Gevrek ve Çıtır Kızartmaların Binlerce Yıllık Sebebi Pamuk Yağı
Tarihi çok eskilere dayanan pamuk bitkisi lifleriyle tekstil sanayisinin, çekirdeğinden elde edilen yağı ile bitkisel sanayinin, küspe ve kapçığı ile de yem sanayisinin ham maddesini oluşturur. Dünyanın 69 ülkesinde tarımı yapılan bitki, ekonomik açıdan değerlidir.
Bitkinin tohumlarında bulunan çiğit yağı ile pamuk yağı üretimi yapılır. Lifi işlenen ilk bitki olan pamuk, Hindistan kökenlidir ve geçmişi neredeyse 5000 yıl önceye dayanır.
Ülkemizde pamuk üretimi Çukurova, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Antalya ve Ege Bölgesinde yaygındır. Tohumlarının yer aldığı pamuk çekirdeklerinin öğütülmesi sonucu elde edilen yağ, bitkisel bir yağdır.
Peki, pamuk yağı yenir mi? Koyu kahverengiye yakın kırmızı bir renge sahip olan pamuk yağı yenilebilir ve özellikle de yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmalarda kullanılır.
Raf ömrünün uzunluğu ile dikkat çeken yağ çeşidi, uygun muhafaza koşullarında uzun süre saklanabilir. Ağzı hava almayan kapalı cam bir kapta, ışıksız ve nemsiz bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Kızartma yağının bir kere kullanılması ve kızartılan yiyeceklerin kuru olması sağlık açısından büyük önem taşır.
Pamuk Yağı Nedir? Nasıl Üretilir?
Omega 6 ve omega 9 yağ asitleri bakımından zengin olan yağ, bitkinin tohumlarından elde edilir. Genellikle pişirme amaçlı kullanılan pamuk yağı, diğer kızartma yağları ile kıyaslandığında daha hafif bir lezzete sahiptir.
Yüksek oranda antioksidan içeriğine sahip olan besin, besleyici özelliği ile dikkat çeker. Hidrojenasyona ihtiyaç duyulmadan üretilen pamuk yağı özellikleri sayesinde diğer yağlara oranla daha düşük oranda kolesterol ve trans yağ içerir. 100 gramı yaklaşık 882 kalori olan yağ, kalsiyum, sodyum ve potasyum içerir.
Peki, pamuk yağı nasıl anlaşılır? Yağın kendine özgü kokusu ve lezzeti vardır. Eğer bu özelliklerde bir farklılık söz konusu ise pamuk yağı olmadığından şüphe edilebilir. Yüksek kalori içeriğinden dolayı kilo problemi olanların pamuk yağını dikkatli kullanmaları önerilir.
Bitkisel yağın bir diğer özelliği de bünyesindeki gossypol maddesidir. Gossypol bitkiyi böcek hasarlarından korur ve toksin bir maddedir. Bu maddeyi çıkarmak için de rafine işlemi gerçekleştirilir.
Pamuk yağı ile ilgili merak edilen sorulardan biri de pamuk yağı donar mı, sorusudur. Pamuk yağı soğuk ortamlarda ve buzdolabında katılaşır. Pamuk yağı donma derecesi yağın saflık derecesine göre değişir.
Pamuk Yağı Kullanım Alanları: Pamuk Yağı Ne İşe Yarar?
Rafine edilerek elde edilen pamuk bitkisel bir yağ çeşidi olarak yemeklerde kullanılır. Peki, pamuk yağı nasıl kullanılır?
Genel olarak kızartmalarda kullanılan yağ, kızartılan besinlerin daha gevrek ve lezzetli olmasını sağlar. sıcak yemeklerde de rahatlıkla kullanılabilen pamuk yağı, özellikle fast food sektöründe ucuz ve uzun ömürlü olmasından dolayı tercih edilir.
Evde hazırlanan sıcak yemeklerde de kullanılan yağ çeşidi, diğer bitkisel yağların içinde yağ çözücü özelliği sayesinde yer alır. Pasta sektöründe krema ve kek yapımında başvurulan bir yağ çeşididir. Kıvam arttırıcı özelliğinden dolayı hamur işlerinde de kullanılan pamuk yağı kızartılarak yapılan tulumba tatlısı gibi hamur işi tatlılarında büyük önem taşır.
Pamuk yağının diğer kullanım alanları arasında margarin üretimi, cipslerin kızartılması aşaması, bazı tahıllı aperitif ve ekmek yapımı da sayılabilir. Pamuk yağı tekstil alanında da yaygın olarak kullanılır. Hazır çocuk bezi ve kadın pedi yapımında ayrıca kozmetik sektöründe bazı makyaj malzemelerin içerisinde yer alır.
Pamuk Yağı Faydalı Mı? Pamuk Yağı Faydaları Nelerdir?
- Yüksek oranda linoleik asit içeriğine sahip olan pamuk yağı, LDL kolesterolün zararlı etkilerine karşı kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. İçeriğindeki diğer bir yağ asidi olan oleik asit ise iyi kolesterol olarak bilinen HDL üretimini destekler. Vücudun total kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olan pamuk yağı sağlığa olumlu etkileri nedeniyle tercih edilen bir yağ çeşididir.
- Pamuk yağı neye iyi gelir sorusunun cevabı, yağda eriyen bir vitamin olan E vitamininin vücutta emilimini sağlayarak, hafızanın güçlenmesini desteklemesidir. Nörolojik sistemin işleyişini düzenlemeye yardımcı olur.
- İçeriğindeki oleik ve linoleik asit kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Yüksek tansiyonu olanların düzenli olarak pamuk yağı kullanmaları önerilir.
- İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar. Kanser başta olmak üzere bağışıklık sisteminin çöktüğü hastalıklarda önemli bir rol oynar.
- Bitkisel yağlar arasında yüksek E vitamini içeriği ile ideal bir seçenek olan pamuk yağı, vücutta oluşan hücre hasarlarını tedavi edici etkiye sahiptir.
- Vücutta oluşan yaraların çabuk iyileşmesine destek olan pamuk yağı cilde faydaları ile de ön plana çıkar. Cildin pürüzsüzlüğünde oldukça etkili olan E vitamini cilt bakımı için kullanılan kozmetik ürünlerin yapısında yer alır. Yara iyileştirici olarak kullanılan neosporin gibi merhemlerin yapısında da yer alan merhemler yara tedavisinde oldukça etkin bir rol oynar.
- Yemeklerde kullanılan pamuk yağı saç diplerini canlandırır, saç teli ve köklerinin güçlendirilmesini sağlar. Saç dökülmelerini engeller ve saç sağlığına iyi gelir.
- Yüksek kalorili olmasına rağmen vücut tarafından yakılması zor olan trans yağ içermeyen pamuk yağı kilo vermeye yardımcı olur. Vücut için yararlı olan linoleik ve oleik asit içeren yağ vücut tarafından kolayca parçalanarak enerji olarak kullanılır.
- Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olan pamuk yağı, bağırsakların çalışmasını düzenler ve kabızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.
- Adet kanamalarının düzenlenmesinde de önemli bir role sahip olan yağ ayrıca ateş düşürücü etkisi ile dikkat çeker. Bu yağ ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi de pamuk yağı basura iyi gelir mi sorusudur. Pamuk yağı hemoroid tedavisinde de kullanılır. Pamuk yağı ile hazırlanan oturma banyoları tedaviyi destekler.
Pamuk Yağı Zararlı Mı?
Faydaları ile göz dolduran pamuk yağı zararlı mı ya da pamuk yağı sağlıklı mı?
Yüksek kalorisi ile aşırı tüketildiğinde kilo yapıcı özelliği haricinde pek bir zararı bulunmayan pamuk yağı, alerjik etkiye sahiptir. Pamuk yağı kullananlar arasında alerjik bünyeye sahip kişilerin bu bitkisel yağı kullanırken dikkatli olmaları gerekebilir.
Pamuk yağı üretimi sırasında kullanılan böcek ilaçlarının yağa geçebilme tehlikesine karşı satın alırken bilinen markalar tercih edilmelidir. Aksi halde bu gibi problemler önemli sağlık problemlerine yol açabilir.
Doğal bir toksin olan gossypol pamuk içinde yağ haline getirilmeden önce bulunur. Uygun rafineri işlemlerinden geçirilmezse yağın içine geçebilir. Bu madde oldukça toksik bir maddedir ve böcek ilaçlarının içinde kullanılır.
Pamuk bitkisi bir besin maddesi olarak sınıflandırılamaz. Daha çok lif içeriğinden dolayı tekstil sektöründe kullanılan pamuk yetiştirilirken birçok kimyasal madde ve zararlı zirai ilaçlara maruz kalır.
Peki, pamuk yağı kısırlık yapar mı? Henüz kanıtlanmış bir bilgi olmamasına rağmen pamuk yağının kısırlığa sebep olduğuna dair söylentiler bulunmaktadır.
Pamuk Yağı Fiyatı Nedir? Nerede Satılır?
Pamuk yağı fiyat açısından diğer yağlara oranla daha ucuzdur. Tüm dünyada yaklaşık olarak yıllık 4 milyon ton pamuk yağı üretimi gerçekleşir. Türkiye’de yıllık pamuk yağı üretimi 150 bin tona yaklaşmaktadır. Bu oranda ülkemizin yağ ihtiyacının %25’ini karşılar.
Kızartmalar için özellikle rafine pamuk yağı kullanılır. 1, 2, 5 litrelik pet şişelerde ya da 5, 10, 18 ve 20 litrelik teneke kutularda satışa sunulan yemeklik pamuk yağı fiyatları markasına ve kalitesine göre farklılık gösterir.
Üretimi için çok fazla emek verilmesine rağmen ucuz olması nedeniyle pamuk yağı üreticileri, devlet tarafından desteklenmektedir.
Peki, pamuk yağı nerede bulunur? Büyük alışveriş merkezlerinde, marketlerde ve internet üzerinden satış yapan firmalarda satışı yapılır.
Pamuk ýagi hakkinda ýazilanlar dogru güzelde kullanilan resimler pamuk degilki.Ben Türkmenistandan ve pamuk nasil olur bilirim.ýanliş rsim kullanilmiş.Ben pamuk resmini bulup koýaçagim.
belki başka yağ yoktur diyeceksiniz ama başka yağlar da var ama onlarda bizim için lezzetsiz geliyor çünkü kültür farklılığı
Merhabalar ben orkide bitkisel karışım sıvı yağ aldım %50 ayçiçek yağı %50 pamuk yağı içeriği ama yağın içerisinde çok fazla pamukçuk var bu normal mi
İlk defa aldım daha önceden hiç pamuk yağı kullanmadığım için çok garibime gitti kullanmayı da düşünmüyorum
Kısırlık yapmaz pamuk yağı. Kısırlık yapsa bizim memlekette 5,6 çocuk doğurmazlardı. Yüz yıllardır her şeyimizi onunla yapıyoruz,çok lezzetli yağ.
Slm. pamuk yağını nerden alabiliriz Hiçbir markette goremedim de