Kirazın Faydaları: Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler

Kirazın Faydaları: Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler Tarifi

Meyvesi, Sapı ve Yaprağıyla Her Derde Deva Kiraz

Gülgiller familyasından olan kiraz, hem enfes tadı hem de faydaları ile yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bir yaz meyvesidir. Orta Asya topraklarını ana vatan edinen kiraz çiçeği beyaz renklidir. Besin ve vitamin kaynağı olduğu için birçok açıdan fayda sağlar.

Günlük olarak bir öğünde tüketilen kirazda yüksek oranda C vitamini, A vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini B6 vitamini bulunur. Ayrıca fosfor, kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum gibi mineraller yönünden zengindir.

Alternatif tıpta ağrı kesici olarak bilinen yaygın kullanımı dışında özellikle vücudun enerji ihtiyaçlarını karşılayacak gücü olması nedeni ile şifa olarak önerilir. Kırmızı, sarı, siyah gibi çeşitli renklerde ve cinslerde Türkiye’nin dört bir yanında yetiştirilmesi mümkün olan kiraz meyvesi, yaprağı ve sapı ile pek çok hastalığa iyi gelir.

kiraz

Kirazın Faydaları Nelerdir?

Yetişkin bir kiraz ağacı, her hasat mevsiminde yaklaşık 7000 kiraz üretebilir. Kirazlar, atıştırmalık olarak iyi bir seçenek olduğu gibi pasta, turta veya meyve suyu yapımında da kullanılabilir. Hem bedene hem zihne hem de cilde iyi gelir.

  • Kiraz meyvesi bol miktarda antosiyanin içerir. Özellikle kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunan pigmentasyon sağlayıcı antosiyanin, içinde bulunduğu meyvede çok güçlü bir antioksidan etkisi yaratır. Vücudumuz, kanda bulunması gereken oksijen kapasitesine ulaşmak için günde en az 3000-5000 oral ünite bulundurur ve kiraz kanın bu kapasiteye ulaşmasına yardımcı olur.
  • Kiraz böğürtlen ve çilekten beş kat daha fazla melatonin içerir ve uykusuzluğa iyi geldiği için sağlıklı uyumanızı sağlar.
  • Vücutta bulunan herhangi bir iltihabı yok edici anti inflamatuar ajan olarak hareket edebilirler.
  • Genel olarak kiraz besin değeri çeşitliliği sayesinde yaşlanmaya, kansere ve ağrılara karşı kullanılması pozitif etki sağlar.
  • Kiraz kan basıncını ve kalp atış hızınızı kontrol etmede iyi bir yardımcıdır. Aynı zamanda kardiyovasküler sistemimize de yardımcı olurlar.
  • Bilimsel olarak on beş adet kirazın baş ağrısına iyi gelen etkileri tespit edilmiştir.
  • Alkalin içerikli bir meyve olması nedeni ile vücudun ideal pH dengesini korumaya yardımcı olur.
  • Beyne iyi gelen ve yorgunluk etkilerini ortadan kaldıran vitamin ve mineraller içerir.
  • Vücuda sağladığı enerjinin yanı sıra içerisinde bulunan sodyum nedeni ile kas ve de sinir fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • İçerdiği A vitamini, B, C ve E vitaminleri ile cildin parlak ve sağlıklı kalmasını sağlamak için vücudun ihtiyaç duyduğu multivitamin dozu yaratır.
  • Kiraz suyu, cilt lekelerinin görüntüsünü azaltır ve cildin aydınlatılmasına yardımcı olarak cildi gençleştirir.
  • Kiraz, “anthocyanins” olarak bilinen kanser giderici maddeler içeren çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Herhangi bir kanser hücresini kontrol edebilen kiraz, hasarlı hücrenin kontrolsüzce yayılmasını da engellemeye yardımcı olur.
  • Uyku düzenine yardımcı olan melatonin adlı bir kimyasal ihtiva eden kirazlar, genel sağlık için oldukça faydalıdır.
  • Kiraz yemek sadece vücuda değil aynı zamanda saç güzelliği ve parlaklığa da fayda sağlar. Saça doğrudan fayda sağlayan kiraz meyvesi, mevcut kafa derisi hücrelerini yeniden aktive ederek saç uzamasını hızlandırır.

kiraz sapının faydaları

Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir?

Aktarlarda paketlenmiş olarak satılan kiraz sapları, ödem ve toksin atma konusunda vücuda destek olan bir şifa deposu olma özelliği taşır. Bir bardak sıcak suya eklenen bir yemek kaşığı kiraz sapı beş dakika dinlendirildikten sonra içilerek çay olarak tüketilir. Kurutulmuş olarak hazırlanan kiraz sapı çayı faydaları şöyledir:

  • Sinirleri yatıştırır.
  • Vücudun su tutmasını engeller ve daha çok su içmenizi sağlar.
  • Böbreklere iyi gelir ve mesane kontrolü sağlar.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında doğal tedavi yöntemi olarak tercih edilir.
  • Kanı temizler.
  • Ödem attırıcı olması nedeni ile kilo vermeye yardımcıdır.

kiraz yaprağı

Kiraz Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Meyvesi, sapı ve yaprağı dahi faydalı olan kirazın bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri bulunur. Genellikle kiraz yaprakları kısık ateşte 30 dakika kadar kaynatıldıktan sonra demlenmeye bırakılır ve süzülerek düzenli olarak bir ay boyunca tüketilir. Hem yemeklerde hem de çay olarak kullanılabilen kiraz yaprağı sayesinde çeşitli hastalıklara şifa bulunur.

  • Kiraz yaprağı, Hepatit A için önemli bir güç kaynağıdır.
  • Damar tıkanıklığına iyi gelir.
  • Yağ yakmaya yardımcı olan yapraklar kilo vermeye yardımcı olur.
  • Romatizma için faydalıdır.
  • Fazla fitobesin içeren kiraz yapraklarının ilaç etkisi gösterilebilmesi için doktora danışarak kullanmak faydalıdır.

kiraz faydaları

Kiraz Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Olgunlaşmış bir kilo kirazın dört litre su içerisine ezilerek atılması ile elde edilecek olan sirkenin içerisine mayalama işlemi için bir çay bardağı elma veya üzüm sirkesi eklenir. Son olarak bir yemek kaşığı kaya tuzu konarak ağzı kapatılan kirazlar yaklaşık yirmi gün sonra kullanıma hazır hale gelir. Kaslara zindelik sağlayan, selüliti yok eden ve cilt problemleri ile savaşan kiraz sirkesi hakkında tarihte bir çeşit güzellik iksiri olarak kullanıldığı yönünde inanışlar bulunur.

kiraz kalori

Kiraz Kalori ve Besin Değeri

Bir porsiyon kiraz kalori olarak yaklaşık 100 kalori içerir. Öğün sonrası alınan kiraz yağ yakmaya yardımcı olduğu için diyet listesinde yer alan meyvelerin başında gelir. Bir porsiyon kirazda 0,3 g yağ, 3 mg sodyum, 173 mg potasyum, 12 g karbonhidrat, 8 g şeker ve 1,6 g diyet lifi içerir.

Detaylı bilgi için: Kiraz Kaç Kalori? Besin Değeri – Zayıflatır Mı, Diyette Yenir Mi?

kiraz kaç kalori

Kiraz Meyveli 10 Nefis Tarif

Pek çok tarif kiraz vitaminleri ile çeşitlendirilerek yapılabilir. Narin bir meyve olan kirazların saklanma koşulları oldukça önemli olduğu için yapılan tariflerin buzdolabında uygun koşullarda saklanması önemlidir. Genellikle tatlı tarifleri ile meşhur olan kirazı, meyve salatasına katarak da keyifle tüketebilirsiniz.

1) Tadı Damakta Kalan Kirazlı Turta

Klasik tart hamurunun kirazla buluşması sonucu elde edilen kirazlı turta, hafif ve doğal tatlandırıcı bir tatlı olarak beş çaylarında servis edilebilir. Hem sağlıklı hem de vitaminli bir tarif olan turta, çocukların da severek yiyeceği bir tariftir. Kirazlı Turta

Tarif: Kirazlı Turta

2) Muhteşem Kiraz Reçeli

Herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tarif olan kiraz reçeli, kirazları kışa saklamak açısından en güzel yöntemlerden birini sunar. Kiraz reçeli, rengi ile sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olabilir. Kiraz Reçeli

Tarif: Kiraz Reçeli

3) Hazım Kolaylaştıran Kirazlı Doğal Meyve Suyu

En güzel yaz meyvelerinin bir araya gelmesi ile elde edilen doğal maden suyu, her çeşit meyve ile hazırlanabildiği gibi doğal içerikli olması nedeni ile hazım konusunda mideye yardımcı bir içecek olma özelliği gösterir. Doğal Kiraz Suyu

Tarif: Doğal Kiraz Suyu

4) Kirazlı Kek Eşliğinde Görsel Şölen

Davetlerde özellikle denenmesi gereken kirazlı kek, görüntüsü ile bir şölen yarattığı için mükemmel bir sunum yapmanızı sağlar. Kirazlı Kek

Tarif: Kirazlı Kek

5) Sağlıklı Doğal İçecek Kiraz Kompostosu

Sofralarda doğal meyve suyu kullanmayı sevenlerin oldukça beğeneceği bir tarif olan kiraz kompostosu, kirazı içmesi keyifli bir içecek olarak tüketmenize fayda sağlar. Altı ayı dolan bebeklerin beslenmesine mutlaka eklenmesi gereken kiraz kompostosu son derece lezzetlidir. Kiraz Kompostosu

Tarif: Kiraz Kompostosu

6) En Bereketli Kiraz Dolgulu Pasta

Özellikle kalabalık misafirler için yapılması önerilen kiraz dolgulu pasta, hem yapımı çok kolay hem de lezzetli olması ile gözde tariflerinizden biri olabilir. Yumuşacık bir kek hamurunun üzerine dökülen krema ve kirazlarla muhteşem bir pasta tadına varabilirsiniz. Kiraz Dolgulu Pasta

Tarif: Kiraz Dolgulu Pasta

7) Kirazlı Kup Magnolia ile Günün Özel Tatlısı Hazır

Kuplarda şık sunumu ile fark yaratan kirazlı kup magnolia ile kirazdan alınması gereken günlük besin ihtiyacı karşılanabilir. Her türlü bisküvi ile pratik bir şekilde hazırlanan tarifin buzdolabında bekletilmesi önemlidir. Kirazlı Kup Magnolia

Tarif: Kirazlı Kup Magnolia

8) Enfes Kiraz Tatlısı

Rulo şeklinde hazırlanan kirazların saklandığı hamur içerisindeki lezzeti harikalar yaratırken kiraz sevenler için muhteşem bir deneyim yaratabilirsiniz. Kiraz Tatlısı

Tarif: Kiraz Tatlısı

9) Ev Yapımı Sağlıklı Kiraz Suyu

İçerdiği tüm vitamin ve mineral değerlerini kaybetmeden suyuna bırakan kirazları soğuk içecek olarak tüketebilirsiniz. Oldukça sağlıklı olan kiraz suyu yaz aylarında hem besler hem de daha dinç hissetmenizi sağlar. Kiraz Suyu

Tarif: Kiraz Suyu

10) Şık Sunumlu Pratik Kiraz Soslu Tatlı

Krem şanti ve labne ile hazırlanan kiraz soslu tarif, yaz kış tüketilebilen en pratik tariflerden biridir. Özellikle dondurucudan çıkarttığınız kirazlarla bile muhteşem sonuç alabileceğiniz kirazlı tatlıyı kâse veya bardaklarda servis edebilirsiniz. Pratik Kiraz Soslu Tatlı

Tarif: Pratik Kiraz Soslu Tatlı

Kiraz ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kiraz Sapı Çayı Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kiraz Kompostosu Tarifi

Kiraz Kompostosu

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kiraz Kompostosu Tarifi

Kiraz Kompostosu

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kiraz Suyu Tarifi

Kiraz Suyu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kiraz Şerbeti Tarifi

Kiraz Şerbeti

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri