Sumak Nedir? Faydaları Nelerdir? 6 Değişik Kullanım Şekli

Sumak Nedir? Faydaları Nelerdir? 6 Değişik Kullanım Şekli Tarifi

Ekşi Aromalı Kırmızı Baharat Sumak

Mutfakların olmazsa olmaz baharatları arasında yer alan sumak, kendine özgü ekşimsi tadıyla bilinir. Her ne kadar tadı ve görünümü tanıdık olsa da, sumak hakkında herkes tarafından pek de bilinmeyen birçok detay bulunur. Sumağın yetiştirildiği alanlardan yola çıkıp, tüm faydalarını ve kullanım alanlarını detaylıca inceliyoruz.

Sumak Nedir?

Sumak, antep fıstığı ailesine dahil olan bir bitkidir. Sumak baharatı, bu bitkinin kırmızı renkli çekirdek yapıdaki çiçeklerinin öğütülmesi sonucunda oluşur. Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.

Sumak fiyatları, kilogram cinsinden belirlenir. Sumağın satış fiyatları sumağın cinsine, ürün kalitesine ve satıcının niteliklerine göre değişiklik gösterir. Piyasada toz halinde satılan sumağın, tane sumağın ve sumak ekşisinin fiyat aralıkları birbirinden farklıdır.

Sumak Bitkisi Nerede Yetişir?

Sumak ağacı, ince yapılı olmasına rağmen boyu 3 metreye kadar çıkabilir. Yeşil ve ince yapraklarıyla çalı görünümündeki sumak bitkisinin üzerinde, top salkım şeklindeki kırmızı meyveleri, birer süsü andırır. Sumak yaprağı her mevsimde yeşil renklidir.

Kış aylarında yapraklarını döker. Sonbaharda meyveleri kırmızı halini alır. Sumağın yaklaşık 150 farklı çeşidi bulunur. Sumak çeşitleri arasında zehirli çeşitler olduğu da bilinir. Bu nedenle yeterli bilginiz yoksa ilk defa gördüğünüz sumak ağaçlarının meyvesini toplamak tehlikeli olabilir. Sumak, ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Sumağın yetişmesi için iklim açısından çok özel koşullara ihtiyacı yoktur. Bu nedenle iklim şartları ani değişiklikler gösteren Doğu Anadolu Bölgesi dışında, hemen hemen her bölgede yetiştirildiği görülür.

Türkiye dışında ana vatanı olan Arap Yarımadası’nda, Güney Avrupa’da ve Hindistan’da yoğun olarak yetiştirilir. İklim açısından çok kurak ve soğuk hava şartlarına sahip bir bölgede değilseniz siz de bahçenizde sumak yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Piyasada sumak tohumu ya da sumak fidesi rahatlıkla bulunabilir.

Sumak Faydaları Nelerdir?

  • Sumak lezzeti kadar sağlığa olan faydalarıyla da ön plana çıkar.
  • İçinde yüksek miktarda C vitamini ve antioksidan bulunur.
  • Kansere karşı korur.
  • Sindirim sistemini düzenler. Hazımsızlığı giderir.
  • Mide problemlerini iyileştirir.
  • Sumak, diş eti bakımını yapar. Anti bakteriyel içeriği sayesinde ağız yaralarına iyi gelir.
  • Boğaz ağrılarını hafifletir.
  • Ateş düşürür.
  • Sumağın kazaların yaşanması durumunda kanamaları durdurma özelliği bulunur.
  • İdrar kaçırma sorunlarına iyi gelir.
  • Kan şekerini dengeler.
  • İştah açar.
  • Sumak cilde faydaları açısından da dikkat çeker. Suyu tonik olarak kullanıldığında sivilceleri ve sivilce lekeleri üzerinde etkilidir. Cilde taze ve parlak bir görünüm verir.

Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sumak ekşisi, sumağın sıvı halidir. Tıpkı nar ekşisi gibi yemeklere sos olarak kullanılır. Hazır olarak satın alınabileceği gibi evde de yapılabilir. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler, sumak, su ve biraz sabırdır. Sumak bir kaba konulur ve üzerini örtecek kadar su eklenerek bekletilir. Sumağın içindeki maddelerin ve renginin suya geçmesi sağlanır. Bu sular süzülüp kenara alınır ve taze sular eklenir. Toplanan sular üzeri tülbentle kapatılarak güneşte bekletilir ve koyulaştırılır.1 gün güneşte bekleyen sumaklı su, kaynatılarak son kıvamını alır.

Sumak ekşisi de sumak gibi yoğun antioksidan içerir. Hastalıklara karşı korur. Sumak sosu, yemeklerin hazmını kolaylaştırır. Zengin Omega 3 içeriğiyle kalp ve beyin sağlığını korur.

Sumak Nerelerde Kullanılır? 6 Farklı Kullanım Şekli

  1. Sumak yemeklerde limon yerine ekşilik vermek için kullanılabilir.
  2. Türk mutfağında bunun dışında sumağın vazgeçilmez olduğu yemekler ve birliktelikler vardır. Bu birlikteliklerden ilk akla geleni sumak soğan ikilisidir. İnce dilimlenip tuzla ovularak acısı alınan soğan sumakla salata gibi sunulur.
  3. Sumaklı salata ve piyaz da sumak olmadan eksik sayılır.
  4. Özellikle mantı üzerinde kullanılan sumak yoğurt ile büyük bir uyum sağlar.
  5. Geleneksel mutfakta sumak turşusu da değerli lezzetler arasında yerini alır. Sebze turşularını kurarken içine sumak tozu ya da sumak ekşisi eklenmesiyle yapılır. Böylece turşunun lezzeti ve antioksidan özelliği artar.
  6. Sumak çayı da sumağın faydalarını içerek almayı sağlar. Sumak baharatının suyla demlenmesiyle yapılır. Kullandığınız su soğuk ya da sıcak olabilir. Soğuk su kullanırsanız ve bekleyip defalarca süzerseniz yaz aylarında içinizi ferahlatan bir içecek elde edersiniz. Sıcak su kullanırsanız da bildiğimiz bitki çayları gibi soğuk algınlığına iyi gelen bir çay demlersiniz.

Sumak Zayıflatır Mı?

Kilo vermek isteyenler ve diyet yapanlar için sumakla zayıflama hızı artırılabilir. Sumağın içerdiği etken maddeler toksinlerin atılmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırır ve kan şekerini dengeler. Böylece diyet yapılan dönemlerde bir anda ortaya çıkan şeker krizlerinin yaşanmasını azaltır. Kan şekerini ayarlaması ve açlık krizlerini engellemesi için yoğurt ile karıştırılarak yapılan sumak kürü de uygulanabilir. Bu kürün her gün düzenli tüketilmesi sumak diyeti olarak da adlandırılır. Sumağın kilo vermeye yardımcı özelliği bulunur. Fakat tek başına sumak kullanarak kilo vermek mümkün değildir.

Sumak Zararları Nelerdir?

Sumağın fazla miktarda tüketildiğinde kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Bu konuda sorun yaşayabilecek kişilerin dikkatli kullanmaları gerekir. Sumağın normal ölçülerden fazla kullanılması tansiyon hastalarına tavsiye edilmez. Tansiyon sorunu olan kişilerin dikkatli olmaları gerekir. Yine de faydaları nedeniyle sumak kürü uygulamak isterseniz, doktorunuzun bu konudaki onayını almanız tavsiye edilir.

Sumak Nasıl Öğütülür?

Sumak çekirdeği, yeterince kızarıp olgunlaşınca ağaçlardan toplanır. Özel yöntemlerle güneşte iyice kurutulur. Ardından kuruyan çekirdekler havanda iyice dövülür. Defalarca elekten geçirilir. Su ile yıkanıp süzülür ve tuzla birlikte öğütülür. Bu haliyle bildiğimiz sumak baharatına dönüşür. Toz baharat şeklinde kullanmak yerine sıvı halde kullanmak isterseniz sumak ekşisi haline getirmeniz gerekir.

Sumak ile Çeşnilendirilen 8 Nefis Tarif

Sumakla renklenen bu yemek tarifleri, tarifsiz lezzetler yaratır. Geleneksel yemeklerin sumağın gizemli ekşisi birleşmesinden çıkan bu lezzetleri denemenizi tavsiye ederiz.

1) Bir Türk Klasiği: Sumaklı Nar Ekşili Kuru Dolma

Geleneksel lezzetlerden bir başyapıt olan kuru dolma ve ekşi tatlar lezzetli bir uyum sağlar. Sumaklı Nar Ekşili Kuru Dolma, davet sofralarında övgüleri toplamak için iyi bir seçim. Sumaklı Nar Ekşili Kuru Dolma

Tarif: Sumaklı Nar Ekşili Kuru Dolma

2) En Uyumlu Çift: Sumaklı Soğan Salatası

Menüde ciğer tava, kebap, kuru fasulye gibi yemekler varsa bu lezzetin de olması kaçınılmaz. Sumaklı Soğan Salatası, vazgeçilmez yeri olan salatalar arasında bulunabilir.  Sumaklı Soğan Salatası

Tarif: Sumaklı Soğan Salatası

3) Dolmanın İçindeki Sır: Sumaklı Dolma

Sizin yaptığınız dolma herkesten daha lezzetli olsun isterseniz bu tarife göz atabilirsiniz. Sumaklı Dolma, sırrı kolay tahmin edilemeyen bir lezzet sunar. Sumaklı Dolma

Tarif: Sumaklı Dolma

4) İştah Dopingi: Sumaklı Acılı Salata

Salatanın iştah açıcı etkisi, sumakla güçlensin isterseniz mutlaka denemelisiniz. Sumaklı Acılı Salata, masadaki herkesin enerjisini artırır. Sumaklı Acılı Salata

Tarif: Sumaklı Acılı Salata

5) Pilav Deyip Geçmeyin ;) Sumaklı Havuçlu Bulgur Pilavı

Klasik bulgur pilavı deyip geçmeyin. Sumaklı Havuçlu Bulgur Pilavının tarifi, bulgur pilavını masanın yıldızı yapar. Sumaklı Havuçlu Bulgur Pilavı

Tarif: Sumaklı Havuçlu Bulgur Pilavı

6) Sumağın Gizemi Burada Çözüldü! Etli Sumaklı Karışık Dolma

Sumağın ekşisi dolmanın içinde tarif edilemeyen bir lezzete dönüşür. Etli Sumaklı Karışık Dolma, bu uyumu sofralara taşıyan güzel bir tarif. Etli Sumaklı Karışık Dolma

Tarif: Etli Sumaklı Karışık Dolma

7) Salatanın Yıldızı: Reyhanlı Sumaklı Söğüş

Sumağın salatalara ne kadar yakıştığını hep hatırlamak gerekir. Reyhanlı Sumaklı Söğüş tarifi, lezzetin detaylarda olduğunu gösterir. Reyhanlı Sumaklı Söğüş

Tarif: Reyhanlı Sumaklı Söğüş

8) Hem Havalı Hem Kolay: Kağıtta Sumaklı Uskumru

Uskumrunun ekşi aromayla muhteşem uyumu. Kağıtta Sumaklı Uskumru, lezzetiyle kendinizi balık şefi gibi hissetmenizi sağlar. Kağıtta Sumaklı Uskumru

Tarif: Kağıtta Sumaklı Uskumru

Sumak ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

--

4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

1. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam telaşına son veren Nefis Yemek Tarifleri 29 günlük iftar menüsü seçenekleri ile karşınızda! Mutfaklarımızda sık sık pişirilen şifa deposu 4 kaşık çorbası ile başlangıç yaptığımız ramazan yemekleri tariflerinde muhteşem beşamel soslu tavuk ve havuç tarator salatası ile me ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sumak Şerbeti Tarifi

Sumak Şerbeti

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sumak Ekşili Köfteme Bayılacaksın Tarifi

Sumak Ekşili Köfteme Bayılacaksın

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ege Baharatı Tarifi

Ege Baharatı

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Köri Baharatı (Pakistan) Tarifi

Köri Baharatı (Pakistan)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
İftar Duası Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı Tarifi
İftar Duası Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı

Ramazanın Bereketi: İftar Duası Nasıl Yapılır? Yılın en bereketli dönemidir ramazan ayı. İslam dini için…

Leziz ve Kaliteli 11 Resimli Hurma Çeşidi Tarifi
Leziz ve Kaliteli 11 Resimli Hurma Çeşidi

Resimli Hurma Çeşitleri ve Özellikleri Hurma çeşitleri ve faydaları ülkemizde sık sık gündeme gelen bir…

Taze, Kuru Hurma Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Taze, Kuru Hurma Kilo Aldırır Mı?

Hurma Yemek Kilo Yapar Mı? Hurma; yüksek lif, demir, potasyum ve kalsiyum açısından zengin gıdalardan…

Market Zincirleri Ramazan Kolisi Fiyatları, İçindekiler 2023 Tarifi
Market Zincirleri Ramazan Kolisi Fiyatları, İçindekiler 2023

Ramazan Paketi Bereketli Fiyatları 2023 Ramazan paketi ramazan günlerinde de birçok ailenin ihtiyacını karşılayacak nitelikte…

Medine Hurması Faydaları, Fiyatları, Nasıl Kurutulur? Tarifi
Medine Hurması Faydaları, Fiyatları, Nasıl Kurutulur?

Medine Mebrum Hurması: Doğal Tatlandırıcı! Hurma, en eski çağlardan beri değerlidir ve raf ömrü uzun…

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı Tarifi
Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruçluyken Kan Verilir Mi? Kan vermek sağlık kontrolleri için gerekli olan bir durumdur. Genel sağlık…

İftar Duası Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı Tarifi
İftar Duası Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı

Ramazanın Bereketi: İftar Duası Nasıl Yapılır? Yılın en bereketli dönemidir ramazan ayı. İslam dini için…

Leziz ve Kaliteli 11 Resimli Hurma Çeşidi Tarifi
Leziz ve Kaliteli 11 Resimli Hurma Çeşidi

Resimli Hurma Çeşitleri ve Özellikleri Hurma çeşitleri ve faydaları ülkemizde sık sık gündeme gelen bir…

Taze, Kuru Hurma Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Taze, Kuru Hurma Kilo Aldırır Mı?

Hurma Yemek Kilo Yapar Mı? Hurma; yüksek lif, demir, potasyum ve kalsiyum açısından zengin gıdalardan…

Market Zincirleri Ramazan Kolisi Fiyatları, İçindekiler 2023 Tarifi
Market Zincirleri Ramazan Kolisi Fiyatları, İçindekiler 2023

Ramazan Paketi Bereketli Fiyatları 2023 Ramazan paketi ramazan günlerinde de birçok ailenin ihtiyacını karşılayacak nitelikte…

Medine Hurması Faydaları, Fiyatları, Nasıl Kurutulur? Tarifi
Medine Hurması Faydaları, Fiyatları, Nasıl Kurutulur?

Medine Mebrum Hurması: Doğal Tatlandırıcı! Hurma, en eski çağlardan beri değerlidir ve raf ömrü uzun…

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı Tarifi
Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruçluyken Kan Verilir Mi? Kan vermek sağlık kontrolleri için gerekli olan bir durumdur. Genel sağlık…

Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Burun kanaması orucu bozar mı Diyanet tarafından her sene ramazan…

Kefaret Orucu Nedir? Kaç Gün? Nasıl Niyet Edilir? Tarifi
Kefaret Orucu Nedir? Kaç Gün? Nasıl Niyet Edilir?

Kefaret Orucu Nasıl Tutulur? Müslümanlar için farz olan ramazan orucu, zaman zaman çeşitli nedenlerle bozulmak…

Nafile Orucu Nedir? Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Oruç Ne Zaman? 2023 Oruç Başlangıç Bitiş Takvimi Tarifi
Oruç Ne Zaman? 2023 Oruç Başlangıç Bitiş Takvimi

2023 İlk Oruç Ne Zaman Başlıyor? Her sene pek çok kişi tarafından hasretle beklenen ramazan…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Şevval Ayı Orucu: Ne Zaman Tutulur? Fazileti, Niyeti Tarifi
Şevval Ayı Orucu: Ne Zaman Tutulur? Fazileti, Niyeti

Şevval Ayı Orucu Nasıl Tutulur? Manevi hayatımıza zenginlik getiren mübarek aylardan biri de şevval ayıdır.…

Tarifler Geri
Videolar Geri