Lotus Çiçeği: Anlamı, Özellikleri ve Faydaları

Lotus Çiçeği: Anlamı, Özellikleri ve Faydaları Tarifi

Çamurda Açan Sonsuz Yaşamın Simgesi

Lotus Çiçeği Nam-ı Diğer Nilüfer

İnsanların gizemli ve kutsal bulduğu mucizevi bir çiçek; lotus çiçeği. Özellikle Mısır, Hindistan ve Vietnam gibi Doğu kültürlerinde binlerce yıldır “sonsuz yaşamın simgesi” olarak bilinen çiçeğin diğer çiçeklerden farklı bir yaşam döngüsü bulunur.

Çamur ve bataklıkta yetişmesine rağmen hiçbir şekilde bulunduğu ortamın kirinden etkilenmeyen lotus çiçeği, mucizevi bir şekilde her gece kapanır ve tekrar üzerinde hiçbir çamur lekesi olmadan geri açar. Beyaz, pembe, kırmızı mavi, mor gibi renklerle çamur ortasında parlayan ve bilindik çiçek mantığına meydan okuyan lotusun tarihi milyonlarca yıl öncesine dayanır. Avrupa’da koruma altına alınan bitki, insan sağlığına çeşitli kullanım şekilleri ile inanılmaz faydalar sunar.

nilüfer çiçeği

Lotus Çiçeği Özellikleri

Renkleri ve yaydığı pozitif enerji nedeni ile lotus çiçeği büyüleyici özelliklere sahiptir. Tohumları bile susuz birkaç yüzyıl saklanabilen bitkinin yetiştirilmesi hayli zahmetlidir:

  • Lotus çiçeği tohumu bir bardak suda filizlenmesi için bekletilir.
  • Suyu sürekli değiştirilen tohum bir hafta sonra filiz verir.
  • Filizler teker teker derin kaplarda toprağa ekildikten sonra killi toprak ve çakılla kapatılır.
  • Toprağa dökülen su sıcaklığının 60 derece olması ve aşırı gün ışığından faydalanıyor olması da önemli bir ayrıntıdır.
  • Sürekli verilen su ile bir yılın sonunda çamur ortasından ilk çiçeğini vermesi beklenir.

Velhasılıkelam pek çok özelliği olan lotus çiçeğini yetiştirmek hiç de kolay değildir. Bu noktada lotus çiçeği neden çamurda açar sorusu araya girer ve tamamen gizemli bir yaratılışa sahip olduğu dışında bir yanıt almak da zor olur. Şifalı bitki grubunda yer alan lotus çiçeğinin narin görüntüsü altında kendisini taşıyan yaprakları gücü ile meşhurdur.

Lotus çiçek açtıktan sonra yapraklarına toz bile değse onu uzaklaştıracak bir yetiye sahiptir. Genel temizliğini yağmur damlaları ile yapar ve bu nedenledir ki doğal ortamı Nelumbo diye tabir edilen yağmur ormanlarıdır. Kendini temizleme özelliğine sahip olan yaprakları pek çok alanda insanlığa örnek teşkil eder.

Özellikle mimari alanda binaların dış cephe boyasında faydalanılan lotus bitkisinin hem özellikleri hem yapısı dikkat çeker. Boyları 3 metreye kadar uzayabilen lotus çiçekleri, çakra olarak bilinen vücudun enerji merkezlerini de uyarıcı etkisi ile insanları pozitif enerjiye doğru yönlendirir.

lotus çiçeği nilüfer

Farklı renklere ve türlere sahip olan lotusun her rengi farklı bir anlam ifade eder:

  • Örneğin; pembe lotus, Buddha’nın yeryüzü sembolü temsili olmak dışında herhangi bir kişinin zihinsel durumu gösteren çeşitli manevi inanışlar yaratır. Pek çok din, Hindu ve Buda tanrıları pembe lotusun içinde yaşadığına inanır.
  • Kırmızı renk açan lotus çiçeği ise özverili gerçek aşkı, merhamet ve tutkuyu sembolize eder. Bu açıdan cömertliğin olduğu yerlerde kırmızı lotus yetişir.
  • Mavi lotusun özellikleri bilgeliğe işaret eden ayrıntılar içerir. Eski Mısır kültüründe akıl ve ruh üzerindeki kontrolü simgeleyen mavi lotus nadiren bulunan bir türdür.
  • Mor olan lotus çiçeği ise Buda öğretilerinin temsilidir. Kişinin uyanışı ve yeniden doğuşu konusunda bilgilendiricidir. Çeşitli özelliklerle donatılan lotusun 145.5 milyon yıldır dünyada var olduğu ve kutsallığının sürdüğü bilinir. Tarihi hayli eski olan lotus çiçeği kokusu ve tadı ile tarihin tüm dönemlerine meydan okuyan etkilere sahiptir.

lotus çiçeği anlamı

Lotus Çiçeği Hikayesi, Mitolojideki Yeri

Nelumbonaceae ailesinden olan lotus, Latince bir kelimedir; Hint lotusu, Çin su zambağı ve nilüfer gibi çeşitli isimlerle de doğada bilinir. İnsan sağlığında, sanatında ve hayatında milyonlarca yıldır var olan lotusun mitolojideki hikayesi de kendisi kadar ilgi çekicidir.

Lotus Çiçeğinin Mitolojideki Yeri

Kutsallığı ile meşhur olan bitkinin mitolojik kaynaklarda da farklı bir yeri bulunur. Mitolojide yeniden doğuşu, insanı ve varoluşu simgelediğine inanılan çiçek, Hindistan krallarından birinin oğlu olan Siddhartha’nın Tanrı Vishnu’nun bir avatarı olarak dünyaya geldiğinin habercisi olarak görülür.
Siddhartha daha doğar doğmaz yürümeye başlar ve bastığı her yerde lotus çiçekleri açar. Kendisinin büyüdükçe taşıyacağı gücü ve bilgeliği temsil eden lotusun kutsallığı Tanrı figürleri ile çiçeği birleştirmelerinden ileri gelir.

Tanrı Vishnu, Hindu ve Buda geleneklerinin çatıştığı bir dönemde dünyaya gelir. Lotus çiçeğinin su yüzeyinde tertemiz kalması gibi insanların dünyada kalması gerektiğine inanan bir felsefe geliştiren Tanrı, yoga adında bir ibadet ve meditasyon yöntemi geliştirerek insanları kriz döneminden kurtarır. Hatta Hindu inanışına göre ölen insanların ruhlarının lotus çiçekleri üzerinde yaşadığı rivayet edilir. Bu anlamda lotus, ruhun saflığını ve arınmışlığını temsil eder. Biyolojik yapı olarak çamur içinden uzayarak ışığa ulaştığı noktada çiçek açar, reenkarnasyon ve ölümsüzlüğün simgesi lotus çiçeğinin anlamı ruhun yükselişini açıklayan özel bir bitkidir.

lotus çiçeği tohumu

Lotus Çiçeği Faydaları, Neye İyi Gelir?

  • Lotus çiçekleri ve yaprakları çay olarak kullanıldığında kolesterol düşürmek için idealdir. Yağların vücut tarafından emilimini engeller ve böylece kolesterol değerlerinin daha düşük olmasına yardımcı olur.
  • Yaprakları kan şekeri seviyesini düşürerek, şeker hastalığına karşı kullanılır.
  • Karaciğer yağlanması için lotus çayı önerilir.
  • Bağışıklık güçlendirici özelliklerinin yanında detoks etkisi yapan lotus çiçeği hastalık riski konusunda vücuda direnç sağlar.
  • Huzur verici özellikleri ile bilinen lotus çiçeği sakinleştirici ve yatıştırıcı olarak kullanılır.
  • Mide için faydalı olan lotus çiçeği, ishal, gaz ve kramplarda etkilidir.
  • Doğurganlığı arttırıcı özelliklere sahip olan lotus aynı zamanda adet dönemini düzenleyici olarak bilinir.
  • Macun olarak cilde uygulanan lotus çiçeği, cildi nemlendirir ve daha genç görünmesini sağlar.
  • Lotus çiçekleri; demir, C vitamini, B vitamini ve fosfor içerir.
  • Enfekte olan bölgeye kullanılan lotus antibakteriyel olarak yaralı bölgenin iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Saç için yapılan maskelerde kullanılan lotus bitkisi, saçların erken beyazlamasının önüne geçer.

lotus çiçeği faydaları

Lotus Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Bataklıkların içinde tohumken ışık ve oksijen olmadan uzattığı dal yardımı ile nehir yüzeyinde bir çiçek açabilen ve yapraklanabilen mucize bitki; tohum, yaprak ve çiçek olarak ayrı ayrı tüketilebilir.

Genellikle lotus çiçeği, çay olarak kullanılır fakat kurutulan yaprakları baharat olarak da kullanılmasına olanak verir. Baharatı genellikle Asya ülkelerinde tüm yemeklerde kullanılır. Lotus çayı genellikle 2 çay kaşığı kuru çiçeğin 500 ml sıcak suda demlenmesi yolu ile yapılır. Kısa bir süre içinde hazır olan çayı alerjik durum söz konusu değilse düzenli olarak tüketmeniz gerekir.

Farklı bir avantaj yaratan lotus çiçeği yağı uzun yıllar saklanabilme özelliği ile saça veya cilde uygulanabilir. Cildin parlaması ve saç derisinin canlanması açısından fayda sağlayan bitkinin yağı genellikle sıkılaşma ve yaşlanma karşıtı olarak kullanılır.

Tüm parçaları yenebilen bitkinin sapları salatada, tohumları ise kavrularak doğrudan çorbalarda kullanılabilir. Lotus tohumları aynı zamanda tıbbı malzeme olarak ilaçları içeriğinde de yer alır. Herhangi bir olumsuz yan etkiye rastlanmayan lotus çiçeği faydaları kişinin tepeden tırnağa yenilenmesini hızlandıracak özelliğe sahiptir.

lotus çiçeği çayı

Lotus Çiçeği Nerede Satılır? Çayı Nerede Bulunur?

Genel olarak aktarlardan ve internet üzerinden satın alınan lotus çiçeği fiyatları farklılık gösterir. Uygun fiyatlar ile dikkat çeken lotusun tohum satışı yanında çiçek çayı satışı da bulunur. Kolayca demlenen lotus çayı sakinleştici özellikleri ile herkesin için ulaşılabilir özelliktedir. Zayıflama ve diyet için de faydalı olan lotus çiçeği çayı kişinin doğal yöntemlerle iyileşmesinde takviye olarak değerlendirilir.

lotus çiçeği dövmesi

Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir?

Çuha Çiçeği Bakımı, Faydaları, Yağı Nasıl Kullanılır? Çayı Neye İyi Gelir?

Sakinleştirici Etkili Çarkıfelek Çiçeği Anlamı ve Özellikleri

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Lotus Cheesecake Tarifi

Lotus Cheesecake

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Lotus Magnolia Tarifi

Lotus Magnolia

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bardakta Lotus Tarifi

Bardakta Lotus

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Lotus Kurabiye Tarifi

Lotus Kurabiye

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Lotus Cheesecake Tarifi

Lotus Cheesecake

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Lotus Cake Tarifi

Lotus Cake

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Lotus Cheesecake Tarifi

Lotus Cheesecake

10-12 kişilik, 1 saat Hazırlık, 45dk Pişirme
Hatmi Çiçeği Ve Kabak Çiçeği Dolması Tarifi

Hatmi Çiçeği Ve Kabak Çiçeği Dolması

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Lotus Magnolia Tarifi

Lotus Magnolia

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri Tarifi
Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Tarifler Geri
Videolar Geri