Misvak: Ağız Diş Sağlığında Geleneksel Bakım
Geçmişten günümüze kadar ulaşan misvak, yapısı ve pek çok olumlu etkisi itibariyle önemli bir anlam taşımaktadır. Her ne kadar günümüzde misvakın faydaları çok fazla bilinmiyor ya da misvak sıklıkla kullanılmıyor olsa da gerek manevi, gerek bilimsel açıdan önemini göz ardı etmemekte fayda var.
Hz. Muhammed (s.a.v) yapılacak ibadetlerden önce kullanılan misvakın temizlik yönünden güçlü bir etki oluşturacağını ifade etmiş ve “Misvak kullanınız. Şüphesiz misvak ağız için temizleyicidir.” buyurmuştur. Bu anlamda misvak ve misvakın faydalarına dair pek çok hadis bulunmaktadır.
Misvak Faydaları Nelerdir?
- Ağız Kokusunu Yok Eder
- Baş Ağrısını Önler
- Diş Minesini Korur
- Diş Etini Güçlendirir
- Hazmı Kolaylaştırır
- Aşırı Köpürmeyi Engeller
- Bakteri Oluşumunu Önler
Söz konusu sağlık olduğunda kimyasallardan olabildiğince uzak ve çok daha organik yöntemlerin uygulanması hem doğru şekilde tedavi sağlamada hem de aşırı masraftan kaçınmada etkili olmaktadır. Daha önce hiç misvak kullanmadıysanız ya da misvak kullanmanın faydaları nelerdir merak ediyorsanız sizler için düzenlediğimiz bu yazı ile birlikte ağız ve diş sağlığınız için farklı bir alternatif oluşturabilirsiniz.
Peki, misvak nedir?
Salvadora persica ağacının yani misvak ağacı dalından elde edilen misvak ortalama parmak kalındığın olur ve diş fırçası uzunluğunda kesilir. Uç kısım da yontularak diş fırçası ucu gibi bir forma dönüştürülür. Misvak çubuğunu hazır aldığında ucu açılmaması olabilir ve kendiniz ucu açarsınız.
Misvak nasıl kullanılır sorusu direkt bu çubuğu gördüğünüzde aklınızı kurcalayabilir. Bu durumda çubuğun ucunuzu bir bıçakla kabuk bölümünü yontmanız gerekir. Sonrasında çubuğun içindeki tel tel kısmı fırça ucu gibi yapabilmek için de diklemesine yine bıçakla çentikler atabilirsiniz.
Misvak diş fırçası kullanım farkı kullanım şeklidir. Misvağı diklemesine kullanmanız gerekir, uç kısım kirlendikçe yine yontma işlemi yaparak yeni, taze iç bölümü kullanabilirsiniz. Taze misvak direkt dişlere sürtülerek kuru misvak 1 gün suda bekletilerek kullanılır.
O halde gelin hep birlikte misvakın birbirinden farklı faydalarına göz atalım!
Misvak Faydaları Nelerdir?
1) Ağız Kokusunu Yok Eder
- Gün içerisinden yaşadığımız en büyük problemlerden birisi ağız kokusunun ortaya çıkmasıdır.
- Özellikle sık sık kalabalık ortamlara giriyorsanız, uzun süreli açlıklar yaşıyorsanız ya da ağız bakımınızı ihmal ediyorsanız kötü kokuların oluşmasını engellemek mümkün olmayabilir.
- Misvaktaki doğal aroma sayesinde kötü kokuları kolay yoldan giderebilir ve mideden gelen gazları engelleyebilirsiniz.
2) Baş Ağrısını Önler
- Özellikle alternatif tıp alanında uzmanlar tarafından düzenli şekilde kullanılan misvakın içeriğindeki maddeler sayesinde baş ağrısını engellediği belirtilmiştir.
- Baş ağrısı gibi can sıkan bir problemle karşılaştıysanız ve ilaç kullanmaktan tedirgin oluyorsanız misvak ile hızlı çözümler sağlayabilirsiniz.
- Ancak herhangi bir olumsuz sonuç almamak adına gereğinden fazla misvak kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.
3) Diş Minesini Korur
- Sağlıklı dişlere giden yol sağlıklı diş minesinden geçer!
- Diş ağrısının ya da diş eti kanamalarının başlıca nedenleri arasında diş minesinin tahriş olması bulunmaktadır.
- Diş macunları ağız içindeki tüm bakterileri öldürür ancak misvak, yalnızca zararlı bakterileri öldürerek daha dengeli bir bakım sağlar.
- Siz de hemen misvak kullanmaya başlayarak misvakın dişe faydalarından doğru bir şekilde haberdar olabilirsiniz.
- Dişlerimi misvak beyazlatır mı diye merak ediyorsanız, bu konuda da fayda göreceğinizi söyleyebiliriz. Dalın içindeki uçucu yağlı ve selüloz içeren yapı dişlerin daha beyaz olmasını sağlayabilmektedir.
Diş Eti Şişmesine İyi Gelen 11 Doğal Tedavi
4) Diş Etini Güçlendirir
- Misvakın tam bir antioksidan kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?
- Doğal formülü ve mineralli yapısı sayesinde misvak, diş ve diş etlerinin birleşiminde mikrop oluşumunu hızla engellemektedir.
- Aynı zamanda sık sık diş eti kanamaları yaşıyorsanız, kullandığınız diş fırçası ya da diş macunu diş etlerinize zarar veriyorsa mutlaka misvak kullanmanızı öneriyoruz.
5) Hazmı Kolaylaştırır
- Piyasadaki pek çok diş macunu içeriğindeki kimyasallar nedeniyle vücutta farklı etkiler oluşturmaktadır.
- Ağız sağlığınıza ve beslenme düzeninize dikkat ediyorsanız, doğru ürünler tercih etmek sizin için önemli olacaktır.
- Doğal yapısı sayesinde misvak, tokluk hissi oluşturur ve vücuttaki harareti ortadan kaldırır. Bu sayede hem etkili bir ağız bakımı uygulayabilir hem de tokluk hissini kolay yoldan sağlayabilirsiniz.
Diş Apsesine Ne İyi Gelir? Evde 7 Doğal Çözüm
6) Aşırı Köpürmeyi Engeller
- Diş macunlarının ağızda köpürmesini sağlayan teksapon maddesi, pek çok diş hastalıklarına ve alerjik tepkimelere yol açmaktadır.
- Aynı zamanda bu maddenin gereğinden fazla alınması, vücut direncini düşüreceği gibi dişlerin yapısını da olumsuz olarak etkiler.
- Diş macunlarının aksine misvakın içerisinde teksapon maddesi bulunmaz ve bu sayede çok kısa bir zaman içinde daha güçlü bir diş yapısı ortaya çıkar.
Evde Gargara Nasıl Yapılır? 5 Doğal Tarif
7) Bakteri Oluşumunu Önler
- Misvak faydalarının arasında önemli bir konumda bulunan bilimsel faydalar, özellikle sağlık sektöründe fazlasıyla yararlı olmaktadır.
- Birçok ülkede yapılan araştırmalara göre misvak kullanımı diğer yöntemlere göre çok daha fazla bakteri öldürdüğü tespit edilmiştir.
- Aynı zamanda düzenli olarak misvak kullanarak diş hastalıklarına karşı mücadele edebilir, vücudunuz için etkili bir direnç oluşturabilirsiniz.
- Bunun için misvak ucu kaç günde kesilir diye soracak olursanız ortalama 3-4 günde kesilmesi iyi olur diyebiliriz.
- Misvak ne kadar kullanılır, misvak bozulur mu gibi kaygılara da gerek yoktur. Kullanımdan sonra yıkayıp havadar yerde beklettikten ve uygun zamanda kesim yaptıktan sonra bozunma olmaz.
Resimli 4 Adımda: Şifalı Misvak Nasıl Kullanılır?
Karbonatla Diş Beyazlatma, Çok Basit 4 Yöntemle Beyaz Gülüşler!
Diş Beyazlatma Yöntemleri, Evdeki Malzemelerle Doğal Çözümler
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Önerileri, Doktor Tavsiyeleri
20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Belirtileri, Çekimi Sonrası Ne Yapılmalı?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.