Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?

Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir? Tarifi

Şırdan: Adana Mutfağının Özgün Dolması

Şırdan, bir kez tadılıp lezzeti sevildiğinde asla unutulamayacak bir yiyecektir. Hayvanın midesinin bir kısmından hazırlanan bu yiyecek mumbar ile de karıştırılabilir, tatları benzese de ikisi farklıdır.

Sakatat yemeklerinin sık tüketildiği Adana’nın meşhur tatları arasında olan şırdanın esas ismi şırdan dolmasıdır; çünkü bu yiyecek aslında dolma gibi içi doldurularak hazırlanmaktadır.

Şırdan genelde seyyar satıcılarda bulunur ve elde yenir ama restoranlarda da servis edilmektedir ve sadece tadıyla değil şırdan faydaları ile de ünlüdür. İçinde A vitamini, B12 vitamini, D vitamini ve çeşitli mineraller bulunduran şırdanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara karşı vücudu koruduğu söylenmektedir.

Türkiye’nin En Lezzetli 15 Et Restoranı

şırdan nedir

Şırdan Nedir?

  • Şırdan daha çok koyun ve inek gibi hayvanların midelerinin bir bölümünün içinin baharatlı pirinç karışımıyla doldurulmasıyla yapılır. Sonrasında ise haşlama işleminden geçirilir.
  • Şırdan ne demek sorusuna verilecek şık yanıtlardan birisi de ana vatanı Adana olan lezzetli bir yiyecektir olabilir.
  • Gerçekten de şırdanı en leziz şekilde Adana’da yiyebilirsiniz ama farklı şehirlerde de şırdancılar bulunmaktadır.
  • Şırdan dolması Adana’da o kadar çok revaçtadır ki bu bölgede yetişen koyunlardan şırdan ihtiyacı karşılanamadığı için zaman zaman farklı şehirlerle ticari alışveriş yapılmaktadır.
  • Mevsim fark etmeksizin Adana’da şırdan yiyebilir hatta soğuk havalarda bile dışarıda seyyar şırdancılar bulabilirsiniz.

Sakatat Yemekleri kategorisinde ev yapımı temiz ve özel lezzetlere ulaşabilirsiniz!

şırdan nasıl yapılır

Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır?

  • Şırdan hayvanın neresi tam olarak söylemek gerekirse geviş getirenler grubundaki hayvanların midelerinin 4. kısmıdır diyebiliriz. Bu bölüm midenin bağırsaklardan önceki son bölümüdür.
  • Mumbar ile tatları benzeyen şırdan iki lezzetli sakatat türüdür.
  • Şırdan mumbar farkı hayvanın birbirine yakın ama farklı bölümleri olmasıdır.
  • Şırdan midenin bağırsağa yakın son bölümü iken mumbar bağırsağın kendisidir.

Tarif için: Şırdan Dolması (Adana Usulü)

Şırdan Dolması (Adana Usulü)

Şırdan Nasıl Yenir?

  • Şırdan genelde iki türlü servis edilme şekli vardır ve bu yenildiği yere göre değişmektedir. Şırdan fiyatı ise ister restoran olsun ister seyyar satıcı kaliteye ve talebe göre değişkenlik göstermektedir.
  • Çoğu kişi bu yiyeceğin en leziz olduğu yerlerin sokakta arabada satış yapanlar olduğunu söyler. Adana’da seyyar satıcıları bol bol bulabilirsiniz.
  • Genelde kese kağıdı türünde bir kağıda sarılı şekilde şırdanı elde yersiniz.
  • Bazı yerlerde küçük tabureler ve oturma yerleri de olabilmektedir.
  • İkinci seçenek ise şırdanı restoranda yemektir.
  • Restoranlarda şırdan tabakta servis edilir ve çatal bıçakla yiyebilirsiniz ama eğer restoran çok doluysa ve yine de o mekanda şırdan yemek istiyorsanız elde yemek için de porsiyon hazırlatabilirsiniz.
şırdan nasıl yenir

Şırdan İçinde Ne Var?

  • Şırdan dolması hazırlanmadan önce bir temizlik süreci gerçekleştirilir. Bu süreçte genelde tuz ve sirke kullanılır. Bir sonraki aşamada şırdanın içi baharatlı pirinç ile doldurulur.
  • Haşlama kısmı ise kemik suyu ve salçanın karıştırıldığı su içerisinde yapılır. İsteğe göre şırdan yenirken üzerine limon sıkılabilir.
  • Haşlama sırasında iç dolgusunun taşmaması için şırdanın ağzı dikilir. Bu yüzden şırdan yerken bu ipe dikkat etmek ve uç kısma gelindiğinde ipi çiğnerken fark ederek ayırmak gerekir.
şırdan kalori

Şırdan Kaç Kalori?

  • Şırdan yani hayvan midesinin bir bölümü, pirinç, soğan, salça, tuz , karabiber, kimyon ve pul biberle yapılan şırdan sakatat kısmı dışında çok ağır bir yiyecek değildir.
  • 1 porsiyon şırdan ortalama 200 kaloridir ve çok aç değilseniz akşam yemeğinde belki öncesinde bir çorba ile birlikte doymanızı sağlar.
  • Bir adet hamburgerin ortalama 300 kalori olduğunu hesaba katarak karşılaştırma yapabilirsiniz.
şırdan

Şırdan Tadı Nasıl?

  • Eğer mumbar ya da kokoreç yediyseniz şırdanın tadının da biraz bu yiyeceklere benzediğini söyleyebiliriz.
  • Şırdan içinde baharatlı pirinç karışımı olduğu için lahana sarması içinin tadını da alacaksınız gibi düşünebilirsiniz.
  • Elbette dıştaki sarılan bölümün yani şırdanın tadı için bol yağlı bir etin inceltilmiş hali gibi diyebiliriz. Bazı yörelerde yapılan bağırsak dolmasının tadı da şırdana benzer.
  • Tüm bu tat tariflerimizin ötesinde şırdanın damak tadınıza uyup uymayacağına en iyi şekilde yedikten sonra karar verebilirsiniz.
şırdan

Şırdan Yiyebileceğiniz En İyi 5 Mekan

1) Şırdancı Mehmet

Sevilen yarışma programı MasterChef’e katılan Mehmet Sur’un mekanı olan Şırdancı Mehmet İstanbul’da hizmet vermektedir. Şırdan’ın esas bölgesi Adana’dır diyenler için de açıklama ekleyelim, Mehmet Sur aslen zaten Adanalıdır. Şırdancı Mehmet’te isterseniz restoranda yemek yiyebilir isterseniz evinize sipariş de verebilirsiniz.

Adres: Zeyrek, İmam Niyazi Sokak No:26, 34083 Fatih/İstanbul

İletişim: 0535 772 06 21

2) Şırdancı Eşo

Şırdancı Eşo’nun Instagram hesabındaki “Şırdancı Eşo saygılar sunar hem de en acayip şekilde.” profil açıklamasıyla farklı bir yer olduğunu hemen belli ediyor diyebiliriz. Sosyal medyada oldukça aktif olan Şırdancı Eşo mekanını görmek, müşterilerin yorumlarını izlemek için videolara göz atabilirsiniz. Mekan sahibi Eşref Bey de şaşırmayacağınız üzere Adanalı ve şırdan yapımının inceliklerine bu yüzden oldukça hakim. Küçük ve samimi mekanda hızlıca ağzınızı tatlandırmak için bir mola vermenizi öneririz.

Adres: Acıbadem, Sarayardı Caddesi No:68/1, 34660 Kadıköy/İstanbul

İletişim: 0216 336 47 96

şırdancı eşo

3) Şırdancı Bedo

Geniş alanıyla Adana’da diğer şırdancılardan ayrılan Şırdancı Bedo ayrıca çorbalarıyla da meşhur bir restoran. Akşam geç saatlerde bile gitseniz mekanın dolu olabileceğini aklınızda tutun ama oturacak yer bulamasanız da ayakta yiyebileceğiniz şekilde de servis opsiyonu var. Ayrıca mekanda güler yüzlü hizmetten de muhtemelen memnun kalacaksınız.

Adres: Kocavezir, Karacaoğlan Caddesi No:8, 01060 Seyhan/Adana

İletişim: 0322 365 44 54

şırdancı bedo

4) Şırdancı Cebo

Şırdancı Cebo için iyi bir şırdan için iyi bir iç harç şart! Bunun içinde özenle çalışılan mekanda Antalya’da Adana usulü şırdan yemenin zevkini yaşayabilirsiniz. Bu restoranda şırdandan farklı olarak Türk mutfağı ve Akdeniz mutfağı yemeklerinden de sipariş verebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz park alanı olduğunu da belirtelim.

Adres: Kırcami, 2, Şehitler Caddesi 07200 Muratpaşa/Antalya

İletişim: 0549 599 07 07

şırdancı cebo

5) Murat Kelle Paça

Yılların tecrübesiyle çorbalarıyla ün salmış Murat Kelle Paça özellikle gece saatlerinde oldukça yoğun olan bir mekan ve 7/24 hizmet vermektedirler. Mekanın adından da anlaşılacağı üzere en meşhur yemeği kelle paça çorbası olsa da şırdanları da oldukça lezzetlidir. Üstelik İstanbul’un merkezinde bulunan mekan ulaşım açısından da herkes için kolay bir yerde bulunuyor. Dışarıdan baktığınızda çok küçük bir yer gibi görünmesine aldanmayın, üst katlarda da yer bulabilirsiniz.

Adres: Katip Mustafa Çelebi, Mahallesi, Büyük Parmakkapı Sokak No:5 D:1, 34000 Beyoğlu/İstanbul

İletişim: 0212 292 64 80

murat kelle paça

Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul’da En İyi Tantuni Nerede Yenir?

İstanbul’un En Lezzetli 11 Esnaf Lokantası

Meşhur İstanbul Köftecileri En İyi 13 Mekan

İstanbul Dönercileri: Tam Not Alan 17 Adres

İstanbul’un En İyi 12 Deniz Ürünleri Restoranı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

20. Gün İftar Menüsü

11 ayın sultanı ramazan yemekleri için denenmiş iftar menüsü tarifleri vermeye 20. günde devam ediyoruz! İftar çorbaları kategorisinde doyurucu bir tarif arıyorsanız yeşil mercimek çorbası tam size göre! Ayrıca yapımı pratik tavuklu soğanlı şehriye pilavı ve birlikte servis edebileceğiniz nohutl ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Şırdan Tarifi

Şırdan

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Leziz Şırdan Tarifi

Leziz Şırdan

2-4 kişilik, 1 saat Hazırlık, 45dk Pişirme
Hayvan Figürlü Kurabiye Tarifi

Hayvan Figürlü Kurabiye

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çi Börek Şır Börek Tarifi

Çi Börek Şır Börek

12-14 kişilik, 35dk Hazırlık, Pişirme yok
Hayvan Figürlü Kurabiye (Çocuklar Bayılacak) Tarifi

Hayvan Figürlü Kurabiye (Çocuklar Bayılacak)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

2024 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi

Baharın sert güneşini içimizde hissettiğimiz bu ayda sıcacık evlerde pişen birbirinden lezzetli tarifler, mart ayının…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Tarifler Geri
Videolar Geri