Mutfakta Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi

Mutfakta Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi Tarifi

Ezber Bozan Yazı Dizisi: Mutfakta Doğru Bilinen Yanlışlar

Yemek için yaşayan bir canlıya dönüştüğümüz bu dönemde farklı tatlara yönelmek günden güne popüler bir hal alıyor. Durum böyle olunca mutfakta geçirilen zaman ve tariflere olan ilgi de epey arttı. Çabuk yemeklerin piştiği bekar ya da öğrenci evlerinden maharetli ellerden çıkma, hünerli hanımların anne eli değmiş tariflerine kadar mutfağa girip çıkan birçok kişinin aslında doğru olduğunu zannederek sıklıkla düştüğü hatalar var.

Televizyonlardaki yemek kanalları, sosyal medyadaki gezgin gurmeler ya da yemek blogları vesilesiyle yayılan, yahut kuşaktan kuşağa aktarılagelmiş yanlış bilgiler mutfağa girip yemek yapmaya kalkışan kişilerin aklında birer soru işareti uyandırmıyor değil.

Yemek pişirmeye ve ev yemeklerinin doğal lezzetine yöneliş elbette güzel bir gelişme, aktarılan bilgilerin tümünün yanlış olduğunu kastetmiyoruz, yalnızca bazıları. Yemek yapmaya yeltenmiş birçok kişinin sıklıkla düştüğü genel hatalardan bahsedeceğiz. Yazımızı okuduktan sonra “hayır, bak o öyle değil, aslında doğrusu şu” şeklinde verebileceğiniz bilge demeçler de bizden hediye :)

Mantarlardan makarnalara, buzdolabına konulan yiyeceklerden mikrodalga fırın kullanımına dek sorularınıza bir cevap niteliğindeki bilgilerden en bilinen 10 tanesini sizler için derledik.

1) Makarnalar Haşlanmadan Suyuna Tuz Eklemek

Aslında hazırlayabileceğiniz en pratik yemeklerden biri makarna. Haşla, sos ekle ve servis et. Ama kolay bir tarifin bile fark yaratan ipuçları mutlaka vardır: Makarnaların suyu kaynadıktan sonra tuz atılması en doğru yöntemdir. Yani tuzu, makarnalar haşlanmaya başladıktan sonra eklemelisiniz. 5 litre suya 1 yemek kaşığı tuz olacak şekilde en doğru oranı yakalayabilirsiniz. Kullandığınız tuzun deniz tuzu olması da önemli bir ayrıntı.

makarna

2) Makarnaları Haşlarken Suyuna Yağ Eklemek

Haşlama suyuna yağ eklemek, makarnaların birbirine yapışmasını engelleyen bir yöntem olarak bilinir. Ancak, şöyle de bir ayrıntı var ki eklediğiniz yağ, makarna tanelerinin etrafında bir katman oluşturarak ekleyeceğiniz sosun makarna üzerinden kayıp gitmesine neden olur. Sosla bütünleşmiş bir makarna istiyorsanız haşlarken yağ eklemeyin, makarnalarınız pişerken nazikçe her üç dakikada bir düzenli olarak karıştırın. Böylelikle yapışma da olmayacaktır.

spagetti

3) Haşlanmış Makarnanın Suyunu Süzmek ya da Makarnayı Yıkamak

Makarna pişirmek için iki yöntem vardır: süzme ve demleme yöntemleri. Süzme yöntemi hepimizin sıkça uyguladığı en bilindik uygulama. Haşlanmış makarnaların suyunun süzülmesi yalnızca makarna salatası yaparken tercih edilmesi gereken bir seçenek. Makarnaların suyunu süzdükten sonra ‘ılık’ bir suyun altına tutabilirsiniz. Ancak bu yöntem makarna salatası dışında önerilmiyor.

Diğer uygulama yani demleme yönteminde makarnalar, suyunu çekene dek pişirilir. Makarnanın tüm lezzeti kendi bünyesinde hapsolur. Eğer makarna salatası değil de yemeğini yapacaksanız, haşladıktan sonra suyunu süzüp yıkamanız tüm vitaminlerini ve besin değerlerini yok edecektir.

Kısacası makarnanıza yeteri kadar su ekleyip suyunu çekene dek haşlamanız, makarnanın lezzeti açısından size fayda sağlayacaktır. Ama diyelim ki suyu fazla eklediniz, makarnalarınız da haşlandığı halde tüm suyu çekmedi. Böyle bir durumda haşlama suyunu bir kaba aktarın ve sos için kullanın.

makarna

4) Mantarları Yıkamamak

Pek çok kişi mantarları yıkamanın, mantarların besin değerlerini azalttığını düşünür. Bunun için de fırça ve bezle mantarları iyice temizler. Fakat zaten mantarın %90’ı sudur. Yani mantarları suyla yıkamak onlara zarar vermez.

mantar

5) Et Suyunu Çekmeden Tencereye Soğan Eklemek

Yemek hazırlarken kıyma ve soğan en çok kullanılan 2 malzeme. Ancak lezzetli bir yemek için sırasını doğru belirlemek gerekiyor. Tencereye önce kıyma mı eklenir yoksa soğan mı? Tencereye önce kıymalarınızı ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin, daha sonra soğanları ekleyin.

Eğer kıyma suyunu çekmeden soğanları eklerseniz, soğanları bu suda haşlamış olursunuz. Lezzetli bir sonuç elde etmek istiyorsanız bu hataya düşmeyin. Suyunu çeken ete eklenen soğanlar haşlanmayacak yani kavrulacaktır.

soğan kavurma

6) Buzluktan Çıkarılan Etleri Sıcak Suda Çözdürmek

Derin dondurucular, hızlı yaşam telaşına pratik çözümler sunuyor. Besinleri uzun süre saklamayı ve gerektiğinde çabucak kullanmayı mümkün kılıyor. Etler de buzlukta ya da derin dondurucuda uzun süre muhafaza edilebiliyor. Yemekte kullanılacağı zaman çıkarılan etlerin buzunu sıcak suda gidermek et üzerinde bakteri üremesine neden olur. Bu da sağlığınızı etkiler. Buzluktan çıkardığınız etleri buzdolabında bir süre bekletin ve buzu çözülünce kullanın.

donmuş et

7) Yanan Eli Soğuk Suya Tutmak

Sıcak bir tencere kulbu, sıçrayan yağ veya kaynamış su ile elleri yakmak mutfak kazalarının en başında geleni. Can havliyle musluğu açıp yanan eli soğuk suyun altında bekletmek zaten hasar görmüş cildinizi daha da hassaslaştıracaktır. Bunun için bir buz torbasını cildinize doğrudan temas etmeyecek şekilde yanan yerin üzerinde bekletin.

Yanan Eli Soğuk Suya Tutmak

8) Mikrodalga Fırın Kesinlikle Zararlıdır

Mikrodalga fırınların zararlı olduğu neredeyse pek çok kişi tarafından kabul görmüş bir gerçek. Ancak bu konuda karşıt görüşler de var: İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, “Bu fırınların zararlı olduğu yönündeki görüşler tamamen bir şehir efsanesidir” diyerek mikrodalga fırınların tamamen zararlı olmadığına dair bir görüş bildirmiştir.

Kalkan, bu düşüncelerini, mikrodalga fırınların içindeki ışınların, normal bir cep telefonunun yaydığı ışınlardan bile çok daha az olduğunu ifade ederek desteklemiştir. Kendisi ayrıca, içlerinde bulundukları kabın değil yalnızca yemeklerin kendisinin ısındığını bunun da ciddi bir enerji tasarrufu sağladığını belirtmiştir. Detaylar için Mikrodalga Fırın Zararlı Mıdır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

mikrodalga fırın

9) Fırını Önceden Isıtmak

Fırınları her yemek için önceden ısıtmak yanlış bir uygulama olduğu gibi enerji kaybına da yol açan bir yöntem. Peki, ne yapmak lazım?

Mayalı tarifler, kabartma tozu ya da karbonat kullanılan kek, kurabiye, poğaça ya da börek pişirileceği zaman fırını önceden ısıtmak daha kabarmış ve lezzetli tarifler için gerekli bir yöntem. Ancak mayalanma ve kabarma gerektirmeyen yemekler için fırını önceden ısıtmanız gerekmiyor.

fırın

10) Kuru Yemişler Çok Yağlıdır ve Kilo Yapar

Kabuklu kuru yemişler yağ içerir. Ancak bu yağlar sağlık için yararlı doymamış yağ asitleridir. E vitamini ve selenyum açısından da oldukça zengin olan kuru yemişler kontrollü tüketildiği sürece kilo aldırmaz, aksine insan sağığına olumlu yönde etki eder. Günlük bir avuç kuru yemiş tüketimi o gün için besin gereksinimlerinin bir kısmını karşılar. Ara öğünlerde, sağlıksız atıştırmalıklar ya da ağır yiyecekler yerine kuru yemiş tüketmek en faydalı seçim olacaktır.

kuru yemiş

Mutfakta Vakit Kazandıran Pratik Bilgiler yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yanlış Duymadınız Sadece 3 Malzemeli Tarifi

Yanlış Duymadınız Sadece 3 Malzemeli

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Paella (İspanya Mutfağı) Tarifi

Paella (İspanya Mutfağı)

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramen (Asya Mutfağı) Tarifi

Ramen (Asya Mutfağı)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Saganaki - Yunanistan Mutfağı Tarifi

Saganaki - Yunanistan Mutfağı

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Samsa Kırgız Mutfağından Tarifi

Samsa Kırgız Mutfağından

4-6 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kuskus - (Fas Mutfağı) Tarifi

Kuskus - (Fas Mutfağı)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kutab (Azerbaycan Mutfağı) Tarifi

Kutab (Azerbaycan Mutfağı)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kaşnika (Yunanistan Mutfağı) Tarifi

Kaşnika (Yunanistan Mutfağı)

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Enchiladas (Meksika Mutfağı) Tarifi

Enchiladas (Meksika Mutfağı)

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri