Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Doğal Tedavi

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Doğal Tedavi Tarifi

Bronzlaşırken Dozu Kaçıranlara Ferahlatan Çözümler

Yaz tatillerinin vazgeçilmez aktivitesi ve çoğu insanın tatil denince aklına gelen ilk resimdir ‘güneşlenmek’. Ancak öğle saatlerinde güneşlenmek, güneş kremsiz güneşe maruz kalmak, çok uzun saatler boyunca güneşte kalmak gibi nedenler güneş yanığına neden olabilir. Güneş yanıkları genellikle sonradan kendini belli eder, bu yüzden de yanarken müdahale etmekte geç kalınır.

Güneş yanıklarının da cilt yanmasında olduğu gibi farklı dereceleri bulunur. Hafif dereceli yanıklar kendini kızarıklık ve kaşıntı şeklinde gösterir. Daha ciddi güneş yanıklarında ise cilt üzerinde kabarma, su toplaması ve şiddetli ağrı görülebilir. Güneş yanıklarının en üst seviyesi ise; güneş zehirlenmesidir. Bu durumda vücut dengesinin bozulması hatta vücudun şoka girmesi gözlenebilir.

Güneş yanığı belirtileri olarak; kızarıklık, kaşıntı, mide bulantısı, kusma, ateş veya grip belirtileri gözlenebilir. Hafif güneş yanığı tedavisi evde yapılabilirken daha ciddi güneş yanıklarının mutlaka doktora giderek ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylece hem güneş yanığının kalıcı etkileri daha aza indirgenir hem de en kısa sürede iyileşme görülür.

güneş yanığına ne iyi gelir

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözüm

Evde kolayca uygulanabilen yöntemler güneş yanıklarını tedavi etmekte ve yanık oluşan bölgeleri rahatlatmakta birebirdir. Ancak kabaran, su toplayan ve soyulan bölgelere direkt olarak uygulanmamalıdır.

  • Aleo Vera: İçerisinde herhangi bir kimyasal bulunmayan aloe vera özü veya suyu hafif güneş yanığı oluşmuş bölgeye sürülerek rahatlama sağlar. Aynı zamanda cildi nemlendirir.
  • Lavanta Yağı: Kolaylıkla ulaşılabilen lavanta yağı, güneş yanığı doğal çözüm seçenekleri arasında sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Çok az bir miktarda lavanta yağı yanık bölgeye uygulanarak ağrının ve acının azalması sağlanır.
  • Salatalık: Taze salatalık suyu sıkılarak yanık bölgeye sürülür, böylece hem ferahlama hem de hızlı iyileşme gözlenir.
  • Demlenmiş Çay: Taze demlenmiş siyah çay da yanık tedavisinde kullanılan yöntemlerdendir. Ancak zaten sıcak olan bölgeye demlenen çay hemen uygulanmamalıdır. Öncelikle çayın soğuması beklenmeli daha sonra bir bez yardımıyla bölgeye sürülmelidir. Bunun için çay poşetleri direkt olarak kullanılabilir.
  • Zeytinyağı: Doğal bir şifa kaynağı olan zeytinyağının güneş yanıkları konusunda da faydası görülür. Yanık acısını azaltır ve cildin kaybettiği nemi geri kazanmasını sağlar.
  • Patates: Patatesi ezerek yanık bölgeye uygulamak da tedavi yöntemleri arasında yer alır.
  • Su: Güneşlenme sırasında vücut çok fazla su kaybeder, bol su içmek güneş yanığına maruz kalan vücudun toparlanmasına ve rahatlamasına yardımcı olur.
  • Yoğurt: En bilinen doğal çözümlerden biri de güneş yanığı yoğurt ikilisidir. Yanık bölgeye yoğurt sürülmesi önerilir.

Evde uygulanan doğal yöntemler kesin tedavi yöntemleri değildir. Hafif yanıkları rahatlatmak ve iyileşmesine yardımcı olmak amaçlı uygulanır.

güneş yanığı nasıl geçer

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanıklarının geçmesi için öncelikle zaman gereklidir. İlk olarak ılık su ile cildi rahatlatmak gerekir, sonrasında yanığın derecesine bakılarak evde uygulanabilecek doğal yöntemler denenebilir. Bölgeyi en çok rahatlatan yöntem bulunarak düzenli olarak günde 2-3 kere uygulanabilir. Böylece ağrıların azalması ve daha hızlı bir iyileşme süreci sağlanabilir.

Güneş yanıklarının devamında genellikle güneş yanığı deri soyulması gözlenir. Ancak bu durum göründüğü kadar kötü değildir, aksine cildin toparlanmasını ve yenilenmesini sağlar. Çünkü cilt artık yanmış ve işlevini yitirmiş olan katmanını vücuttan atarak oraya yeni bir tabaka getirir. Daha hızlı iyileşmek için ve deri soyulmasından sonra iyileşme hızını arttırabilmek için E vitaminli veya yulaflı ürünler kullanılabilir. E vitamini tablet olarak direkt olarak bölgeye uygulanabilir. Yulaf ezmesi de kaynamış bir suda bekletildikten ve soğutulduktan sonra bölgeye sürülebilir. Direkt olarak uygulanmak istenmezse de eczaneden E vitamini içeren vücut bakım ürünleri alınabilir.

güneş yanığı

Güneş Yanığı Kaç Günde İyileşir?

Genellikle güneş yanıkları bir hafta içerisinde tamamen iyileşir. Ancak güneş yanığının derecesine bağlı olarak bu süre uzayabilir. Aynı zamanda uygulanan tedavi yöntemleri ve sonrasında daha fazla güneş ışığına maruz kalmamak da iyileşme sürecini hızlandırır. Yanık tedavisini hızlandırmak için genellikle güneş yanığı kremi kullanılır.

Eczaneden isteyebileceğiniz bu kremlerin hızlı bir şekilde yanık bölgeye etki ettiği görülür. Aynı zamanda rahatlama sağlayarak yanık bölgede acı hissini azaltır. Aynı zamanda cildin kaybettiği nemi de geri kazandırır. Genellikle; güneş yanığı bepanthol kremi kullanımı ile tedavi edilir. Aynı şekilde etkili olan bir diğer krem de güneş yanığı hametan kremidir. Her iki krem de cilt rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılan kremler arasında yer alır. Ancak kullanım öncesinde mutlaka doktora veya eczacıya danışılmalıdır. Evde uygulanan doğal yöntemler ile kremlerin etkileşimi de öğrenilmelidir. Ayrıca kullanım sıklığına ve süresine de dikkat edilmelidir. Doğru tedavi yöntemleri ile güneş yanıklarından kurtulma süresi 7 güne kadar iner.

güneş yanığına ne iyi gelir

Güneş Yanığı Kaşıntısı Giderici Tavsiyeler

Güneş yanıklarının en rahatsız edici yan etkisi kaşıntı olur. Yanma derecesi az da olsa çok da olsa kaşıntı mutlaka olur ve kaşıntı hissi karşı konulamaz bir hal alabilir. Ancak yanık kısmı kaşımak sadece acının daha çok artmasına ve bölgenin daha fazla tahriş olmasına yol açar. Bu nedenle yanık cilt yüzeyi kaşınmamalıdır. Yani bölgenin kaşıntısını geçirecek başta güneş yanığı ilaçlarıolmak üzere bazı yöntemler uygulanabilir.

Kaşıntı için eczanelerde satılan serinletici jel kremler ve kaşıntı giderici kremler kullanılabilir. Bunun yanı sıra bölgeyi rahatlatıcı ve serinletici yöntemler de kullanılmaya devam edilmelidir. Ancak asla yanık bölgeye buz veya buzlu karışımlar uygulanmamalıdır. Çok soğuk su ile duş almak da buz ile aynı etkiyi oluşturur ve yanık bölgenin tedavisini geriye çeker. Bunun yerine hafif serin ıslatılmış havlu düzenli olarak bölgede tutulabilir. Ayrıca içeriğinde aleo vera, E vitamini içeren kremsi ürünler veya güneş yanığı kremi düzenli olarak uygulanabilir. Yapılması gerekenler güneş yanığı oluşan bölgeyi:

  • Nemli tutmak
  • Serin tutmak
  • Güneşten korumak
  • Kaşımamak
  • Bol su içmek

güneş yanığı krem

Güneş Yanığı Nasıl Beyazlatılır?

Beyazlatma konusu güneş yanığı sonrasında oluşan bronzluk için geçerlidir. Yani tatile gittiğini saklamak isteyenler, bronzluktan hoşlanmayanlar veya yalnızca belli bölgelerinde bronzluk oluşan kişiler güneş yanığı beyazlatma yöntemlerini uygulayabilir. Cilt yanığı olarak nitelendirebilecek yanıklarda veya yandıktan sonraki ilk haftada beyazlatma yöntemleri asla kullanılmamalıdır. Ayrıca beyazlatmak için uygulanan maskeler ile birlikte güneşe de çıkılmamalıdır. Aksi taktirde güneş lekeleri ve cilt yanıkları oluşumu gözlenebilir.

  • Beyazlatma Kremleri: Direkt olarak eczanelerde satılan ve beyazlatma kremi olarak geçen ürünler satın alınabilir. Eczacınıza danışarak cildinize en uygun ürünü alabilirsiniz.
  • Güzellik Merkezleri: Cilt üzerine uygulanan lazer ile beyazlatma, kimyasal soyma gibi yöntemler profesyonel güzellik merkezlerinde uygulanan yöntemlerdir.
  • Maskeler: Doğal bir şekilde güneş yanığı ilaçları olmadan beyazlatma sağlamak da mümkündür. Bunun için de evde hazırlanan maskeler düzenli olarak kullanılır. Maske içeriklerinde genellikle; limon, aleo vera, yulaf, salatalık, yoğurt gibi malzemeler yer alır. Yalnızca aleo vera uygulanarak da bir miktar beyazlama sağlamak mümkündür.

güneş yanığı izi

Güneş Yanığı İzi Nasıl Geçer?

Güneş ışınlarından yeterince korunmayan yüzlerde, güneş sonrasında lekelenmeler görülebilir. Bu lekeler genellikle yazın bronzlaştıktan sonra daha çok ortaya çıkar. Bu nedenle yüz bölgesinde istenmeyen bir görüntüye sebep olur. Ancak güneş yanığı lekeleri de azaltılabilir veya tamamen yok olabilir. Lekeler için de ilk yapılması gereken bir cilt doktoruna başvurmaktır.

Cilt üzerine yerleşen lekeler için en etkili yöntemlerden biri lazer uygulamasıdır. Cilt rengini açan güzellik merkezi uygulamaları genellikle başarı ile sonuçlanır. Bunun yanı sıra özel olarak üretilen kremler de kullanılabilir. Ayrıca yeni oluşan lekelerin kalıcı olmaması için düzenli cilt bakımı ve peeling uygulanabilir. Gündüz ise mutlaka yüz için üretilen güneş kremleri kullanılmalıdır.

Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir? Evde 7 Doğal Tedavi Yöntemi

D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Japon Güneşi Tarifi

Japon Güneşi

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Güneş Böreği Tarifi

Güneş Böreği

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ebrunun Güneşi Tarifi

Ebrunun Güneşi

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Güneş Kebap Tarifi

Güneş Kebap

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 35dk Pişirme
Kış Güneşi Tarifi

Kış Güneşi

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ispanaklı Güneş Börek Tarifi

Ispanaklı Güneş Börek

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Güneş Poğaça Tarifi

Güneş Poğaça Tarifi

8-10 kişilik, 35dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri