Sakız Kabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sakız Kabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Yemeği, Salatası, Çorbası ve Reçeliyle Lezzet Mimarı Sakız Kabağı

Yaz mevsiminin en sevilen sebzelerinden biri olan sakız kabağı, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişir ve sevilerek tüketilir. Yörelere göre farklı yemekleri yapılan sebze kendine has aroması ile dikkat çeker.

Kabak satın alırken parlak renge sahip olan, sıkı etli, orta boya sahip olanları seçilmelidir. Bu kabaklar yemek yaparken daha fazla lezzet verir. Kabağın kendine has bir aroması vardır; ancak bu aroma çok baskın değildir. Bu özelliğinden dolayı diğer sebze ve besinlerle birlikte kullanımı tercih edilir.

Besin değerini kaybetmesini önlemek amacıyla buharda pişirilmesi önerilir. Çiğ kabak rendelenip salatalara eklenebilir. Haşlanıp, zeytinyağı ve limon eklenerek sakız kabağı salatası yapılabilir. Sakız kabağı çorbası, zeytinyağlısı, etli yemeği, mücveri, dolması ve böreği yapılan bir sebzedir ve yaz mevsiminden konserve edilerek kışın da besin değerini kaybetmeden tüketilebilir.

Ayrıca sakız kabağı reçeli ve sakız kabağı tatlısı da sebzeden yapılan ilginç lezzetler arasındadır.

sakız kabağı

Sakız Kabağı Nedir?

Kabakgiller ailesine ait olan sakız kabağı yaklaşık 20 santim uzunluğa sahiptir. Beyaz ve sert bir kabuğa sahip olan sebze, silindir şeklindedir. En sık tüketilen sebzelerden biri olan sakız kabağı meyveleri tamamen olgunlaşmadan hasat edilir ve taze olarak yaz mevsiminde yemekleri yapılarak sofraları süsler.

Kolay sindirilebilir olan sakız kabağı yüksek oranda lif içerir ve bu nedenle özellikle diyet listelerinde sakız kabağı yemekleri yaygın olarak kullanılır. Yaprakları iri ve dikenli olan sebze, sıcak ya da ılık iklimleri sever ve soğuktan hiç hoşlanmaz. Aynı şekilde aşırı yaz sıcakları ve kurak havalardan hoşlanmayan sakız kabağı sürüngen bir bitkidir ve sarı çiçeklere sahiptir.

Kabuğun altında kalan kabağın etli kısmı beyazdır ve içinde çekirdekleri vardır. Sakız kabağı çekirdeği ile birlikte tüketilir ve boyu yaklaşık 18-20 santim arasındadır.

sakız kabağı

Sakız Kabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Sakız kabağı tohumu ekilerek yetiştirilir. Kabağın yenilebilen çekirdekleri aynı zamanda tohumudur. Gübreyi çok seven kabak sebzesinin tohumları, saksıya ya da bahçeye direk ekilebilir.

Peki, sakız kabağı nasıl yetiştirilir? Ekimi yapılmadan önce çekirdeklerin bir gün öncesinden suda ya da nemli bir bez içinde bekletilmesi önerilir. Bu şekilde çimlenme süresi kısalır. Kabak tohumları direkt gün ışığı almayan toprağa ekilir. Düzenli olarak toprağın nemlendirilmesi kabağın fide haline gelmesini kolaylaştırır.

Sulama işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise bitki yapraklarına su değdirilmemesi gerekliliğidir. Çok hızlı bir ivme ile büyüyen kabağın lezzeti yetiştirilme şekline göre değişmez. Kabağın lezzetli olması için sık sık toplanması ve küçük boyutlu olanlardan seçilmesi gerekir.

sakız kabağı yetiştiriciliği

Sakız Kabağı Besin Değerleri

Protein açısından oldukça zengin bir bitki olan sakız kabağını satın alırken sert yapılı olmasına ve kabuğunun zedelenmiş olmamasına dikkat edilmedir. Kabak bayatladığında içerdiği vitamin ve mineraller besin değerini kaybeder.

Orta boy yani yaklaşık 200 gram taze sakız kabağı 180 gram su, 0,2 gram yağ, 6 gram karbonhidrat, 5 gram protein ve 4,5 gram lif içerir. Ayrıca C vitamini, K vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve A vitamininden zengin olan sakız kabağında potasyum, sodyum, bakır, fosfor, magnezyum ve manganez mineralleri de bulunur.

sakız kabağı

Sakız Kabağı Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler sayesinde vücuttaki toksinlerin atılması sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendiren sakız kabağı aynı zamanda ödem atımını da kolaylaştırır.
  • Yüksek oranda lif içeren bitki, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önler ve idrar söktürür.
  • İçeriğindeki mineraller sayesinde kan basıncını düzenler ve tansiyonu düşürücü etki gösterir.
  • Kan inceltici özelliğe sahiptir ve anı zamanda kanser hücrelerinin oluşmasını engeller.
  • Kadınlarda doğurganlığın artmasında önemli rol oynayan sakız kabağı cinsel performansı arttırır ve sinirleri yumuşatarak depresyonu azaltır.
  • Kemik sağlığını koruyucu etkiye sahiptir ve özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların kemik ve diş gelişimini destekler.
  • Kalp damar hatalıkları tedavisine destek olarak kalp krizi riskini önler.
  • Yüksek oranda folik asit içeren sakız kabağı özellikle hamilelik döneminde anne ve bebeğin sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.
  • Düşük kalorili bir besin olan sakız kabağı yüksek lif içeriği nedeniyle uzun süre tok tutucu özellik gösterir. Kilo vermeye yardımcı olur.

sakız kabağı faydaları

En Beğenilen 8 Farklı Sakız Kabağı Yemeği

1) Kremanın Kabakla Muhteşem Uyumu: Sakız Kabaklı Kiş

Hamur yatağı içine kabaklı iç karışım ve üzerine de kremalı kaşarın eklenmesiyle hazırlanan sakız kabaklı kiş, hem muhteşem görünümü hem de lezzeti ile sofralarınızı süsler. Oldukça besleyici olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz.Sakız Kabaklı Kiş

Tarif: Sakız Kabaklı Kiş

2) Geleneksel Lezzet: Zeytinyağlı Sakız Kabağı

Kabak, kuru soğan, biber domates, salça, sıvı yağ ve dereotu kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı sakız kabağı, soğuk ya da sıcak tüketilebilen muhteşem bir lezzettir. Pratik ve kolay hazırlanması ve çabuk pişmesi nedeniyle tercih edilen zeytinyağlı yemek çeşidi sağlığa faydalarının yanı sıra lezzeti ile de dikkat çekicidir. Zeytinyağlı Sakız Kabağı

Tarif: Zeytinyağlı Sakız Kabağı

3) Yeşil Mercimek ve Sakız Kabağının Mükemmel Birlikteliği: Ekşili Sakız Kabağı

Yeşil mercimek, kabak, kuru soğan, sarımsak, salça, zeytinyağı, limon tuzu ve salça kullanılarak hazırlanan ekşili sakız kabak yemeği, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile sofralarınıza sağlık getirir. Kendine özgü bir lezzete sahip olan kabak yeşil mercimekle mükemmel bir uyum sağlar. Ekşili Sakız Kabağı

Tarif: Ekşili Sakız Kabağı

4) Kışlık Kabağınızı Kendiniz Yapın: Kavanozda Kışlık Sakız Kabağı

Sakız kabağı, domatesi tuz, sıvı yağ ve taze nane kullanılarak hazırlanan karışım, kabak mevsimi olan yaz aylarında kışın tüketilmek üzere kavanozlarda saklanır. Vitamin ve mineral değerini koruyan kavanozda sakız kabağı kış aylarında sofraları süsler. Kavanozda Kışlık Sakız Kabağı

Tarif: Kavanozda Kışlık Sakız Kabağı

5) Sarımsaklı Yoğurttan Gelen Lezzet: Yoğurtlu Sakız Kabak Dolması

Kıymalı ve bulgurlu iç ile hazırlanan kabak dolması, sarımsaklı yoğurt ile servis edilen geleneksel bir Türk mutfağı lezzetidir. İçeriğindeki kıymadan dolayı yüksek protein değeri olan kabak dolması besleyici ve lezzetli bir yemektir. Yoğurtlu Sakız Kabak Dolması

Tarif: Yoğurtlu Sakız Kabak Dolması

6) Hafif ve Lezzetli: Izgara Sakız Kabak

Pesto sos ile bulanan kabaklar ızgara edilir ve üzerine yoğurt, dereotu, fesleğen ve kişniş ile hazırlan sos sürülür. En üste de havuç ve roka ile süslenen ızgara sakız kabak hem vejetaryen beslenenler hem de diyet yapanlar için uygun bir yemektir. Hafif ve lezzetli ızgara sakız kabak ile sofralarınıza sağlık getirebilirsiniz. Izgara Sakız Kabak (Vegan Food)

Tarif: Izgara Sakız Kabak (Vegan Food)

7) Kabağın En Lezzetli Hali: Sakız Kabaklı Kiş

Kabak ve kremalı iç ile hazırlanan hamur işi, sebzeli turtaya benzeyen ve oldukça lezzetli bir yemektir. Sakız kabaklı kişi dilerseniz ara öğünleriniz için çay ile birlikte tüketebilir dilerseniz ana öğün olarak öğle ya da akşam yemeklerinde yapabilirsiniz. Hem besleyici hem de lezzetli olan sakız kabaklı kiş ile sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Sakız Kabaklı Kiş

Tarif: Sakız Kabaklı Kiş

8) Zerdeçalın Kabak ile Mükemmel Uyumu: Zeytinyağlı Sakız Kabak

Kabak, kuru soğan, zerdeçal, domates, kırmızı biber, sarımsak, dereotu ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı sakız kabağı yemeği, zerdeçal ile bambaşka bir aromaya sahip olur. İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenlerden dolayı toksin maddeleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olan zerdeçallı kabak, aynı zamanda muhteşem bir lezzete sahiptir. Zeytinyağlı Sakız Kabak

Tarif: Zeytinyağlı Sakız Kabak

Kabak Çeşitleri Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sakız Kabağı Çorbası Tarifi

Sakız Kabağı Çorbası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sakız Kabağı Salatası Tarifi

Sakız Kabağı Salatası

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Krem Peynirli Dereotlu Sakız Kabağı Tarator Tarifi

Krem Peynirli Dereotlu Sakız Kabağı Tarator

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Sakız Kabaklı Bulgur Pilavı Tarifi

Sakız Kabaklı Bulgur Pilavı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sakız Kabaklı Kiş Tarifi

Sakız Kabaklı Kiş

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Damla Sakız Muhallebili Güllaç Tarifi

Damla Sakız Muhallebili Güllaç

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Nar: Antioksidan Zengini Süper Meyve! Nar, Punica granatum adı verilen bir ağaç türünün meyvesidir ve…

Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir?

Muz: Potasyum ve Lif Zengini Mucize Meyve! Dünyada buğday, pirinç ve mısırdan sonra en çok…

Kuşburnu Çayı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Kuşburnu Çayı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Kuşburnu Çayı: C Vitamini Kaynağı Doğallık! Kuşburnu güzel kokusu ve rengiyle tanınan bir bitkidir. Gülgiller…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, Hindistan cevizi (Cocos nucifera) meyvesinin içinden…

Balık Yağı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır? Tarifi
Balık Yağı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır?

Balık Yağı: Omega 3 ve D Vitamini Takviyesi Omega 3 içeriği yüksek yağlı balık çeşitlerini…

Tarifler Geri
Videolar Geri