– Daha Çok Tüketmeniz İçin 5 Süper Neden!

– Daha Çok Tüketmeniz İçin 5 Süper Neden! Tarifi

Marula Bakış Açınızı Değiştirecek Efsane Bilgiler!

Sofralarımızdaki nefis salatalarımızın vazgeçilmezi olan marul, papatyagiller ailesinden geniş yeşil yapraklı bir ılıman iklim bitkisidir. Özellikle ilköğretim çağındaki minik afacanların hayat bilgisi dersinde karşılaştıkları marul hangi besin grubuna girer sorusuyla mutlaka siz de karşılaşmışsınızdır.

Marul, sebze besin grubu içinde yer alan bir bitki türüdür. Ciddi bir vitamin deposu olan marul, özellikle gelişme ve büyüme çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Marul, sağlık açısından da faydalar sağlar.

Duyunca sizin de çok şaşıracağınız marul faydaları şöyle sıralanabilir:

marul faydaları

Marulun Faydaları – Daha Çok Tüketmeniz İçin 5 Süper Neden!

1) Gün içinde bir miktar marul tüketimi, cilt hücreleriniz için gerekli olan A vitamininin tamamını karşılar. Cilt hücre sağlığınıza ve cildinizin canlı kalmasına yardımcı olur. İçindeki potasyum mineraliyle marul, kan dolaşımını düzenler ve cilt sağlığına katkı sunar. İçindeki E ve C vitaminleri ayrıca cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur.

marul salatası

2) Marul cildi toksinlerden arındırarak cilt gözeneklerinin açılmasıyla birlikte ciltte doğal bir nemlenme sağlar. Egzama ve alerji rahatsızlığı olanlar için de marul tüketimi tedaviyi destekleyici bir role sahiptir.

marul fiyatı

3) Etkili bir idrar söktürücü olarak bilinen marul, uyku sorunu yaşayanlar için de etkili bir sebzedir. Uzmanlara göre stres ve kaygı oranını dengeleyen ve akşamları bir miktar tüketilen marul salatası, rahat bir uyku için idealdir.

marul besin değeri

4) Marul faydaları birçok birey tarafından bilinir ama marulun saç sağlığı açısından birbirinden değerli mineraller içerdiği çok az kişi tarafından bilinen bir gerçektir. İçeriğindeki demir başta olmak üzere diğer pek çok vitamin ve mineral sayesinde marul, saçların sağlıklı büyümesini sağlarken marul suyu saçlara uygulandığında saç dökülmesi riski azalır. Yine marul içindeki besinler, saç köklerini sağlamlaştırır, saçlara yumuşaklık ve doğal bir renk katar.

marul faydaları

5) Çok az yağ ve kalori içeren marul, diyet programlarının vazgeçilmezidir. Çünkü bol tüketilmesi tokluk hissi verir ve uygulanan marul diyeti kilo vermede kolaylıklar sunar. Ayrıca yeni bebek sahibi olan annelerin merak ettiği marul süt yapar mı sorusuna burada değinmek gerekir. Evet, kesinlikle! Günde yarım göbek yemek kaydıyla süt miktarı arttırılabilir.

marul besin değeri

Marul Kalori ve Besin Değeri

Günümüzde pek çok salata türünün ana malzemesi olan marul eğlenceli atıştırmalıklar arasında yer alan çiğ köfte, kısır gibi pek çok besinin de yanında tüketilir. Marul besin değeri ve kalori miktarı, neden marulun kıymetli bir sebze olduğunu açıklamak için açıklanması gereken oranların başında gelir. Tabii, bu arada marul vitamin değerleri bakımından da oldukça zengindir.

Çok düşük kalorili sebzeler arasında yer alan marulun:

  • 100 gramı sadece 16 kalori içerir.
  • Göbek marulda bu oran 14,
  • Acı marulda ise 17 kaloridir.
  • 175 gramlık orta porsiyon bir marul salatası da sadece 70 kalori içerir.

Bu yönüyle marul diyeti, her türlü diyetin adeta destekleyicisi durumundadır. Marul besin değeri, pek çok kişi tarafından bilinmez. Oysa ki marulu değerli yapan aslında bu besin değeri tablosudur.

Besin değeri miktarına göre sıralanan bir marul demetinde:

  • 0.2 gram yağ
  • 0.9 gram protein
  • 1.1 gram demir
  • 1.3 gram lif
  • 1.7 gram karbonhidrat
  • 8 mg sodyum
  • 24 mg C vitamini
  • 36 mg kalsiyum
  • 260 mg A vitamini
  • 280 mg potasyum bulunur.

Görüldüğü üzere marul, içinde bulundurduğu pek çok vitamin ve mineralle sağlıklı bir yaşam için temel bir besin olmayı hak edecek zenginliktedir.

Detaylı bilgi için: Marul Kaç Kalori?

marul salatası

Marul Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok çeşidi bulunan marul, ülkemizde genel itibariyle 3 ana kategoride sınıflandırılır. Bu marul türlerini şu şekilde listelendirebiliriz:

1) Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir.

2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür. İç içe geçmiş yeşil yapraklardan oluşan göbek marul, doğramaya oldukça müsait olduğu için ev hanımları tarafından sıklıkla tercih edilir.

3) Kıvırcık Marul: Pek çok alt türü olan kıvırcık marul ise kıvrık şeklinden dolayı bu adı alır. Yaprakları çiçek gibi açılan kıvırcık marul, kolay ve ince biçimde doğranabilir. Diğer marul türlerine göre daha fazla C vitamini içerir.

marul çeşitleri

Marul Gaz Yapar Mı?

  • Bazı gıdalar diğerlerine nazaran daha fazla gaz yapma eğilimine sahiptir.
  • Lif içeren besinler, ince bağırsakta tamamıyla sindirilemediğinden kalın bağırsağa geçer. Bu gaz üretimine neden olabilir.
  • Lifli sebzelerden olan marul, bazı gıdalar kadar elyaf içermez; fakat lifli beslenmeye alışkın olmayanlar için gaza neden olabilir.
  • Diyetinize lifli besinler eklediyseniz vücudunuz bir müddet sonra bu beslenme tarzına alışabilir. Sonraki süreçte aşırı gaz büyük miktarda ortadan kalkar.
  • Ayrıca hassas bir yapıdaysanız size bu konuda sıkıntı oluşturmayacak marul türünü tespit ederek ilk adımı atabilirsiniz.
  • Böylece pek çok açıdan faydası bulunan marulu rahatlıkla tüketebilir ve herhangi bir sıkıntı yaşamamış olursunuz.
marul salatası

Marul Nasıl Saklanır?

Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olan yeşil yapraklı sebzeler, narin yapıları dolayısıyla hızlı biçimde bozulup ziyan olabilir. Aynı durum marul için de geçerlidir.

  • Marulların uzun süreli saklanabilmesi için ilk olarak satın alırken taze ve canlı marullar tercih edilmelidir.
  • Sararmaya başlamış marullar tercih edilmemelidir.
  • Mümkünse ıslatılmamış kuru marullar satın alınmalıdır.
  • Aldığınız marul ıslaksa eve geldiğinizde bir gazetenin üzerinde balkonda ya da cam kenarında kurutmanız akıllıca bir çözümdür.
  • Tamamen kuruduğundan emin olduğunuz marulları buzdolabına koymalısınız.
  • Kuruluk uzun süre muhafaza için ön şarttır.
  • Kuru marullar ağzı kapatılmadan bir poşet içinde saklanabilir.
  • İki günde bir yarım saat havalandırmak marulların 5-6 gün süreyle taze kalmasını sağlar.
  • Daha uzun süreli muhafaza için marullar yapraklarına ayrılır ve derin bir kapta su içerisinde 10 dakika bekletilir.
  • Sudan çıkarılan marullar yıkanır ve bir kâğıt havlu sayesinde suyu alınır.
  • Kuruyan marullar iri iri doğranır, bir saklama kabının zeminine kâğıt havlu yerleştirilir ve marullar bu kaba doldurulur, üstüne de bir kâğıt havlu serilir ve kapak kapatılır.
  • Bu yöntem, marulların 8-10 gün boyunca muhafazasına imkân tanır.
marul faydaları

Marul ile Lezzetini Taçlandıran 10 Nefis Tarif

1) Sofraların Vazgeçilmezi Marul Salatası

Her yemeğin yanına yakışan bu muhteşem lezzet, Türk mutfak kültürünün olmazsa olmazları arasında yer alır. Hatta öyle ki marul salatası, birbirinden farklı sos ve baharatlarla çok farklı konseptlerde hazırlanarak ailenizin yemek keyfini taçlandırır. Marul Salatası

2) Tavukla Marulun Enfes Uyumu: Tavuklu Göbek Marul Salatası

Tavuklu göbek marul salatası, her formuyla damak tadınıza hitap eden salata türlerinin başında gelir. Göbek marulla hazırlanan bu özel salata türü; leziz tavuk göğsü, bir miktar mısır, 5-6 kaşık yoğurt, biraz mayonez ve isteğe göre salatalık turşusu ile bir araya geldiğinde tadından yenmez mükemmel bir salataya dönüşerek sofranızı şenlendirir. Tavuklu Göbek Marul Salatası

3) Her Yemeği Tatlandıran Enfes Marul Mezesi

Ana yemeklerinizin yanında farklılık arayanlara özel marul mezesi; salatalık ve marulun ön planda olduğu, onlara dereotu, maydanoz sarımsak ve yoğurdun eşlik ettiği pratik ve lezzetli bir meze türüdür. Her türlü davetinizde ya da özel gününüzde yemeklerinizi daha da lezzetli hale getirmek için bu türü denemelisiniz. Nefis Marul Mezesi

Tarif: Nefis Marul Mezesi

4) Kıvırcık/Marul (Bitmeyen Geri Dönüşümlü)

Salatalarınızda kullandığınız kıvırcık marullar, sizlere; özellikle çocuklarınızın tasarruflu yaşam adına olumlu bir davranış kazandırmanızda güzel bir fırsat verir. Kıvırcık marulun genellikle kesip atılan dip kök kısmını ortasına kadar suda duracak şekilde bir kapta muhafaza edin. Bir haftada kökün üst tarafından yeşilliğinizin büyüdüğünü görebilirsiniz ve böylece çocuklarınıza canlı bir sunumla güzel bir davranışı kazandırabilirsiniz. Kıvırcık/Marul (Bitmeyen Geri Dönüşümlü)

Tarif: Kıvırcık/Marul (Bitmeyen Geri Dönüşümlü)

5) Ferahlatan Lezzet İkilisi Bir Arada: Yoğurtlu Marul Salatası

Geleneksel marul salatasından sıkıldıysanız ve bir yenilik arayışı içerisindeyseniz bu lezzet tam size göre! Özellikle köfte, ızgara türü yemeklerinizin yanında deneyebileceğiniz yoğurtlu marul salatası ile farklı bir lezzetin tadına varıp yemeğinize renk katabilirsiniz. Yoğurtlu Marul Salatası

Tarif: Yoğurtlu Marul Salatası

6) Farklı ve Özgün Bir Lezzet: Marul Cacığı

Geleneksel Türk sofralarının değişmez tatlarından olan cacık, marul ile farklı ve özgün bir lezzete dönüştürülebilir. Çok basit ve pratik bir biçimde ince kıyılmış marul ve ve naneyi cacığınızın içine ekleyerek farklı bir lezzeti yudumlamaya başlayabilirsiniz. Marul cacığı tarifi için buraya bakabilirsiniz. Marul Cacığı

Tarif: Marul Cacığı

7) Renklerin Özel Buluşması: Renkli Marul Salatası

Rengarenk bir salata ile sofranıza farklı bir renk katmak elinizde! Bunun için kıvırcık marulunuzun yanına ilave edeceğiniz domates, pembe turp, havuç ve kara lahanadan oluşan sebzeler dileğinize göre hazırlayacağınız sosla mükemmel bir salataya dönüşür. Renkli marul salatası sofranıza da ayrı bir hava ve renk katar. Renkli Marul Salatası

Tarif: Renkli Marul Salatası

8) Apayrı Lezzet Arayanlara: Yoğurt Soslu Tavuklu Marul Salatası

Her daim beğeniyle tüketilen marul salatası, küçük ilaveler ve dokunuşlarla apayrı bir lezzete dönüştürülebilir. Yoğurt soslu tavuklu marul salatası, farklı bir lezzet arayanlar için yoğurt, tavuk ve marulun enfes buluşmasıyla sizleri farklı bir deneyime davet eder. Yoğurt Soslu Tavuklu Marul Salatası

Tarif: Yoğurt Soslu Tavuklu Marul Salatası

9) Alışılmışın Dışında Marul Turşusu

Taze minik marullar ile yapılabilen marul turşusu, size alışılmışın dışında bir turşu lezzeti vadeder. Öyle ki klasik turşu tadından farklı olarak marulun en lezzetli olan minik yapraklarıyla hazırlanan bu turşu türü, farklı bir turşu lezzetiyle buluşmak isteyenlere hitap eder. Marul (Hes) Turşusu

Tarif: Marul (Hes) Turşusu

10) Farklılık Arayışında Olanlara Özel Marullu Avokado Salatası

Marul salatasının avokado ile buluştuğu ve ayrı bir lezzete kavuştuğu bu salata türü; biber, çeri domates, dereotu, domates, karabiber, limon, marul, pul biber, salatalık, tuz ve zeytinyağından oluşur. Damaklarda bambaşka bir lezzet bırakan marullu avokado salatasını, farklılık arayışında olan misafirlerinize ikram ederek yemeğinizi renklendirebilirsiniz. Marullu Avokado Salatası

Tarif: Marullu Avokado Salatası

Marul ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Süper Pratik Humus Tarifi

Süper Pratik Humus

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kabak Salata Süper Tarifi

Kabak Salata Süper

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Brokoli Salatası Süper Tarifi

Brokoli Salatası Süper

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Mor Salata (Süper) Tarifi

Mor Salata (Süper)

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Yoğurtlu Babagannuş Süper Tarifi

Yoğurtlu Babagannuş Süper

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kısır Süper ( Tam Ölçü ) Tarifi

Kısır Süper ( Tam Ölçü )

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Atom Mezesi (Süper Lezzetli) Tarifi

Atom Mezesi (Süper Lezzetli)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri