Çekirdek Tiryakileri Toplanın Karpuz Çekirdeği Yiyoruz
Karpuz, yazın ve yaz sıcaklarının habercisidir. Karpuzun rengi ise neşenin ta kendisidir. Ev dekorundan, mutfak ürünlerine kadar karpuz kendini her üründe göstermiştir. Çekirdekleri ile karpuzun o tatlı rengi bir araya geldiğinde, bir de kabuğundaki yeşil geçişler o rengi sahiplendiğinde adeta bir ressamın tablosuna bakıyor gibi olursunuz.
Günebakan, kabak çekirdeği derken çekirdek kültürünüze bir yenisi daha eklensin ister misiniz? Uzun sohbetlere eşlik eden çayın yanındaki ikramlıklarda, karpuz çekirdeğine de yer açmalısınız. Diyarbakır’da, Mardin’de, Adana’da sıklıkla tüketilen karpuz çekirdeği; neden çöpe atılmıyor da yeniliyor hiç düşündünüz mü? İnsan düşünmeden edemiyor açıkçası.
Karpuzu yerken yiyoruz da çekirdeğini yiyenlerin bildiği o gizemli bilgi nedir acaba? Biz de bir deneyelim madem, muhakkak bir faydası vardır, diye düşünüyorsanız sizleri şöyle yazımıza davet ediyoruz. Çünkü öğrenecekleriniz karşısında bu yaz döneminde, içinizi serinleten karpuz lezzetinden kalan çekirdekler, çöpe gitmeyecek ve çay keyiflerinizde tıpkı kabak çekirdeği gibi sohbetlerinize eşlik edecek. Cilt güzelliğinize daha da güzellik katmak için de çok iyi bir tercih olacaktır.
Üstelik bilinmeyen faydaları ile size baştan aşağı sıhhat sağlayıp, diyette karpuz çekirdeği yiyerek kilo vermenize bile yardımcı olabilir. Haydi bu yaz, sıcakların tadını çıkarırken aynı zamanda sağlıklı beslenmeyi de ihmal etmeyeceğiz. Çekirdektir ne yapabilir dememek için yazımız sizlerle.

Sıcakların Serinleten Meyvesi Karpuz Çekirdeği Nasıl Yenir?
Sıcak günlerde, akşamdan dolapta beklemiş karpuzun verdiği serinlik hangi mevsimde keyifli olabilir ki? Karpuz-peynir ikilisinden alınan lezzeti hiç hatırlatmayalım. Malum şu mevsimde bulması biraz zor. Birkaç ay daha beklemek gerekli… Karpuzu çekirdeklerini ayırarak yediniz değil mi? İşte orada size müdahale edeceğiz.
Çekirdeğini çiğ ve kavrulmuş şekilde de yiyebileceğinizi biliyor musunuz? İsterseniz karpuz çekirdeklerini bir gecede suda beklettikten sonra fırında kavurup veya güneşte kurutup daha sonra da tuzla beraber tavada kavurarak klasik çekirdek gibi yiyebilirsiniz. Yerken sizi biraz yoracak karpuz çekirdeği kavurması fakat, sağlık için ter dökmeye değer. Ayrıca karpuz çekirdeği çayı içerek de bağırsaklarınızı düzene sokabilir ve metabolizmanızı canlı tutabilirsiniz. Bitki çaylarınıza çeşitlilik katmak isterseniz aklınızda hoş bir seçenek olarak yer edinebilir.
Daha sonra da tüketmek isteyenler için karpuz çekirdeği nasıl saklanır sırrını verelim: Kavanoza alın ve nemli olmamasına özen gösterin. Tıpkı klasik çekirdekler gibi. Bu kadar kolay ve basit. Lezzetini tattıktan sonra uzun süre evde kalacağını pek sanmıyoruz :) Ayrıca doymuş mideye karpuz verirseniz, bu sizde şişkinlik yapacaktır. O sebeple yemekten hemen sonra karpuz yemek pek tavsiye edilmez. Sağlıklı sonuçlar almak için; yemeklerden 30 dakika sonra, dinlenmiş mideyle beraber karpuz yemelisiniz.
Mucize dolu bir bilgi daha verelim sizlere: 1 avuç dolusu karpuz çekirdeğini, 1 litre su içerisinde 45 dakika kaynatın ve oluşan karışımı daha sonra ağzı kapalı bir halde bekletin. Bu karışımı günlük çay tüketimi gibi içtiğinizde, diyabete karşı büyük etkilerini fark edeceksiniz.
Karpuz Çekirdeği Kalori ve Besin Değerleri
Bilindiği gibi karpuzun kendisi oldukça sağlıklı ve bol su içeren bir meyvedir. Peki çekirdeği de öyle midir? Bir kase yediğinizi düşünürseniz ve bu kase ortalama 50 gram ise çekirdek keyfinizden sonra yaklaşık 240 kalori almış olacaksınız. Yani karpuz çekirdeği kalori açısından çok masum olmadığı gibi çok da zararlı değildir. Yine de tadını alırken dikkat etmek gereklidir. Üstelik karpuz çekirdeği protein ve lif açısından oldukça zengin bir yiyecektir. Yedikten sonra karpuz çekirdeği kabız yapar mı endişeniz kaybolacaktır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu potasyum ise karpuz çekirdeğinde mevcuttur.
Sıcak yaz günlerinde, su ihtiyacınızı karşılamak adına karpuzu doğrudan yemek de etkili olacağı gibi, karpuz suyundan yapacağınız soğuk içecekler de içinizi ferahlatan lezzetlerden olacaktır. Asitli ve zararlı içecekler sevenler bile bu leziz ve sağlıklı karpuz suyunu içtikten sonra bağımlısı haline gelecektir. Bütün yaz günleri boyunca evinizden eksik olmayacaktır.
Detaylı bilgi için: Çekirdek Kaç Kalori?
Çoğu İnsanın Ayıkladığı Karpuz Çekirdeği Faydaları Nelerdir?
- Protein açısından oldukça zengin olan karpuz çekirdeği sporcular için protein tozundan daha değerlidir.
- Magnezyum açısından da zengin olan karpuz çekirdeği kan basıncını ve kan şekerini düzenlemektedir.
- Fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi vücudumuz için önemli ve gerekli mineraller bulunmaktadır.
- Omega-6 değeri de oldukça yüksektir ve omega-6 cilt bakımı için gerekli olan mineral türüdür.
- Omega-6 gibi omega-3 değerinin de yüksek olduğu bilinir.
- B vitamini eksikliği için ideal bir tercih olabilir. İdeal oranda B vitaminine de sahiptir.
- İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak dostudur. Bağırsakları çalıştırıp daha rahat mideye kavuşmanızda size yardım eder. Kabızlık için oldukça etkilidir.
- Antioksidan özelliği ile en iyi sonuçlar veren idrar söktürücüdür.
- Uzun zamandan beri böbrek taşlarının düşürülmesi için tercih edilir. Böbrek taşı şikayetlerinde tercih edilecek ilk yiyecektir.
- Kan dolaşımından kaynaklı hastalıkları önlemek için sıkça tercih edilir.
- Kötü kolesterole karşı en iyi kalkandır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.
- Hücrelerinizi yenilemek için gerekli olduğunuz proteini, karpuz çekirdeğinden alabilirsiniz.
Karpuz Çekirdeği Zararlı Mı? Hangi Durumda Zararlı Hale Gelir?
Karpuz çekirdekleri sağlıklı şekilde sindirilmediği durumda; mide ağrılarına sebep olabilir. Bu yüzden karpuz çekirdeği nasıl tüketilmeli diye düşünürseniz; sindirim konusunu hatırlatmak isteriz. Sindirim sorunu dışında, şu güne kadar herhangi bir zararı görülmemiştir. Faydalarından nasiplenmek adına, her gün bir miktar karpuz çekirdeği tüketimine özen göstermenizi tavsiye ederiz.
Karpuz Çekirdeği Kilo Yapar Mı? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Aşırı tüketimde en sağlıklı olan besinler bile, vücudunuza ağır geleceğinden kilo yapma ihtimali vardır. Karpuz çekirdeği, yüksek lif sayesinde bağırsaklarınızı rahat ettirirken metabolizmanızı da çalıştırır. Sağlıklı bağırsaklar ise çalışan bir vücut demektir. Çalışan bir vücutta kilo vermek, oldukça kolay hale gelir.
Fakat çok fazla tükettiğinizde sizin için kilo aldıran bir yiyecek olduğunu da unutmamak gerekir. Neredeyse 3 tabak yedikten sonra karpuz çekirdeği zayıflatır mı diye düşünmek, sizin için tatlı bir latife olacaktır. Siz yine de tadında ve dozunda yemeye özen gösterin diyelim :) Ne der büyükler; her şeyin fazlası zarar.
Cilt Dostu Karpuz Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Ülkemizde çok nadir bilinen, karanlıklarda kalmış bir yağdır, karpuz çekirdeği yağı. Ekonomik açıdan biraz pahalı olması ve ülkemizde yeterince tanıtılmaması, değerinin bilinmemesine bir sebeptir. Cilt için etkili olan karpuz çekirdeği sivilce tedavisinde oldukça etkilidir. Stres kaynaklı ve yanlış beslenmeden kaynaklı meydana gelen sivilcelerde etkisini görmek isterseniz düzenli kullanmalısınız.
Kozmetik ürünlerinde de içerikleri süsleyen karpuz çekirdeği yağı, nemlendirici etkisiyle hem kremlerde hem de şampuanlarda tercih edilen mucize bir yağdır. Kokusuyla da hoş bir etki yaratan karpuz çekirdeği, neredeyse tüm kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Kendini seven ve cildine özen gösteren herkesin mutlaka karpuz çekirdeği yağı ile üretilen ürünleri tercih etmelidir. Saydıkça saydığımız karpuz çekirdeği faydası etkisini sizde de göstersin isterseniz, düzenli tüketimini tavsiye eder, sağlıklı günler dileriz.
Karpuzun Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.