Soya Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Soya Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır? Tarifi

Soya Yağı Hakkında Her Şey

Yemeklerde kullanılan yağların önemi oldukça büyüktür. Bitkisel kaynaklı yağlarla beraber hayvansal içerikli yağlar da her türlü yemeğe eklenerek lezzet ve sağlık verir. Ayçiçek yağı, zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı ve tereyağı lezzetlerinin yanında bir yağ türüne daha yer açın. Soya yağı geliyor. Adını sıkça duyuran, kimi zaman zararları olduğu inanılan ve yemeklerden uzak tutulan bitkisel yağı tanıtacağız sizlere.

Sayılı mutfakta yer alan soya yağı, birazdan faydalarını duyurduğumuzda neredeyse her mutfakta kendine bir köşe edinecek. Sadece yemeklerde kullanılmak için değil, çeşitli bakım alanlarında da sağlığınız için önemli bir rol alacak. Soya yağı, 2. Dünya Savaşı’nın etkisi ile oluşan zor koşullarda değeri fark edilmiştir ve sonrasında da kullanım alanı artmıştır.

Çok uzaklardan, Japonya ve Çin’den özünü alarak gelen soya yağı özellikleri hakkında aradığınız her bilgi, bu yazıda sizler için derlendi. Marketlerde gördüğünüz anda, bu yazıdan sonra yabancı gelmeyecek. Son günlerde adını sıklıkla duyduğunuz soya yağı nedir hep beraber inceleyelim.

soya yağı nedir

Soya Yağı Nedir?

Soya yağı, adını aldığı soya bitkisinden elde edilen bir çeşit yağdır. Hem yemeklerde hem de cilt bakım alanında kendini gösterir. Peki ham maddesi olan “soya nedir” diye merak etmiyor musunuz? Soya Çin ve Japonya’da yetiştirilen, proteini yüksek ve çeşitli işlemlerden geçtiğinde karşınıza un, yağ, ve süt olarak çıkabilen endüstriyel bir bitki çeşididir. Çinliler soya bitkisi için, kutsal bitki ve tanrı bitkisi demişlerdir. Bu ifadelerden ne denli önemli olduğu anlaşılır.

Çok yönlü bitkiden elde edilen soya yağı ise, ülkemizde adını sıkça duyuran bir yağdır. Her ne kadar ismi çok bilinse de onu kullanan evler oldukça azdır. Gündemde epey yer almıştır. Bitkisel kökenli bir yağ olduğundan, kolesterol içermemesi ile doktorların ilgisini çekmiştir. Dünyayı besleyen önemli bitkisel ürünlerden biri sayılmaktadır. Yüksek protein içerdiği için gıda sanayisinde sıkça tercih edilir. 100 gram soya yağında 895 kalori bulunmaktadır.

Kullanım alanı geniş olması sebebiyle, uzun ömürlü olması için rafine edilir. Rafine edilmeyen soya yağları sağlık açısından daha iyi etkili olacaktır.

yağ şişesi

Soya Yağı Üretimi Nasıl Yapılır?

Soya yağında protein miktarının çok olmasından dolayı üretici firmalar arasında “besin hapı” adı verilmiştir. Ülkemizde soya üretimi ilk olarak 1948 yılında başlamıştır. İlgi gören ve ekonomik olan soyadan yağ elde edilmiştir. En çok yağ üretilen ülkeler arasında ABD, Brezilya, Çin ve Arjantin yer almaktadır. Soya fasulyesi tanelerinin fiziksel işlemlerden ve organik çözücülerden geçerek elde edilen yağ türüne ham soya yağı adı verilir. Bu yağ rafine edildikten sonra yemeklik olarak mutfaklarda yer alır.

soya yağı

Soya Yağı Nerelerde Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Soya yağının kullanım alanı oldukça geniştir. Mürekkep ve mum yapımında kullanıldığı da bilinmektedir. Yiyeceklerden kozmetik ürünlerine kadar kendini göstermektedir. Gıda sektöründe pişirme yağı, salata sosu, margarin, kahve kreması, mayonez yapımında kullanılır. Kızartma yapılırken kızartmanın kokusuz olması için de tercih edilir.

Cilt bakımı için de bir seçenek olan soya yağı, kozmetik ürünleri üretiminde yer alır. Soya yağı ile yapılan kremler cildin daha canlı ve parlak olmasında etkilidir. Saç bakımı ve tırnak güçlendirici ürünlerin içeriğinde kullanılır. Harici kullanımda saç maskelerinize ilave edebilirsiniz. Saçlarınızın daha güçlü olmasını sağlar. Kuru cildinize veya çatlaklarınıza bir pamuk yardımıyla da masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saçlarınızın bakımında kullanmak istediğinizde lavanta gibi uçucu yağlar ile karışım elde ederek, saçınıza maske yapabilirsiniz. Lavanta ile karıştırdığınız soya yağı saçınıza hoş bir koku verirken, daha parlak görünmesini sağlayacaktır.

Zayıflamak isteyenler için de soya yağının önemi büyüktür. Fakat altını çizmek gerekir ki sadece soya yağı ile zayıflama ile mümkün değildir. Yemeklerde ve salatalarda kullanıldığında hazımsızlığı giderir ve daha rahat bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar. Daha sağlıklı beslenmek adına yağ tercihinizi, Çinliler’in sağlık sırrı soya yağından yana kullanabilirsiniz. Günümüzde Çin’de baş ağrısı, uykusuzluk, anksiyete tedavilerinde soya yağı içeren ilaçlar kullanılmaktadır.

soya yağı nasıl kullanılır

Soya Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Yemeklerinizde kullanacağınız soya yağı, kandaki kolesterolü dengeler ve kalp sağlığınızı korur. Aynı zamanda kan şekerinizi düşürür.
  • Düzenli tüketimde kolon kanseri riskiniz ortadan kalkacaktır.
  • Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 göz ve cilt sağlığı için oldukça etkilidir. Omega-6 ise saçların uzaması için gereklidir.
  • Vücudun gereksinim duyduğu A, B, D, K vitaminlerini barındırır. Yemeklerinizde tüketerek bu vitaminleri alabilirsiniz. Cilt bakımında kullanarak saç ve tırnaklarını bu vitaminlerle daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
  • Yine içeriğindeki vitaminler sayesinde kemik gelişimini destekler ve ilerleyen yaşlarda kemik erimesi ihtimalini en aza indirir.
  • Soya yağının cilde faydaları ile neredeyse tüm dünyada krem ve losyonlarda yer alarak, cildinizin parlaklık kazanmasında rol üstlenir.
  • Düzenli tükettiğiniz durumda, bağırsak sisteminizi düzenleyip kabızlık sorunlarını ortadan kaldıracaktır.
  • Soya yağında, vücudumuz için gerekli olan ve dışarıdan besinlerle alacağımız birçok esansiyel aminoasitler bulunmaktadır. İnsan sağlığı için et ve süt kadar mühimdir.
  • Özellikle erkeklerde görülen saç dökülmesini önleyecek etmenler içerir. Erkeklerin de besinlerinde soya yağı tüketmesi tavsiye edilir.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda meme kanseri ile savaştığı görülmüştür. Soya fasulyesinde bulunan antioksidanlar ve serbest radikallerin etkisiyle kanserli hücreleri yok eder.
  • Yüksek kolesterol içermediğinden diyabet hastalarının da yemeklerinde tercih edebileceği bir yağ türüdür.

soya

Soya Yağı Zararları Nelerdir?

Onca faydası bilinen bu bitkisel yağ için “soya yağı zararlı mı” diye de düşünmek gerekir. Her şeyin fazlası ve doğal olmayı zararlı olduğu gibi aşırı kullanımda soya yağı da zararlı hale gelecektir. Kaçak yollarla bir diğer tabirle merdiven altı soya yağı üreticileri tarafından elde edilen yağları almamaya dikkat etmelisiniz. Renginden ve kokusundan yağın kalitesini anlayabilirsiniz.

Yağın ham maddesi olan soya bitkisinin, uzun süre kullanımda özellikle ergenlik döneminde tüketilmesi hormonların olduğundan da hızlı gelişmesini etkilemektedir. Kız çocuklarının erken ergenlik dönemi bunu kanıtlar niteliktedir. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor.

soya yağı

Soya Yağı Fiyatı Nedir? Nerede Satılır?

Soya yağının yemeklik ve bitkisel yağ olarak iki türü vardır. Harici kullanım için alacağınız 50 ml şişe için ortalama 10 TL ödemeniz gerekecektir. Yemeklerinizde kullanacağınız soya yağı ise piyasada litreler halinde satılmaktadır. Soya yağı fiyatı 15 TL’den başlayan fiyatlarla firma değişikliği göstererek satışa sunuluyor. Çeşitli yağ firmaları tarafından üretilen soya yağı, büyük marketlerde alıcılarını bekliyor. Cilt ve saç bakımı için kullanmak istediğinizde aktarlardan temin edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri