Kişniş Nedir? Nasıl Kullanılır? 3 Değişik Tarif

Kişniş Nedir? Nasıl Kullanılır? 3 Değişik Tarif Tarifi

Maydanoz Misali Kişniş Nam-ı Diğer Aş Otu

Deneyimli ev hanımlarının gözdesi olan kişniş, pratikliği, yarattığı özgün lezzetler ve etkileyici kokusu ile genç mutfak severlerin evlerine de yavaş yavaş giriyor. Taze, kuru, tohum veya öğütülmüş olarak tüketilebilen kişniş, kırsal yörelerde yemeklerin vazgeçilmezi olurken şehirlerde de şık restoranların lezzet sırrı olarak yer alıyor. Her yemeğe yakışan, hamburgerden tava yemeğine kadar pek çok menüde yer alabilen otu tanımak için kullanım alanlarına bakabilirsiniz.

Kişniş Nedir? Nerelerde Bulunur?

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan kişniş otu, sıklıkla maydanoz ile karıştırılır. Eğer siz de ikiliyi ayırt edemeyenlerdenseniz bitkilerin kokusuna ve tadına odaklanarak ayırt testlerini geçebilirsiniz. Daha yoğun bir tadı ve baharatlı bir kokusu olan aş otu, besin değerleri ve daha güçlü antioksidan özelliği ile de maydanozdan ayrışır. Maydanoz sadece tuzlu yemeklerde kullanılırken, kişnişin sapı ve yaprakları yemeklerde, kişniş tohumu ise pastacılıkta kullanılarak bitkiden yararlanılmaktadır. Hamur işlerinde ve özellikle tuzlu çöreklerde yer alan bitki, pek çok yiyecek ve içecekte yer bulabilmesi ile de maydanoza fark atabilir.

Konyalılar, Burdurlular ve Ispartalılar aş otuna aşinadır, zira bu bitki en çok ülkemizin Konya, Isparta ve Burdur illerinde yetiştirilir. Yeşillik alanlardan toplanabilecek olan kişniş baharatı, yıl boyunca olgunlaştıkça hasat edilir. Bereketlidir. Şehirlerde aktarlardan ve büyük marketlerden alınabilen ürün, kilo ile gram üzerinden veya paketli halde satılabilmektedir.

Tohumu kurutularak paketlenen bitkinin yaş ve taze hali ise organik marketler ve büyük manavlarda zaman zaman yer alabilir. Online marketlerde ve yöresel lezzetler, otlar satan internet sitelerinde de bulunabilir. Dileyen kullanıcılar tohumları ekerek küçük alanlarda maydanoz gibi kişniş de yetiştirebilir.

Bakımı kolay olan bitki zahmetsizce yıl boyu taze yapraklarla yemeklerinizi süsleyebilir. Kuru alınan paketler de nemsiz, serin ve ışık almayan kutularda uzun süre saklanabilir, bozulmadan uzun süre tüketilebilir.

Kişniş Tohumu: 6 Faydası, Nasıl Kullanılır?

kişniş bitkisi

Kişniş Faydaları Nelerdir?

  • Antioksidan özelliği ile öne çıkan kişniş otunun faydaları içeriğindeki kuarsetin, apigenin gibi flavonoidlere bağlanır.
  • Kalbi koruyucu etkisi bilinir.
  • Kansere karşı vücuda direnç kazandırdığı iddia edilir. Kanser hastalarının harici kullanım öncesi doktorlarına danışması gerekmektedir.
  • Sindirime yardımcı ve şeker düşürücü olduğu gerekçesiyle çay halinde tüketilmektedir. Diyabet hastalarının doktorlarından görüş alarak kişnişe başvurmaları tavsiye edilir.
  • Demir, manganez ve magnezyum içeriği mineral eksikliği olan hastaların kullanımını artırır.
  • Diyet lifi içeriği sebebiyle tok tutar ve diyet listelerinde baharat olarak tavsiye edilir. ‘Kişniş zayıflatır mı?’ sorusunun yanıtı lif içeriği sebebiyle olumludur.
  • Kötü kolesterole iyi geldiği öne sürülür. Kolesterol sorunu olanlar konu hakkında doktorlarından bilgi alabilir.
  • Adet düzensizliğine karşı kullanılır.
  • Cilt sorunları olan, ishal ve ağız ülseri hastaları sıklıkla kişniş yağının faydaları ile övünmektedir. Kişnişin bu tür problemlerde doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir.
  • Ağız kokusunu gidermek için tohumu çiğnenebilir.
  • Saman nezlesi için kullanılmaktadır. Kişniş yağının kendisinin alerji yapabilmesine karşı hastaların alerji testi yaptırdıktan sonra kullanıma başlamaları salık verilir.
  • Salmonella bakterisine karşı direnci artırır. Bu sebeple özellikle et marinelerinde sıklıkla kullanılır.
  • Çiçek hastalığı için geçmiş çağlarda ilaç olarak kullanılmıştır.
  • Romatizmal sızılar ve eklem ağrıları için semptom gidericidir.
  • Kemik erimesi sorununun önlenmesi için harici kullanımı mevcuttur.
  • Afrodizyak özelliği bilinmektedir.
  • İştah açar.

Detaylı bilgi için:

Kişnişin Hiç Duymadığınız 10 Faydası

kişnişin faydaları

Kişniş Nasıl Kullanılır?

Kişniş otu nasıl kullanılır? ve kişniş otu ne işe yarar? gibi soruları sıklıkla duyan tüketiciler soruların yanıtlarının da çok çeşitli olduğunu biliyordur. Kişniş yemeği yapılabilir. Haşlanarak yoğurtlanan tohumların yenebilmesinin yanında yapraklar güveçte et yemeklerine katılabilir, soslarla makarnalara tat verebilir veya salatalara rahiya katabilir.

Gövdesi fasulye yemeğine konulabilen kişniş, yoğurtlu çorbaların da vazgeçilmezidir. Turşularda, hamur işlerinde, körili sos ile tavuk tavalarda rastlanabilen bitki bal ile karıştırılarak da kahvaltılarda yer alabilir. Tavuk yemeklerinde, sakatat lezzetlerinde ve hatta patateste kullanılan kişniş çay içinde de, salata üzerinde de tüketilebiliyor. Kimi ünlü restoranlar hamburger köftelerinin içine bile kişniş gövdesini küçük küçük doğrayarak veya rendeleyerek katıyor. Ortaya çıkan kişnişli köfte, restoranın özel lezzeti olarak adlandırılıyor, marka hamburgerlerinin özel tadı ile anılıyor.

Kişnişi mutfaklarından eksik etmeyenler ise hem sağlıklı hem de leziz otun, etin lezzet sırrı olduğunun ayrımına varıyor. Yemeklerinize fark katacak kişnişli tariflerle misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz.

kişniş otu

Kişniş Otu Yüksek Tansiyon Hastalıklarında Fayda Sağlar mı?

Kişniş tansiyonu düşürür mü? sorusunun bilimsel olarak ispatlanmış olumlu yanıtı mevcut değildir. Ancak halk arasında tansiyonu düşürdüğüne dair rivayetler vardır. Tansiyon hastalarının ilaçlarını ihmal etmemesi ek tedavi olarak yemeklerde düşük dozlarda kişniş tüketebilmesi ise hekim gözleminde mümkündür.

Kişniş Benlere Nasıl Uygulanır?

Ben sorunu olanlar kişnişten yardım alabilir. Kişniş kürü yapılarak cilt üzerindeki benlerden kurtulunabilir. İyice öğütülen kişniş otu ile benlere hafifçe masaj yapılır. Birkaç dakikalık masajın ardından cilt ılık su ile yıkanır. Haftada 3 defa birer gün arayla uygulanan kür sonrası benlerin azaldığı gözlemlenebilir. Tedavi öncesi kullanıcılar, dermatologlarından onay almalı, özellikle iki renkli ve asitmetrik benler üzerine doktor onayının ardından işlem yapılmalıdır.

kişniş faydaları

Kişniş Zararları Nelerdir?

Kişnişin zararları uzun süreli kullanımda görülmektedir, küçük porsiyonlarda, tatlandırıcı olarak kullanılan baharatın bir zararı gözlemlenmez. Yoğun ve uzun süre kullanım karaciğeri yorabilir. Kişniş tohumu yağı alerji yapabileceğinden bilinçsiz kullanımı tehlikeli sonuçlar yaratabilir.

Gebelik ve emzirme sırasında sütü kesme etkisi yapabilir. Kişnişin hamilelere zararları konusunda doktorlardan detaylı bilgi alınabilir, kişniş kullanımı öncesi muhakkak hekimlerden görüş alınması tavsiye edilir. Yüksek dozda kişniş kullanımı boğaz kuruluğu yapabilir ve güneşe maruz kalındığında daha çabuk yanmaya neden olabilir. Aşırı kullanım diyabet hastalarına zarar verebilir.

kişniş tohumu

Kişniş Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kişniş yemeklere baharat olarak atılabildiği gibi bitki çayı olarak da tüketilir. Taze bitkisi salatalarda yer bulan kişnişin kuru hali öğütülerek nane ve kekik gibi yemekleri tatlandırabilir. Sarımsaklı yoğurtla karıştırıldığında haşlanarak da tüketilebilen bitki genellikle yemeklere katılarak oral yollarla alınmaktadır. Kişniş ile yapılan merhemler ise ben tedavisinde kullanılmaktadır.

kişniş nedir

Et ve Sebze Yemekleriyle Uyum Sağlayabilecek

3 Farklı Kişniş Tarifi

Kişnişe mutfaklarında saha sık yer vermek isteyen ziyaretçiler, kişnişli tariflerden yararlanarak yeni keşifler yapabilir, yemeklerini alternatif tatlarla süsleyebilirler. Kişnişli özel tariflerle siz de anne yemeklerine modern dokunuşlar ekleyebilirsiniz,

1) Kişnişli Domatesli Makarna

En hızlı yapılan yemeklerden biri olan makarnayı kişnişle pişirerek özgün lezzetler elde edebilirsiniz. Domates ve kişniş ile tatlandıracağınız paket makarnayı dakikalar içinde pişirerek sevdiklerinizi şaşırtacak yemekler yapabilirsiniz. Kişnişli domatesli makarna parmesanla süslenerek lezzeti artırılabilir. Öyle lezzetli olacak ki çat kapı gelen misafirlere bile hemen hazırlayarak ikram edebilirsiniz. Kişnişli Domatesli Makarna

Tarif: Kişnişli Domatesli Makarna

2) Taze Kişniş Eşliğinde Arnavut Ciğeri

Kişniş ile yapılan bir diğer tarif ise taze kişniş eşliğinde Arnavut ciğeri. Ete özellikle lezzet katan bir baharat olan kişniş, ciğerdeki soğan tadını ve kokusunu da hafifletir. Taze olarak kullanılan ot, salata gibi ferahlatıcı, hafif bir aperitif olurken sumak ile tatlanarak yemeği taçlandırır. Kişniş bakteri karşıtı özelliği ile hijyen açısından da et yemeklerinin gözdesi haline gelir. Taze Kişniş Eşliğinde Arnavut Ciğeri

Tarif: Taze Kişniş Eşliğinde Arnavut Ciğeri

3) Kişnişli Kahvaltılık Patates

Kişnişli kahvaltılık patates ile kahvaltı sofralarınıza da sağlık getirebilirsiniz. Salçalı veya salçasız yapacağınız tarif ile çocuklarınıza kişniş yedirebilir, patates kızartmasını çok daha lezzetli ve sağlıklı bir tarife dönüştürebilirsiniz. Kişnişin hafif tadı ve kokusu ile kavrulan patateslerle atıştırma tabaklarında bile fark yaratabilir, arkadaşlarınızdan sık sık ‘Çok güzel olmuş, bunun içine ne koydun?’ sorusunu duyabilirsiniz. Kişnişli Kahvaltılık Patates

Tarif: Kişnişli Kahvaltılık Patates

Kişniş ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır Tarifi

Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Değişik Kısır Tarifi

Değişik Kısır Tarifi

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Değişik Omlet Tarifi

Değişik Omlet

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Değişik Tatlarda Meze Tarifi

Değişik Tatlarda Meze Tarifi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Değişik Bir Şekerpare Tarifi

Değişik Bir Şekerpare

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri