Çiğ Beslenme Raw Food Diyeti

Çiğ Beslenme Raw Food Diyeti Tarifi

Raw Food Nedir? Raw Food Beslenme Stiline Dair Her Şey

İngilizce kökenli ‘raw’ kelimesi ‘çiğ’ anlamına gelirken, ‘food’ kelimesi ‘yiyecek’ anlamına gelir. Yani kelime öbeği olarak raw food ‘çiğ yiyecek’ anlamını taşır. Ateşin icadından önce insanların beslenme şekillerinin doğal ve sağlıklı olduğuna inanan insanların benimsediği akım vasıtası ile ortaya çıkmıştır. En basit haliyle; raw food beslenme şeklinde besinlerin işlem görmemiş doğal halleri yani çiğ halleri kullanılır.

raw food nedir

Raw Food Diyeti Nasıl Yapılır?

Aslında bu diyeti yapmak son derece kolaydır. Ancak öncelikle işin felsefesini benimsemek ve kabullenmek gerekir. Çünkü raw food bir beslenme şeklinden ziyade bir yaşam şeklidir. Besinlerin en saf ve en doğal hallerinin tüketilmesini mantıklı bir düzleme oturtulması ve kabullenilmesi şarttır. Bunun en önemli nedeni de raw food diyeti adı verilen beslenme şeklinin aslında devamlı bir beslenme düzeni olmasıdır. Ancak bunu kısa süreli olarak (genellikle yaklaşık 30 gün) zayıflama veya detoks amaçlı yapan kişiler de bulunur.

Mental olarak çiğ beslenme düzenini kabullendikten sonra pazardan veya marketten satın alınan sebze ve meyveleri hiçbir ısı uygulamadan tüketmek ana kuraldır. Bu sayede besinlerin temel vitaminlerinden, enzimlerinden ve canlılığından yararlanıldığı düşünülür. Pişirmenin ve ısı uygulamanın kesinlikle yasak olduğu bu düzende kurutma işlemi ise serbesttir. Yiyecekleri doğal kurutma yöntemi ile kurutarak da tüketmek mümkündür. Ancak hayvansal gıdalar, süt ürünleri ve un gibi kesinlikle tüketilmemesi gereken maddeler de yer alır.

raw food tarifleri

Raw Food Beslenme Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hemen hemen her konuda olduğu gibi raw food hakkında da hem olumlu hem de olumsuz görüşler vardır. Ancak bu felsefenin savunucuları, çiğ beslenmenin insanlar için şifa olduğunu iddia eder.

Raw food mucizesi olarak nitelendirilen önemli faydalardan bahsedilecek olursa:

  • Vitaminlerin ve minerallerin doğrudan alınmasını sağlar.
  • Enzimlerin ve yararlı bakterilerin yok olmamasını ve vücuda geçebilmesini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Vücut enerjisinin daha yüksek olmasını sağlar. (Besinlerin içerisinde yer alan enzimler yok olmadığı için vücut besinleri sindirmek için enzim üretmek zorun kalmaz.)
  • Uyku düzenlenir ve kalitesi artar.
  • Fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur.
  • Cilt sağlığına katkı sağlar.

Peki, raw food beslenme şeklinin herhangi bir zararı yok mu? Beslenme değişikliği yapıldığında, özellikle kronik rahatsızlığa sahip kişilerin, mutlaka bir uzmana danışması gerekir. Çünkü her beslenme düzeni ve her değişiklik kişiye iyi gelmeyebilir. Raw food düzeninde de protein ve kalsiyum alınabilecek kaynakların sınırlı olması vücut sağlığı için tehlike oluşturur. Yani tüm kaynakları araştırıp raw food yemek tarifleri öğrenilmeli ve gerekli olan vitamin, kalsiyum, mineral ve protein miktarının alınması sağlanmalıdır.

raw food diyeti

Raw Food Kursu: Raw Food Eğitimi İçeriği

Küçüklükten beri alışılagelmiş beslenme düzenini bir anda değiştirmek ve yeni bir yaşam stilini benimsemek kolay bir iş değildir. Yeni beslenme şeklini iyi bir şekilde anlamak ve öğrenmek gerekir. Bu nedenle profesyonel eğitim veren raw food Türkiye kurslarından veya raw food İstanbul workshop etkinliklerinden herhangi biri tercih edilebilir. Bu sayede; en doğru beslenme programını hazırlama şekli, yiyeceklerin içerdiği vitamin ve mineraller, hazırlanan yiyecekleri saklama koşulları ve yiyeceklerin hazırlanma aşamasındaki püf noktaları öğrenilebilir.

Aynı zamanda farklı raw food tarifleri de öğrenilerek, öğrenilen tarifler kolaylıkla günlük hayata uyarlanır. Bu sayede kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde yapılacak yiyeceklerin bir kısmı öğrenilmiş olur. Bu tariflerden yola çıkılarak yeni yeni tatlar da denenebilir. Kısacası kurslar ve workshoplar ile raw food mutfağına temel bir giriş yapılır. Ancak beslenme düzenini anlamak ve sağlıklı kalmak adına bir diyetisyene veya beslenme uzmanına da danışılması önerilir. Vücudun alerjisi olabilecek besinleri öğrenmek, alınması gereken vitamin ve minerallerin nereden karşılanabileceğini öğrenmek ve aynı zamanda herhangi bir hastalığın ilerlemesini veya oluşmasını engellemek adına bir uzmana danışılmalıdır.

raw food tarifler

Raw Food Diyet Listesi

Beslenme düzenleri içerisinde mutlaka olması gereken ve asla tüketilmemesi gereken besin maddeleri bulunur. Aynı şekilde raw food diyeti içerisinde de hem tüketilmesi hem de tüketilmemesi gereken yiyecekler yer alır:

  • Bakliyatlar: Salataların veya yemeklerin içerisinde çiğ olarak tüketilmelidir.
  • Süt ve Süt Ürünleri: Beslenme düzeni içerisinde yer almaz, tüketilmemesi gereken besin maddeleri arasında yer alır. İnek ve keçi sütü yerine badem sütü veya hindistan cevizi sütü gibi alternatifler kullanılır.
  • Şeker ve Un: Raw food beslenme içerisinde yer almaz. Beyaz un yerine badem unu veya yulaf kullanılır.
  • Alkol ve Kafein: Bu maddeleri barındıran herhangi bir madde tüketilmemelidir.
  • Et: Raw food içerisinde yer almaz ancak bazı gruplar yalnızca balık, bazı gruplar ise yalnızca çiğ et tüketir.
  • Bal ve Türevleri: Arının üretimi olan besin maddeleri için kesin bir bilgi bulunmaz.

raw food menü

En Pratik 3 Raw Food Tarifi

1) Sağlıklı Tatlı Masum Keyif: Kakaolu Chia Puding Tarifi

Yapımı son derece kolay olan chia puding hem kahvaltıda hem de atıştırmalık olarak gün içerisinde tüketilebilir. İçerisine ise tamamen kişisel zevke uygun olan tüm çiğ malzemeler eklenebilir. Chia puding tarifi için tıklayın. Kilo Aldırmayan Kakaolu Chia Puding

Tarif: Kilo Aldırmayan Kakaolu Chia Puding

2) Arındırır Güç Verir: Yeşil Güç Smoothie Tarifi

Hızlıca vitamin almak veya iş yerine, okula besleyici bir ara öğün götürmek istiyorsanız bu tarifle çabuk ve besleyici bir smoothie hazırlayın. İşte yeşil smoothie! Yeşil Güç Smoothie

Tarif: Yeşil Güç Smoothie

3) Çabucak Hazır: Pişmeyen Brownie Tarifi

Tatlı krizleri ve eski alışkanlıkları devam ettirme isteğine karşı, hemen hemen herkesin sevdiği brownie için de bir raw food uyarlaması mevcut. Pişmeyen, çok pratik ve sağlıklı brownie için tarife tıklayın. Pişmeyen Brownie

Tarif: Pişmeyen Brownie

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Raw Cheesecake Tarifi

Raw Cheesecake

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Raw Cheesecake Tarifi

Raw Cheesecake

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Limonlu Raw Cheescake Tarifi

Limonlu Raw Cheescake

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Pişmeyen Raw Brownie Tarifi

Pişmeyen Raw Brownie

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Kefirli Mini Fit Raw Tart Tarifi

Kefirli Mini Fit Raw Tart

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Mini Bazlama (Okul Beslenmesine) Tarifi

Mini Bazlama (Okul Beslenmesine)

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 45dk Pişirme
Çok Çikolatalı Pasta (Devil's Food Cake) Tarifi

Çok Çikolatalı Pasta (Devil's Food Cake)

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri