Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Tarifi

Huzursuz Bağırsak Sendromu Hakkında Merak Edilen Her Şey

Bağırsaklar, durmadan çalışan ve yanlış beslenme sonucunda zarar gören bir iç organıdır. Sindirim sisteminde büyük rolü olan bağırsaklar, günü geldiğinde ciddi derecede rahatsızlık hissi verebilir. Bu rahatsızlıklardan biri de; son günlerde pek çok kişide görülen ve tedavi edilmediği durumda daha ciddi boyuta ulaşan “huzursuz bağırsak sendromu”dur. Bu yazımızla bağırsakları ile başı dertte olanlara derman bulmaya geliyoruz.

Huzursuz bağırsak sendromu tedavi edilebilir mi? İrritabl bağırsak sendromu bitkisel tedavisi var mıdır? İrritabl bağırsak sendromu kesin çözüm nedir? gibi sağlık endişelerinizi şimdi yok edeceğiz. Tek yapmanız gereken yazımızı büyük bir dikkatle okuyup sizde görülen durumları bir köşeye not almak.

Sağlığınıza bir an önce kavuşmanız amacıyla, huzursuz bağırsak sendromuna dair merak edilenler sizlerle…

huzursuz bağırsak sendromu

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?

Huzursuz bağırsak sendromu bir bağırsak hastalığıdır. Tıpta “irritabl” olarak ve İBS olarak anılmaktadır. Bağırsakların alışmış olduğu düzenin kaybedilmesi ile meydana gelir. Bu hastalığın oluşmasında herhangi bir alt hastalık etkili değildir. Gerekli kontroller sonucunda bağırsakta bir sorun bulunamadığında, hastanın şikayetleri üzerine böyle bir isim verilmiştir. Sadece kişide görülen ve bulaşıcı olmayan psikolojik kaynaklı bir hastalıktır.

Huzursuz bağırsak sendromunun, psikolojik bir hastalığın vücuda yansıması olduğu ifade edilir. Hastalığa yakalanan kişilerde fiziksel şikayetler oluşur. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi ile, çoğu zaman da stresten uzak kalarak bu hastalığın ortadan kaldırıldığı bilinir. Yenilen besinlerin değişmesi ile beraber, son zamanlarda doktorlara gelen şikayetlerin birçoğu; huzursuz bağırsak sendromu üzerinedir.

huzursuz bağırsak sendromu belirtileri

Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz bağırsak sendromunu yaşayan kişilerde gözle görülür belirtiler meydana gelir. Bu belirtileri listeleyecek olursak şu liste dikkat çeker:

  • En belirgin özelliği karında ağrı hissi oluşmasıdır. Yemeklerden sonra görülen karın ağrıları, tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra kaybolur. Her yemekten sonra bu durum tekrar eder.
  • Karın ağrısı ile beraber karında görülen şişlik de hastayı rahatsız eden durumlardan biridir. Şişlikle beraber gaz sancısı da hissedilmektedir.
  • Boşaltım sisteminde görülen değişiklikler de bu hastalığın bir belirtisidir.
  • Beklenmedik anlarda görülen kabızlık ve ishal durumları.
  • Bağırsaklarda görülen tembellik.
  • Midede ekşime ve yanma hissi.
  • Yemeklerden sonra hissedilen kusma ve bulantı hissi.
  • Cinsel isteksizlik, huzursuz bağırsak sendromunun en sık görülen belirtileridir.

huzursuz bağırsak sendromu nedir

Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Olur?

Huzursuz bağırsak sendromu, beyin ile bağırsağın iletişiminde aksilik olduğunda meydana gelir. Özellikle kalın bağırsakta görülen bu hastalık, ince bağırsaklarda da gıdaların aktarılmasında meydana gelebilir. Bağırsaklarda görülen bu durum karın kaslarında huzursuzluk yaratıp kişiyi tüm gün bazen günlerce strese sokabilir.

Bağırsaklar karın bölgesindeki ağrıyı hemen algılar. Bu durumun sonucunda çok hızlı veya çok yavaş kasılma meydana gelir. Böylece bağırsaklarda bir tıkanma olmasa bile, ağrılardan dolayı tıkanıklık hissedilir. Ve bir kaç defa tekrarlandığında kronik hale gelir. Kronikleşen bu rahatsızlık da “huzursuz bağırsak sendromu” olarak ifade edilir.

Uzmanlar, bu hastalığın duygusal bir stresin etkisiyle oluştuğunu belirtir. Heyecan, stres, telaş halinde kişide görülen ishal ve kusma hissi bağırsakları etkileyebilir. Bağırsakların böyle anlarda da kayıtsız kalması mümkün değildir. Bu durumu önlemek adına kişilerin hayatlarında strese yer vermemeleri tavsiye edilmekte. Yetişkinlerin yaklaşık %10’unda görülen huzursuz bağırsak sendromu, en çok Batı ülkelerinde meydana gelir. Bu oranda kadınların hastalıktan daha çok etkilendiği de yadsınamaz bir gerçektir.

huzursuz bağırsak sendromu tedavisi

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Huzursuz bağırsak sendromu beslenme alışkanlığını değiştirme tedavisi ile başlar. Bağırsaklarınızı yoran ve tahrişine neden olan yiyeceklerden uzak durarak, bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. Belirtilerin sizde de görüldüğünü düşündüğünüzde doktora görünmelisiniz. Bu konuda aklınızda “İrritabl barsak sendromu hangi doktor bakar?” sorusu oluşabilir. Gastroenteroloji bölümüne gitmenizi tavsiye edeceğiz. İç hastalıkları doktoru da size bu konuda bir yol gösterebilir. Strese bağlı meydana geldiği için Psikiyatri ve Nöroloji uzmanlığında bir tedavi şekli belirlenir.

Doktor onayı ile alınan ilaçlar, bu hastalığı tamamen yok etmez. Hastalığın vücuda yansıyan etkilerini gözle görülür derecede azaltabilir. Verilen ilaçlar bağırsak kaslarını düzenlemek için etkilidir. Bağırsakların işleyişini fiziksel aktiviteler ile de desteklemek bir tedavi yöntemidir. Günlük yürüyüşler hastaya iyi gelecektir.

Modern tıp ile son yıllarda “biofeedback tedavisi” ilgi görmekte. Bu tedavi yöntemi ile beyin ve bağırsak arasında bir iletişim kurulabiliyor. Bu tedavide gelişmiş özelliklere sahip elektronik cihazlarla hastanın kas ve sinirlerine ulaşılabilir. Davranış tedavisi olarak da bilinen biofeedback ile huzursuz bağırsak sendromunun etkileri büyük oranda azaltılabilir. Tedavilerin başladığı günden itibaren hasta en az 6 ay sabretmelidir. Bağırsakların normal işleyişine dönmesi biraz zaman alacaktır.

irritabl bağırsak sendromu ibrahim saraçoğlu

İrritabl Bağırsak Sendromu İbrahim Saraçoğlu Bitkisel Kürleri

Huzursuz bağırsak sendromundan kurtulmak için sağlıklı beslenme tercihleri yapmalısınız. Gerektiği durumlarda bağırsaklarınızı rahatlatan ve mutlu eden bitkilere başvurabilirsiniz. Bu konuda adını duyuran ve uzmanlığını her daim konuşturan İbrahim Saraçoğlu, hazırladığı kürler ile dikkat çekiyor. Huzursuz bağırsak sendromunu unutup daha huzurlu bir bünyeye sahip olmak için şu malzemelere ihtiyacınız olacak:

Malzemeler:

1 su bardağı hazır su veya klorsuz su
1 tatlı kaşığı ebegümeci bitkisi

Hazırlanışı:

Bu iki malzemeyi bir cezveye ekleyin ve tam 6 dakika kaynatın. 6 dakika sonra cezveyi ocaktan alın. İçilebilir sıcaklığa gelince süzerek gün içinde 2 defa olmak üzere tüketin. İçerken taze olmasına önem vermelisiniz. Aksi halde huzursuz bağırsak sendromundan kurtulmanız epey zaman alabilir.

Ayrıca ev yoğurdu yapıp tüketilmesini de önermektedir. Yoğurda her öğünde yer vermenizi ve yoğurttan gelen suyu da içmenizi tavsiye ediyor. İrritabl bağırsak sendromu Ahmet Maranki tarafından da ele alınan bir durumdur.

huzursuz bağırsak sendromu diyeti

İrritabl Bağırsak Sendromu Diyeti: Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişilerin beslenme düzenlerinde değişiklik yapmaları gereklidir. Bağırsaklarını çalıştıran besinlere ağırlık verdikleri sürece, bu hastalığın etkilerini daha az hissederler. İrritabl hastalarının kaçınması gereken besinler şu şekilde olacaktır:

  • Büyük porsiyondan uzak durmalılar. Kahve, alkol, tam tahıllı gıdalar yasaklı listededir.
  • Fasulye, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, kara lahana, soğan gibi gaz yapan gıdalar tüketilmemelidir.
  • Çikolata ve fındık gibi atıştırmalıklar; cips ve pizza gibi fast food gıdalar da İBS için zararlı besinler arasındadır.
  • Şarküteri de bu hastalara yasaklı olacaktır. Sosis ve sucuk gibi ürünler tercih edilmemelidir.
  • Ayrıca bağırsaklarda parazit oluşmaması için besin hijyenine gereken önem verilmelidir.

İBS hastalarının bağırsaklarına iyi gelen ve gün içinde tüketmesi gereken besinler ise şu şekildedir:

  • Yemeklerde küçük porsiyon tercih edilmelidir.
  • Turunçgiller, keten tohumu, probiyotik gıdalar,
  • Yoğurt, ayran, keçi sütü, kefir, sirke, şalgam ve bitter çikolata bağırsaklar için etkili olacaktır.
  • Ayrıca yemekler yavaş ve çiğneyerek yenmelidir.
  • Kabızlığın görüldüğü günlerde bol lifli gıdalarla beslenilmelidir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bağırsak Temizleyici Tarifi

Bağırsak Temizleyici

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kabızlık Ve Bağırsaklar İçin Kür Tarifi

Kabızlık Ve Bağırsaklar İçin Kür

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tembel Bağırsak Marmelatı Tarifi

Tembel Bağırsak Marmelatı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Regl Öncesi Sendrom İçin Omlet Tarifi

Regl Öncesi Sendrom İçin Omlet

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Zeytinyağlı Pırasa (Bağırsak Temizleyen) Tarifi

Zeytinyağlı Pırasa (Bağırsak Temizleyen)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bağırsak Çalıştıran Sebze Çorbası Tarifi

Bağırsak Çalıştıran Sebze Çorbası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri