Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir? Ekinezyanın Az Bilinen Faydaları

Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir? Ekinezyanın Az Bilinen Faydaları Tarifi

Bağışıklık Sistemine, Enfeksiyona ve Kabızlığa Doğal Kalkan

Ekinezya Çayı

Ana vatanı Amerika olan ekinezya bitkisi, ilk defa burada yaşayan Kızılderililer tarafından keşfedilen ve enfeksiyonların; özellikle de açık yaraların tedavisinde kullanılmış bir bitkidir. Zamanla tüm dünyada popüler bir bitki olan ekinezya, antibiyotik özelliği sayesinde soğuk algınlığı, yılan sokmaları, ağrılı hastalıklar ve boğaz iltihaplanmalarında bitkisel tedavi yöntemi olarak yaygın şekilde kullanılmıştır.

Günümüzde de popülerliğini koruyan bitkinin köklerinden hazırlanan çay, sevilerek tüketilir. 1930’lu yıllarda şarbon hastalığının tedavisi için kullanılan bitki, İsviçreli bilim adamları tarafından keşfedilerek soğuk algınlığının tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Kirpi otu, samson kökü, tarak otu, Hint başı, kırmızı ayçiçeği, erguvani kirpi başı ve Brauneria Pallida gibi isimlerle de tanınır.

ekinezya nedir

Ekinezya Nedir? Bitkisi Nerede Yetişir?

Köklü bir geçmişe sahip olan ekinezya bitkisi, koni şeklinde pembe, eflatun ve mor çiçeklere sahiptir. Papatyagiller ailesine ait olan bitki, kendine özgü muhteşem görünümü nedeniyle bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılır. Kalın bir gövdeye sahip olan ekinezya bitkisi, tüylü yapıdadır ve oldukça uzun olan bitkinin yaprakları da mızrak şeklindedir.

Anti bakteriyel özelliklere sahip olan bitkinin içeriğindeki bileşenlerin hemen hemen tamamı, bağışıklık sistemini destekleyici etki gösterir. Hem gövdesi hem çiçekleri hem de yaprakları kullanılabilen ekinezyanın yetiştirilmesi ve bakımı ise oldukça kolay ve pratiktir. Genellikle yol kenarlarında kendiliğinden yetişebilen bitkinin ekonomik değeri yüksektir ve yılda iki kez hasat edilebilir.

İçeriğinde A, C, E, B2 vitaminleri ile selenyum ve çeşitli flavonoidler bulunan ekinezya, polisakkarit bileşenleri sayesinde immün sistemin üzerinde etkili bir güce sahiptir. Kurutulmuş ekinezya çiçeği, yaprağı ve gövdesine aktarlardan rahatlıkla ulaşılabilir. Çay olarak tüketilebildiği gibi hap ve şurup olarak da tüketilebilen bitkinin ekinezya yağı şeklinde cilde sürülen formu da bulunmaktadır.

ekinezya çayı faydaları

Ekinezya Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Vücuttan toksin maddelerin ve fazla suyun atımına yardımcı olur.
  • Ciltte oluşan mantar, egzama gibi problemlerin tedavisinde oldukça etkilidir. Bu problemler için hazırlanan losyon ve kremlerin çoğunda ekinezya bitkisi kullanılır.
  • İçeriğindeki E, A ve B vitaminleri ile demir, sodyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri sayesinde vücudun daha zinde ve canlı olmasını sağlar.
  • Eklem ve kas ağrılarının tedavisini destekleyici rol oynayan ekinezya bitkisi, migren ağrılarının hafiflemesinde de oldukça etkilidir. Antiinflamatuar özelliğe sahip olan bitki, iltihabı azaltıcı etkisiyle de dikkat çekicidir.
  • İdrar yolları enfeksiyonları, sinüzit, nezle ve grip gibi soğuk algınlıkları, vajinal mantarlar, ayak mantarları ve kulak enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmak da ekinezya faydaları arasında yer alır.
  • İltihap sökücü özelliği sayesinde solunum problemlerinin üstesinden gelmede de oldukça etkili olan ekinezya bitkisi; boğmaca, solunum yolları enfeksiyonları, difteri, tüberküloz, kuş palazı, boğaz ağrısı ve astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

ekinezya çayı faydası

Ekinezya Çayı Neye İyi Gelir?

  • Ekinezya bitki çayı, doğal ve etkili bir ağrı kesicidir. Boğaz ağrısı, baş ağrısı, bademcik iltihaplanması, diş ağrısı, mide ağrısı ve ağrılı bağırsak sendromu rahatsızlıklarında günlük olarak 2-3 bardak ekinezya çayı tüketimi, ağrıların kesilmesine yardımcı olur.
  • Arı sokması, yaralanmalar, egzama, cilt enfeksiyonları, iltihabi cilt problemlerinin tedavisini de destekleyicidir.
  • Sindirim sisteminin çalışmasını hızlandıran ekinezya çayı, kabızlığa iyi gelir. Bağırsak hareketlerini hızlandırarak gaz oluşumunu ve kabızlığı önler.
  • Vücutta oluşan her türlü enfeksiyonun tedavisinde ekinezya çayı kullanımı önerilir. Ekinezya bitkisindeki ekinasein adlı bileşen, zararlı mikroorganizmaların sağlıklı hücrelere girişini engeller ve enfeksiyon oluşma riskini azaltır.
  • Kötü ağız kokusuna neden olan organizmaları nötralize etme yeteneğine sahip olan ekinezya bitkisi, ağız kokusunu giderir.
  • İçeriğinde yer alan fitokimyasal bileşenler, kanser hücresi oluşumunu engeller ve oluşan kanserli hücrelerin çoğalmalarını önler.
  • Stresle baş etmeye yardımcı olan ekinezya çayının rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği vardır. Günün yorgunluğunu alır ve uyumaya yardımcı olur.

ekinezyalı

Ekinezya Çayı Zayıflatır Mı?

Antioksidan bileşenler açısından zengin bir bitki olan ekinezya, toksik maddelerin vücuttan atımını sağlar. Toksinlerin vücuttan atılması, kan dolaşımını hızlandırır ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Kişinin günlük kalori harcaması artar ve kilo vermesi daha rahat olur. Yemeklerden önce ve aç karnına tüketilen ekinezya çayı, iştahın kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kan şekerinin düzenlemesinde de etkili olan ekinezya çayı, kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlayarak uzun süre tokluk hissi yaratır.

Vücutta biriken fazla suyun idrarla atılmasını sağlayan çay, düzenli olarak tüketildiğinde ödem giderici rol oynar. Vücutta fazla su tutumunu engelleyerek kilo vermeye yardımcı olan ekinezya çayı, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Kabızlığı önleyen çay, kişinin daha kısa bir sürede zayıflamasını destekler.

ekinezya çayı

Ekinezya Çayı Nasıl Demlenir?

Ekinezya bitkisinin yaprakları, çiçekleri ya da kök kısmı kurutularak çay şeklinde tüketilebilir. 1 tatlı kaşığı kadar ekinezya kurusu, porselen ya da cam bir demliğe koyulur ve üzerine bir su bardağı kaynar su eklenerek ağzı kapalı bir şekilde demlemeye bırakılır. Yaklaşık 10 dakika bekletildikten sonra süzülerek özellikle aç karnına ve yemeklerden önce tüketilir. Acı bir tada sahip olan ekinezya çayının tadını artırmak için bal kullanılabilir. Soğuk algınlığı enfeksiyonlarına, sinüzit ve farenjit hastalıklarına karşı ekinezya ile birlikte farklı bitkiler de kullanılabilir.

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı ekinezya bitkisi
  • 1 kabuk tarçın
  • 1 tatlı kaşığı papatya
  • 1 tatlı kaşığı adaçayı
  • 2 dilim taze zencefil

Hazırlanışı:

Malzemeler porselen ya da cam bir demliğe konulur ve üzerine 4 su bardağı kaynar su eklenerek 5-10 dakika demlenir. Süzüldükten sonra birkaç dilim limon ve bal ile birlikte tüketilebilir. Günde 2-3 fincanın üzerinde tüketilmemesi önerilen ekinezyalı çay 10 günün üzerinde kullanılmamalıdır.

ekinezya bitkisi

Ekinezya Çayının Zararları ve Yan Etkileri

Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi ekinezya çayı tüketmeden önce de kronik rahatsızlığı ya da özel durumu olanların mutlaka doktora danışması gerekir. Özellikle MS, tüberküloz, AIDS ve HIV gibi bağışıklık sistemi rahatsızlığına sahip olan kişilerin doktora danışarak ekinezya çayı kullanmaları elzem bir durumdur.

  • Ekinezya çayı, bazı kişilerde deri döküntüleri, ciltte kızarıklık gibi alerjilere neden olabilir.
  • Daha önce papatya çayına karşı alerjik reaksiyon gösterenlerin ve astım hastalarının ekinezya bitki alerjisinin de olması muhtemeldir. Bu kişilerin de ekinezya çayı tüketmeden önce doktora danışmalarında fayda vardır. Uzmanlar ekinezya çayının 10-14 gün üst üste kullanılıp daha sonra bir hafta ara verilmesini önermektedir.
  • Hamile ve emziren kadınların da ekinezya çayını doktor kontrolü altında tüketmeleri gerekir.
  • Bunlara ek olarak mide bulantısı ve baş dönmesi ile başlayıp ölüme kadar götürebilen alerjik reaksiyonlar, ekinezya yan etkileri arasında yer alır.

ekinezya

Ekinezya Hapı, Şurubu Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Ekinezya bitkisi, hap ve şurup şeklinde de tüketilebilir. Özellikle gribal enfeksiyonların yaygın olduğu kış aylarında daha rahat ve daha basit bir kullanıma sahip olan ekinezya hap veya ekinezya şurup şeklinde de tercih edilir.

Doğal antibiyotik özelliğinden dolayı önerilen hap ve şurup, ciddi yan etkisi olmaması nedeniyle çocuklarda da kullanılabilir. Günde 3 defa 300 miligram tablet şeklinde kullanılması önerilen ekinezya kapsülü enfeksiyonların tedavisinde oldukça etkilidir.

Ekinezya şurubunun kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise şurubun ağızda bir süre bekletildikten sonra yutulmasıdır. Ağızda bekletilen ekinezya şurubunun etken maddeleri ağız mukozasından ve boğaz boşluğundan daha yüksek oranda emilir ve tedavinin daha etkin olması sağlanabilir.

Ekinezya şurup ve hapların 8 haftadan uzun ve aralıksız kullanımı sağlık problemlerine yol açabilir. Doktorun önerdiği miktarlarda ve sürede kullanılması önemli bir konudur. Alerjik astım hastalarının ve bir yaşından küçük çocukların doktor kontrolü altında kullanmaları önerilir.

Yasemin Çayı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Zayıflatır Mı?

Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Hatmi Çayı Neye İyi Gelir?

Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir?

Sakinleştirici Etkili Çarkıfelek Çiçeği Faydaları ve Özellikleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri