Evde En Verimli Nasıl Yapılır?
Kaktüs bitkisi, hava şartlarında dayanıklı bazen dikenli bazen de dikensiz bir bitkidir. Doğanın sunduğu sonsuz bahçede yetişen kaktüsler, dirençli yapısıyla dikkatleri üzerine toplar. İrili ufaklı boya sahip olan kaktüsler, son yıllarda ev ve ofis dekorasyonunda oldukça ilgi görmektedir. Etli ve geniş gövdeleri, dikenli yapıları, çiçekli tepeleriyle var olan kaktüsler çok kolay şekilde yetiştirilmektedir.
Kaktüsün toprak değişimi ve bakımı sizi yormayacak şekilde kolay aşamalardan geçer. Eğer evinizde kaktüs yetiştiriyorsanız zaman zaman toprağına bakım yapmanız önerilir. Toprağı değişen kaktüs, çürüme ve kuruma gibi problemlerden uzak şekilde büyür.
Aklınızdaki kaktüs toprağı nasıl olmalı sorusunu yanıtladığımız bu yazımızda aradığınız pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Kaktüs toprağı hazırlama ve daha da ötesi bu satırlarda sizi bekliyor. Evinizde ya da ofis ortamında ufak değişimler yapmak için bu bilgilere ihtiyacınız olacak!
Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalı? 5 İpucu
- Kaktüsün yapısı, suyu kendi gövdesinde depolama özelliğine sahiptir. Bu nedenle torf topraklar kaktüs için uygun değildir. Torf topraklar suyu fazla miktarda depolama görevini üstlenir. Torf topraklar kaktüs saksısında yer almamalıdır. Torf toprak kullanıldığında kaktüsler çürüme sorunuyla karşı karşıya gelebilir.
- Kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın sıkışık olması önerilmez.
- İnce kumlu karışım toprak kullanmanız önerilir.
- Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir.
- Kaktüs toprağında birbirinden farklı maddeler yer alır. Kum, taş parçaları, odun kömürü gibi malzemeler suyun uzun süre tutulmasını önler. Böylece kaktüs nemli toprakta kalır ve çürüme riski düşer.
Kaktüs Toprağı Hazırlama: Kolay Teknik
Evde kaktüs toprağı karışımı hazırlamak isterseniz sizlere en kolay şekilde toprak hazırlama tekniklerini anlatacağız. Ev içinde hazırlanan kaktüs çiçeğinin toprağı nasıl olmalı diyenler için merak edilenler listede yer alıyor.
Malzemeler:
- 1 ölçek tınlı toprak
- 1 ölçek yaprak çürüntüsü
- 1 ölçek kum
- 1 ölçek tuğla kırıntısı
- 1 ölçek odun kömürü
Hazırlanışı:
- Ev ortamında kaktüs toprağını hazırlamak için öncelikle listedeki malzemeleri bir araya getirin. Derin bir kap içinde tüm ürünleri karıştırın.
- Karışan toprağı kaktüs saksılarına eşit şekilde paylaştırın.
- Bu karışımı her sene yenileyerek kaktüslere uygulayın.
- Bitkilerin köklerinin toprağın içinde kalmasına özen göstermeyi unutmayın. dışarıda kalan kökler kuruyarak bitkiye zarar verecektir.
Kaktüs Toprağı Değişimi Nasıl Yapılır?
Yetiştirdiğiniz kaktüslerin en verimli şekilde büyümesini istiyorsanız dönem dönem topraklarını değiştirmeniz önerilir. Bu noktada kaktüs toprağı ne zaman değiştirilir diye düşünebilirsiniz. Kaktüs toprağı nasıl değiştirilir sorusuna şimdi tek tek yanıt verelim:
- Kaktüs toprağını değiştirirken saksının boyutunu da değiştirmeniz önerilir.
- Her sene değişim yaparken bir önceki saksıdan 2 numara büyük saksı tercih etmelisiniz.
- Eğer aynı saksı içinde yeni topraklama yaparsanız; kaktüs kökleri yeterli şekilde büyüyemeyecektir.
- Saksının delikli olması tavsiye edilir. Kaktüs kökleri hava aldıkça daha canlı bir görünüm elde edilir.
- Saksı değişimindeki amaç; sıkışan toprağı rahatlatmaktır. Bu işlem sayesinde bitkinin canlılığı uzun süre korunur.
- Toprağı değiştirmeden önce kaktüs köklerini incelemeniz tavsiye edilmektedir. Saksıdan ayırdığınız kaktüsün köklerinde bir çürüme ya da hastalık meydana gelmişse; hasarlı kökler temizlenmelidir.
- Kaktüs toprağı yeni bir saksıya eklendikten sonra kaktüs saksının ortasında yerleştirilmelidir. Kök çevresi gevşek şekilde toprakla doldurulmalıdır.
- Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir.
- 15 cm’den küçük bitkilere yarım derinlikteki saksıları kullanmanız daha iyi olacaktır.
- 15 cm’den büyük bitkiler için geniş saksılar tercih etmeniz önerilmektedir.
Evde 9 Doğal Çiçek Coşturan Yapımı
Kaktüs Meyvesinin 8 İnanılmaz Faydası
Evde Bitkiler İçin 8 Pratik, Doğal Gübre Yapımı
Evde Teraryum Yapımı ve Bakımı, İpuçlarıyla Aşamalı Anlatım
Kaktüs Bakımı: 6 Adımda Kaktüs Yetiştirmenin Tüm Püf Noktaları
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.