Tere Otunun Acılığı Faydalarıyla Tatlanıyor
Habbürreşad ve hurf isimleri ile de bilinen tere otu Türkiye’de hemen hemen her bölgede yetişir. Halk arasında sağlığa faydalarından dolayı tıbbi amaçlı olarak kullanılan tere, keskin ve rahatsız edici kokusu olmasına rağmen vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir.
Acımsı bir tada ve kendine has keskin bir aromaya sahip olan terenin hem yaprakları hem de tohumu tüketilir. Tere otunun yemeği yapılmaz. Tohumları da tek başına tüketilmemelidir. Tere otu tohumu yoğurt ya da bal ile birlikte tüketilirse keskin tadı biraz hafifler. Tere otu genellikle ızgara etlerin yanına garnitür olarak servis edilir. Salata olarak roka ya da balığın yanına yakışan tere yaprakları makarna soslarına ve çorbalara çiğ olarak eklenir. Genel olarak tıbbi amaçlı olarak kullanılan tere otu kaynatılarak suyu içilir ya da lapa olarak tüketilir.
Ayrıca tere tohumu kullanılarak yapılan tere otu tableti de sık kullanılan besin destekleri arasında yer almaktadır. Dikimi ilkbaharda yapılan tere otu sıcak iklimleri sever. Tohumundan dikilen tere otu bir ay içinde yenmeye hazır hale gelir. Nisan ve mayıs aylarında manavlarda ve pazarda demet halinde satışa sunulan tere otu su kenarı bitkisidir.

Tere Otu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Turpgiller bitki familyasının bir üyesi olan tere otunun yaklaşık 90 çeşidi vardır. Yer teresi, yaban teresi, su teresi, kış teresi, çayır teresi, bahçe teresi gibi çeşitlere sahiptir. Su içinde kendiliğinden yetişen su teresi doğal yolla besin değeri kazanan bir bitkidir. Bahçe teresi ile su teresi aynı besin değerlerine sahip olmasına rağmen su teresi daha lezzetlidir.
Yüksek su tutma özelliğine sahip olan tere yaz mevsiminde daha çok tüketilir. 100 gramında 11 kalori içeren tere otu düşük kalorilidir. İçeriğinde sülfür içeren izotiyosiyanatlar bulunur. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. A vitamini açısından zengin olan tere otu karoten, zeaxanthin ve lutein gibi antioksidan maddeler içerir. Ayrıca tere bitkisi kalsiyum, fosfor, manganez, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri de içerir.
Tere Otunun Faydaları Nelerdir?
- Tere otu hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir. Zindelik ve canlılık verir.
- Yüksek demir içeriğine sahip olan tere otu kansızlığa faydalıdır.
- Tere otu çayı nezle, grip gibi soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azaltır ve hastalık durumunda bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Boğaz ağrısına faydalıdır ve balgam sökmeye yardımcıdır.
- İçeriğinde yer alan protein ve demir anne sütünü arttırıcı özellik gösterir.
- Düzenli tere otu kullanımı sigaranın zararlı etkilerini azaltmaya yardımcıdır. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
- Tere yaprakları ile hazırlanan lapa cilt lekelerine faydalıdır. Tere yaprağı suyu yağlı saçların temizlenmesini sağlar ve kepeği önler. Tere suyu ayrıca saç köklerini besleyerek saç dökülmesini engeller.
Tere Otu Neye İyi Gelir?
Yüksek antioksidan özelliğinden dolayı kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan tere otu içeriğindeki gluconasturtiin maddesi ile kansere iyi gelir. Alzheimer hastalığı riskini engeller.
Düzenli tere otu tüketimi A vitamini eksikliği, anemi ve osteoporoza iyi gelir. Gözlerin yaşlanmasını engelleyen tere otu kalp damar hastalıkları, prostat ve kolon kanserine iyi gelir. Diş ve diş etini güçlendirici özelliği diş salığına iyi gelir. Bunlara ek olarak tere otu tohumu bronşite iyi gelir.
Tere otunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen tere otu kürü ile de desteklenmektedir. İbrahim Saraçoğlu tarafından solunum şikayeti yaşayan akciğer kanseri hastalarına önerilen tere otu kürü 5 gün boyunca sürdürülür. Her gün kahvaltıdan ve öğle yemeğinden 1 saat sonra 15-20 adet saplı tere otu tüketimi içeren tere otu kürü sigaranın etkilerinin azaltılmasında da kullanılır. Tere otu alerji nedeniyle ortaya çıkan saman nezlesine de iyi gelmektedir.
Tere Otu ile Zayıflama
Tere otu ile ilgili olarak en sık sorulan soru tere otu zayıflatır mı sorusudur. Tiroid bezi problemi sonucu oluşan metabolizma yavaşlamasında etkin olan tere otu hem kilo vermeye yardımcıdır hem de tiroid sorunlarının tedavisini destekleyicidir. Tere otu tohumu kullanılarak hazırlanan zayıflama kürü tiroidi ve nodülü olanların tedavisini sağlamaya yardımcı olarak metabolizma hızını düzene sokar ve zayıflamayı destekler. Tere otu tohumu kürü ile bölgesel olan kilolardan kurtulmak için destek alınabilir.
Tere otu tohumu öğütülerek balla karıştırılıp bir bardak ılık su ile aç karnına sabahları tüketildiğinde metabolizmayı canlandırıcı etkisinden faydalanılabilir. Ayrıca tere otu detoks etkisi nedeniyle vücutta yer alan toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırarak yağ yakımını destekler. Vücutta biriken fazla suyun atımını da sağlayarak ödemden kurtulmayı sağlar.

Tere Otu Nasıl Tüketilir?
- Tek başına kullanıldığında pek çok kişi tarafından acı bulunan tadı nedeniyle nahoş olarak bilinen tere otu kullanımı için limon suyundan yararlanabilirsiniz. Özellikle havuç, roka, kırmızı lahana ve marul salatalarının içine yakışan tere otunu limon suyu ile birlikte kullanarak muhteşem salatalar hazırlayabilirsiniz.
- Akdeniz ülkelerinde özellikle İtalya’da makarna soslarında kullanılan tere otunu, sarımsak, zeytinyağı ve soğan ile birlikte makarna sosuna ekleyebilirsiniz.
- Çorbalara da eklenen tere otu farklı aroması ile çorbanıza lezzetli dokunuşlar verebilir.
- Meyve sularına eklediğiniz tere otu meyve kokteyli tadında bir içecek hazırlamanızı sağlar.
- Pişirildiğinde sülfürlü bileşikler açığa çıkarak acı bir tat verebilir. Bu nedenle tere otu yemeği yapılması pek tercih edilmez.
Tere Otu Zararları ve Yan Etkileri
Tere otu faydaları ile sağlık açısından önemli bir bitki olmasına rağmen aşırı tüketimi sorunlara yol açabilir:
- Acı bir aromaya sahip olan tere otu gastrit ve ülser gibi sorunları olanlar için rahatsız edici olabilir. Özellikle mide kanaması geçirenlerin tere otundan uzak durmaları önerilir.
- Tere otunda bulunan fenol bileşikler fazla tüketildiğinde idrar yollarında yanma hissi yaşatır. Bu özelliğinden dolayı idrar yolları enfeksiyonları ile karıştırılıp gereksiz ilaç kullanımına sebep olabilir.
- Tere otu ile ilgili merak edilen sorulardan birisi tere otu gaz yapar mı sorusudur. Sülfürlü bileşenler içerdiğinden dolayı aşırı tüketimi gaz problemlerine yol açabilir.
- Yüksek potasyum içeriği böbrek hastalarında problem oluşturabilir.
- Hamilelikte tere otu zararları nedeniyle önerilmeyen bir bitkidir. Özellikle gebeliğin ilk dört ayı gebelerin tüketmesi sakıncalıdır.
Tere Otu Nerede Bulunur?
Tere otunun ana vatanı Kuzey Afrika ve Asya’dır. Tek yıllık bir sebze olan tere otu içerdiği hafif baharatlı yapısı ve keskin aromasından dolayı iştah açıcı olarak kullanılır. Genel olarak Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen tere ülkemizin her bölgesinde çok sıcak yaz ayları dışında kolaylıkla yetiştirilebilir. Ticari olarak yetiştirilebildiği gibi amatör olarak ev bahçelerinde bulunabilir.
Tere Otu Fiyatı Ne Kadar?
Ülkemizde çok yaygın bir ticari üretimi yapılmayan tere otu yıllık 2000 ton civarında hasadı bulunan bir bitkidir. Faydaları nedeni ile halk arasında yaygın olarak kullanılan tere otu nereden alınır? Hemen hemen tüm illerimizin yöresel pazarlarında, manavlarda, sebze hallerinde demetler halinde satışa sunulan tere otunun bir demeti 50 kuruş ile 2 lira arasında değişmektedir.

Tere Kürü Hazırlanışı ve Faydaları, Hiç Duymadığınız Mucizevi Etkileri
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.