Mikrodalga Fırın Zararlı Mıdır?

Mikrodalga Fırın Zararlı Mıdır? Tarifi

Bilimsel Açıklamalarıyla: Mikrodalga Fırın Zararlı Mıdır?

Mikrodalga fırın zararlı mı? sorusunun cevabı, geçmişten bu güne yapılan araştırmalar sonucu, maalesef ‘evet’tir. Maalesef ifadesinin kullanılmasının sebebi, mikrodalga fırınların insan hayatını günlük koşuşturmalar içinde oldukça fazla kolaylaştırdığı gerçeğidir. Zira, eski usül fırınların hemen tüm özelliklerini taşıyan mikrodalga fırınlar, aynı zamanda buzluktan çıkardığınız et, balık, sebze ve tüm gıdaların buzunu hızlı bir biçimde çözme, hem de pratik tarifleri kolayca hazırlamanızı sağlamak gibi fonksiyonlara sahiptir. Mutfağa ayıracak vakti olmayan aile üyelerinin, en pratik dostudur.

Zaman sıkıntısı olsun olmasın, 20 saniye içinde ısınan bir yemek, hiç kimsenin hayır diyebileceği bir şey değildir. Ya da buzluktan çıkardığı donmuş bir etin 1 dakikadan kısa süre içinde çözülebilme kolaylığını hiç bir şef inkar edemez. Ancak biraz vakit ayırıp incelendiği takdirde, tüm bilimsel gerekçelerle kanıtlanan gerçek şudur ki; mikrodalga fırın sağlığa zararlıdır.

Mikrodalgalar, televizyondan cep telefonuna ya da radyoya kadar hayatımızın her alanına yer etmiş cihazların baş kahramanıdır. Tüm bu teknolojik ürünler bu dalgalar sayesinde etkileşim içinde olmaktadır. İşte yiyeceklerin hızlı ısınmalarının sebebi de bu dalgalardır. Çünkü bu dalgalar yiyeceklerin moleküllerinde etkileşim yapar ve tabi bu sebeple de onların DNA’larının zarar görmesine yol açar. Mikrodalga fırın içinde kimi zaman ısıttığımız, kimi zaman da çözelttiğimiz tüm besinler, mikrodalga fırından çıktığı andan itibaren, moleküler yapısı bozulmuş besinler halini alır. Bu da elbette, sindirim sistemini olumsuz etkileyen bir unsurdur.

Öyle ki uzun yıllar boyunca, mikrodalga fırınlarda ısıtılmış yiyecekleri tüketen insanların çoğunda mide kanseri tespit edilmiştir. Moleküler yapısı bozulmuş besinlerin insan sağlığını tehdit ettiği alanların listesi ise oldukça kabarıktır. Lenf sistemlerindeki tahribattan, beyin fonksiyonlarının zarar görmesine, hormonların işleyişindeki sıkıntılara ve hatta psikolojik bozukluklara dahi sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Mikrodalga fırın zararları Erkan Topuz tarafından da, kansere yatkınlığımızı artırma etkisi başta olmak üzere onlarca madde ile listelenmiştir.

Isıtma işlemi sırasında fırının ya da ortamın ısısı artmamaktadır. Yalnızca besin bu işlem sırasında ısınmaktadır. Bunun sebebi ise, yiyeceklerin moleküllerinin mikrodalganın enerjisini emmesidir. İşte bu işlem sırasında moleküller birbirine sürtünür ve bir ısı ortaya çıkar. Yiyeceği pişiren bu ısıdır.

Mikrodalga fırınlarda pişen yemeklerin, normal fırınlarda pişen yemeklere oranla çok daha hızlı pişmesinin sebebi de budur.

Yiyeceklerin DNA’larının zarar gördüğü ve yapıları değişmiş olduğundan vitamin ve protein değerlerinin azaldığı gerçeği mikrodalgaların insan sağlığına zararını oldukça açık biçimde gözler önüne sermektedir.

Mikrodalga fırınların insan sağlığını tehdit etmediği yönünde karşıt görüşler de bulunmaktadır:

Örneğin, insanların bu ışınlarla direk temas etmediği durumlarda, bu ışınların sağlığı olumsuz yönde etkileyemeyecek kadar az olduğunu savunan bir kitle de vardır. Bu görüşü savunan kitle, mikrodalga fırınların insanlar tarafından bilinçli kullanıldığı sürece, kanserojen etkisinin olamayacağını ileri sürmektedir. Örneğin; sözü geçen dalgaların, besinlerin içindeki suyu titreşimle harekete geçirdiği kabul edilmekle birlikte, diğer ısıtma ve pişirme yöntemlerinde kullanılan ısının da besinlerin doğal yapısında ciddi değişimlere sebep olduğu, dolayısıyla mikrodalga fırınların insan sağlığını doğrudan tehdit eden bir özelliği olmadığı ileri sürülmektedir.

  • İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, “Bu fırınların zararlı olduğu yönündeki görüşler tamamen bir şehir efsanesidir” diyerek mikrodalga fırınların insan sağlığını tehdit ettiğini açıklayan kitlenin karşısında olduğunu son derece net bir şekilde ortaya koymuştur. Kalkan, bu düşüncelerini, mikrodalga fırınların içindeki ışınların, normal bir cep telefonunun yaydığı ışınlardan bile çok daha az olduğunu ifade ederek desteklemiştir. Kendisi ayrıca, içlerinde bulundukları kabın değil yalnızca yemeklerin kendisinin ısındığını bunun da ciddi bir enerji tasarrufu sağladığını belirtmiştir. Kalkan, mikrodalga fırınların emniyet tedbirlerinin gelişmişliği üzerine de vurgu yaparak, bilinçli bir kullanımla sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkileri olmadığını ifade etmiştir.

Tüm bu görüşlere rağmen, mikrodalga fırınların çalışma sistemi ile ilgili en açık bilgi, fırınların içlerinde elektromanyetik dalgaları üreten magnetron olduğudur. Mikrodalga fırınlar içlerinde bulunan magnetron tüpleri ile elektron ve manyetik elektriği kullanırlar ve böylece radyasyon üretirler. Fırının içine verilip duvarlarından fırına eşit şekilde dağılan bu magnetronlar besinlerin moleküler yapılarında ciddi değişimlere sebep olur. Doğru ve bilinçli kullanımla aza indirilebilecek bu olumsuz etkilerin uzun süreli mikrodalga fırın kullanımlarında sıfıra indirilemeyeceği oldukça açıktır.

Peki, Mikrodalga Fırın Neden Zararlıdır?

Maruz kaldıkları radyasyon sonrası DNA’sı bozulmuş besinler, elbette insan sağlığı için tehdit edici bir unsurdur. Diğer ısıtma yöntemlerindeki zararı vurgulayarak, bu zararın üzerini örtmek ya da yokmuş gibi yapmak son derece anlamsızdır. Mikrodalga fırınların, detaylı araştırmalar sonucu gözlemlenen olumsuz etkilerini sıralamak gerekirse:

  • Su moleküllerinin etkileşimi sonucu artan ısı seviyesi, mide ve bağırsak kanserine yol açtığı tespit edilmiştir.
  • Hem kadın hem de erkeklerde hormonal bozukluklara sebep olduğu gözlenmiştir.
  • Beynin elektrik sistemini bozarak düzeltilemez etkilere yol açtığı bilinmektedir.
  • Duygu durumunda yaşanan dengesizlikler, hafıza kaybı, zeka geriliği, konsantrasyon eksikliği gibi zihinsel sorunlara neden olduğu bilinmektedir.
  • İnsan vücudunda kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olabilmektedir.
  • Kandaki beyaz kan hücrelerinin ve hemoglobin değerlerinin azalmasına sebep olabilmektedir.
  • Isıtılan ürünün içindeki besin değerlerindeki azalma, insanların günlük ihtiyacı olan vitamin ve proteinleri çok daha eksik almasına neden olabilmektedir.

Uzayıp giden bu listenin ardından şüphe götürmez olan şey, mikrodalganın sağlığa zararlı olup olmadığı sorusunun cevabının evet olduğudur. Çok iyi biliyor ve anlıyoruz ki buzlukta donmuş bir balığı çözdürmek için bir gece önceden dışarı koymak, çorbayı ocakta ısıtmak için dakikalarca beklemek, sütün kaynaması için cezveye bakıp durmak, böylesi bir alternatif varken hiç kolay değil. Elbette ki bu durumda herkesin tercihi yukarıda sayılanları 30 saniye ile 1 dakika arasında yapabilen mucizevi bir alet olur. Üstelik bu alet, boyutları ve kullanımı gereği sürekli elimizin altında hazır bekler. Yani koca fırını ısıtmak ya da olduğu yerden indirip kullanmak, bu pratikliğin ve konforun yanında çok daha zorlu bir iştir.

Çoğu kişi sabah evden çıkarken tost makinesinin ısınmasını beklemek yerine, 20 saniyede ekmeği üzerinde eriyen bir kaşar peynirini tercih eder. Ya da donmuş bir kıymanın oda sıcaklığında erimesini beklerken, misafir çoktan gelmiş olur, dakikalarca sıcak suyla ıslatılıp çözdürülmeye çalışılan bir nohut, aslında mikrodalga fırınla göz açıp kapayıncaya kadar erimiş hale gelir.

İşte tüm bu kolaylık ve bu teknolojinin yarattığı konfor, vakit darlığı ya da günlük hayatın telaşı sebebiyle sağlığımızı tehdit eden bir unsuru gönül rahatlığıyla mutfaklarımıza almamıza sebep olmamalıdır.

İki farklı görüşten örneklerle yapılan tüm değerlendirmeler dikkatle incelenmeli, bilinçli kullanım adına tüm gerekler yerine getirilmelidir. Mikrodalga fırın kullanım kuralları titizlikle okunmalıdır. Özellikle ısıtma işlemi sırasında kullanılacak kapların özelliği, fırın çalışırken hangi mesafede durulacağı ve bu konuyla ilgili emniyet kurallarının ne olduğu doğru analiz edilmelidir. Fırın temizliğinin nasıl yapıldığı ya da bir arıza esnasında nereye başvurulacağı kullanım öncesinde bilinmesi gereken detaylardır. Hem kendiniz hem de aileniz için, önceliğiniz her zaman bilinçli bir kullanım olmalıdır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (5)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Kesinlikle yanlış bilgi.Mikrodalga fırınlar, basitçe, besinlerin içlerindeki suyu harekete geçirecek titreşimler gönderirler. Mikrodalga fırının etkili ve hızlı bir yöntem olma sebebi, bu yüksek frekanslı dalgaların çok hızlı bir şekilde besinin içine etki edebilmesidir. Dolayısıyla mikrodalga fırınların içerisindeki dalgalar, besinlere ısı ya da zararlı radyasyonlar göndermezler.İnsanları yanlış yönlendirmeyin.

  • Profil fotoğrafı

    Tamamen uydurma bir yorum.Bu gün ABD, uzakdoğu ve avrupada bir çok ülke de mutfakların değişmez cihazlarıdır. Hiç bir zararlı ışınım,radyasyon ve benzeri çıktıları faraday kafesi olan gövdeden dışarı çıkamaz. bu nedenlerle insanlara zarar vermez. . ısıtma ve kısmen pişirmede güvenle kullanılabilir. Pişirmede lezzet pek iyi olmuyor. Ancak ekonomik bir ısıtma yöntemidir. yaklaşık 2 Ghz frekansında moleküller titreşir. bu da besinlerin ısınmasına yol açar hepsi bu . cep tlf ve pc niz ne kadar zararlıysa bu da o kadar.

  • Profil fotoğrafı

    Bence kendisiyle de çelişen araştırmadan yapılmış çok yanlış bir yönlendirme yazısı. Yararlı derken kaynak vermişsiniz hem de ünv.den prof., zararlı derken hiçbir kaynak yok kulaktan dolma söylemler. İşin aslı şudur ki; normal kullanımda zararı yok, fakat donmuş gıdaları eritirken su moleküllerini titreştirerek ısı oluşturduğundan besin değerlerini düşürür. Yani buz çözdürme yapmazsanız pişirmede sağlığa zararlı hiçbir sakıncası yok. Radyasyon kelimesi insanları korkutuyor ama mikrodalga fırınlarda kullanılan radyoaktif dalgalar infrared ile radyo dalgaları arasında yani düşük enerjili dalgalardır. Evindeki tv kumandası, wifi ne kadar zarar veriyorsa md fırın da o kadar zarar verir. Ha buz çözme yapıyorsan bazı protein, vitaminleri bozarak etkilerini azaltabilir. Bu arada md fırın satıcısı falan değilim, sağlıkla ilgilenen biriyim o kadar. Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir fendir. Bu sözü her zaman hatırlayalım.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mikrodalga Fırında Kumpir Tarifi

Mikrodalga Fırında Kumpir

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mikrodalga Fırında Kolay Kumpir Tarifi

Mikrodalga Fırında Kolay Kumpir

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mikrodalgada Sufle Tarifi

Mikrodalgada Sufle

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Mikrodalgaya Sufle Tarifi

Mikrodalgaya Sufle

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Mikrodalgada Kek Tarifi

Mikrodalgada Kek

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mikrodalga Sufle Tarifi

Mikrodalga Sufle

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Mikrodalga Keki Tarifi

Mikrodalga Keki

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mikrodalgada Cips Tarifi

Mikrodalgada Cips

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir? Tarifi
Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir?

Evde Hamsi En Kolay Nasıl Ayıklanır? Karadeniz mutfağını şekillendiren balıklardan biri olan hamsi, hemen hemen…

Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması Tarifi
Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması

Yılbaşı Kaktüsü Evde Nasıl Yetiştirilir? İçinde bulunduğumuz bu günler sadece yeni yılın habercisi değil, aynı…

Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu Tarifi
Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu

Yılbaşı Masası: Yeni Yıla Nefis Başlangıç! Ne derler bilirsiniz; yeni yıla nasıl girerseniz bütün bir…

Yılbaşı Hediyeleri: En İyi Fikirler, 2024 Özel Tarifi
Yılbaşı Hediyeleri: En İyi Fikirler, 2024 Özel

Yılbaşı Hediyeleri ile Yeni Yılda Mutlu Sürprizler Uzun bir kış gecesinde gireceğimiz yılbaşı yeni yıl…

Yılbaşı Gecesi Evde Ne Yapılır? En İyi 20 Aktivite Tarifi
Yılbaşı Gecesi Evde Ne Yapılır? En İyi 20 Aktivite

Yılbaşı Gecesi Evde Yapılabilecek Aktiviteler Yılbaşı gecesi evde olacaklar için birbirinden eğlenceli aktivite önerilerimizle geldik!…

Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı Tarifi
Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı

Kokina: Yılbaşının Şans, Mutluluk, Huzur Çiçeği Her yıl aralık ayının son haftasında pek çok evi…

Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir? Tarifi
Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir?

Evde Hamsi En Kolay Nasıl Ayıklanır? Karadeniz mutfağını şekillendiren balıklardan biri olan hamsi, hemen hemen…

Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması Tarifi
Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması

Yılbaşı Kaktüsü Evde Nasıl Yetiştirilir? İçinde bulunduğumuz bu günler sadece yeni yılın habercisi değil, aynı…

Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu Tarifi
Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu

Yılbaşı Masası: Yeni Yıla Nefis Başlangıç! Ne derler bilirsiniz; yeni yıla nasıl girerseniz bütün bir…

Yılbaşı Hediyeleri: En İyi Fikirler, 2024 Özel Tarifi
Yılbaşı Hediyeleri: En İyi Fikirler, 2024 Özel

Yılbaşı Hediyeleri ile Yeni Yılda Mutlu Sürprizler Uzun bir kış gecesinde gireceğimiz yılbaşı yeni yıl…

Yılbaşı Gecesi Evde Ne Yapılır? En İyi 20 Aktivite Tarifi
Yılbaşı Gecesi Evde Ne Yapılır? En İyi 20 Aktivite

Yılbaşı Gecesi Evde Yapılabilecek Aktiviteler Yılbaşı gecesi evde olacaklar için birbirinden eğlenceli aktivite önerilerimizle geldik!…

Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı Tarifi
Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı

Kokina: Yılbaşının Şans, Mutluluk, Huzur Çiçeği Her yıl aralık ayının son haftasında pek çok evi…

2024 Yılbaşı Filmleri: Yeni Yıl Temalı En İyi 46 Film Tarifi
2024 Yılbaşı Filmleri: Yeni Yıl Temalı En İyi 46 Film

2024 Yeni Yıl Akşamında Soluksuz Film Keyfi! Yılbaşında insanlar ikiye ayrılır: Evde girenler ve dışarıda…

Yılbaşı Şarkıları: En İyi Çalma Listesi 2024 Tarifi
Yılbaşı Şarkıları: En İyi Çalma Listesi 2024

Klasik, Eğlenceli Yılbaşı Şarkıları: 2024 Özel Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak yılbaşı akşamınıza renk ve…

Yılbaşı Ne Zaman? 2024 Yılbaşı Tatili Kaç Gün? Tarifi
Yılbaşı Ne Zaman? 2024 Yılbaşı Tatili Kaç Gün?

2024 Yılbaşı Tarihi ve Yeni Yıl Tatil Takvimi Bir yılı daha geride bırakmaya hazırlandığımız günlerdeyiz...…

Dünya Türk Kahvesi Günü: UNESCO Onayladı! Tarifi
Dünya Türk Kahvesi Günü: UNESCO Onayladı!

Türk Kahvesi Günü: Kültürel Miras! Türk kahvesi, Türkler’in geçmişinde oldukça önem taşıyan bir sıcak içecektir.…

Uluslararası Kurabiye Günü: Tatlı Bir Gelenek! Tarifi
Uluslararası Kurabiye Günü: Tatlı Bir Gelenek!

Dünya Kurabiye Günü: Merhaba Susam Sokağı! Dünya genelinde kutlanan özel ve eğlenceli günlerden biri olan…

Öğretmenler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Sözler Tarifi
Öğretmenler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Sözler

Öğretmenler Günü Sözleri ve Kutlama Mesajları Öğretmenlerin desteğine ve rehberliğine her zaman ihtiyaç duyarız. 24…

Tarifler Geri
Videolar Geri