Sakız Kabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sakız Kabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Yemeği, Salatası, Çorbası ve Reçeliyle Lezzet Mimarı Sakız Kabağı

Yaz mevsiminin en sevilen sebzelerinden biri olan sakız kabağı, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişir ve sevilerek tüketilir. Yörelere göre farklı yemekleri yapılan sebze kendine has aroması ile dikkat çeker.

Kabak satın alırken parlak renge sahip olan, sıkı etli, orta boya sahip olanları seçilmelidir. Bu kabaklar yemek yaparken daha fazla lezzet verir. Kabağın kendine has bir aroması vardır; ancak bu aroma çok baskın değildir. Bu özelliğinden dolayı diğer sebze ve besinlerle birlikte kullanımı tercih edilir.

Besin değerini kaybetmesini önlemek amacıyla buharda pişirilmesi önerilir. Çiğ kabak rendelenip salatalara eklenebilir. Haşlanıp, zeytinyağı ve limon eklenerek sakız kabağı salatası yapılabilir. Sakız kabağı çorbası, zeytinyağlısı, etli yemeği, mücveri, dolması ve böreği yapılan bir sebzedir ve yaz mevsiminden konserve edilerek kışın da besin değerini kaybetmeden tüketilebilir.

Ayrıca sakız kabağı reçeli ve sakız kabağı tatlısı da sebzeden yapılan ilginç lezzetler arasındadır.

sakız kabağı

Sakız Kabağı Nedir?

Kabakgiller ailesine ait olan sakız kabağı yaklaşık 20 santim uzunluğa sahiptir. Beyaz ve sert bir kabuğa sahip olan sebze, silindir şeklindedir. En sık tüketilen sebzelerden biri olan sakız kabağı meyveleri tamamen olgunlaşmadan hasat edilir ve taze olarak yaz mevsiminde yemekleri yapılarak sofraları süsler.

Kolay sindirilebilir olan sakız kabağı yüksek oranda lif içerir ve bu nedenle özellikle diyet listelerinde sakız kabağı yemekleri yaygın olarak kullanılır. Yaprakları iri ve dikenli olan sebze, sıcak ya da ılık iklimleri sever ve soğuktan hiç hoşlanmaz. Aynı şekilde aşırı yaz sıcakları ve kurak havalardan hoşlanmayan sakız kabağı sürüngen bir bitkidir ve sarı çiçeklere sahiptir.

Kabuğun altında kalan kabağın etli kısmı beyazdır ve içinde çekirdekleri vardır. Sakız kabağı çekirdeği ile birlikte tüketilir ve boyu yaklaşık 18-20 santim arasındadır.

sakız kabağı

Sakız Kabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Sakız kabağı tohumu ekilerek yetiştirilir. Kabağın yenilebilen çekirdekleri aynı zamanda tohumudur. Gübreyi çok seven kabak sebzesinin tohumları, saksıya ya da bahçeye direk ekilebilir.

Peki, sakız kabağı nasıl yetiştirilir? Ekimi yapılmadan önce çekirdeklerin bir gün öncesinden suda ya da nemli bir bez içinde bekletilmesi önerilir. Bu şekilde çimlenme süresi kısalır. Kabak tohumları direkt gün ışığı almayan toprağa ekilir. Düzenli olarak toprağın nemlendirilmesi kabağın fide haline gelmesini kolaylaştırır.

Sulama işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise bitki yapraklarına su değdirilmemesi gerekliliğidir. Çok hızlı bir ivme ile büyüyen kabağın lezzeti yetiştirilme şekline göre değişmez. Kabağın lezzetli olması için sık sık toplanması ve küçük boyutlu olanlardan seçilmesi gerekir.

sakız kabağı yetiştiriciliği

Sakız Kabağı Besin Değerleri

Protein açısından oldukça zengin bir bitki olan sakız kabağını satın alırken sert yapılı olmasına ve kabuğunun zedelenmiş olmamasına dikkat edilmedir. Kabak bayatladığında içerdiği vitamin ve mineraller besin değerini kaybeder.

Orta boy yani yaklaşık 200 gram taze sakız kabağı 180 gram su, 0,2 gram yağ, 6 gram karbonhidrat, 5 gram protein ve 4,5 gram lif içerir. Ayrıca C vitamini, K vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve A vitamininden zengin olan sakız kabağında potasyum, sodyum, bakır, fosfor, magnezyum ve manganez mineralleri de bulunur.

sakız kabağı

Sakız Kabağı Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler sayesinde vücuttaki toksinlerin atılması sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendiren sakız kabağı aynı zamanda ödem atımını da kolaylaştırır.
  • Yüksek oranda lif içeren bitki, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önler ve idrar söktürür.
  • İçeriğindeki mineraller sayesinde kan basıncını düzenler ve tansiyonu düşürücü etki gösterir.
  • Kan inceltici özelliğe sahiptir ve anı zamanda kanser hücrelerinin oluşmasını engeller.
  • Kadınlarda doğurganlığın artmasında önemli rol oynayan sakız kabağı cinsel performansı arttırır ve sinirleri yumuşatarak depresyonu azaltır.
  • Kemik sağlığını koruyucu etkiye sahiptir ve özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların kemik ve diş gelişimini destekler.
  • Kalp damar hatalıkları tedavisine destek olarak kalp krizi riskini önler.
  • Yüksek oranda folik asit içeren sakız kabağı özellikle hamilelik döneminde anne ve bebeğin sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.
  • Düşük kalorili bir besin olan sakız kabağı yüksek lif içeriği nedeniyle uzun süre tok tutucu özellik gösterir. Kilo vermeye yardımcı olur.

sakız kabağı faydaları

En Beğenilen 8 Farklı Sakız Kabağı Yemeği

1) Kremanın Kabakla Muhteşem Uyumu: Sakız Kabaklı Kiş

Hamur yatağı içine kabaklı iç karışım ve üzerine de kremalı kaşarın eklenmesiyle hazırlanan sakız kabaklı kiş, hem muhteşem görünümü hem de lezzeti ile sofralarınızı süsler. Oldukça besleyici olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz.Sakız Kabaklı Kiş

Tarif: Sakız Kabaklı Kiş

2) Geleneksel Lezzet: Zeytinyağlı Sakız Kabağı

Kabak, kuru soğan, biber domates, salça, sıvı yağ ve dereotu kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı sakız kabağı, soğuk ya da sıcak tüketilebilen muhteşem bir lezzettir. Pratik ve kolay hazırlanması ve çabuk pişmesi nedeniyle tercih edilen zeytinyağlı yemek çeşidi sağlığa faydalarının yanı sıra lezzeti ile de dikkat çekicidir. Zeytinyağlı Sakız Kabağı

Tarif: Zeytinyağlı Sakız Kabağı

3) Yeşil Mercimek ve Sakız Kabağının Mükemmel Birlikteliği: Ekşili Sakız Kabağı

Yeşil mercimek, kabak, kuru soğan, sarımsak, salça, zeytinyağı, limon tuzu ve salça kullanılarak hazırlanan ekşili sakız kabak yemeği, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile sofralarınıza sağlık getirir. Kendine özgü bir lezzete sahip olan kabak yeşil mercimekle mükemmel bir uyum sağlar. Ekşili Sakız Kabağı

Tarif: Ekşili Sakız Kabağı

4) Kışlık Kabağınızı Kendiniz Yapın: Kavanozda Kışlık Sakız Kabağı

Sakız kabağı, domatesi tuz, sıvı yağ ve taze nane kullanılarak hazırlanan karışım, kabak mevsimi olan yaz aylarında kışın tüketilmek üzere kavanozlarda saklanır. Vitamin ve mineral değerini koruyan kavanozda sakız kabağı kış aylarında sofraları süsler. Kavanozda Kışlık Sakız Kabağı

Tarif: Kavanozda Kışlık Sakız Kabağı

5) Sarımsaklı Yoğurttan Gelen Lezzet: Yoğurtlu Sakız Kabak Dolması

Kıymalı ve bulgurlu iç ile hazırlanan kabak dolması, sarımsaklı yoğurt ile servis edilen geleneksel bir Türk mutfağı lezzetidir. İçeriğindeki kıymadan dolayı yüksek protein değeri olan kabak dolması besleyici ve lezzetli bir yemektir. Yoğurtlu Sakız Kabak Dolması

Tarif: Yoğurtlu Sakız Kabak Dolması

6) Hafif ve Lezzetli: Izgara Sakız Kabak

Pesto sos ile bulanan kabaklar ızgara edilir ve üzerine yoğurt, dereotu, fesleğen ve kişniş ile hazırlan sos sürülür. En üste de havuç ve roka ile süslenen ızgara sakız kabak hem vejetaryen beslenenler hem de diyet yapanlar için uygun bir yemektir. Hafif ve lezzetli ızgara sakız kabak ile sofralarınıza sağlık getirebilirsiniz. Izgara Sakız Kabak (Vegan Food)

Tarif: Izgara Sakız Kabak (Vegan Food)

7) Kabağın En Lezzetli Hali: Sakız Kabaklı Kiş

Kabak ve kremalı iç ile hazırlanan hamur işi, sebzeli turtaya benzeyen ve oldukça lezzetli bir yemektir. Sakız kabaklı kişi dilerseniz ara öğünleriniz için çay ile birlikte tüketebilir dilerseniz ana öğün olarak öğle ya da akşam yemeklerinde yapabilirsiniz. Hem besleyici hem de lezzetli olan sakız kabaklı kiş ile sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Sakız Kabaklı Kiş

Tarif: Sakız Kabaklı Kiş

8) Zerdeçalın Kabak ile Mükemmel Uyumu: Zeytinyağlı Sakız Kabak

Kabak, kuru soğan, zerdeçal, domates, kırmızı biber, sarımsak, dereotu ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı sakız kabağı yemeği, zerdeçal ile bambaşka bir aromaya sahip olur. İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenlerden dolayı toksin maddeleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olan zerdeçallı kabak, aynı zamanda muhteşem bir lezzete sahiptir. Zeytinyağlı Sakız Kabak

Tarif: Zeytinyağlı Sakız Kabak

Kabak Çeşitleri Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sakız Kabağı Çorbası Tarifi

Sakız Kabağı Çorbası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sakız Kabağı Salatası Tarifi

Sakız Kabağı Salatası

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sakız Muhallebi Tarifi

Sakız Muhallebi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Krem Peynirli Dereotlu Sakız Kabağı Tarator Tarifi

Krem Peynirli Dereotlu Sakız Kabağı Tarator

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Şip Sak Tatlım Tarifi

Şip Sak Tatlım

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Sakız Muhallebili Etimek Tatlısı Tarifi

Sakız Muhallebili Etimek Tatlısı

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri