İspir Fasulyesinin Özellikleri Nelerdir? Nasıl Pişirilir?

İspir Fasulyesinin Özellikleri Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Tarifi

İspir Fasulyesine Dair İhtiyacınız Olan Her Şey

Yiyenlerin bir tabak daha istemesini sağlayacak lezzetiyle öne çıkan İspir fasulyesi haklı şöhretiyle adından sıklıkla söz ettirmektedir. İspir’den çıkan bu doğa harikası fasulye çeşidi, enfes tadıyla kuru fasulye seven ya da sevmeyen herkesi kendisine hayran bırakır. İspir fasulyesiyle hazırlanmış bir kuru fasulye yemeği, konuklarınız için hazırlayacağınız sofraların da gözdesi olur. Akşam yemeğinde farklı şeyler denemeyi sevenler de, klasik bir yemeğin bambaşka bir lezzete büründüğü İspir kuru fasulyesinden hoşnut kalır. Doğanın bize armağanı olan bu enfes ürün, hem tat hem de besin değeri açısından gereksinimlerinizi karşılar.

Seçeceğiniz ideal bir İspir fasulyesi tarifi sayesinde misafirleriniz, sofradaki diğer yemeklerin pabucunu dama atabilir. Kuru fasulyenin en lezzetli çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alan İspir fasulyesi, birçok farklı malzeme takviyesi ile rahatlıkla yapılabilmektedir.

Et ile yapılan çeşitleri birçok kişi tarafından severek tüketilmektedir. Kuşbaşı olarak tercih edilen etin yerini kimi zaman sucuk da alabilir. Beğenilere göre pastırma da kuru fasulye ile çok iyi giden bir yemek malzemesi olur. Her yörede severek yenilen kuru fasulye yemeğinin yanına ne konulursa konulsun, lezzetinin yerinde olması için İspir fasulyesi tercih edilmektedir.

Tüm yemeklerde olduğu gibi İspir kuru fasulye tariflerinde de bazı püf noktalara dikkat etmek önemlidir. Yemeğinizde tereyağı kullanmanız, kuru fasulyenin lezzetini üst seviyeye çıkarır. Kuru fasulyenizi etli bir şekilde yapacaksınız, kuşbaşı olarak doğranmış etler daha uygun olur.

Ekleyeceğiniz domates salçasını da iyice kavurmaya özen göstermelisiniz ki, fasulyenin tadını bastırmasın. İspir kuru fasulyesini güveçte yapmak çok daha iyi bir sonuç elde etmenize yardımcı olur. Servis ederken de yanına soğan, turşu ve ayran eklerseniz, bu enfes tada yaraşır dört dörtlük bir sofra hazırlamış olursunuz.

İspir fasulyesi

İspir Fasulyesinin Özellikleri Nelerdir?

İyi bir kuru fasulye yemeği hazırlayabilmek için, aşçının maharetli elleri kadar fasulyenin çeşidi de oldukça önemlidir. İdeal lezzete ulaşabilmeniz konusunda en iyi sonucu verecek fasulye çeşitlerinden birisi İspir fasulyesidir.

Yuvarlak şekilli bu özel fasulye çeşidinin, her kalemde üç ya da dört adet tane bulunmaktadır. Suda güzel bir şekilde şişen İspir fasulyesi, pişince genellikle kabuk atmaz. Kuru fasulye sevmeyenlerin de mutlaka denemesi gereken bu lezzet, diğer türlere oranla daha çabuk pişme özelliğine de sahiptir.

İspir fasulyesi tohumu verimi oldukça yüksek bir tohumdur. Sağlığa birçok faydası bulunan İspir fasulyesi, önemli bir lif kaynağıdır. Sindirim sistemi için oldukça yararlı olan ürün, besin değeri açısından da zengindir. Yapısında proteinin yanı sıra birçok vitamin ve mineral çeşidi de fazlasıyla bulunmaktadır.

Kalitesi ile fark yaratan İspir fasulyesi, özgün nitelikleri sayesinde kuru fasulye yemeklerinin aranan fasulyesi olmaktadır. Lezzetiyle beğeni toplayan ürünün, insan sağlığına yararlı birçok özelliğinin bulunması da sofralarda yoğun şekilde yer almasını sağlar.

İspir Fasulyesi Nasıl Anlaşılır?

İspir fasulyesi kendine has özellikleriyle adından söz ettiren bir fasulye çeşididir. Gerçek İspir fasulyesinin lezzetine kavuşmak için İspir’de üretildiğinden emin olmak gerekir. Artık paketlere yerleştirilen özel hologramlarla gerçekliğinin anlaşılması kolaylaşan ürünü diğer fasulye çeşitleriyle karıştırmamak önemlidir. Hızlı bir şekilde pişen bu yuvarlak yapıdaki fasulye türü pişmiş haldeyken diğer çeşitlere oranla daha çok şişmesiyle de fark edilir.

En büyük farkı lezzeti olan İspir fasulyesinin fiyatı da diğerlerine oranla farklıdır. İspir fasulyesi kilosu normal kuru fasulye çeşitlerinin kilosuna göre biraz daha pahalıdır.

Özel yetişme koşulları ve damakları tatlandıracak tadıyla fiyatını fazlasıyla hak eden ürün, dünya çapında bir tanınırlığa sahiptir. Orijinal İspir fasulyesini edinmek isteyenler, hologram ile gerçekliği belirlenmiş paketlerden almayı ya da İspir ilçesinde yaşayan tanıdıkları aracılığıyla ilk elden edinmeyi deneyebilir.

İspir Fasulyesi Nerede Yetişir?

İspir fasulyesi yetiştiriciliği Erzurum’un İspir ilçesinde yapılmaktadır.

Yüksek ve engebeli arazilere sahip ilçedeki üretim süreci oldukça zordur. Bu yabani fasulye türü, makineli tarım yapılmasına imkan sunmayan bölgelerde yetişmektedir. Dolayısıyla işçiliğin yoğun olduğu uzun bir mahsul alma sürecine sahiptir. Yetiştiği bölgenin toprak ve suyundan gelen lezzetiyle ünlü olan İspir fasulyesinin enfes tadı, biraz da yöre halkının el emeğinde saklıdır.

İspir ilçesinin özgün iklim yapısında yetişen fasulyeler, önemli restoranların yemeklerini süslemektedir. Kuru fasulye dendiğinde akla ilk olarak, İspir’de üretilen bu yabani fasulye türü gelir. Tohumundan mahsul alma anına kadar çok özen gerektiren bir üretim sürecinden geçen fasulyeler, kuru fasulye yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yörenin en önemli tarım ürünü İspir fasulyesidir.

İspir Fasulyesi Nereden Alınır? Fiyatları Nasıldır?

İspir fasulyesini elbette İspir’den almak gerekir. Doğa harikası İspir ilçesinin enfes tadı ile ünü her yere ulaşmış fasulyesi, sahip olduğu lezzet ile fiyatını en iyi şekilde karşılar. İspir fasulyesi fiyat olarak diğer fasulye çeşitlerine göre pahalıdır. İspir fasulyesinin, makineler ile seri bir biçimde değil de el emeği ile toplanıyor olmasının da bunda payı büyüktür.

Toplaması oldukça yoğun bir çaba gerektiren gerçek İspir fasulyeleri 35 TL’ye alıcı bulabilmektedir. Başka fasulyelerde bulunmayan özgün aroması ve damakta kalan tadı, ürünü özel bir konuma getirir. Bu nedenle İspir’de üretildiğinden emin olunan ürünler alınmalıdır. Lezzeti ile aradığınız kaliteyi sizlere sunacak İspir fasulyesi ile yapılan yemekler sofraların gözdesi olur.

ispir fasulyesi nasıl pişirilir

İspir Fasulyesi Nasıl Pişirilir?

İspir fasulyesi nasıl pişer sorusunun cevabı diğer kuru fasulyelerin tariflerine benzer olacaktır. Tarifler ve yapım şekilleri benzese de İspir kuru fasulyesi bambaşka bir lezzet sunar. Kuru fasulye zor pişen bir bakliyat olsa da İspir kuru fasulyesi kendine has yapısıyla daha kısa sürede pişmektedir. Yine de kuru fasulye yapılırken düdüklü tencerenin tercih edilmesi önerilir. Kullanılan yağın tereyağı olması da yemeğin lezzetini oldukça arttırır.

Kuru fasulyenin önceden suya yatırılıp bekletilmesi gereklidir. Bazı İspir kuru fasulyesi tariflerinde bekletme suyuna süt de ilave edilebilmektedir. Yemekten önce haşlama işlemi için de düdüklü tencere kullanılabilir. Soğan, biber, salça ve domates gibi malzemeleri kavururken, dilerseniz et de ekleyebilirsiniz. Yemek zevkinize göre çeşitlendirebileceğiniz bu işlemlerin ardından suyu ve fasulyeleri ekleyip tarifinize göre pişirerek afiyetle yiyebilirsiniz.

Püf Noktalarıyla 3 Nefis İspir Fasulyesi Tarifi

1) İspir Fasulyesinin Et İle Enfes Uyumu

Yemek severlerin de bildiği gibi kuru fasulyenin etlisi ayrı güzel olur. Kuru fasulye de İspir fasulyesi olunca, ortaya çıkacak lezzet konuklarınız tarafından uzun süre unutulmayacaktır. Kuru fasulyeyi tamamlayan kuşbaşı et, birçok farklı damak zevkine hitap edecek enfes bir yemek ortaya çıkarır. Etli İspir Fasulyesi

Tarif: Etli İspir Fasulyesi

2) Çanakta Pişen İspir Fasulyesinin Eşsiz Lezzeti

Çanakta pişecek İspir kuru fasulyesi, farklı bir lezzet deneyimi yaşamanızı sağlar. Pilavın yanına eşlik edecek orijinal bir tat arıyorsanız çanakta kuru fasulye tarifini tercih edebilirsiniz. Çanakta Kuru İspir Fasulye

Tarif: Çanakta Kuru İspir Fasulye

3) Güveç Severlerin Dayanamayacağı Tarif

Güveçte pişirme yöntemi, yemeklere kattığı lezzet nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. İspir fasulyesini güveçte yaparak arzu ettiğiniz ideal tada en iyi biçimde ulaşabilirsiniz. Güveçte Etli İspir Kuru Fasulye

Tarif: Güveçte Etli İspir Kuru Fasulye

Kuru fasulye tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İspir Fasulye Tarifi

İspir Fasulye

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Etli Taze İspir Fasulye Tarifi

Etli Taze İspir Fasulye

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Tereyağlı İspir Fasulye (Videolu) Tarifi

Tereyağlı İspir Fasulye (Videolu)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
İspir Kuru Fasulye Yemeği Tarifi

İspir Kuru Fasulye Yemeği

2-4 kişilik, 25dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Aşure Nasıl Pişirilir? Tarifi

Aşure Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Etsiz Taze İspir Fasulye Tarifi

Etsiz Taze İspir Fasulye

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Fasulye Piyazı Nasıl Yapılır?

Fasulye Piyazı Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fasulye Piyazı Nasıl Yapılır?

Fasulye Piyazı Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri