Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

En Tatlı Ekşi Sumak Ekşisi

Latince adı Rhus Coriaria olan sumak, ülkemizde “boyacı sumağı” olarak da bilinir. Arap Yarımadasının kuzeyinde, Hindistan, Güney Avrupa ve Anadolu’da yetişen sumak bitkisinin yaprakları yaz aylarında toplanır ve demetler halinde kurumaya bırakılır. Tıbbi alanlarda, deri ve boya sanayinde kullanılan sumak özellikle yemeklere eşsiz bir lezzet katan ekşi baharat olarak da kullanılır. Hatta sumak ekşisi evde enfes yemekler yapmak için tercih edebileceğiniz çok pratik bir tat verici baharattır. Farklı tarifler eşliğinde sumak ekşisi hakkında tüm detaylar bu yazımızda!

Sumak Ekşisi Nedir?

Antep fıstığı familyasından olan sumak bitkisinden elde edilen sumak ekşisi, kıvamlı bir sostur. Özellikle etli yemeklerde kullanıldığında yemeklerin lezzetini artırıcı bir özelliği de bulunan bu ekşi sıvı sayesinde başka baharatlara yemeğinizde fazla yer vermeseniz de enfes yemekler yapabilirsiniz.

Üstelik sumak ekşisi nasıl çıkarılır diye endişelenmenize de gerek yok. Marketlerde hazır olarak satılanlarını bulabileceğiniz gibi dilerseniz evde kendiniz de kolay bir formülle hazırlayabilirsiniz.

Sumak Ekşisi

Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır?

Evde sumak ekşisi yapımı için tercih edebileceğiniz çok pratik olan tarifimizden yararlanabilirsiniz. Ancak evde yaparken özellikle ekşi sumak kullanmaya dikkat etmelisiniz, aksi takdirde sumak sosunuz tatlı olacaktır. (Tabi tatlı sumak sosu istiyorsanız siz bilirsiniz) Büyük bir kabın (yoksa geniş bir leğen kullanabilirsiniz) içine 10 kg sumak bitkisinin yapraklarını koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyip biraz bekletin.

Bu suyu süzüp başka bir yerde bekletin ve tekrar bitki yapraklarının üzerine su ekleyin. Sumağın tüm ekşi özü çıkana kadar bu işlemi tekrar edin ve süzdüğünüz suları birleştirin. Daha sonra bir miktar unu suyu dökerek tortusunun dibe çökmesi için bekleyin. Un tamamen dibe çöktükten sonra üstte kalan duru suyu büyük bir cam kavanoza alıp tülbent yardımıyla hava almayacak şekilde ağzını kapatın. Kavanozlarınızı birkaç gün bu şekilde güneşte bekletin. Toz sumak ekşisi nasıl yapılır konusunda sıkıntı yaşıyorsanız daha koyu bir kıvam için sumak suyunu birkaç taşım da kaynatabilirsiniz.

Sumak Ekşisi

Sumak Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

  • Pek çok yemekte hem baharat olarak hem de sos şekliyle kullanılan sumağın sağlık için de oldukça faydalı olduğunu görebilirsiniz.
  • Salatalarınızda dahi kullanabileceğiniz sumak ekşisi faydaları arasında ilk olarak antiseptik özelliğe sahip olması göze çarpar. Bu özelliği sayesinde ateş düşürme ve ishal kesme gibi faydalar da sağlar. Hatta boğaz ağrılarının hafiflemesi üzerinde de etki yapar.
  • Antiseptik özelliğinin dışında hararet giderme etkisi de bulunur.
  • Kan şekerini düşürür.
  • Reflü, kabızlık gibi sorunlara iyi gelir.
  • Kansere ve kanserin vücutta yarattığı olumsuz etkilere karşı iyi gelir.
  • Sindirim sistemini rahatlatır.
  • İdrar kaçırma ya da idrarını tutamama gibi sorunları olanlar için de birebirdir.

Sumak Ekşisi

Sumak Ekşisi Zayıflatır Mı? Neye Yarar?

Özellikle sürekli oturarak çalışanların en büyük sorunlarından biri olan kilo verememe sorununa karşı sumak ekşisinin faydalı olduğunu görebilirsiniz. Hatta diyet listelerinde sumak ve sumak ekşisi sıklıkla yer alır. Sumak ekşisi ağacı bitkisinden elde edilen sumak, kilo vermenizi hızlandırırken kan şekeri oranını da dengeler. Bu bakımdan mucizevi bir bitki olarak karşınıza çıkar. Hatta diyet yaparken tatlı krizine girenler arasında yer alıyorsanız sumak ekşisi tatlı yeme isteğinizi bastırıyor olması bakımından mutlaka yemeklerinizde kullanmanız gereken bir sostur.

Sumak Ekşisi

Sumak Ekşisi Nerelerde Kullanılır?

Daha çok baharat olarak kullanılsa da sumak kullandığınız tüm yemeklerde ekşi sosunu da kullanabilirsiniz. Sumak ekşili dolma yaparken dolma içinde sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Her ne kadar pek çok etli yemekte rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sos olsa da özellikle Adana ve Maraş bölgesinin yöresel lezzetlerinde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tat olarak karşımıza çıkar.

Yemekler dışında ağızda hoş bir aroma tadı bırakmak için sumak ekşisinden faydalanabilirsiniz. Hatta toz olarak bulunan sumağı bir miktar suyla kaynatıp dinlendirdikten sonra gargara olarak da kullanabilirsiniz.

Sumak Ekşisi

Sumak Ekşisi Nerede Satılır? Fiyatı Nedir?

Marketlerde hazır olarak satılan sumak ekşisini evde kendiniz yapmak istediğinizde ülkemizde nar ekşisi yetiştiriciliği yapıldığından dolayı pek çok aktarda sumak bitkisine rastlayabilirsiniz. Evde sumak ekşisi yapımı için basit bir tarifimiz olduğundan, marketlerde satılanlar yerine evde kendiniz de sumak ekşinizi hazırlayabilirsiniz. Eğer satın almak isterseniz, sumak ekşisi hazırlayan pek çok farklı firma olduğu için fiyatlarının da değişiklik gösterdiğini görebilirsiniz. Öyle ki yarım kilosunu 10 TL’den 60 TL’ye kadar değişen fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Birbirinden Leziz Sumak Ekşisi Tarifleri

Sumak ağacının yapraklarından elde edilen sumak bitkisi özü ile elde edilen Maraş sumak ekşisi nasıl yapılır konusunda verdiğimiz tarifi kullanmanız yeterlidir. Elde ettiğiniz sumak ekşisi sayesinde çok lezzetli sofralar hazırlayabilirsiniz.

Mutlaka bir de Kahramanmaraş sumak ekşisi kullanarak hazırlamanız gerektiğini düşündüğümüz bazı tarifleri sizin için derledik. Bu lezzetleri bir kez sumak ekşili olarak yediğinizde tekrar ekşi sosunuz olmadan yemek istemeyeceğinizden emin olabilirsiniz.

1) Sumak Ekşili Fırında Dolma Biber: Sumak ve Dolmanın Eşsiz Uyumu

Dolma biber hemen her yörede sevilen bir lezzet olarak karşımıza çıkar. Zeytinyağlısı da olabilen dolma biberin fırında da yapılabilmesi mümkün. Özellikle fırında yapacağınız dolma biber yemeğinde sumak ekşisi sosu kullanmanız kesinlikle bu yemeğin tadını artıracaktır. Özellikle zeytinyağlılarını biraz da ekşi bir tatla süslemek isteyenler için sumak ekşisi eşsiz bir tercih olabilir. Sumak Ekşili Fırında Dolma Biber

Tarif: Sumak Ekşili Fırında Dolma Biber

2) Acılı Sumak Ekşili Zeytinyağlı Yaprak Sarması: Sumak ile Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Özenle hazırlanmış sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan zeytinyağlı yaprak sarmasını daha önce limonla ekşitmeye çalışıyorsanız bir de sumak ekşisi ile zeytinyağlı yaprak sarması yapmayı denemelisiniz. Özellikle acı ile birleştiğinde sumak ekşisi yaprak sarmasına ayrı bir lezzet katar. Üstelik sumak ekşisi nasıl çıkarılır diye endişelenmenize de gerek yok, hazır olarak satılan sumak ekşilerinin acılı ve acısız olanları bulunur. Acılı Sumak Ekşili Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Tarif: Acılı Sumak Ekşili Zeytinyağlı Yaprak Sarması

3) Sumak Ekşili Çoban Salata: Çoban Salatasını Sevdiren Sos

Diyette olanlar için zayıflamaya yardımcı özellikleri bulunan sumak ekşisini özellikle salatalarda da rahatlıkla kullanabilmek mümkün. Sumak ekşili köfte yapabildiğiniz gibi salatalarınızda da rahatlıkla sumak ekşisi kullanabilirsiniz.

Hafif bir mayhoş tada sahip olan bu sos sayesinde salata yemek çok daha keyifli bir hale geleceği için tüm salatalarda olduğu gibi çoban salatasında da bu lezzetten faydalanabilirsiniz. Sumak Ekşili Çoban Salata

Tarif: Sumak Ekşili Çoban Salata

4) Sumak Ekşili Soğan Salatası: Soğan Salatasını Bir de Sumakla Deneyin

Balık yemeklerinin yanında en çok tercih edilen mezelerden biri olan taze soğan salatasında ekşi tadı elde etmek için limon kullanabileceğiniz gibi Maraş sumak ekşisi de kullanabilirsiniz. Kullanacağınız bu ekşi sos sayesinde soğan salatanızın tadı daha da artacağı gibi salatanıza renk de verebilirsiniz.

Sofralarınızda hem lezzete hem de görselliğe yer veriyorsanız soğan salatasında sumak ekşisini mutlaka denemelisiniz. Sumak Ekşili Soğan Salatası

Tarif: Sumak Ekşili Soğan Salatası

5) Sumak Ekşili Bamya: Bamya ve Sumak Ekşisi Birleşiminin Yarattığı Enfes Tat

Bamya, özellikle kış aylarında besin deposu olması nedeniyle en çok yapılan kış yemekleri arasında yer alır. Yapımı zor olmakla birlikte lezzetli olması nedeni ile sofralarda tercih edilen bamyada ekşi tadını da bulmak isterseniz sumak ekşisi sıvı seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Bamya yemeğinin lezzetini bozacağı konusunda endişeleriniz varsa bu endişelerinizi gönül rahatlığıyla kenara atabilirsiniz. Çünkü kullanacağınız bu tarifle daha önce tatmadığınız kadar lezzetli bir bamya yemeği yiyebilirsiniz. Sumak Ekşili Bamya

Tarif: Sumak Ekşili Bamya

Sumak Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sumak ekşisi ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Koruk Ekşisi Tarifi

Koruk Ekşisi

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Nar Ekşisi Tarifi

Nar Ekşisi

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 4 saat Pişirme
Nar Ekşisi Tarifi

Nar Ekşisi

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Salata (Sumak Ekşili) Tarifi

Salata (Sumak Ekşili)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bakla Ekşisi Tarifi

Bakla Ekşisi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Yarpuz Ekşisi Tarifi

Yarpuz Ekşisi

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Diyarbekir Hilorik ekşisi Tarifi

Diyarbekir Hilorik ekşisi

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pirpirim Ekşisi (Semizotu) Tarifi

Pirpirim Ekşisi (Semizotu)

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Nar Ekşisi Tarifi

Nar Ekşisi Tarifi

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 50dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri