Spirulina Nedir? Zayıflatır Mı? Nasıl Kullanılır?

Spirulina Nedir? Zayıflatır Mı? Nasıl Kullanılır? Tarifi

3 Milyar Yıllık Sihrin Gizemini Araladık!

Denizden Gelen Mucize: Spirulina

Yerkürenin sayısız doğal kaynaklarından biri olarak gün yüzüne çıkan Spirulina, insan sağlığına etkileri yaklaşık 3.5 milyar yıl önce keşfedilmiş farklı bir yosun türüdür. İsmini spiral şeklinden alan Spirulina’nın keşfi ilk olarak 1500’lü yıllarda Texcoco Gölü kıyısında yaşayan Aztek’ler olarak bilinir. Ekosistemin değişmesi ile birlikte ancak 21. yüzyılda değeri anlaşılan şifalı bitki görünümlü organizmanın hastalıklar dışında yaşlılık üzerinde bile etki edecek gücü vardır.

Üretimi ilk olarak Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Tayvan, Fransa, Meksika, İspanya gibi ülkelerde başlayan spirulina yosunu, “denizden gelen mucize” adıyla yeni çağın gözdesi olarak Türkiye’de de üretilir.

spirulina nedir

Spirulina Nedir?

Biyolojide filamentöz bir siyanobakteri olarak sınıflandırılan Spirulina, tek hücreli mavi-yeşil algdir. Üremeleri hücre bölünmesi ve fragmentasyon şeklinde olan yosun, protein bakımından çok zengindir. Spirulina platensis ve Spirulina geitleri olmak üzere iki ana türü bulunur.

Üretimi özel havuzlarda ve özel sera yöntemleri ile yapılır. Olgunlaşan Spirulina’nın sudan alınması ve kurutulması haricinde herhangi bir işleme tabi tutulmaz. Kullanılan kimyasal besin kaynaklarından ayrıldığı nokta burasıdır.

Doğal hali ile kurutulan yosunlar, toz veya tablet haline getirilerek besin olarak kullanılır. İçerdiği besin değerleri yönünden doğada bulunan nadir örneklerden biri olan Spirulina, ağırlığının yaklaşık %13,6 oranında karbonhidrat içermektedir.

Özellikle hücre duvarında selüloz olmaması sindirimi kolaylaştırdığı için önemli bir gıda olarak görülmesine neden olur. Ayrıca Spirulina’da enzim aktivetisini ve DNA sentezini arttıran pigmentler de bulunur. Spirulina sadece C vitamini içermez.

100 gr Spirulina’daki vitamin, mineral ve enzim içeriği şöyledir:

  • Vitamin A ( Beta-Carotene) : 11,250 IU
  • Vitamin B1 (Thiamine) : 75 mcg
  • Vitamin B2 (Riboflavin) : 110 mcg
  • Vitamin B3 (Niacin) : 450 mcg
  • Vitamin B6: 15 mcg
  • Vitamin B12: 2.0 mcg
  • Vitamin E (d-a tocopherol): 105 mcg
  • Inositol: 1.7 mg
  • Biotin: 0.8 mcg
  • Folik Asit: 4.5 mcg
  • Pantotenik Asit: 4.5 mcg
  • Süperoksit dismutaz: 2250 IU
  • Kalsiyum: 14 mg
  • Magnezyum: 23 mg
  • Demir: 3 mg
  • Fosfor: 30 mg
  • Potasyum: 56 mg
  • Sodyum: 42 mg
  • Manganez: 96 mcg
  • Çinko: 81 mcg
  • Bor: 90 mcg
  • Bakır: 21 mcg
  • Molibden: 12 mcg
  • Selenyum: 1.0 mcg

spirulina faydaları

Spirulina Faydaları Nelerdir?

Spirulina sahip olduğu zengin protein, mineral ve vitamin içeriğinden dolayı sağlığa bir şekilde olumlu etki eden bir türdür. Tüm canlılar için iyi bir kaynak olan spirulina faydaları kısaca şöyle sıralanabilir:

  • İyi bir arındırıcı: Dünyanın dört bir yanında içme suyunda kaynaklı arsenik zehirlenmesi yaşayan kişlerde olumlu sonuç veren Spirulina, ağır metal zehirlenmelerine karşı iyi bir alternatif olarak kullanılır.
  • Mikrofloral dengesizliğe çözüm: Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin florasını destekleyen yosun, sindirim sisteminin yanı sıra bağışıklık güçlendirici özelliği de insan kimyasını düzenleyici etkilere sahiptir.
  • Kanser hücresi ile savaş: Enfeksiyonlarla mücadele eden hatta onlara karşı bağışıklık geliştiren minik yaşayan canlıların kanser veya tümör hücrelerini yok edici özellikleri bulunur.
  • Kolestrol dengeleyici: Spirulina’da bulunan linoleik asit (GLA) eklemsel rahatsızlıklara fayda sağlamakla kalmaz aynı zamanda kandaki kolesterolü düşürücü etkilere sahiptir.
  • Enerji verici: Kimyasal olarak değerlendirildiğinde içerdiği değerlerin insan sağlığına enerji yönünden de destek verdiği görülür.
  • Sinüs sorunlarına karşı silah: Kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı inflamasyonu azaltarak vücuda fayda sağlar.
  • Bellek güçlendirici: Nörolojik hastalıklar üzerinde pozitif etkileri olan Spirulina sayesinde yaşlılıkta hafıza ve bellek sorunu yaratan etkenler ile savaşır.
  • Kansızlığa çözüm: Demir emilim miktarı yüksek olan Spirulina ile kansızlık sorun olmaktan çıkar.
  • Kilo vermeye yardımcı: Metabolizmayı hızlandıran etkileri nedeni ile zayıflama konusunda takviye olarak kullanılabilir.
  • Yaşlanma geciktirici: Antioksidan özellikleri ile serbest radikalerin ve stresin neden olduğu yaşlanma etkilerine karşı vücudu korur.

spirulina

Spirulina Zararları ve Yan Etkileri

Doktor tavsiyesi ve akabinde kontrolü gerektiren Spirulina, aşırı tüketimde otoimmün reaksiyonları yaratabilir. Bu durumda tüketilen ürünün saflığının derecesi ve kalitesi değer kazanır.

Yanlış kullanımdan dolayı Spirulina ile birlikte karaciğer hasarı, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, hızlı kalp atımı hatta şokla gelen ölüm dahi söz konusu olabilir. Olası spirulina yan etkileri yaşamamak için mutlaka bir uzman görüşü gerekir.

Spirulina Zayıflatır Mı?

Herhangi bir kimyasala maruz kalmadan büyüyen ve sofralara kadar gelen spirulina tozu ile zayıflamak mümkün. Mikrobesinler açısından hayli zengin olan Spirulina, öğünlerden önce tüketilerek iştah keser ve daha az yemek yeme isteği bırakır.

Alerjik reaksiyon yok ise yan etkisi çok nadiren görülen yosunun uygun doz ve kullanım sonrasında vücut insülin direncini dahi kendisi düzenler. Düşük yağ, düşük kalori ve düşük kolesterol seviyesi yaratan spirulina içeriği yardımı ile beyinde bulunan iştah merkezine etki eder. Kilo kontrolü sağlamakta birincil öneme sahip olan iştahın önlenmesi ve yeterli besin değerlerini vücuda sağlayan Spirulina, zayıflama konusunda yardımcı olur.

spirulina tozu

Spirulina Nasıl Kullanılır?

Aslında pek çok bitkide olduğu gibi pişirmek, kaynatmak gibi işlemler Spirulina’nın besin değerini düşürebilir. Bu açıdan genellikle toz haline getirilmiş olan yosunun limon gibi bir yardımcı ile birleştirilerek saklanması veya kullanılması önerilir:

  • Günde 10 grama kadar alınan Spirulina tozunun uygun görüldüğü kullanım içecek veya yemek olarak tüketmektir. Özellikle kahvaltılardan sonra alınan 1 yemek kaşığı spirulina tozu ilaveli doğal meyve suyu ile takviye vitamin alınmasına gerek kalmaz. Her gün düzenli olarak alınması gereken Spirulina sayesinde yaşlanma etkileri de yavaşlatılmış olur.
  • Diğer bir kullanım şekli olan spirulina maskesi, dışarıdan cilde etki etmek ve deriye nüfuz etmek amacı ile deri yüzeyine yapılır. Yüksek E vitamini ve antioksidan içeren yosun, cildi besler, temizler ve sıkılaştırır. Bu açıdan ciltte oluşmuş olan izleri de giderdiği görülür. Özellikle hücre yenileme konusunda destek olan yosun maskesi sayesinde cilt daha parlak ve taze olurken leke ve izlerinden de arınır. Cildin yağ dengesini düzenlediği için akne oluşumu üzerinde de olumlu sonuçlar gösterir. Genellikle ılık su ve bal yardımı ile hazırlanması tavsiye edilen maskesinin etkilerini yansıtabilmesi için haftada üç kez banyo öncesi düzenli olarak uygulanması gerekir.
  • Saç dökülmesi için de etkili olan Spirulina tablet olarak tüketildiğinde saç derisinde ölen tüm hücrelerin yerine yenilerinin oluşması için destek olur. Saç dökülmesine etki edebilmesi için üç ay düzenli kullanılması tavsiye edilen Spirulina, güzellik için son derece önemli bir kaynaktır. İnsanın yenilenen tüm hücreleri için gerekli besin desteğini sağlama gücüne sahiptir.

spirulina

Spirulina Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Genellikle gıda ve ilaç sanayisinde kullanılan spirulina fiyat değeri markasına ve gramına göre değişiklik gösterir. Eczanelerden, aktarlardan veya internet üzerinden kolayca temin edebileceğiniz Spirulina, toz halinde satılır.

Kilo kontrolü, kansızlık, kolesterol, saç dökülmesi, cilt lekeleri ve stres için kullanılan en doğal kaynaklardan biri olan Spirulina tozunu çeşitli tarifleri değerlendirerek uygulayabilirsiniz. İçecek veya tablet dışında cilt maskesi olarak Spirulina’ya ulaşabilirsiniz.

Deniz Marulu Nerede Bulunur? Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (7)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi

Havaların tatlı bir esintiyle sonbaharı karşıladığı eylül ayının son günü. Ayın son günü demek ise…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Nar: Antioksidan Zengini Süper Meyve! Nar, Punica granatum adı verilen bir ağaç türünün meyvesidir ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri