Sevgililer Günü Nedir, Ne Zaman? Hikayesi, Anlamı

Sevgililer Günü Nedir, Ne Zaman? Hikayesi, Anlamı Tarifi

14 Şubat Sevgililer Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Her sene ülkemizde ve pek çok dünya ülkesinde aşkla ve heyecanla beklenen 14 Şubat Sevgililer Günü 2024 senesinde de birbirini seven çiftler arasında aynı heyecanla çarşamba günü kutlanacak. Aşkın, özlemin ve sabrın bir araya geldiğinde çiftleri birbirine bağlayan bu özel duyguyu, asırlardır yılın tek bir gününde dünyaca kutlamaktayız.

Peki, hiç merak ettiniz mi sevgililer günü nasıl ortaya çıktı? Birçok kişiye göre sadece ticari amaçlı gün olarak bilinen bu özel günün aslında hikayesi hem acı hem de gizemli.

Sevgililer günü anlamı çiftler arasında beraber zaman geçirmek, günü özel kılmak, samimi hediyeler almak olsa da asırlar öncesinden günümüze kadar uzanan bir hikayeyi ifade ediyor. Şimdi sizlere sevgililer günü nedir sorusunun tarihte iz bırakmış yanıtlarını vereceğiz.

Sevgililer günü hikayesi hiç beklemediğiniz kadar ilginç ve ilgi çekici. Belki bu hikayeden esinlenerek aşkınıza alacağınız hediyeye iliştireceğiniz sevgililer günü notu ile olayın romantizm boyutunu bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz…

İlginizi çekebilir: Sevgililer Günü Menüsü: 40 Romantik Akşam Yemeği

sevgililer günü anlamı

Sevgililer Günü Nedir?

Her sene şubat ayı geldiğinde aşk dolu çiftleri saran bir heyecan vardır. Bu çiftleri heyecanlandıran hazırlık, 14 Şubat Sevgililer Günü telaşıdır. Mağazalar, sokaklar ve restoranlarda kalplerle kırmızı detaylarla yapılan bu tatlı telaşlı hazırlıklar, daha sonra akıllara geldiğinde yüzlerde tebessüm oluşturacaktır.

Sevgililer Günü; sevgiliyle yapılacaklar, sevgiliyle gidilecek yerler, sevgiliye hediye fikirleri konusunda düşünmek ve güzel sürprizler hazırlamak için tatlı vesilelerden biridir aslında…

sevgililer günü hikayesi

14 Şubat Sevgililer Günü Ne Zaman, Hangi Gün?

Sevdiği kişinin yolunu günlerdir gözleyenler, eşiyle kavuşmak için saatleri sayanlar, şehirleri aşıp bir araya gelen aşk dolu çiftlerin aklında oluşan sorulardan biri de sevgililer günü ne zaman 2024 yılında hangi güne denk geliyor sorusudur.

Rezervasyon ve program yapacaksanız mutlaka sevgililer günü hangi gün olduğunu bilmelisiniz. 2024 yılında 14 Şubat Sevgililer Günü, Çarşamba günü kutlanacaktır. Çarşamba iş günü olduğu için çoğu kişi kutlamayı hafta sonu zamanı yapmayı planlamaktadır. Özellikle kısa tatil planları için bu ayarlama oldukça mantıklı ve uygundur.

İlginizi çekebilir: Sevgililer Günü Kurabiyeleri: Şık ve Sevimli 20 Tarif

sevgililer günü nedir

Sevgililer Günü Hikayesi ve Anlamı

Milattan sonra 3. yüzyıl döneminden sonra anlam kazanan 14 Şubat’ın merak edilen öyküsüne değinelim:

M.S. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Claudius II, ordusunu güçlendirmek ve aktif tutmak için askerlerinin evlenmesine yasak getirmiştir. Bu dönemde pek çok asker, sevdiği kadını yurdunda bırakıp savaşlara katılmak zorunda kalmıştır.

Eşinin yolunu bekleyen kadınlar, evlilik hayaliyle zamanın geçmesini beklerken; orduda kalan erkekler de bu hayalle savaşları bitirip evine dönme isteğiyle günlerini geçirmiştir. Evlilik yasağının olduğu Roma İmparatoru Claudius II döneminde, Aziz Valentine çiftlerin nikahlarını gizli olarak kıymıştır. Bu törenlerin gizli kalması için epey mücadele etmiştir. Çünkü evlilik bu süreçte yasakmış.

Birbirini seven çiftler, gizli bir nikah töreniyle evlenirken yaygınlaşan bu gizemli evlilik, Roma İmparatoru Claudius II tarafından duyuldu. Kendi kurallarının dışında gelişen bu duruma çok öfkelenen Roma İmparatoru Claudius II, M.S 270 yılında 14 Şubat’a denk gelen günde ihanetin bedeli olarak Aziz Valentine’yi idam ettirmiştir.

Rivayetlere göre, M.S 270 yılından sonra Aziz Valentine’yi anmak ve ruhunu hatırlamak için her sene 14 Şubat geldiğinde sevgililer, bu günü Aziz Valentine için kutlamaktadır.

14 Şubat Sevgililer Günü’nün en eski hikayesi bu şekilde aktarılmıştır. Peki, söz konusu olan Aziz Valentine kimdir?

Aziz Valentine, Roma İmparatoru Claudius II döneminde kilisede görev yapan bir papaz olarak bilinmektedir. Geçen yıllardan sonra Aziz Valentine, aşkın ve sevginin simgesi olarak hatırlanmaktadır. Sevenleri bir araya getiren yönüyle hafızalara kazınmıştır.

İlginizi çekebilir: Sevgililer Günü Sözleri: Yepyeni, En Özel

Baharı Temsil Eden Bir Gün: 14 Şubat Sevgililer Günü

14 Şubat Sevgililer Günü’nün kaynaklarda yer alan farklı bir hikayesi de mevcuttur. Popüler kültürün bir parçası haline gelen 14 Şubat Sevgililer Günü’nün, Roma döneminde kutlanan Lupercalia adı verilen bir şenlikle beraber ortaya çıktığı ifade edilir.

Lupercalia festivali Roma’da, kötü ruhları kovarak şehri temizlemeyi ve böylece sağlık ve bereketi serbest bırakmayı hedefleyen bir kutlamadır. 13 Şubat’tan 15 Şubat’a kadar kutlanan çok eski bir Roma pastoral festivali olarak kaynaklarda yer almaktadır.

Bu festival doğurganlık tanrısı Lada için düzenlenmekteydi. Festivalde bekar olan kadın ve erkekler, belki de hayatının aşkını buluyordu. Her sene şubat ayının ortasında düzenlenen bu festivalde, erkekler bir kutu içinden kadınların adının yazılı olduğu kartları çekiyordu. Her erkeğin çektiği kartta yazılı olan kadın ismi, o gün görüşüp tanışacağı kadını temsil ediyordu.

Anlatılan hikayede yapılan sevgili eşleşmeleri belirli bir süre devam etmişti. Ancak kilise, sonraki yüzyıllarda bu geleneği bitirmek istedi ve 14 Şubat’a denk gelen bu günde Aziz Valentine’nin anılmasını ilan etti.

Sevgiliye hediye kutusu hazırlarken bu hikayeden ilham alarak kutunun içine küçük bir not iliştirebilirsiniz. Mesela, “Yüzyıllar önce hayatlarının aşkını insanlar bu özel günde bulurlarmış… Bu özel günün güzel enerjisini ben de hayatımın aşkıyla paylaşıyorum, ne mutlu!” yazabilirsiniz…

Kaynaklarda yer alan 2 farklı 14 Şubat Sevgililer Günü hikayesi, günümüzde pek çok kişi tarafından bilinmese de artık bu günün ne anlama geldiğini ifade eden birçok makale yer alıyor. Çiftler arasında aşkı ve mutluluğu temsil eden 14 Şubat’ın, aslında idam edilen kilise görevlisini anma günü olduğu söylenebilir. Teknolojinin yaygınlaşması, iletişim araçlarının artık herkeste var olması bu özel günü kutlama isteğini pekiştirmektedir.

sevgililer günü hikayesi

Sevgililer Günü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sevgililer Gününü Kim Çıkardı? Kimin Fikri?

Valentine’nin onuru için yapılan bu kutlama günü, 14 Şubat 496 yılında Papa Gelasius tarafından ilan edildi ve günümüze kadar birçok farklı amaçla, çeşitli programlarla kutlanmaya devam etti.

İslam’da Sevgililer Günü Anlamı Nedir?

Bu özel günün dini bir amacı yoktur. Din görevlileri, bu konuya şöyle bir açıklık getirmiştir: Sevginin sadece tek bir güne sığdırılması uygun değildir. Kişiler, sevdikleri insanlara her zaman saygı duyup sevgisini dile getirmelidir. Günah sayılan bir eylemi içeren gün değildir.

Eşler Sevgililer Günü Kutlar Mı?

Bu özel ve güzel gün sadece sevgili olanlara ithaf edilmiyor. Birbirini seven ve sevmeye devam eden çiftlere hitap eden Sevgililer Günü, içinde aşk ve sevgi besleyen herkes için kutlanmaktadır.

sevgililer günü hikayesi

Sevgililer Gününe Özel 20 Kalpli Tatlı

Sevgililer Günü Evde Yapılabilecek 11 Aktive

Sevgiliye Romantik Yemek Masası Hazırlama

Sevgililer Günü Kahvaltısı: En İyi 30 Değişik Tarif

Sevgililer Günü Hediyeleri: Kadın ve Erkekler İçin Fikirler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

8. Gün İftar Menüsü

Birbirinden değişik iftar menüleri tariflerinde 8. gün! Açılışı midenizi yumuşatacak lezzet garantili kolay şehriyeli un çorbası ile yapıyoruz. İftar yemekleri için değişik tarifler arayanlara tavuklu sultan kebabı, iftarın favorisi olacak soğan mezesi ve iftar tatlısı olarak kadayıflı sütl ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Sevgililer Günü Pastası Tarifi

Sevgililer Günü Pastası

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Sevgililer Günü Pastam Tarifi

Sevgililer Günü Pastam

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Sevgililer Günü Pastası Tarifi

Sevgililer Günü Pastası

2-4 kişilik, 40dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sevgililer Günü Pastası Tarifi

Sevgililer Günü Pastası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sevgililer Günü Kurabiyesi Tarifi

Sevgililer Günü Kurabiyesi

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sevgililer Günü Pastası Tarifi

Sevgililer Günü Pastası

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Sevgililer Günü Pastası Tarifi

Sevgililer Günü Pastası

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Sevgililer Günü Kurabiyesi Tarifi

Sevgililer Günü Kurabiyesi

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri