Propolis Nasıl Kullanılır? En Sağlıklı Tavsiyeler

Propolis Nasıl Kullanılır? En Sağlıklı Tavsiyeler Tarifi

Arılardan Gelen Mucize: Propolis Nasıl Kullanılır?

Arılar evren için oldukça kıymetli canlılardır. Dünyanın neredeyse tüm döngüsü ve işleyişi arılar sayesinde gerçekleşmektedir. Arılar yaşamın devam etmesini sağlarken, insanlar için daha da faydalı olmaya çalışırlar. Aslında faydalı olmak, onlar için bir görev değil birer güdüdür.

Arıların bal yapma özelliğinin bir sonucu olan propolis üretimi, birçok rahatsızlığı ortadan kaldırmaktadır. Adeta mucize olarak tanımlanan propolis, faydalı hale gelmesi için en doğru şekilde kullanılmalıdır. Bizler de bu yazımızı propolis kullanım şekli hakkında bilgi vermek için hazırladık.

Tablet, sprey, damla, toz, şeker ve şurup şeklinde bulabileceğiniz propolisin en doğru kullanımları bu yazı ile sizlerle. Arıdan gelen mucizenin etkilerini tam anlamıyla görmek için propolis kullanımı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. İhtiyacınız olan tüm bilgiler bu yazıda.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

propolis

Bazı bünyeler propolise karşı hassas olabilir.

Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.

Propolis Nasıl Kullanılır Hale Getirilir?

Propolisin kullanımına değinmeden önce, propolisin ne olduğunu hatırlatmakta fayda var. Propolis arıların ürettiği bir üründür. Polen ile sürekli aynı cümlelerde geçse de polenden oldukça farklıdır. Arı kovanının korunması için ürettikleri bir maddedir. Kovanın iç kısmının temizliği ve kusursuzluğu propolis sayesindedir. Propolis, balı zararlı maddelerden ve bakterilerden koruyan bir tabakadır. Propolis besin değeri yüksek bir maddedir ve insan sağlığı için oldukça etkilidir. İnsanlara faydalı olması adına da pek çok şekilde propolis ürünü satılmaktadır.

Propolis arı kovanından sert bir kıvamda çıkarılmaktadır. Bu sebeple ham halde tüketilmeye uygun değildir. Faydalarını almak için birkaç işlemden geçirilmesi gereklidir. Geçeceği işlemler ise uygun koşullarda özütleme işlemi olmalıdır. Özütleme işleminde yararlı bileşenler ayrılır. Eğer uygun koşullarda uzmanlar tarafından özütleme işlemi yapılmazsa, elde edilecek propolisin insan sağlığı için pek de faydalı olacağı söylenemez.

Gerekli koşullar sağlandığında, laboratuvar ortamında özütleme işleminden geçen propolis; sıvı hale dönüşmesi için birkaç işlemden daha geçer. Donmuş propolis, etil alkol içinde kazınarak eklenir. Propolis ne kadar ufak olursa sindirimi o kadar kolay olacaktır. Etil alkol içindeki propolis yaklaşık 1 hafta boyunca ağzı kapalı kalacak şekilde bekletilir. Beklerken karanlık ve serin yerde kalması önerilir. Bekleme süresi geçince kavanoz içindeki propolis süzülerek gerekli işlemlerde kullanılır.

Propolisi kendi imkanlarınızla toz haline getirmek istediğinizde öncelikle kalın bir rulo haline getirmeniz gereklidir. Bu rulonun iyice sert olması için dondurucuda bekletebilirsiniz. Dondurucudan aldığınız propolis rulosunu, kalem şekline getirin ve uçlarından ufak ufak parçalar elde edin. Kazıma işlemi ile elde ettiğiniz propolis parçalarını çeşitli amaçlarla kullanabilirsiniz.

Bağışıklık siteminin daha güçlü olması ve soğuklardan korunmak amacı ile sağlık firmaları tarafından propolis şekeri üretilmektedir. Bu şeker aynı zamanda çeşitli şifalı bitkilerden bir karışımla elde edilmektedir. Şeker, krem, sprey, kapsül ve tablet şeklinde olan propolislerin tamamı sizin sağlığınız için eczane ve aktarlarda yerini almıştır.

propolis damlası

Propolis Damlası: Sıvı Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolisin pratik kullanım yöntemlerinden biri de propolis damlası olmaktadır. Propolis damlasını kullanırken birkaç detaya dikkat edilmesi gerekir. Yiyeceklerinize ekleyeceğiniz propolisin damla miktarı yaşa göre belirlenecektir. Yetişkin bireylerde günde 2 defa ortalama 40 damla önerilmektedir. 2 ve 7 yaş arasındaki çocuklarda da yine aynı şekilde, günde 2 defa tavsiye edilir fakat damla miktarı 20’yi geçmemelidir. Diş çürüklerini önlemek amacı ile diş macununa ufak bir damla eklenebilir. Ağız sağlığınız için birkaç damlayı bir bardak suya ekleyerek gargara yapabilirsiniz.

Yorgunluk, uykusuzluk ve bağışıklık sistemine destek olmak amacı ile muhallebilere, pekmezlere veya sıvı gıdalara eklenmesi uygundur. Çayınızın içine ekleyerek de faydalarını alabilirsiniz. Damla miktarına uygun kullanım olmadığı durumda yan etkiler görülebilir. Bu konuya dikkat çekmek iyi olacaktır. Saçlarınızın ve saç derisinin sağlığı için, şampuan içine birkaç damla ekleyerek kullanabilirsiniz. Ayrıca propolis damla vücudunuzdaki yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Suda çözünen propolisleri sıvı içeceklerle beraber tüketebilirsiniz.

Evcil hayvanlarınızın ayak ve deri problemlerini bir türlü yok edemediyseniz, propolis size bu konuda yardımcı olabilir. Bir miktar suya propolis damlasından birkaç damla ekleyerek evcil hayvanınızın ayaklarını temizlerseniz, derisindeki hücreleri yenileyecektir.

propolis

Toz Propolis Nasıl Kullanılır?

Katı şekilde sindirimi uygun olmayan propolis, toz haline getirilir. Toz şeklinde kullanımı oldukça rahat olacaktır. Kullanımda önerilen dozu aşmadıkça yan etkileri ve zararları görülmeyecektir. Toz propolis bal ile tüketildiğinde daha etkili hale gelecektir. Dilerseniz yoğurt içine ekleyerek ve güzelce karıştırarak gerekli durumlarda tüketebilirsiniz. Kendinizi yorgun hissettiğinizde veya hasta olduğunuz günlerde, yoğurt ile beraber kullanabilirsiniz. Bal ile karıştırıp derideki tahrişi gidermek için de kullanabilirsiniz.

arı kovanı

Propolis Kremi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Propolis çeşitli şekillerde hayatımızda yerini almış durumda. Damla ve toz propolis derken krem haliyle de faydalı olmak için ilgi çekmekte. Sağlık firmaları tarafından üretilen propolis kremleri de cilt bakımı için satışa sunulmaktadır. Pek çok firmaya ait propolis kremi piyasada mevcut. Sizler güvendiğiniz ve memnun kaldığınız firmalardan propolis kremini alarak cildinize bakım yapabilirsiniz.

Propolis kremini cildinize uygulayacağınız zaman saf su ile temizlenmiş olmasına önem vermelisiniz. Özellikle yüz bakımı için tercih ettiğinizde, yüzünüzde makyaj kalıntısının kalmaması gereklidir. Aksi halde krem etkili olmayacaktır. Tahriş, kızarıklık ve kaşıntı olan bölgelerde ise az miktarda kullanımı önerilmektedir.

porpolis

Propolis Kapsül Nasıl Kullanılır?

Bir propolis kaç farklı şekilde tüketilir diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre. Herkesin ihtiyacına göre üretilen propolis ürünleri şimdi de propolis kapsül olarak karşımıza çıkmakta. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi, uyku problemleriniz ve yorgunluklarınızın gitmesi için kapsülle beraber propolis tablet de sağlığınız için piyasada yerini almıştır. Propolis kapsüller, 11 yaş ve üzerindeki insanlar için uygundur. Genellikle üretici firmaların günde 2 defa kullanımı önerdiği görülmektedir. Aç ve tok karnına kullanım uygundur.

 arı kovanı

Propolis Sprey Nasıl Kullanılır?

Boğaz yolu enfeksiyonları ve tahrişleri için propolis sprey tavsiye edilmektedir. Propolis spreyin kullanımı günde 3 defayı geçmeyecek şekilde olmalıdır. Eğer doktorunuz daha farklı şekilde kullanım önerisinde bulunduysa, doktorunuzun tavsiyesine göre kullanmalısınız. Soğuk günlerden çabuk etkilenen biri iseniz propolis şurup da sizi sağlığınıza kavuşturabilir. Öksürük ve ağız içi yaralarında da yine sprey ve şuruptan faydalanabilirsiniz.

propolis kullanımı

Propolisi Kimler Kullanamaz?

Propolis faydalı olduğu gibi bazen zararlı da olabilir. Bilinçsiz ve yanlış propolis kullanım şekli çeşitli olumsuz sonuçları meydana getirecektir. Tavsiye edilen ölçünün fazlası kişide yan etkiler bırakacaktır. Propolisin tavsiye edilmediği gruplar ise şu şekildedir:

  • Alerjik yapıya sahip her yaştan kişiler için propolis tehlike arz edebilir.
  • Astım rahatsızlığı yaşayan kişilerde alerjik reaksiyon yaşanabilir. Bu sebeple alerji testi yaptıktan sonra doktor uygun görürse kullanabilir.
  • 2 yaş altı çocuklarda bal tüketimi uygun olmadığı gibi tüm arı ürünleri de uygun değildir. Propolis kullanımı 2 yaş altı çocuklar için tavsiye edilmez.
  • Kimyasal ilaç kullananlar ve arı ürünlerine karşı belirlenmiş bir alerjisi olanlar, propolis kullanmamalıdır.
  • Hamilelerde de propolis kullanımı önerilmez. Sebebi ise bebeğin alerji hassasiyetini geliştirmesidir. Aynı durum emziren anneler için de geçerlidir.
  • Doğum ve emzirme dönemi geçene kadar anne adaylarının propolis kullanımına ara vermesi önerilmektedir.

Propolisin Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri