Kolza Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kolza Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Kolza Yağı Faydalı mı Zararlı mı?

Bitkisel yağ kaynağı olarak ülkemize İkinci Dünya Savaşı ile birlikte giren kolza bitkisi, ilk olarak Trakya Bölgesi’nde üretilmeye başlanmıştır. Bu bölgeyi takiben Güney Marmara, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Çukurova, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz’de de yetiştirilir.

Kolza tohumu iki boğumlu baklaya benzer yapıdadır ve kapsül içinde bulunur. Rengi koyu kahverengi ile siyah arasında olan kolza tohumları 3 ile 7 gram arası ağırlığa sahiptir. Kolza tohumu yağı, rengi oldukça açık, kokusuz ve tatsız bir yağdır. Tarımı oldukça kolay olan kolza bitkisinden üretilen kolza yağı diğer yağ çeşitlerine oranla da oldukça ekonomiktir.

Ay çiçeği ya da zeytin ağacı tarımına göre oldukça zahmetsiz bir bitki olan kolza bitkisi her iklime ve her toprağa uyum sağlayabilir. Çok çabuk büyüyebilen ve kolay ürün veren kolza bitkisi kuraklıktan ya da dondan etkilenmez. Üreticinin menfaatlerini koruyucu özelliğinden dolayı çiftçiler tarafından da ekimi yapılmak istenen kolza yağı işlenmesi de kolay bir yağ çeşididir.

kolza bitkisi

Kolza Yağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

%15-24 oranında protein ve %40-50 oranında yağ içeren bitkiden elde edilen kolza yağı linoleik ve oleik asit açısından zengin bir kaynaktır. 1 yemek kaşığı yani yaklaşık olarak 14 gram kolza yağı 120 kalori, 1 gram doymamış yağ, 4 gram çoklu doymamış yağ ve 8 gram tekli doymamış yağ asidi içerir.

Kaynama noktası yüksek bir yağ olan kolza yağı, rapiska ya da rapitsa olarak da bilinir. Yaklaşık 1 kilogram kolza bitkisi tohumundan 450 gram yağ elde edilir. Kolza yağının metanol ile tepkimesinden biyodizel yakıt elde edilir. Kolza atık yağ olarak yakıt yapımında kullanılır. Buharlı makinelerde yağlama amaçlı kullanılan kolza yağı 1950’li yıllarda yemeklerde de kullanılmaya başlanmıştır.

Kolza bitkisinin yağ eldesinden kalan posası ise küspe olarak değerlendirilir. Yüksek oranda protein içeren kolza küspesi hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Kolza bitkisinde bulunan erüsik asit ve glukosinolat bileşenleri toksik özelliklere sahiptir. Ancak kolza bitkisi ıslah edilerek bu maddeler ortadan kaldırılmıştır. Yiyecek olarak insan sağlığını küspe olarak da hayvan sağlığını tehdit ettiğinden dolayı 1979 yılında kolza bitkisinin ekimi yasaklanmıştır.

Islah edilen ve genetiği ile oynanan kolza bitkileri ekilmeye başlanmıştır. Şu anda kolza bitkisi yağı kanola olarak bilinen yağdır. Kolza bitkisini ıslah ederek tüm dünyaya tanıtan ülkenin Kanada olması nedeniyle Kanola yağı, Canadian Oil, Low Acid olarak da bilinir.

kolza yağı

Kolza Yağı Nasıl Elde Edilir?

Kolza bitkisi oldukça zehirli olan bir bitkidir. İçeriğinde yer alan bazı maddelerden genetik ıslah çalışmaları ile arındırılarak yenilebilir kanola yağı şekline getirilmiştir. Kolza bitkisinin tohumlarından ekstraksiyon metodu ile elde edilen kolza yağının tüm dünyadaki üretimi yaklaşık 22 milyon tonu bulmaktadır.

Yüksek oranda protein içermesi nedeniyle sağlığa faydaları bulunan yağ çeşidi üzerinde halen araştırmalar yapılmaktadır. İngiltere, Almanya, Fransa, Pakistan, Polonya, Kanada, Hindistan ve Çin kanola yağı üretiminde başı çeken ülkeler arasında yer almaktadır. Doymamış yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan kanola yağı 200 derece sıcaklığa dayanabilir. İlk hasat sırasında tekli doymamış yağ asidi açısından zeytinyağından daha zengin bir kaynak olmasına rağmen, ilk hasat yağının 120 derece sıcaklığa dayanamaması yemeklik olarak kullanılmasını engellemiştir.

kolza

Kolza Yağı Nasıl Kullanılır?

Gıda sanayinde ekmeklerde, margarinlerde, konserve ürünlerde ve işlenmiş hazır gıda üretiminde yaygın olarak kullanılan kolza atık yağ olarak yakıt ve makine yağı üretiminde ve kozmetik sanayinde de kullanılır. Küspesi yüksek oranda protein içerir ve hayvan yemi olarak kullanılır.

Yüksek oranda doymamış yağ içeren kolza yağı, yüksek sıcaklıkta zararlı maddeler açığa çıkardığından dolayı soğuk olarak tüketilmelidir. Kızartma sıcaklığında insan sağlığına zararlı olabileceğinden dolayı salatalar, soslar ve mezelerde tüketilmesi daha yararlıdır. Ancak nötr özelliğe sahip olan kolza yağı gıda sanayinde yüksek ısı gerektiren fırınlama ve kızartma işlemlerinde kullanılmaktadır.

Bunlara ek olarak kolza yağı biyoyakıt, vernik, kayganlaştırıcı, böcek ilaçları, gazete mürekkebi, sentetik lastik, sabun, sanayi yağları, ruj ve mum gibi maddelerin yapımında kullanılır. Avrupa birliği ülkelerinin pek çoğunda kolza ekimi, biyolojik dizel yağı elde etmek için yapılır. Yeni üretilen araba modellerinde kolza yağından elde edilen dizeller rahatlıkla kullanılabilirken eski model arabalarda yağın agresifliği nedeniyle conta ve hortumlarında değişiklik yaptıktan sonra kullanılabilir.

kolza yağı nedir

Kolza Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Doymuş yağ miktarı oldukça düşük olan kolza yağı doymamış yağ asitleri açısından ise oldukça zengindir. Ayçiçeği yağında doymuş yağ oranı %12 ve zeytinyağında %15 iken kolza yağında bu oran % 7’dir.
  • Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan kolza yağı sağlıklı sinir sistemi gelişimi ve beyin fonksiyonları için faydalı bir yağ çeşididir.
  • Tekli doymamış yağ oranı düşük olduğundan dolayı kan kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir.
  • Yüksek oranda E vitamini içeren kolza yağı, A,D ve K vitaminleri açısından da zengin bir yağdır. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde özellikle cilt üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Bağırsak hareketlerini arttırıcı özelliğe sahip olan kolza yağı kabızlığı önleyici etki gösterir.
  • Zengin bir D vitamini kaynağı olan kolza yağı raşitizm gibi kemik hastalıklarına karşı çocukları korur. Çocukların beyin, sinir sistemi, kas ve kemik gelişimine faydalı bir ağ çeşididir.

kolza yağı zararları

Kolza Yağı Zararları Nelerdir?

Kalp hastalıkları üzerine olumsuz etkisi bulunan kolza yağı, aşırı tüketildiğinde kansızlık, kabızlık, görme hasarı, aşırı duyarlılık gibi yan etkilere neden olur. Böbreklerde ve böbrek üstü bezlerde kalıcı hasara neden olması da kolza yağı zararları arasındadır.

Bağışıklık sistemi üzerinde negatif etkilere sahip olan kolza yağı içeriğinde yer alan erüsik asit nedeniyle aşırı tüketiminde dolaşım ve sinir sisteminde hasarlar oluşabilir. En büyük tehlikelerinden biri ise akciğer kanserine yakalanma riskini arttırmasıdır.

Kolza yağının zararlarının temelinde yatan nedenlerden biri ise içeriğinde yer alan trans yağ miktarıdır. Margarinlerde kolza yağı kullanılması trans yağdan kaynaklanan riskleri daha da arttırmaktadır.

Sonuç olarak kolza yağı faydaları olmasına karşın zararları olan ve faydaları ile zararları birbirini nötrleyen akıl karıştırıcı bir yağ türüdür. Kullanımı riskli bir yağ çeşidi olan kolza yağı içeriğinde yer alan zehirli maddeler nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir. Kolza bitkisinin genetiği değiştirilerek hazırlanan kanola yağını kullanılırken ise genetiği ile oynandığı göz önüne alınarak tüketilmelidir.

kolza yağı fiyatı

Kolza Yağı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Kolza yağı büyük alışveriş merkezlerinden, aktarlardan, online gıda maddesi satışı yapan firmalardan kolaca satın alınabilir. Özellikle yemek için kullanılan kolza yağı diğer adı ile kanola yağı satın alırken markasına dikkat edilmeli devlet tarafından onay verilmiş sahalarda üretiminin yapılıp yapılmadığı göz önüne alınmalıdır. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen kanola yağları sağlık açısından daha faydalı olduğu hatırlanmalıdır.

Kolza yağı satış fiyatı yağın üretim yöntemine ve markasına göre değişiklik gösterir. Yemeklik olarak kullanılacak kolza yağının 1 litresi ortalama 6-10 lira arasında değişir. Kozmetik amaçlı kullanılan kolza yağının 100 mililitresi 25 lira ile 45 lira arasındadır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri