Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır? Lezzet Artıran İpuçları

Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır? Lezzet Artıran İpuçları Tarifi

Lezzetli Yemeklerin Sırrı: Bir Tutam Baharat

Doğada kendiliğinden yetişen veya özel olarak yetiştirilen, hoş aromaya sahip bitkilerin kurutulmasıyla elde edilen tozlara baharat adı verilmektedir. Baharatların tarihi çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır. Asırlar öncesinden günümüze kadar varlığını koruyan baharatlar, çok önceden tıbbi alanda şifa amacıyla kullanılırdı. Şimdilerde yemeğe lezzet ve aroma katmak amacıyla kullanılması daha yaygın hale gelmiştir.

Eski dönemlerde bazı baharatlar dini törenlerde yakılır ve kokusuyla mistik bir hava sağlanırdı. Bir miktar su ile kaynatılıp tüketilen baharatlar da bilinen en eski ilaçlardan sayılırdı. Biraz günümüze gelerek, baharatların kullanım alanları ile ilgili bir yazı hazırladık. Et, balık, tavuk ve tüm yemekleriniz için uygun olan baharatlar nedir diye merak ediyorsanız; işte lezzetinizin sırrı bu satırlarda!

baharat çeşitleri

Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır?

1) Biberiye

Et yemeği hazırlarken kullanacağınız baharatlar konusunda kararsız kalıyorsanız size yardım etmek için buradayız. Ete hangi baharat yakışır sorunuzun cevabı biberiye olacaktır. Hoş ve hafif aroması ile marine soslarınıza lezzet katacak, eti yedikten sonra damaklarınızdaki tadı unutamayacaksınız. Akşamdan hazırladığınız marine içindeki etinizde kullanabilirsiniz. Biberiyenin özü ete karışsın istiyorsanız biberiyeleri biraz ezerek kullanabilirsiniz.

biberiye

2) Defne Yaprağı

Balık menülerinde dikkati çeken bir baharat olan defne, et yemeklerinde de kullanılmaktadır. İştah açıcı kokuya sahiptir. Fırında balık yapacağınız zaman tepsinizin iki köşesine defne yaprağı bırakabilirsiniz. Pişen balığa veya ete defne kokusu karışacak ve lezzetli bir tat ortaya çıkacaktır.

defne yaprağı

3) Mercanköşk

Kekik ile benzer yapıya sahip olan mercanköşk, tavuğa hangi baharat yakışır sorunuzun cevaplarından biri olarak karşınıza çıkıyor. Tavuk sote veya ızgara yaparken tavadan almadan 2 dakika önce baharatınızı eklerseniz, kokusunun daha taze kalmasını sağlarsınız. Faydaları ile kendini sevdirecektir.

mercanköşk

4) Muskat

Küçük Hindistan cevizi olarak bilinmektedir. Yemeklere sert yapılı olduğundan dolayı rendelenerek eklenir. Muskatı patates ile yakıştırabilirsiniz. Ayrıca çorbalarınıza aroma katmak için de rendeleyebilirsiniz. Makarna veya etler için hazırladığınız soslara da lezzet verecektir. Tadını aldığınızda iştahınız ikiye katlanacak.

muskat

5) Safran

Baharat halinde kırmızı ince tanelere sahip olan safran, pilavlarda kullanılır. Pilavınıza eklemeniz için safranı biraz ılık suda bekletebilirsiniz. Hamurlu yemeklerinizde de safran suyunu kullanarak sarı renkte bir hamur elde edebilirsiniz. Pilav dışında etli yemekler ve zerde adı verilen tatlılar için tercih edilmektedir.

safran

6) Sumak

Kebapçılara gittiğinizde yediğiniz salatanın lezzeti sumaktan gelmektedir. Salatalara eklendiğinde tatlı ekşi bir tat bırakır. Sizler de salatanıza ekleyerek metabolizmanızı çalıştırabilirsiniz. Ayrıca tuz yerine sumak tercih ederek sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz.

sumak

7) Yenibahar

Etli yemeklerinizin lezzetlenmesi için yenibahar kullanabilirsiniz. Dolma içi hazırlarken veya et yemeği hazırlarken bir tutam yenibahar yemeğinizin lezzetini doruklara çıkarabilir. Pirinçle yapılan yemeklere de verdiği aroma ile kendini çok sevdirecek!

yenibahar

8) Zerdeçal

Makarnaya hangi baharat konur dediğinizde sevdiğiniz baharatların yanına zerdeçalı da ekleyebilirsiniz. Makarnaya sarı renk vererek iştahları açacaktır. Aynı zamanda bağırsak problemlerini giderir. Makarna sosunuzun içerisinde bir çay kaşığı kullanmanız yeterlidir. Tavuk sotelerken de aklınızda bulunmalı.

zerdeçal

9) Köri

Köriyi hep körili tavuk lezzetinden duymuşsunuzdur. Tavuk yemeklerinin dışında makarnaya da çok yakışmaktadır. Ayrıca mantara hangi baharat yakışır dediğinizde sizlere süper bir fikir olabilir. Çoklu baharatlar arasında kendini en çok sevdiren köri ile vakit kaybetmeden tanışmalısınız.

köri

10) Fesleğen

Pesto içerisinde kullanılarak oldukça popüler hale gelen fesleğen, iştahları açan kokusu ile kendini sevdirmişe benziyor. Salatalarda, makarna soslarında ve et marine ederken fesleğenden faydalanabilirsiniz. Salatanıza doğrudan ekleyip tüketebilirsiniz. Makarna sosu olarak da hazırladığınız sos içinde pişirerek servis edilebilir.

fesleğen

11) Pembe Biber

Balığa hangi baharat yakışır diye düşünmeyin, işte cevabı burada. Pembe biber, taneli olmasıyla karabibere benzer. Çeşnilerde sıkça kullanılmaktadır. Özellikle de balık pişireceğiniz zaman muhakkak kullanmalısınız. Balığa kendi aroması ile lezzet vermesine bizzat deneyerek şahit olun. Fırına tepsiyi sürmeden bir iki tane atmanız yeterli olacaktır.

Pembe Biber

12) Hardal

Hardal eklendiği her yemeği lezzetlendirmeye devam ediyor. Toz olarak etli yemeklerinizde ve balık soslarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca hamburger gibi fastfood yiyeceklerin arasında sos olarak da oldukça iştah açıcı!

hardal tohumu

13) Kakule

Kakulenin her alanda kullanılması galiba onu özel kılan nedenlerden biri olabilir. Mutfakseverler için çok amaçlı kullanılan kakule, kurabiyeden turşuya kadar her lezzete ortak olmakta. Tavuk yemeklerinizde ve kırmızı et yemeklerinizde bir tutam yeterli olacaktır.

kakule

14) Kekik

Ülkemizde çok fazla çeşitte bulunan kekik, çorbalara ve yemeklere verdiği aroma ile sıkça kullanılmakta. Aktardan aldığınız toz kekikleri doğrudan kullanabilirsiniz. Yayladan toplanan kekikleri ise biraz ezerek özünü çıkarmak iyi fikir olacaktır. Domates çorbasında, sotelerde, balık üzerinde, makarnalarda ve aklınıza gelebilecek her yerde kekik kullanılabilir. Izgara etlerde kuru baharat kullanmanız tavsiye edilmez. Baharatları tabağınızın üzerinde atmalısınız. Aksi halde baharatlar yanabilir.

kekik

15) Çörek Otu

Hamur işi yaptığınızda fırından gelen nefis kokuya bir de çörek otu eşlik edecek. Tuzlu kek veya poğaça yaptığınızda, hatta tuzlu kurabiyenin de üzerine yumurta sürdükten sonra eklenir. Kanseri önleyen çörek otu yemeklerin lezzet sırrı olmaktadır. Ayrıca kahvaltıda peynirle de tüketilebilir.

çörek otu

Baharat Çeşitleri İsimleri, Kullanım Teknikleri ve Faydaları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Öne Çıkan Yorumlar
  • kübra yüksel

    Feslegen (kuru ya da taze) et yemeklerinin yanisira menemen’e de cok yakisiyor, mutkala denemelisiniz👍🏻 zerdeçal’ da pilav ile butunleşince güzel bir sonuç ortaya cikiyor,hafif sari bir pilaviniz oluyor..kakuleyi de ezip kahvelerinize eklekten çekinmeyin derim, ayrica Masala Chai’nin da olmazsa olmazidir kakule..👍🏻👍🏻

Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Zeytin Baharatı Tarifi

Zeytin Baharatı

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Pizza Baharatı Tarifi

Pizza Baharatı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
İtalyan Kosher Baharatı Tarifi

İtalyan Kosher Baharatı

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Harissa Baharatı (Fas) Tarifi

Harissa Baharatı (Fas)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kolay Kahvaltılık Baharat Tarifi

Kolay Kahvaltılık Baharat

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Köri Baharatı (Pakistan) Tarifi

Köri Baharatı (Pakistan)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Cajun Baharatı (Hindistan) Tarifi

Cajun Baharatı (Hindistan)

1-2 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan…

Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi

Tavuk Dünyası Menüsü: Hangisi Ne Kadar? Daha önce gitmemiş olanlara ve güncel menüyü merak edenlere…

Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi

Dominos Pizza Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? Dominos Pizza, 1960 senesinde Amerika’da ilk şubesini açan…

McDonald’s Menü Fiyat Listesi Tarifi
McDonald’s Menü Fiyat Listesi

McDonald's Menüleri Ne Kadar? 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald kardeşler tarafından kurulan küçük lokantalardan…

2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi

2024 ağustos ayında en çok deftere eklenen tarifler listesi her ay olduğu gibi yine harika!…

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kan Vermenin Faydaları Kan vermek, hem toplumsal dayanışmanın bir parçası hem de bireysel sağlık için…

Tarifler Geri
Videolar Geri