Ruşeym Nedir? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Nasıl Kullanılır?

Ruşeym Nedir? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Buğdayda Gizlenmiş Şifa Tohumu: Ruşeym

Söz konusu sağlığınız ise, nerede hangi gıda şifalı çok iyi bilirsiniz değil mi?

Aktar aktar dolaşıp, diyetisyenlerden destek alıp en doğru zamanda, en sağlıklı yiyeceği yemek hepinizin hakkıdır şüphesiz. Süt ürünleri, baklagiller, sebze ve meyveler özenle seçildikten sonra masanıza konuk olur, sağlıklı yaşamanız için.

“Ekmeği azalt, bol su iç.” gibi klasik kalıplardan sıkılanlar ve farklı gıdaları sevenler için, bu yazımızda buğdayın en derininde saklanmış, tam bir vitamin ve mineral deposu olan rüşeymi ele aldık. Biz yazımızda ele alalım, siz de yazımızı okuduktan sonra rüşeymi mutfağınıza alın ve faydalarından yararlanmak için geç kalmayın.

Sağlıklı olmak, hayat kavgasında başarılı olmanın birinci şartıdır, diye ekler Ahmet Mithat Efendi. Hormonlu mutfaklardan uzak durmak için de bu kavgada başarılı olmanızın çaresi sağlıklı gıdaları tüketmektir. Haydi! Rüşeym hakkında bilinmeyenleri öğrenmek için en doğru yerdesiniz.

Ruşeym

Ruşeym Nedir?

Adı ve telaffuzu ilk duyumda farklı gelse de, tanımak için çok geç kaldığımız bir tahıl kaynağıdır. Her işin özü sağlık deriz ya, işte buğdayın da ruşeym özü olarak karşımıza çıkmaktadır. Rüşeym, buğday tohumunun üremesinde ve çimlenmesinde büyük rolü olan kısımdır. Yani ruşeym buğdayı canlandıran, buğdaya hayat veren merkezi noktadır. Ülkemizin dışında yoğun olarak ilgi gören rüşeym tahılı, son zamanlarda ülkemizde de dikkat çektiğinden dolayı üretici firmalar tarafından marketlerde satışı yapılmaktadır.

Ruşeym protein oranı bakımından yüksek olduğu gibi, içerdiği vitamin, mineral bakımından da oldukça zengindir. Bir paket rüşeymi her yemeğe ekleyecek şekilde de tarifler geliştirilmiştir.

Ruşeym

Ruşeym Besin Değerleri Nelerdir? Gluten İçerir Mi?

Rüşeym, sevilen diğer tahıllar gibi besin değeri yüksek bir besindir. Folik asit, E, A, B1, B6 vitamini kaynağıdır. Vücudun ihtiyacı olan tüm besin değerlerine sahiptir. Demir eksikliği yaşayanlar için de tercih edilmesi gereken bir kaynaktır.

Çünkü demir, çinko, krom, omega-3, ve lif bakımından oldukça güçlüdür. İlaç takviyesi almak yerine günde 2 kaşık rüşeym ile düşük olan kan değerlerinizi dengeleyebilirsiniz. Bitkisel kaynaklı olduğundan kolesterol içermemesi ise içinizi rahatlatan bir detay olarak hafızalarda kalabilir.

Unutmayın, yaklaşık 2 yemek kaşığı rüşeymde 1,5 gram doymamış yağ

  • 9 gram karbonhidrat
  • 4 gram protein
  • 2 gram lif (posa)
  • 2 gram şeker vardır.
  • Yaklaşık 60-70 kalori enerji verir.

Buğday ürünleri, belirli bir miktarda gluten içerir. Ruşeym de buğday kaynaklı bir ürün olduğundan gluten içerir. Gluten tüketimi, sindirim sisteminizde bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Bu sebepten ötürü glütensiz gıdalar tüketmenizi tavsiye ederiz. Glutensiz gıdalar tükettiğiniz takdirde daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.

Ruşeym

Ruşeym Faydaları Nelerdir?

  • Bol miktarda protein içerir. Bu sayede vücut sağlığınızı korur ve spor takviyesiyle vücudunuzun daha iyi şekillenmesine destek olur.
  • İçerdiği lif sayesinde tokluk hissi verir ve geç acıkmanızı sağlar.
  • Diyet ürünleri ve unlu gıdalarda, lifli yapısından dolayı doyurucu özelliği artırır.
  • Dokuların hasar görmesini engeller ve bu faydasından dolayı sporcuların tükettiği bir gıdadır.
  • Kas oluşumunu hızlandırır ve bağışıklığı güçlendirir.
  • Yaşlanmayı geciktiren bir özelliği de vardır.
  • Düzenli kullanımda, yağ yakımını hızlandırıcı etkisini görebilirsiniz.
  • Yüksek miktarda magnezyum içerdiğinden dolayı kan şekerinizi düzenler.
  • Araştırmalar sonunda güçlü bir antioksidan olduğu ispatlanmıştır. Toksinlerden arınmak için yemeklerinizde rüşeym kullanmanız iyi sonuçlar verecektir.
  • Böylece ruşeym kabızlık sorunlarına da iyi gelen bir tahıldır.
  • E vitaminini barındırması sayesinde her iki cinsiyet için doğurganlığa da etkisi vardır.

Ruşeym

Ruşeym Yağının Faydaları Nelerdir?

Rüşeym, tahıl olarak faydalı olduğu kadar yağ olarak kullanıldığı durumda da oldukça etkili bir buğday ürünüdür. Yağ olarak faydalarını listelediğimizde:

  • Cildi nemlendirici özelliği sayesinde, kozmetik alanında kremlerde kullanılır. Çeşitli maskelerin de satıldığı kozmetik mağazalarında ruşeym maskesi bulduğunuzda alın ve cilde olan faydasını siz de keşfedin.
  • Salata ve yemeklere ruşeym yağı eklendiğinde doyurucu özelliği ile kendini gösterir.
  • Ara öğünlerinizde yoğurt ve yulaf ezmesiyle beraber kullanırsanız yağ yakıcı özelliğini görebilirsiniz.
  • Cildin yaşlanmasına sebep olan etmenlerle savaşır ve cildinizin daha genç kalmasına yardımcı olur.
  • Kalp ve damar sağlığınızı korumak için yemeklerde ruşeym tozu kullandığınız gibi yağını da kullanırsanız daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
  • Saç sağlığında faydasını, bakım yağlarında gösterir. Saçlara yumuşaklık kazandırırken, kolay taranmasına da yardım eder.

Ruşeym

Ruşeym Diyeti: Ruşeym Zayıflatır Mı?

Hiçbir yiyecek sizi anında ve tek başına zayıflatmaz. Zayıflamanıza yardımcı olan besinleri tükettiğiniz durumda metabolizmanız eskisine göre daha hızlı çalışacağından kilo verme maceranız başlar.

Rüşeym de lifli yapısı sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu lifi alır ve bağırsak sisteminizi çalıştırıp kilo vermenize destek olur. Tabi tüketim miktarında çok aşırı kaçmadıkça faydasını görebilirsiniz. Diyetlerdeki protein kaynağı tam buğdaydan geldiği için vücudun ihtiyaç duyduğu kadar protein almanız, size sağlıklı sonuçlar verecektir. Fazla tüketildiği takdirde sindirimi zor olacağı için kilo olarak vücudunuzda kalabilme ihtimalini de unutmamak gerekir.

Yıllar öncesinden beri devam eden sporcu beslenmesine rüşeym yağının etkisini de unutmamak gerekir. Sporcular yağ yakımını hızlandırdığı ve kas oluşumunu desteklediği için yemeklerinde rüşeym yağı kullanmışlardır. Siz de sağlıklı kilo vermek istediğinizde, yiyeceklerinize rüşeym ekleyebilir ve faydalarını görebilirsiniz. Kullandığınız takdirde ruşeym kilo aldırır mı diye bir endişeniz kalmayacaktır. Aksine vücudunuza iyi geldiğini göreceksiniz.

Ruşeym

Ruşeym Kullanımı: Ruşeym Nasıl Yenir?

Protein ve lif kaynağı açısından güçlü olan rüşeymi yemeklerinizde, çeşitli salatalarınızda, çorbalarınızda, ara öğünlerinizde ve köfte harcınızda kullanarak faydalarını alabilirsiniz. Sıvı gıdalarınıza ise ruşeym yağı ekleyerek mutfağınızda yer açabilirsiniz.

Ruşeym

Aman Dikkat: Ruşeym Zararları Nelerdir?

En sağlıklı gıdaları bile vücudunuzun ihtiyacından fazla tükettiğinizde; sizin için tehlike arz edebilir. Bir yiyecek faydalı diye kilolarca veya tabaklarca tüketmenin hiçbir ülkede faydası görülmemiştir. Rüşeymin zararı çok görülmemiştir. Uzmanlar sadece çölyak hastalarının kullanmasını onaylamaz. Bunun sebebi ise çölyak hastalarının bağırsaklarının oldukça hassas olmasıdır.

Evde, Dolapta Ruşeym Nasıl Saklanır?

Rüşeym, paketi açıldıktan sonra serin ve kuru bir ortamda saklandığında daha uzun ömürlü olacaktır. Eğer kavanoz içinde muhafaza etmek isterseniz; kullanımdan sonra kapağının kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Hava aldığı takdirde, nemlenme ve bozulma meydana gelecektir.

Ruşeym

Ruşeym Nerede Satılır? Ne Kadardır?

Gün geçtikçe araştıran bir toplum olmanın avantajını bizden çok üretici firmalar yaşıyor herhalde. Nerede gizemli ve faydalı bir ürün duyulursa; üretici firmalar hemen satışa sunup bizlere ulaştırıyor. Önceden sadece aktarlarda bulabileceğimiz rüşeym artık paket halinde marketlerde de bulunan bir tahıl olmuştur. Yaklaşık 1 kg rüşeym paketi, 15 TL’den başlayan fiyatlarla çeşitli marketlerde yerini almıştır.

Sağlıklı ve Doyurucu! Ruşeymli 12 Nefis Tarif

Rüşeym ve ruşeym yağı hakkında gerekli bilgileri de mutfak kültürümüze ekledikten sonra sizde de rüşeymli tarifler deneme isteği olmadı mı? Bu kadar faydalı bir tahılı gelin çeşitli tariflerde kullanarak; masamızı renklendirelim ve sağlıklı servisler sunalım. Bebeklerden yetişkinlere kadar verebileceğiniz rüşeym, bakalım hangi tariflere şifa katmış?

1) Hastalıkta Sağlıkta Tavuk Suyuna Ruşeym Çorbası

Faydalarını listelediğimiz ruşeym bebek menülerinde de kendini gösteriyor. Tavuk suyuna çorbayı bir de böyle deneyin deriz. Tavuk Suyuna Ruşeym (Un) Çorbası

Tarif: Tavuk Suyuna Ruşeym (Un) Çorbası

2) Ruşeymli Bebek Kahvaltısı

Bebeklerinizin sağlıklı gelişmesini desteklemek isterseniz; gıdalara ruşeym ekleyin deriz. Sağlıklı bir tarif sizlerle. Ruşeymli Bebek Kahvaltısı (+8 Ay)

Tarif: Ruşeymli Bebek Kahvaltısı (+8 Ay)

3) Çay Keyiflerinize Yeni Bir Lezzet: Ruşeymli Kek

Keke farklı dokunuşlar katmak isteyenlere rüşeymli kek tarifi sizlerle. Unutmadan, ruşeym alerjisi olanlar lütfen tüketimde dikkatli olsunlar. Ruşeymli Kek (+12 Ay)

Tarif: Ruşeymli Kek (+12 Ay)

4) Diyetlerin Yol Arkadaşı: Tam Buğday Unlu Ruşeym Krep

Çocuklarınıza ruşeym faydaları ile nefis kahvaltılar hazırlamak istediğinizde, tarifimiz başucunuzda olsun. Tam Buğday Unlu Ruşeymli Krep (+7 Ay)

Tarif: Tam Buğday Unlu Ruşeymli Krep (+7 Ay)

5) Kahvaltı Lezzeti: Ruşeymli Pankek

İşte minik gurmeler için leziz ve faydalı bir tarif daha sizlerle. Pişirmesi annelerden, yemesi minik gurmelerden. Afiyetle. Ruşeymli Pankek (+8 Ay)

Tarif: Ruşeymli Pankek (+8 Ay)

6) Pekmezli Ruşeymli Bebek Keki

Her ne kadar tarifin adı bebek keki de olsa, tahmin ediyoruz ki anneler çayın yanında keki afiyetle yedi bile. Pekmezli Ruşeymli Bebek Keki

Tarif: Pekmezli Ruşeymli Bebek Keki

7) Evde Sağlıklı Ruşeymli Ekmek

Paketlenmiş gıdalara karşı her zaman dik durup kendi mutfağında, sağlıklı yiyecekler hazırlayan mutfak dostlarına leziz ve faydalı bir ruşeymli ekmek tarifi: Ruşeymli Ekmek

Tarif: Ruşeymli Ekmek

8) Minik Damaklara: Ruşeymli Muhallebi

Bebeklerinize 1 yaştan sonra yedirebileceğiniz nefis ve sağlıklı bir tatlı için bu tarifi denemenizi öneriyoruz. Bebekler artık daha mutlu. Ruşeymli Muhallebi (1 Yaş ve Üzeri)

Tarif: Ruşeymli Muhallebi (1 Yaş ve Üzeri)

9) İrmikli Ruşeymli Bebek Köftesi

Ruşeymli irmik karışımdan oluşan leziz köfte harcını bebekleriniz çok sevecek. İrmikli Ruşeymli Bebek Köftesi (+8 Ay)

Tarif: İrmikli Ruşeymli Bebek Köftesi (+8 Ay)

10) Kurabiye İçin Engel Yok: Ruşeymli Buğday Kurabiyesi

Sağlığına her daim dikkat edenler ve spor hayatına devam edenler için ufak bir tatlı kaçamağı tarifi gelsin mi? Evet, tarifimiz sizlerle. Ruşeymli Buğday Kurabiyesi

Tarif: Ruşeymli Buğday Kurabiyesi

11) Ruşeymli Haşhaşlı Ekmek

Sabahları size eşlik edecek; sağlıklı ve lif deposu ruşeymli ekmek için kahvaltınızda yer açın. Ekmekler artık daha sağlıklı! Ruşeymli Haşhaşlı Ekmek

Tarif: Ruşeymli Haşhaşlı Ekmek

12) Ruşeymli Bebek Omleti

Yumurtaya alerjisi olmayan bebekler için pratik ve sağlık deposu olan bir omlet tarifi sizlerle. Ruşeymli Bebek Omleti (+8 Ay)

Tarif: Ruşeymli Bebek Omleti (+8 Ay)

Ruşeym ve rüşeym kullanımları yaygın olduğu için kelimenin iki hali de yazımızda yer almaktadır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri