Doğal Antibiyotik Sarımsak
Yemeklerden şifa amaçlı tüketime kadar geniş bir kullanım alanı olan sarımsak, mutfaklardan eksik edilmeyen sebzelerin başında gelir. Sebze olarak tüketilmesinin yanında sarımsak tozu, sarımsak suyu, sarımsak yağı, sarımsak hapı olarak evlere giren sarımsak faydaları ile en çok tüketilen doğal antibiyotiklerden biridir. Mutfaklarda yemeklere eklenmesinin yanında çayı ve kürü yapılan sarımsak yoğurt gibi besinler ile birlikte de tüketilir.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
- Doğal bir antibiyotik olarak kullanılan sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
Sarımsak antibiyotik özelliği ile grip ve soğuk algınlığına karşı direnci arttırdığı gibi hastaların hızlı iyileşmesine destek olur. - Sarımsak saç sağlığı açısından da oldukça faydalı bir besin olarak bilinir ve saçların uzamasına destek olurken aynı şekilde sarımsak sakal uzaması ve sakal çıkması için de kullanılır. Saç ve sakal uzatmanın yanında sarımsak kaş uzatmak için de etkili bir sebze olur.
- Sarımsak tansiyon üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Bilhassa sarımsakla hazırlanan sarımsak limon kürü faydaları arasında hafif tansiyon düşürme özelliği olduğu bilinir.
- Ayrıca limon sarımsak karışımı kolesterolü düşürücü özelliği taşır.
- Sarımsak cilt üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Özellikle sarımsak maskesi, sivilce tedavisinde kullanılan geleneksel yöntemlerden biri kabul edilir.
Sarımsak Yutmak Faydalı Mıdır?
Birçok farklı şekilde kullanılan sarımsak şifa amaçlı yutularak da tüketilir. Kabuğu soyularak çiğnenmeden yutulan sarımsak gün boyu enerjik ve zinde kalmaya destek olur. Ayrıca günde bir diş sarımsak yutmak sarımsağın genel faydalarından yararlanmaya imkân verir ve düzenli kullanımda bünyeyi güçlendirdiği bilinir.

Peki, Sarımsak Yutmak Zayıflatır Mı?
Soyularak tek diş halinde yutulan sarımsak, tek başına kilo vermeyi sağlamamakla birlikte diyet sırasında kullanıldığında zayıflamaya faydalı olur. Özellikle diyet dışına çıkarak aşırı yendiğinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
Sarımsak Zayıflatır Mı?
Sarımsak faydalı bir sebze olduğu kadar zayıflama açısından da etkili bir besindir. Özellikle sarımsak kalori açısından düşük değerlere sahip olduğu için zayıflamak isteyenlerin yiyebileceği sebzeler arasında yer alır. 1 adedi yaklaşık olarak 52 kalori olan sarımsak, zayıflamak isteyenler tarafından hem yemeklere eklenir hem de farklı şekillerde tüketilebilir.
Sarımsağın Zararları Nelerdir?
Günlük tüketimde aşırıya kaçılmadığı sürece sarımsak sağlık açısından oldukça faydalı bir sebzedir. Fakat aşırı ve yanlış tüketimde belirli sağlık sorunlarına yol açan sarımsak, mide hastalıklarına sebebiyet verebilir ve aşırı tüketimde sarımsak kokusu rahatsız edici olabilir. Hamile kadınların sarımsak tüketirken özellikle dikkatli olmaları ve çay ya da hap halinde alınacaksa doktora danışmaları tavsiye edilir. Cilt sağlığı açısından da sarımsak dikkatli kullanılması gereken sebzeler arasında yer alır. Özellikle hassas ciltli kişilerin sarımsak kullanırken sarımsak yanığına dikkat etmesi gerekir.

Sarımsak Nasıl Saklanır?
Sarımsak uzun süre tazeliğini koruyan bir sebze olduğu için kabukları soyulmadığı sürece uygun bir alanda saklanabilir. Kabukları soyularak saklanmak istenirse turşu olarak, dondurularak, zeytinyağına yatırılarak saklama imkanı verir. Tuzlu suyla turşu olarak hazırlanan sarımsağı aynı şekilde zeytinyağı dolu bir kavanozun içinde muhafaza edebilirsiniz. Dondurucuda ise soymadan alüminyum folyoya sararak buzluğa yerleştirebilir ya da dilimleyerek buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz.

Sarımsak Suyu Nasıl Çıkarılır?
Mutfakta farklı şekillerde kullanılan sarımsağın suyunu çıkarmak için öncelikle sarımsakları dişlere ayırıp soymak gerekir. Soyulan sarımsaklar sarımsak ezici yardımıyla kıyılarak küçük parçalara ayrılır. Parçalara ayrılan sarımsaklar ince bir tülbente koyulup bağlanır ve sıkılarak suyu çıkartılır.
Sarımsak Soymanın Kolay Yolu Nedir?
Küçük dişleri ince bir kabukla çevrili olan sarımsağı kolayca soymak için birkaç farklı yol vardır. Öncelikle sarımsak dişlerini sıcak suyun içinde bekleterek kabuklarını yumuşatıp kolayca soyabilirsiniz. Suda bekletmek istemiyorsanız sarımsakları kesme tahtasının üzerine koyup bıçağın yassı kısmı ile ezdikten sonra kolayca kabuklarını ayıklayabilirsiniz.
Sarımsak Kürü Tarifleri
Kendine özgü tadı ve faydaları ile mutfakta geniş bir kulanım alanına sahip olan sarımsağın özel olarak kullanıldığı tarifler arasında sarımsak kürü, çayı, turşusu ve ekmeği bulunur.
Sarımsaklı tariflerin başında sarımsak çayı gelir. Bilhassa şifalı özellikleri ile tüketilen çay, kendine özgü bir yöntemle hazırlanır. Sarımsak çayı nasıl yapılır?
Zayıflatıcı etkisi olan sarımsak çayı için bir adet zencefil, iki tane dövülmüş sarımsak, bal ve limon suyu gerekir. Büyük parçalar halinde doğranarak su ile 6 dk. kadar kaynatılan zencefillerin suyu daha önce bir bardağa kıyılarak konmuş iki diş sarımsağın üzerine dökülür. Üzerine limon suyu eklenerek ılınmaya bırakılan karışım soğuyunca posası alınır ve bal ile tatlandırılarak içilir.
Sarımsakla hazırlanan diğer tarifler arasında ise sarımsaklı ekmek dilimleri gelir. Tereyağı, fesleğen ve kekik eşliğinde hazırlanan sarımsaklı ekmek dilimleri kahvaltı sofralarına lezzet katan orijinal tariflerden biridir.
Sarımsakla hazırlanan turşu ise en yaygın sarımsaklı tarifler arasında yer alır. Sarımsakları bütün halinde kullanarak hazırlanan sarımsak turşusu faydaları ile dört mevsim sofralarınıza sağlık katar.
Sarımsakla hazırlanan kürlere baktığımıza ise zayıflatan kür ve halk arasında yaygın bir şekilde bilinen limonlu kür öne çıkar. Zayıflatan kür organik elma sirkesi ile hazırlanarak özellikle kilo problemi yaşayanlara faydalıdır.
Limon sarımsak kürü, şifalı özellikleri ile doğal bir ilaç olarak evlerde yerini alır. Kolay hazırlanan tarifin kalp sağlığından tansiyona kadar birçok sağlık sorununa iyi geldiği bilinir.

Limon Sarımsak Kürü Nasıl Yapılır?
Sarımsak limon kürü hazırlanması kolay tarifler arasındadır. 500 gram sarımsak, 1 kg limon ve 1.5 litre suyla hazırlanan kür için öncelikle sarımsakları dövmek gerekir.Sarımsak döveceği ile dövülerek inceltilen sarımsaklar bir kavanoza alınır ve farklı bir kapta limonlar sıkılarak 1.5 litre suya karıştırılır.Hazırlanan limon suyu sarımsakların konduğu kavanoza dökülerek ışık alamayan bir ortama kaldırılır ve her gün çalkalanarak 25 gün sonra tüketilebilir.
Sarımsak Limon Kürü Zararları Nelerdir?
Sağlık açısından oldukça faydalı olan ve özellikle yüksek tansiyona karşı hafif düşürücü etkiye sahip olan sarımsak limon kürü, aşırı kullanıldığında zararlı olabileceği gibi düşük tansiyonlu kişilerin sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilir. Tansiyonu daha da düşürerek sağlığı riske sokan karışımın dikkatle kullanılması tavsiye edilir.
Sarımsak Mı? Sarmısak Mı?
Mutfaklarda geniş kullanımı ile öne çıkan sarımsak hakkında merak edilen konulardan biri de “sarımsak” sözcüğünün doğru yazılışıdır. Halk ağzında genellikle “sarmısak” olarak telaffuz edilen sebzenin doğru telaffuz ve yazımı “sarımsak” olarak TDK sitesinde belirtilir.

Sarımsak Fiyatları Nasıldır?
Yılın dört mevsimi pazarlarda, manavlarda ve marketlerde bulunabilen sarımsak fiyatları, mevsimine göre değişebilir. Özellikle bahar ayalarında yeni hasatla birlikte fiyatı düşen sarımsak kolayca temin edilir. Sarımsak yağı veya sarımsak hapı fiyat açısından değişebilir ve sarımsak tozu fiyatı ise ürünün markasına bağlıdır.
Sarımsak Çayı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Sarımsak Çayı Tarifi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sarımsak Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? yazımızı inceleyebilirsiniz.
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.