Lotus Çiçeği: Anlamı, Özellikleri ve Faydaları

Lotus Çiçeği: Anlamı, Özellikleri ve Faydaları Tarifi

Çamurda Açan Sonsuz Yaşamın Simgesi

Lotus Çiçeği Nam-ı Diğer Nilüfer

İnsanların gizemli ve kutsal bulduğu mucizevi bir çiçek; lotus çiçeği. Özellikle Mısır, Hindistan ve Vietnam gibi Doğu kültürlerinde binlerce yıldır “sonsuz yaşamın simgesi” olarak bilinen çiçeğin diğer çiçeklerden farklı bir yaşam döngüsü bulunur.

Çamur ve bataklıkta yetişmesine rağmen hiçbir şekilde bulunduğu ortamın kirinden etkilenmeyen lotus çiçeği, mucizevi bir şekilde her gece kapanır ve tekrar üzerinde hiçbir çamur lekesi olmadan geri açar. Beyaz, pembe, kırmızı mavi, mor gibi renklerle çamur ortasında parlayan ve bilindik çiçek mantığına meydan okuyan lotusun tarihi milyonlarca yıl öncesine dayanır. Avrupa’da koruma altına alınan bitki, insan sağlığına çeşitli kullanım şekilleri ile inanılmaz faydalar sunar.

nilüfer çiçeği

Lotus Çiçeği Özellikleri

Renkleri ve yaydığı pozitif enerji nedeni ile lotus çiçeği büyüleyici özelliklere sahiptir. Tohumları bile susuz birkaç yüzyıl saklanabilen bitkinin yetiştirilmesi hayli zahmetlidir:

  • Lotus çiçeği tohumu bir bardak suda filizlenmesi için bekletilir.
  • Suyu sürekli değiştirilen tohum bir hafta sonra filiz verir.
  • Filizler teker teker derin kaplarda toprağa ekildikten sonra killi toprak ve çakılla kapatılır.
  • Toprağa dökülen su sıcaklığının 60 derece olması ve aşırı gün ışığından faydalanıyor olması da önemli bir ayrıntıdır.
  • Sürekli verilen su ile bir yılın sonunda çamur ortasından ilk çiçeğini vermesi beklenir.

Velhasılıkelam pek çok özelliği olan lotus çiçeğini yetiştirmek hiç de kolay değildir. Bu noktada lotus çiçeği neden çamurda açar sorusu araya girer ve tamamen gizemli bir yaratılışa sahip olduğu dışında bir yanıt almak da zor olur. Şifalı bitki grubunda yer alan lotus çiçeğinin narin görüntüsü altında kendisini taşıyan yaprakları gücü ile meşhurdur.

Lotus çiçek açtıktan sonra yapraklarına toz bile değse onu uzaklaştıracak bir yetiye sahiptir. Genel temizliğini yağmur damlaları ile yapar ve bu nedenledir ki doğal ortamı Nelumbo diye tabir edilen yağmur ormanlarıdır. Kendini temizleme özelliğine sahip olan yaprakları pek çok alanda insanlığa örnek teşkil eder.

Özellikle mimari alanda binaların dış cephe boyasında faydalanılan lotus bitkisinin hem özellikleri hem yapısı dikkat çeker. Boyları 3 metreye kadar uzayabilen lotus çiçekleri, çakra olarak bilinen vücudun enerji merkezlerini de uyarıcı etkisi ile insanları pozitif enerjiye doğru yönlendirir.

lotus çiçeği nilüfer

Farklı renklere ve türlere sahip olan lotusun her rengi farklı bir anlam ifade eder:

  • Örneğin; pembe lotus, Buddha’nın yeryüzü sembolü temsili olmak dışında herhangi bir kişinin zihinsel durumu gösteren çeşitli manevi inanışlar yaratır. Pek çok din, Hindu ve Buda tanrıları pembe lotusun içinde yaşadığına inanır.
  • Kırmızı renk açan lotus çiçeği ise özverili gerçek aşkı, merhamet ve tutkuyu sembolize eder. Bu açıdan cömertliğin olduğu yerlerde kırmızı lotus yetişir.
  • Mavi lotusun özellikleri bilgeliğe işaret eden ayrıntılar içerir. Eski Mısır kültüründe akıl ve ruh üzerindeki kontrolü simgeleyen mavi lotus nadiren bulunan bir türdür.
  • Mor olan lotus çiçeği ise Buda öğretilerinin temsilidir. Kişinin uyanışı ve yeniden doğuşu konusunda bilgilendiricidir. Çeşitli özelliklerle donatılan lotusun 145.5 milyon yıldır dünyada var olduğu ve kutsallığının sürdüğü bilinir. Tarihi hayli eski olan lotus çiçeği kokusu ve tadı ile tarihin tüm dönemlerine meydan okuyan etkilere sahiptir.

lotus çiçeği anlamı

Lotus Çiçeği Hikayesi, Mitolojideki Yeri

Nelumbonaceae ailesinden olan lotus, Latince bir kelimedir; Hint lotusu, Çin su zambağı ve nilüfer gibi çeşitli isimlerle de doğada bilinir. İnsan sağlığında, sanatında ve hayatında milyonlarca yıldır var olan lotusun mitolojideki hikayesi de kendisi kadar ilgi çekicidir.

Lotus Çiçeğinin Mitolojideki Yeri

Kutsallığı ile meşhur olan bitkinin mitolojik kaynaklarda da farklı bir yeri bulunur. Mitolojide yeniden doğuşu, insanı ve varoluşu simgelediğine inanılan çiçek, Hindistan krallarından birinin oğlu olan Siddhartha’nın Tanrı Vishnu’nun bir avatarı olarak dünyaya geldiğinin habercisi olarak görülür.
Siddhartha daha doğar doğmaz yürümeye başlar ve bastığı her yerde lotus çiçekleri açar. Kendisinin büyüdükçe taşıyacağı gücü ve bilgeliği temsil eden lotusun kutsallığı Tanrı figürleri ile çiçeği birleştirmelerinden ileri gelir.

Tanrı Vishnu, Hindu ve Buda geleneklerinin çatıştığı bir dönemde dünyaya gelir. Lotus çiçeğinin su yüzeyinde tertemiz kalması gibi insanların dünyada kalması gerektiğine inanan bir felsefe geliştiren Tanrı, yoga adında bir ibadet ve meditasyon yöntemi geliştirerek insanları kriz döneminden kurtarır. Hatta Hindu inanışına göre ölen insanların ruhlarının lotus çiçekleri üzerinde yaşadığı rivayet edilir. Bu anlamda lotus, ruhun saflığını ve arınmışlığını temsil eder. Biyolojik yapı olarak çamur içinden uzayarak ışığa ulaştığı noktada çiçek açar, reenkarnasyon ve ölümsüzlüğün simgesi lotus çiçeğinin anlamı ruhun yükselişini açıklayan özel bir bitkidir.

lotus çiçeği tohumu

Lotus Çiçeği Faydaları, Neye İyi Gelir?

  • Lotus çiçekleri ve yaprakları çay olarak kullanıldığında kolesterol düşürmek için idealdir. Yağların vücut tarafından emilimini engeller ve böylece kolesterol değerlerinin daha düşük olmasına yardımcı olur.
  • Yaprakları kan şekeri seviyesini düşürerek, şeker hastalığına karşı kullanılır.
  • Karaciğer yağlanması için lotus çayı önerilir.
  • Bağışıklık güçlendirici özelliklerinin yanında detoks etkisi yapan lotus çiçeği hastalık riski konusunda vücuda direnç sağlar.
  • Huzur verici özellikleri ile bilinen lotus çiçeği sakinleştirici ve yatıştırıcı olarak kullanılır.
  • Mide için faydalı olan lotus çiçeği, ishal, gaz ve kramplarda etkilidir.
  • Doğurganlığı arttırıcı özelliklere sahip olan lotus aynı zamanda adet dönemini düzenleyici olarak bilinir.
  • Macun olarak cilde uygulanan lotus çiçeği, cildi nemlendirir ve daha genç görünmesini sağlar.
  • Lotus çiçekleri; demir, C vitamini, B vitamini ve fosfor içerir.
  • Enfekte olan bölgeye kullanılan lotus antibakteriyel olarak yaralı bölgenin iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Saç için yapılan maskelerde kullanılan lotus bitkisi, saçların erken beyazlamasının önüne geçer.

lotus çiçeği faydaları

Lotus Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Bataklıkların içinde tohumken ışık ve oksijen olmadan uzattığı dal yardımı ile nehir yüzeyinde bir çiçek açabilen ve yapraklanabilen mucize bitki; tohum, yaprak ve çiçek olarak ayrı ayrı tüketilebilir.

Genellikle lotus çiçeği, çay olarak kullanılır fakat kurutulan yaprakları baharat olarak da kullanılmasına olanak verir. Baharatı genellikle Asya ülkelerinde tüm yemeklerde kullanılır. Lotus çayı genellikle 2 çay kaşığı kuru çiçeğin 500 ml sıcak suda demlenmesi yolu ile yapılır. Kısa bir süre içinde hazır olan çayı alerjik durum söz konusu değilse düzenli olarak tüketmeniz gerekir.

Farklı bir avantaj yaratan lotus çiçeği yağı uzun yıllar saklanabilme özelliği ile saça veya cilde uygulanabilir. Cildin parlaması ve saç derisinin canlanması açısından fayda sağlayan bitkinin yağı genellikle sıkılaşma ve yaşlanma karşıtı olarak kullanılır.

Tüm parçaları yenebilen bitkinin sapları salatada, tohumları ise kavrularak doğrudan çorbalarda kullanılabilir. Lotus tohumları aynı zamanda tıbbı malzeme olarak ilaçları içeriğinde de yer alır. Herhangi bir olumsuz yan etkiye rastlanmayan lotus çiçeği faydaları kişinin tepeden tırnağa yenilenmesini hızlandıracak özelliğe sahiptir.

lotus çiçeği çayı

Lotus Çiçeği Nerede Satılır? Çayı Nerede Bulunur?

Genel olarak aktarlardan ve internet üzerinden satın alınan lotus çiçeği fiyatları farklılık gösterir. Uygun fiyatlar ile dikkat çeken lotusun tohum satışı yanında çiçek çayı satışı da bulunur. Kolayca demlenen lotus çayı sakinleştici özellikleri ile herkesin için ulaşılabilir özelliktedir. Zayıflama ve diyet için de faydalı olan lotus çiçeği çayı kişinin doğal yöntemlerle iyileşmesinde takviye olarak değerlendirilir.

lotus çiçeği dövmesi

Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir?

Çuha Çiçeği Bakımı, Faydaları, Yağı Nasıl Kullanılır? Çayı Neye İyi Gelir?

Sakinleştirici Etkili Çarkıfelek Çiçeği Anlamı ve Özellikleri

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Lotus Cheesecake Tarifi

Lotus Cheesecake

10-12 kişilik, 1 saat Hazırlık, 45dk Pişirme
Lotus Cake Tarifi

Lotus Cake

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Lotus Cheesecake Tarifi

Lotus Cheesecake

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Lotus Tiramisu Tarifi

Lotus Tiramisu

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Lotus Kurabiye Tarifi

Lotus Kurabiye

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Lotus Cheesecake Tarifi

Lotus Cheesecake

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Lotus Cheesecake Tarifi

Lotus Cheesecake

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Lotus Cheesecake Tarifi

Lotus Cheesecake

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Lotus Baklava Tarifi

Lotus Baklava

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri