Kirazın Faydaları: Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler

Kirazın Faydaları: Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler Tarifi

Meyvesi, Sapı ve Yaprağıyla Her Derde Deva Kiraz

Gülgiller familyasından olan kiraz, hem enfes tadı hem de faydaları ile yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bir yaz meyvesidir. Orta Asya topraklarını ana vatan edinen kiraz çiçeği beyaz renklidir. Besin ve vitamin kaynağı olduğu için birçok açıdan fayda sağlar.

Günlük olarak bir öğünde tüketilen kirazda yüksek oranda C vitamini, A vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini B6 vitamini bulunur. Ayrıca fosfor, kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum gibi mineraller yönünden zengindir.

Alternatif tıpta ağrı kesici olarak bilinen yaygın kullanımı dışında özellikle vücudun enerji ihtiyaçlarını karşılayacak gücü olması nedeni ile şifa olarak önerilir. Kırmızı, sarı, siyah gibi çeşitli renklerde ve cinslerde Türkiye’nin dört bir yanında yetiştirilmesi mümkün olan kiraz meyvesi, yaprağı ve sapı ile pek çok hastalığa iyi gelir.

kiraz

Kirazın Faydaları Nelerdir?

Yetişkin bir kiraz ağacı, her hasat mevsiminde yaklaşık 7000 kiraz üretebilir. Kirazlar, atıştırmalık olarak iyi bir seçenek olduğu gibi pasta, turta veya meyve suyu yapımında da kullanılabilir. Hem bedene hem zihne hem de cilde iyi gelir.

  • Kiraz meyvesi bol miktarda antosiyanin içerir. Özellikle kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunan pigmentasyon sağlayıcı antosiyanin, içinde bulunduğu meyvede çok güçlü bir antioksidan etkisi yaratır. Vücudumuz, kanda bulunması gereken oksijen kapasitesine ulaşmak için günde en az 3000-5000 oral ünite bulundurur ve kiraz kanın bu kapasiteye ulaşmasına yardımcı olur.
  • Kiraz böğürtlen ve çilekten beş kat daha fazla melatonin içerir ve uykusuzluğa iyi geldiği için sağlıklı uyumanızı sağlar.
  • Vücutta bulunan herhangi bir iltihabı yok edici anti inflamatuar ajan olarak hareket edebilirler.
  • Genel olarak kiraz besin değeri çeşitliliği sayesinde yaşlanmaya, kansere ve ağrılara karşı kullanılması pozitif etki sağlar.
  • Kiraz kan basıncını ve kalp atış hızınızı kontrol etmede iyi bir yardımcıdır. Aynı zamanda kardiyovasküler sistemimize de yardımcı olurlar.
  • Bilimsel olarak on beş adet kirazın baş ağrısına iyi gelen etkileri tespit edilmiştir.
  • Alkalin içerikli bir meyve olması nedeni ile vücudun ideal pH dengesini korumaya yardımcı olur.
  • Beyne iyi gelen ve yorgunluk etkilerini ortadan kaldıran vitamin ve mineraller içerir.
  • Vücuda sağladığı enerjinin yanı sıra içerisinde bulunan sodyum nedeni ile kas ve de sinir fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • İçerdiği A vitamini, B, C ve E vitaminleri ile cildin parlak ve sağlıklı kalmasını sağlamak için vücudun ihtiyaç duyduğu multivitamin dozu yaratır.
  • Kiraz suyu, cilt lekelerinin görüntüsünü azaltır ve cildin aydınlatılmasına yardımcı olarak cildi gençleştirir.
  • Kiraz, “anthocyanins” olarak bilinen kanser giderici maddeler içeren çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Herhangi bir kanser hücresini kontrol edebilen kiraz, hasarlı hücrenin kontrolsüzce yayılmasını da engellemeye yardımcı olur.
  • Uyku düzenine yardımcı olan melatonin adlı bir kimyasal ihtiva eden kirazlar, genel sağlık için oldukça faydalıdır.
  • Kiraz yemek sadece vücuda değil aynı zamanda saç güzelliği ve parlaklığa da fayda sağlar. Saça doğrudan fayda sağlayan kiraz meyvesi, mevcut kafa derisi hücrelerini yeniden aktive ederek saç uzamasını hızlandırır.

kiraz sapının faydaları

Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir?

Aktarlarda paketlenmiş olarak satılan kiraz sapları, ödem ve toksin atma konusunda vücuda destek olan bir şifa deposu olma özelliği taşır. Bir bardak sıcak suya eklenen bir yemek kaşığı kiraz sapı beş dakika dinlendirildikten sonra içilerek çay olarak tüketilir. Kurutulmuş olarak hazırlanan kiraz sapı çayı faydaları şöyledir:

  • Sinirleri yatıştırır.
  • Vücudun su tutmasını engeller ve daha çok su içmenizi sağlar.
  • Böbreklere iyi gelir ve mesane kontrolü sağlar.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında doğal tedavi yöntemi olarak tercih edilir.
  • Kanı temizler.
  • Ödem attırıcı olması nedeni ile kilo vermeye yardımcıdır.

kiraz yaprağı

Kiraz Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Meyvesi, sapı ve yaprağı dahi faydalı olan kirazın bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri bulunur. Genellikle kiraz yaprakları kısık ateşte 30 dakika kadar kaynatıldıktan sonra demlenmeye bırakılır ve süzülerek düzenli olarak bir ay boyunca tüketilir. Hem yemeklerde hem de çay olarak kullanılabilen kiraz yaprağı sayesinde çeşitli hastalıklara şifa bulunur.

  • Kiraz yaprağı, Hepatit A için önemli bir güç kaynağıdır.
  • Damar tıkanıklığına iyi gelir.
  • Yağ yakmaya yardımcı olan yapraklar kilo vermeye yardımcı olur.
  • Romatizma için faydalıdır.
  • Fazla fitobesin içeren kiraz yapraklarının ilaç etkisi gösterilebilmesi için doktora danışarak kullanmak faydalıdır.

kiraz faydaları

Kiraz Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Olgunlaşmış bir kilo kirazın dört litre su içerisine ezilerek atılması ile elde edilecek olan sirkenin içerisine mayalama işlemi için bir çay bardağı elma veya üzüm sirkesi eklenir. Son olarak bir yemek kaşığı kaya tuzu konarak ağzı kapatılan kirazlar yaklaşık yirmi gün sonra kullanıma hazır hale gelir. Kaslara zindelik sağlayan, selüliti yok eden ve cilt problemleri ile savaşan kiraz sirkesi hakkında tarihte bir çeşit güzellik iksiri olarak kullanıldığı yönünde inanışlar bulunur.

kiraz kalori

Kiraz Kalori ve Besin Değeri

Bir porsiyon kiraz kalori olarak yaklaşık 100 kalori içerir. Öğün sonrası alınan kiraz yağ yakmaya yardımcı olduğu için diyet listesinde yer alan meyvelerin başında gelir. Bir porsiyon kirazda 0,3 g yağ, 3 mg sodyum, 173 mg potasyum, 12 g karbonhidrat, 8 g şeker ve 1,6 g diyet lifi içerir.

Detaylı bilgi için: Kiraz Kaç Kalori? Besin Değeri – Zayıflatır Mı, Diyette Yenir Mi?

kiraz kaç kalori

Kiraz Meyveli 10 Nefis Tarif

Pek çok tarif kiraz vitaminleri ile çeşitlendirilerek yapılabilir. Narin bir meyve olan kirazların saklanma koşulları oldukça önemli olduğu için yapılan tariflerin buzdolabında uygun koşullarda saklanması önemlidir. Genellikle tatlı tarifleri ile meşhur olan kirazı, meyve salatasına katarak da keyifle tüketebilirsiniz.

1) Tadı Damakta Kalan Kirazlı Turta

Klasik tart hamurunun kirazla buluşması sonucu elde edilen kirazlı turta, hafif ve doğal tatlandırıcı bir tatlı olarak beş çaylarında servis edilebilir. Hem sağlıklı hem de vitaminli bir tarif olan turta, çocukların da severek yiyeceği bir tariftir. Kirazlı Turta

Tarif: Kirazlı Turta

2) Muhteşem Kiraz Reçeli

Herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tarif olan kiraz reçeli, kirazları kışa saklamak açısından en güzel yöntemlerden birini sunar. Kiraz reçeli, rengi ile sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olabilir. Kiraz Reçeli

Tarif: Kiraz Reçeli

3) Hazım Kolaylaştıran Kirazlı Doğal Meyve Suyu

En güzel yaz meyvelerinin bir araya gelmesi ile elde edilen doğal maden suyu, her çeşit meyve ile hazırlanabildiği gibi doğal içerikli olması nedeni ile hazım konusunda mideye yardımcı bir içecek olma özelliği gösterir. Doğal Kiraz Suyu

Tarif: Doğal Kiraz Suyu

4) Kirazlı Kek Eşliğinde Görsel Şölen

Davetlerde özellikle denenmesi gereken kirazlı kek, görüntüsü ile bir şölen yarattığı için mükemmel bir sunum yapmanızı sağlar. Kirazlı Kek

Tarif: Kirazlı Kek

5) Sağlıklı Doğal İçecek Kiraz Kompostosu

Sofralarda doğal meyve suyu kullanmayı sevenlerin oldukça beğeneceği bir tarif olan kiraz kompostosu, kirazı içmesi keyifli bir içecek olarak tüketmenize fayda sağlar. Altı ayı dolan bebeklerin beslenmesine mutlaka eklenmesi gereken kiraz kompostosu son derece lezzetlidir. Kiraz Kompostosu

Tarif: Kiraz Kompostosu

6) En Bereketli Kiraz Dolgulu Pasta

Özellikle kalabalık misafirler için yapılması önerilen kiraz dolgulu pasta, hem yapımı çok kolay hem de lezzetli olması ile gözde tariflerinizden biri olabilir. Yumuşacık bir kek hamurunun üzerine dökülen krema ve kirazlarla muhteşem bir pasta tadına varabilirsiniz. Kiraz Dolgulu Pasta

Tarif: Kiraz Dolgulu Pasta

7) Kirazlı Kup Magnolia ile Günün Özel Tatlısı Hazır

Kuplarda şık sunumu ile fark yaratan kirazlı kup magnolia ile kirazdan alınması gereken günlük besin ihtiyacı karşılanabilir. Her türlü bisküvi ile pratik bir şekilde hazırlanan tarifin buzdolabında bekletilmesi önemlidir. Kirazlı Kup Magnolia

Tarif: Kirazlı Kup Magnolia

8) Enfes Kiraz Tatlısı

Rulo şeklinde hazırlanan kirazların saklandığı hamur içerisindeki lezzeti harikalar yaratırken kiraz sevenler için muhteşem bir deneyim yaratabilirsiniz. Kiraz Tatlısı

Tarif: Kiraz Tatlısı

9) Ev Yapımı Sağlıklı Kiraz Suyu

İçerdiği tüm vitamin ve mineral değerlerini kaybetmeden suyuna bırakan kirazları soğuk içecek olarak tüketebilirsiniz. Oldukça sağlıklı olan kiraz suyu yaz aylarında hem besler hem de daha dinç hissetmenizi sağlar. Kiraz Suyu

Tarif: Kiraz Suyu

10) Şık Sunumlu Pratik Kiraz Soslu Tatlı

Krem şanti ve labne ile hazırlanan kiraz soslu tarif, yaz kış tüketilebilen en pratik tariflerden biridir. Özellikle dondurucudan çıkarttığınız kirazlarla bile muhteşem sonuç alabileceğiniz kirazlı tatlıyı kâse veya bardaklarda servis edebilirsiniz. Pratik Kiraz Soslu Tatlı

Tarif: Pratik Kiraz Soslu Tatlı

Kiraz ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kiraz Sapı Çayı Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Böyle Bir Börek Daha Önce Yemediğiniz Tarifi

Böyle Bir Börek Daha Önce Yemediğiniz

12-14 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kiraz Suyu Tarifi

Kiraz Suyu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kiraz Kompostosu Tarifi

Kiraz Kompostosu

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kiraz Suyu Tarifi

Kiraz Suyu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kiraz Suyu Tarifi

Kiraz Suyu

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri