Doğal Maskelerle Siyah Noktalardan Kurtuluyoruz!
Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin pek çoğumuzun yaşayabileceği cilt sorunlarından biri siyah noktalar. İstenmeyen misafir niteliğinde ciltte ve özellikle yüz bölgesinde beliren bu küçük noktalar, sosyal yaşamda olumsuzluklar doğurabildiği gibi kişinin kendine olan güveninde zedelenmelere dahi varabilecek problemlerin de kaynağı. Bu yazıda kendisi küçük etkileri büyük siyah noktalardan evdeki imkanlarla nasıl kurtuluruz bunlar üzerinde duracağız.
Öncelikle, siyah noktalar neden oluşur? Siyah noktanın temelinde tıkanmış gözenekler yatar; fakat sorunun ana kaynağına inip biraz inceleme yapalım:
- Yağlı ciltler yapı olarak siyah nokta oluşumuna elverişlidir.
- Cildin kirlenmesi ve düzenli olarak temizlenmemesi
- Sık sık ten ürünleri kullanmak, makyaj yapmak, cildin nefes almasını engellemek
- Aşırı yağlı ve şekerli hazır gıdalar tüketmek, karaciğeri zorlamak
- Regl dönemi ve hormonal bozukluklar
- Ergenlik dönemi
- Korunmadan uzun süre güneş ışığına maruz kalmak
- Stres ve depresyon
Peki, siyah noktaları oluşmadan önlemek için ne yapmak gerekir?
- Cildi düzenli olarak -doğal ürünlerle- temizlemek
- Yeterince uyumak
- Makyaj sonrası cildi iyi temizleyip nemlendirmek veya ten ürünü kullanmamak
- Karaciğeri yoran yağlı ve şekerli hazır gıda tüketiminden kaçınmak
- Stres yaratan durumları en aza indirgemek, spora, sosyal aktivitelere ve aktif yaşama yönelmek
- Güneş koruyucu hafif yapılı (su bazlı) kremler kullanmak sivilce ve siyah nokta oluşumunu engeller.
Ev Yapımı Siyah Nokta Maskesi Tarifleri
1) Yumurta Akı Maskesi
Malzemeler:
- 1 adet yumurtanın akı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
Uygulama:
Cildinizi güzelce temizleyip mümkünse buhar banyosu yapın ve gözeneklerinizin iyice açılmasını sağlayın. Siyah noktaları temizleme maskesi uygulamak için bu en önemli adımdır.
(Geniş bir kaba kaynar su ekleyip yüzünüzü kapatacak şekilde başınıza havlu örtüp gelen buhara doğru eğilin ve 15-20 dakika bu şekilde bekleyin.)
Açık gözeneklerdeki kiri temizlemek daha kolay olacaktır. Yumurta akı ve şekeri iyice karıştırıp tüm yüzünüze -göz çevresi hariç- uygulayın ve yumurta kuruyana kadar bekleyin. Sonrasında şeker tanecikleri ile peeling yaparak yüzünüzü yıkayın. Bu işlemi hafta en az 1 kez olacak şekilde düzenli olarak uygulayın. Yumurta akının yoğun besleyici özelliği aynı zamanda cildinizi parlatıp besleyecektir.

2) Limon Suyu ve Karbonat Maskesi
Malzemeler:
- Karbonat
- Taze sıkılmış limon suyu
Uygulama:
Siyah nokta temizleme maskesi evde nasıl yapılır merak edenler için pratik bir tarif geliyor.
Cildinizi iyice yıkayıp kuruladıktan sonra karbonatı -1 silme yemek kaşığı veya 1 tam dolu tatlı kaşığı yeterli- küçük bir kaba koyup üzerine macun kıvamı alacak kadar limon suyu ekleyin. Birkaç damla limondan sonra karbonatın köpürdüğünü göreceksiniz. Köpürme sona erdikten ve macun kıvamına geldikten sonra cildinize masaj yaparak nazikçe uygulayın. Karbonat tanecikleri peeling görevi görecek, limon da cildinizdeki bakteri ve mikropları öldürecektir. Siyah nokta oluşumuna ortam hazırlayan kir ve bakteriler böylelikle azalacaktır. Hassas ciltler haftada 1 kez uygulamalı; yağlı ciltler ise haftada 2 kez uygulayabilir.

3) Kil Maskesi
Malzemeler:
- 1 tam dolu tatlı kaşığı yeşil kil
- 2 çay kaşığı saf gül suyu
- Birkaç damla çay ağacı yağı
Uygulama:
Siyah nokta temizleme maskesi doğal ve sağlıklı bir çözüm olarak kil önerimiz var sırada. Uzunca yıllardır cilt bakımında kullanılmış olan kil, aynı zamanda zengin mineral içeriğine sahiptir. Bu maske ile cildinizi hem besleyecek hem de kirden arındıracaksınız. Öncelikle cildinizi yıkayın ve iyice kurulayın. Sonra küçük bir kapta malzemeleri karıştırarak ne çok sıvı ne de çok katı olacak şekilde sürülebilen bir macun kıvamı elde edin. Göz çevresi hariç tüm cilde uygulayın. Kil kuruyup sertleşince cildinizi masaj uygular gibi temizleyin. Haftafa 1 uygulama yeterli olacaktır. En ideali bu maskeyi duş sonrası uygulamak.

4) Bal Limon Aspirin Maskesi
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı süzme bal
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 3 adet aspirin hapı
Uygulama:
Cildinizi temizleyin ve mümkünse buhar banyosu yapın. (Buhar banyosunun nasıl yapıldığını yukarıda belirtmiştik.) Aspirinleri ezip parçacıklar haline getirin ve diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Temiz ve kuru cildinize bu maskeyi uygulayıp en az 15-20 dakika bekletin. Sonrasında cildinize masaj yaparak maskeyi temizleyip cildinizi nemlendirin. Düzenli uygulamada sonuç verecektir. Bal cildi besler, limon ve aspirin ise mikropları öldürür.

5) Yoğurt Limon Maskesi
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 (yarım) taze limon suyu
Uygulama:
Cildinizi temizleyin, buhar banyosuyla gözenekleri açıp cildinizi yumuşatın ve kurulayın. Sonrasında yoğurt ve limonu karıştırıp cildinize uygulayın. 15-20 dakika beklettikten sonra yıkayıp cildinizi hafif ve su bazlı bir nemlendiriciyle nemlendirin. Bu maske özellikle duş sonrası çok etkili olacaktır. Hassas ciltler de uygulayabilir. Cilde besleyen yoğurt ve mikrop oluşumunu engelleyen limon ile doğal bir cilt bakımı yapmış olacaksınız.

En etkili sonuçlar için doktor tavsiyesi almadan maskeleri uygulamamanızı öneriyoruz.
Yumurta Akı Maskesi ile Cilt ve Saç Bakımı Önerileri
Bal Limon Maskesi Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? 9 Farklı Maske Tarifi
Yoğurt Maskesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? 11 Maske Tarifi
Kil Maskesi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Doğal Maske Tarifleri
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.