Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? İlk Yardım

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? İlk Yardım Tarifi

Gıda Zehirlenmesi Durumunda Hayat Kurtaran Bilgiler

Zehirlenme, vücudunuza zehirli bir maddenin girdiği anda oluşan ve normal değerde olan fonksiyonlarınızın dengesinin değişmesidir. Vücudunuzun sahip olduğu düzende yapılan değişiklik, organlarınıza zarar verme ihtimali doğurduğundan bu durum tıbbi açıdan zehirlenme olarak kabul edilir. Sindirim, solunum ve cilt yoluyla zehirlenme ihtimaliniz vardır. Bu gibi durumlarda vücudunuza hava, temas yoluyla veya doğrudan zehirli maddeler girmeye çalışır. Zehirlenme durumundan sonra bedeniniz çeşitli şekilde tepki gösterir.

Hazırlamış olduğumuz bu yazıda zehirlenme türlerinden gıda zehirlenmesini inceledik. Sağlığınız için zehirlenme anında yapabileceklerinizi ve gıda zehirlenmesi ilk yardım bilgilerini ekledik. Çevrenizde veya kendinizde şahit olduğunuz zehirlenmelerde, bu yazımız hayatınızı kurtaracak nitelikte. Olası bir durumda sağlığınızı koruma altına almak için yazımıza başlıyoruz.

gıda zehirlenmesi

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Gıda zehirlenmesi besinler yoluyla kişinin sağlığını tehdit eden ve bağırsak, mide sistemini bozan durumlardır. Genellikle hafif şiddetli sonuçlar görülebilir. Ülkemizde ve diğer ülkelerde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bakterili besinlerin tüketilmesi durumunda gerçekleşir. Tüketilen bakterili besin, çok kısa süre içinde vücuda yayılır ve öncelikle mideyi sonrasında ise bağırsakları rahatsız eder. Gıda zehirlenmesinin şiddetini, tüketilen besindeki bakteri miktarı belirler. Eğer sıcak bir ortamda yemek yenildiyse bakterilerin sıcakta daha çok ürediğinden zehirlenme şiddeti daha da artabilir.

Tüketilen yiyecek veya içeceklerin bozulmuş olması, gıda zehirlenmesinin temel nedenidir. Farklı bir maddeden bulaşan mikroplar da zehirlenmeyi etkileyecektir. Kimi zaman tedaviler ile gıda zehirlenmelerinin etkileri yok edilebilir. Fakat geç kalınan tedavilerde çok az da olsa ölümcül olma riski vardır. Delibal ve mantar zehirlenmeleri ölümcül risk taşıyan zehirlenmeler arasındadır.

Gıda zehirlenmelerine meydan hazırlayan faktörler arasında, yemeklerin hazırlanış süreci oldukça etkilidir. Kullanılan suyun kalitesi ve diğer malzemelerin özelliği, besinlerin sağlıklı olmasını etkiler. Hafif tozlu veya kirli şekilde kullanılan malzeme ile yapılan yemekler, kimi zaman büyük bir kalabalığı bile gıda zehirlenmesine götürebilir.

Emzirme döneminde yaşanan “gıda zehirlenmesi anne sütüne geçer mi?” endişesi de anne adaylarını korkutan bir durumdur. Bu duruma açıklık getirmek gerekirse; uzmanlar gıda zehirlenmesinin bağırsak içinde oluştuğunu ifade eder. Böylece bakteriler kana karışmadan yine bağırsak yoluyla atılır. Bu durumda annenin bebeğini emzirmesine engel olmaz.

gıda zehirlenmesi belirtileri

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gıda zehirlenmesinin gözle görülür ve rahatsızlık veren belirtileri vardır. Bu belirtiler ise herkes tarafından bilinmelidir:

  • Gıda zehirlenmesi ishal başlangıcı ile kendini göstermektedir. Mide ve bağırsak sisteminde yayılan virüs çok hızlı şekilde vücudu etkileyecektir. Bu durum ise bir türlü kesilmeyen ishale neden olacaktır.
  • İshal şikayeti ardından mide bulantıları ve kusma da görülen bir diğer belirtidir. Vücuda alınan enfeksiyon kusma durumunu meydana getirir.
  • Kısa süre içinde hissedilen susuzluk, baş ağrısı, kanlı dışkılama ve halsizlik gıda zehirlenmesinin işaretçileri arasındadır.
  • Ağızda kuruluk, gözlerde yaşarma ve uyku hali gibi durumlar zehirlenmenin kısa sürede gözlemlenen belirtilerindendir.

gıda zehirlenmesi ne iyi gelir

Gıda Zehirlenmesi Ne İyi Gelir? Evde Tedavi Yöntemleri

Bakterili besinlerin tüketilmesinden sonra gıda zehirlenmesi evde tedavi yöntemleri ile hayatınızı kurtarabilir. Hafif şiddetli zehirlenme yaşanılıyorsa evinizde uygulayacağınız ufak çözüm önerileri, sağlığınızı koruyacaktır:

  • Gıda zehirlenmesi yaşadığınızı düşündüğünüz anda, öncelikle vücudunuzdaki sıvı dengesini korumaya çalışmalısınız. Bu nedenle bol miktarda su içmelisiniz.
  • Yoğun şekilde mide bulantıları yaşıyorsanız bir süre bir şeyler tüketmemelisiniz. Midenizin boş olması ve rahatlaması için dinlenmelisiniz.
  • Evde dinlenme zamanında kişisel temizliğinize önem vermelisiniz. Havlu, bardak ve diğer eşyalarınız sadece size ait olmalı.
  • Ellerinizi sürekli yıkamalısınız. Bakterileri vücudunuzdan atana kadar hijyen konusunda ihmale fırsat vermemelisiniz.
  • Kusma şikayetinizi ortadan kaldırmak için bir bardak limonlu su tüketmeniz, mide asitlerinizi dengeleyecektir. Bulantıları kesmenin bir diğer yolu da demli çay veya şekersiz kahve içmek olabilir.
  • Gıda zehirlenmesine bitkisel çözüm önerisi isteyenler için elma sirkesini tavsiye edeceğiz. Bir bardak ılık su içine bir iki damla eklenen elma sirkesi, vücudunuzdaki bakterileri kısa süre içinde yok edecektir.
  • Mide kasılmalarını önlemek adına, gıda zehirlenmesi doğal tedavi yöntemi yıllardır bilinen nane ve limon karışımıdır. Limonlu su içine eklenen nane, mide kasılmalarını dindirecek ve midenizi rahatlatacaktır.
  • Gıda zehirlenmesi tedavisi yoğurt yeme önerisi de pek çok kişi tarafından bilinen bir yöntemdir. Yoğurdun içinde bulunan yararlı bakteriler, mide enzimlerini düzenleyecek ve bağırsaklara yayılan zararlı bakterileri dışarı atacaktır.
  • Zehirlenme durumunda karın ağrıları hastayı rahatsız eden durumlar arasındadır. Karın ağrılarını sonlandırmak için bir miktar kimyonlu su veya kimyonlu yoğurt tüketilmelidir.
  • Sarımsak da besin zehirlenmesinde tercih edilecek en doğal ilaçtır. Antibakteriyel etkisi ile bağırsaklardaki mikropları öldürecek, midede oluşan ağrı ve sancıyı dindirecektir.

Detaylı bilgi için:

Gıda Zehirlenmesine İyi Gelen Evde 8 Doğal Tedavi

gıda zehirlenmesi ilk yardım

Gıda Zehirlenmesi İlk Yardım Müdahalesi

Gıda zehirlenmesi durumunda doktora gitmeden öncelikle; vücuttaki su dengesi korunmalıdır. Azar azar fakat çok su içilmelidir. Herhangi bir risk olmaması için ise, çok vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Gıda zehirlenmesinde yapılacaklar arasında hastanın yaşı ve durumuna göre hareket etmek gereklidir. Eğer zehirlenen kişi bir bebek veya çok yaşlı kişi ise, evde tedavi yönteminden önce kısa süre içinde doktora gidilmelidir. Yaşlılarda ve bebeklerde su kaybı fazla olmaktadır. Su kaybı yaşanması durumunda hastalık çok ciddi boyutlara ulaşabilir.

Kısa süreli mide bulantıları hissedildiğinde ise, hastanın bir süre dinlenmesi gerekir. Fakat tüm belirtiler aynı anda kişide görülüyorsa, gidilecek ilk ve tek yer hastane olacaktır. Gıda zehirlenmesi tedavisi gittiğiniz hastanede doktorunuz tarafından devam edecektir. Eğer midenizdeki bakteriler çok ciddi boyuta ulaşmışsa gıda zehirlenmesi mide yıkanması ile ortadan kaldırılabilir. Hastada oluşan sıvı kaybını önlemek ve sıvı dengesini korumak için doktor tarafından serum verilir.

gıda zehirlenmesi kaç gün sürer

Gıda Zehirlenmesi Kaç Gün Sürer?

Gıda zehirlenmeleri kısa süreli rahatsızlıklardır. Bazı besin zehirlenmelerinde kuluçka günlerinde farklılıklar görülebilir. Bunda kişinin bağışıklık sistemi de etkilidir. Belirtiler en az 6 saat içinde en çok 48 saat içinde kendini göstermektedir. Vücuda giren bakterinin derecesine göre hastalık 1 veya 3 gün içinde atlatılabilir. Halsizliğin, kusmaların, ağrıların ve psikolojik açıdan toplanmanın ortalama süresi en çok 1 haftadır.

gıda zehirlenmesi tedavi

Gıda Zehirlenmesi Sonrası İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Gıda zehirlenmesi sonrasında vücuda enfeksiyon alınmaması için ilk kural hijyen olacaktır. Hasta kişisel temizliğine ve bulunduğu ortamın temizliğine dikkat etmelidir.
  • Ortak kullanım alanları içerisinde mümkün olduğu kadar kişisel eşyalarını kullanmalıdır.
  • Gün içinde el yıkama alışkanlığını devam ettirmelidir.
  • Antibakteriyel sabunlar kullanarak bakterilerin en çok yer edindiği el ve parmakları temiz tutmalıdır.
  • Yemek yeme alışkanlığına güvendiği mekanlardan devam etmelidir. Pis ve kalabalık ortamlar bakterilerin sıkça bulunduğu ve hızla ürediği ortamlarda olduğu için, buralardan kaçınmalıdır.
  • Banyo ve lavabolar günlük olacak şekilde temizlenmelidir. Bakterilerin sıkça ürediği yerler arasında banyo ve lavabolar da yer alır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Patlıcanlı Yarımca Tarifi

Patlıcanlı Yarımca

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Malaga Yarı Bitterli Yarı Sütlü Çikolatalı Tarifi

Malaga Yarı Bitterli Yarı Sütlü Çikolatalı

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Yarım Top Kek Tarifi

Yarım Top Kek

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Yarım Ay Baklava Tarifi

Yarım Ay Baklava

6-8 kişilik, 50dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Soğanlı Çökelekli Yarımca Tarifi

Soğanlı Çökelekli Yarımca

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
İlk Bebek Yoğurtlarım Tarifi

İlk Bebek Yoğurtlarım

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İlk İçli Köftem Tarifi

İlk İçli Köftem

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İlk Kek Denemesi Tarifi

İlk Kek Denemesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri