciğerin yanında yoğurt, soğan salatası, acılı sos da iştahınızı kabartan diğer alternatifler arasında. Yerli – yabancı turist ve daha ziyade Edirne yerlilerinin uğrak noktası Kemal Usta’da porsiyonlar da oldukça doyurucu. Hızlı servis ve taze malzemeler için tercih edebilirsiniz. Küçük bir işletme olan Kemal Usta’da ciğer yiyenler peynir helvasını da tatmadan gitmiyor, aklınızda bulunsun.

Adres: Alipaşa Ortakapı Caddesi No:3 Edirne

İletişim: 0284 213 64 75

edirne ciğercisi kemal usta

8) Keçecizade

1961 yılında kurulan Keçecizade, Edirne’nin meşhur badem ezmesini üreten en köklü mekan. Sade badem ezmesi ve çikolata kaplı badem ezmesi dışında meşhur acı badem kurabiyesi, Antep fıstığı kurabiyesi, bademli kavala kurabiyesi, fıstıklı kurabiye, lokum çeşitleri ve özel deva-i misk helvası da bulunuyor. Keçecizade ürünleri ülkenin her yerine kargoyla üretildiğindeki tazeliğini koruyarak gönderilebiliyor. Edirne’den ayrılırken sevdikleriniz için de tatlı bir armağan olabilir. Edirne seyahatinizi geleneksel badem ezmesini tatmadan sonlandırmayın ;)

Adres: Eski Camii Karşısı Belediye Çarşısı Edirne

İletişim: 0284 225 24 81

Web: www.kececizade.com

keçecizade

9) Arslanzade

Edirne’nin Der-i Saadet (mutluluk kapısı) olarak anıldığı dönemde padişahlar için hazırlanan özel ve leziz tatlı idi badem ezmesi. Sultan II. Murad döneminde Edirne’ye dikilen badem ağaçları sayesinde bu tatlıdan bolca yapılabiliyordu. Bademin tahta dibekte şeker, su ve limonla dövülmesiyle oluşan badem ezmesi bugün de Edirne halkı için vazgeçilmez bir lezzet. Avrupa’da ‘marzipan’ olarak bilinen badem ezmesinin kökeni de Edirne’dir diyebiliriz. İşte bu köklü lezzetin de marka tescil ve iso 9001, 22000 belgeli işletmesi Arslanzade. Bademli ürünlerin yanı sıra Antep fıstıklı, ballı ve safranlı kallavi kurabiyesi de çok meşhur.

Adres: Talatpaşa Caddesi Belediye Dükkanları No:2 Edirne

İletişim:  0284 213 15 15

arslanzade

10) Tatlı Konağı

Ciğerleri, köfteleri bir güzel yedik şimdi sıra tatlıda… Edirne’den dönmeden mükellef bir yemek sonrası tatlı nerede yenir? Elbette Tatlı Konağı! İçerisi mutluluk dolu bu mekanda Edirne’nin meşhur peynir helvası ve tahinli Hayrabolu tatlısı en leziz tariflerle hazırlanıyor. Üstelik peynir helvasını burada dondurmalı servis ediyorlar. Trileçe çeşitleri de daha önce yemediğiniz türden bir deneyim yaşatmaya hazır. Uygun fiyatlı, taze ve enfes tatlılar için uğramaya değer.

Adres: İkikapılı Han Caddesi Edirne

tatlı konağı

Sıralama gelişigüzel verilmiştir, değer teşkil etmez.

Edirne tarihi kaynakça: www.edirne.gov.tr

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Edirne Ciğeri Tarifi

Edirne Ciğeri

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Edirne Tava Ciğeri Tarifi

Edirne Tava Ciğeri

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Edirne Tava Ciğer Yapımı Tarifi

Edirne Tava Ciğer Yapımı

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Tavuk Salamura (Ünlü Şeften) Tarifi

Tavuk Salamura (Ünlü Şeften)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Edirne Ciğeri (Çok Hızlı Pratik) (Videolu) Tarifi

Edirne Ciğeri (Çok Hızlı Pratik) (Videolu)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Karın Mumbar Dolması (Geleneksel) Tarifi

Karın Mumbar Dolması (Geleneksel)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Taco (Geleneksel Meksika Yemeği) Tarifi

Taco (Geleneksel Meksika Yemeği)

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri