Melanur Balığı Avı, Pişirme Teknikleri ve Faydaları

Melanur Balığı Avı, Pişirme Teknikleri ve Faydaları Tarifi

Balık Ziyafetlerinde Az Yağlı Bir Lezzet: Melanur Balığı

Balık yemenin apayrı bir kültürü vardır. Yazlık yerlerde özellikle yaz akşamlarında, balkon veya teraslarda balık masalarının kurulduğu aile samimiyetleri asla tartışılmaz. Bol salatalı tabakların süslediği akşam yemekleri, ızgarada pişen balıkların kokusu ile daha da lezzetlenir. Bu sırada mutfaktaki telaşlar da bitmez. Sürekli bir getirmeler ve götürmeler yaşanır. Aman masada eksik olmasın diye aile üyeleri el birliği ile balık ziyafeti için koştururlar.

Tabi koşturmacalar arasında babalara düşen görev ise, balığı tam kıvamında ve lezzetinde pişirip sofraya getirmektir. Özenerek ızgara çevrilir. Dakikalar tutulur ve çeşitli balıklardan oluşan ziyafet başlar.

Sizleri biraz olsun yaz günlerine götürdüysek ve dikkatinizi balık ziyafetlerine çevirdiysek bir balıkla tanıştırmak isteriz. Kıvrak hareketleri ile ülkemiz sularında yaşayan melanur balığı hakkında hazırladığımız yazımızda, balık avı sevenlere melanur avı hakkında bilgiler sunacağız. Aynı zamanda melanur balığı kimdir nerelerdendir birlikte inceleyeceğiz. Balık sevenler, hazırsanız başlıyoruz.

melanur

Melanur Balığı Özellikleri

Oldukça lezzetli ete sahip olan melanur balığının ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara’da görüldüğünü söyleyerek ne kadar şanslı bir ülke olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu konuda balık avcıları oldukça şanslı olacak. Neredeyse en kolay avlanan balıktır. Boyları ortalama 25 cm civarındadır. Mercan ve karagöz balıkları ile ortak özellikleri de mevcuttur. Yaşadıkları alanlar hemen hemen aynıdır. Kıyıya yakın yerlerde ve taşlık alanlarda sürü şeklinde yaşarlar.

Diğer balıklardan ayrılan bir özelliği vardır. Kuyruk çevresinde siyahlık vardır. Kuyruk yüzgeçleri de çatallıdır. Sırt kısımları ise koyu tonlarda kurşuniye çalan bir renktedir. Pullu bir balıktır ve bu pulları deriden öyle kolay kolay ayrılmaz. Temizlerken pullarla biraz uğraşabilirsiniz.

Oldukça hareketli ve kıvraktır. Parlak bir nesne gördüğü anda ne yapacağını şaşırır. Parlak cisimlere karşı ayrı bir hassasiyeti vardır. Gece gündüz ayırt etmeden sürekli hareket halindedir. Ilık ve sıcak suyu bulduklarında orada yaşamlarına devam ederler.

Melanur balıkları ilkbaharda üremeye başlarlar. Bahar sonuna yaklaştıklarında yumurtalarını deniz diplerine erkek melanurlara emanet ederler. Dişileri erkeklerine göre daha iridir. Planktonlar, yumuşakçalar ve kabuklu canlılarla beslenip hayatlarını devam ettirirler.

olta

Melanur Avı Teknikleri

Melanur balıkları parlak nesnelere karşı hassas olduklarından avlanması çok kolaydır. Zeki balıklardır fakat parlak cisim gördüklerinde ona yaklaşmak isterler. Eğer şansınız varsa, bazen sadece iğne ile bile avlamanız mümkün olacaktır.

Karagöz ve mercan için kullanılan çift köstekli takımla melanur avı yapabilirsiniz. Avınıza gelmesini istediğiniz zaman, melanur yemi olarak ekmek, sülüna, midye, deniz solucanı ve karides kullanabilirsiniz. Av için kayalık ve kumluk bölümleri tercih edebilirsiniz. Melanur balığını avlamak için gündüz iyi bir zaman dilimi olmayacaktır. Gün içinde güneş ışığı misinayı parlatacaktır. Bu durum da melanur balığı misinayı fark edecektir ve iğneye gelmeyecektir. Bu sebeple gece melanur avı daha iyi sonuçlar verebilir. Akşamları gün batımından bir iki saat sonrasını da avlanma zamanı olarak tercih edebilirsiniz. Güneş ışığı gittiği için işiniz biraz daha kolay olacaktır.

Öncelikle merayı keşfetmeniz gerekir. Kumluk ve kayalık alanları gördüğünüz anda, melanur takımı çantalardan çıkarılıp hazırlanmalıdır. Oltanız ise ufak iğneli hafif melanur olta takımı olmalıdır. Oltayı attığınız andan itibaren civarda sessizliğinizi korumanız gerekmektedir. Kıvrak oldukları kadar ürkek bir balık türüdür. Birkaç tanesi korktuğu anda tüm sürü meradan uzaklaşacaktır. Tedbiri elden bırakmamak için zaman zaman merayı yemlemeniz gerekmektedir. Unutmayın melanur yemleme balıkların oradan uzaklaşmasını önleyecektir.

Dip takımı veya kıbrıs oltası ile melanur avı yapıyorsanız, kıyıda fazla hareket etmemeye özen göstermelisiniz. İğne ucundaki ekmeğin yüzeyden yaklaşık 1 metre altta durması da önemli bir noktadır. Sağlam misina kullanmaya özen göstermeniz gerekir. Kullanacağınız köstekler de 25 veya 30 cm olmalıdır.

Balık avcılarının en çok sevdiği ve kullandığı av malzemeleri arasında rapala yer almaktadır. Rapala son zamanların balık avlarında kullanılan sahte balıktır. Gerçek balık gibi görünen ve suda süzülen yapısıyla balıkları oltaya toplar. Melanur balıkları da zeki balık olduklarından dolayı melanur rapalası ile avlanacak bir balık türü değillerdir. Eğer rapalaya geliyorsa biraz da şansınız yolunda gitmiştir. Melanurlar için en iyi yem; ekmek ve karidestir.

melanur balığı avı

Melanur Balığı Besin Değerleri ve Faydaları Nelerdir?

Melanur balığı omega-3 ve omega-6 açısından zengin bir balıktır. Vücudun gereksinim duyduğu omega yağ asitleri saç ve göz sağlığı için oldukça etkilidir. Doktorlar haftada 2 defa balık tüketimini önermektedir. Çocukların gelişme döneminde balık tüketmesi, kemik gelişimi ve zihinsel gelişimi desteklemektedir. Ayrıca omega-6 hücre yenileyici bir maddedir. Melanur balığını tüketerek daha genç kalabilirsiniz.

melanur balığı nasıl pişirilir

Melanur Balığı Nasıl Pişirilir?

Lezzetli bir melanur balığı pişirmek istediğinizde öncelikle balığın taze olmasına dikkat etmelisiniz. Gözleri canlı ve parlak ise balığınız tazedir. Güvenle pişirmek için hazırlayabilirsiniz. Az yağlı bir balık olan melanur balığını pişirmek için zeytinyağı kullanabilirsiniz. Lezzetli bir balık yemek istediğinizde melanur mevsimi göz önünde bulundurulmalıdır. Yaz sonunda tam lezzetinde alacağınız balıkları, temizlemek için birkaç işlem gereklidir.

Fileto olarak da temizleyeceğiniz melanur balığınızı derisi ile de pişirebilirsiniz. Yöntemi bizden tercihi sizden olacaktır. Bütün olarak yani derisiyle pişireceğiniz zaman üzerine birkaç bıçak darbesi vermelisiniz. 3 veya 4 çizik attığınızda, balığınız daha iyi pişecektir. Derisinin çıtır çıtır kızarması daha lezzetli hale getirecektir. Kızartma tavanız mutlaka yanmaz ve yapışmaz olmalıdır. Aksi durumda derisi yapışacağı için balığınız pişerken lezzetini kaybedebilir. Mısır unu ile pişirirseniz derinin yanmasını önleyebilirsiniz. Bu fikir de aklınızda bulunmalı. Soslu bir balık yemek isterseniz domates sosu ve karabiber ile de pişirebilirsiniz.

İç organlarını temizleyip pişirmek istediğinizde balığın boğazından dip kısmına kadar kesmeniz gerekecektir. Temizlenen balığı o an değil de daha sonra yemek istediğinizde tuzlamanız gerekir. Tuzladıktan sonra buzdolabında 3 gün muhafaza edebilirsiniz. Daha sonrasında pişireceğiniz zaman ise dondurucuda saklayabilirsiniz. Saklama süreniz 15 günü geçmemeli. Aksi halde lezzetini kaybedebilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri